Search
Close this search box.

Άγχος επίδοσης στο 25% των ανδρών: Τι είναι και πως διαχειρίζεται;

άγχος επίδοσης

Άγχος επίδοσης είναι ο φόβος, η ανησυχία ή η επίμονη σκέψη αποτυχίας σε σχέση με την σεξουαλική επαφή. Αν και είναι ένα από τα πλέον συνηθισμένα σεξουαλικά προβλήματα τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες, το άγχος επίδοσης δεν αναγνωρίζεται ιατρικά ως αυτοτελής διάγνωση. Μολαταύτα, πολύ συχνά συνοδεύει άλλες σεξουαλικές διαταραχές και πολλές φορές αποτελεί πρόδρομο σύμπτωμά τους. Το σοβαρό άγχος επίδοσης είναι δυνατό να πυροδοτήσει έναν φαύλο κύκλο κατά τον οποίο το άτομο ανησυχεί για την επίδοσή του φοβούμενο την αποτυχία, το άγχος του προκαλεί την αποτυχία με συνέπεια μελλοντικά να ανησυχεί ακόμα περισσότερο για το ενδεχόμενο αποτυχίας.

Σε μελέτες ευρείας κλίμακας πάνω σε άνδρες και γυναίκες στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο, το 6% έως 16% των γυναικών και το 9% έως 25% των ανδρών έχει βρεθεί ότι νιώθουν νευρικοί και αγχωμένοι γύρω από τις σεξουαλικές τους επιδόσεις για χρονικό διάστημα τουλάχιστον ενός μήνα μέσα στο προηγούμενο έτος.

Στις γυναίκες το άγχος επίδοσης συχνά εκδηλώνεται με σκέψεις που αποσπούν την προσοχή τους κατά την διάρκεια της επαφής, με ανησυχίες γύρω από την εικόνα του σώματός τους και με χαμηλή σεξουαλική επιθυμία. Από την άλλη πλευρά οι άνδρες είναι πολύ πιθανό να αντιμετωπίσουν άγχος επίδοσης σε σχέση με την στυτική δυσλειτουργία, την πρόωρη εκσπερμάτιση ή και την αφηρημάδα που μπορεί να μειώσει την σεξουαλική διέγερση.

Η επίδραση του άγχους επίδοσης στις σχέσεις του άνδρα και την ερωτική του ζωή μπορεί να είναι πολυεπίπεδη: μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια της αυτοπεποίθησης, την αποφυγή της σεξουαλικής πράξης και ακόμα και σε διαπροσωπικά προβλήματα στην σχέση του, εφόσον βρίσκεται σε σχέση.

Πως μπορεί κάποιος να διαχειριστεί το άγχος επίδοσης;

Για να διαχειριστεί κάποιος το άγχος επίδοσης, κάποιος μπορεί να προσπαθήσει να εξασκηθεί στην αυτοσυγκέντρωση κατά την διάρκεια του σεξ, εξουδετερώνοντας έτσι τυχόν σκέψεις που μπορεί να αποσπάσουν την προσοχή. Αυτού του είδους η συγκέντρωση βοηθά στο να επικεντρωθεί ο άνδρας στις αισθήσεις που βιώνει εκείνη την στιγμή και όχι στην σωματική λειτουργία καθεαυτή. Η έλλειψη εξειδικευμένων μελετών πάνω στο θέμα του άγχους επίδοσης δεν έχει βοηθήσει στην εύρεση θεραπειών που να έχουν αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα. Σε κάθε περίπτωση όμως οι έρευνες που έχουν γίνει για την στυτική δυσλειτουργία σε συσχετισμό με την γενικευμένη αγχώδη διαταραχή παρέχουν ένα καλό σημείο εκκίνησης για την επιστημονική κοινότητα. Ακολουθούν μια σειρά θεραπευτικών επιλογών που μπορούν να βοηθήσουν τον πάσχοντα να διαχειριστεί αποτελεσματικότερα το άγχος επίδοσης:

Γνωσιακή-Συμπεριφορική θεραπεία (CBT): Πρόκειται για τύπο ψυχοθεραπείας ο οποίος έχει επιδείξει αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της γενικευμένης αγχώδους διαταραχής και της κοινωνικής αγχώδους διαταραχής και συνεπώς μπορεί να συστηθεί για το άγχος επίδοσης, παρά την έλλειψη ερευνών πάνω στο θέμα. Η CBT στοχεύει στην αλλαγή των μοτίβων σκέψης και συμπεριφοράς τα οποία έχουν αρνητική επίδραση στην ζωή και την ευεξία του ατόμου. Όταν κάποιος μπορεί να σκεφτεί πιο καθαρά και λογικά, είναι σε θέσει να ανταποκριθεί στις δύσκολες καταστάσεις πολύ πιο αποτελεσματικά. Γι’ αυτούς τους λόγους η CBT θα μπορούσε να βοηθήσει και στην διαχείριση του άγχους επίδοσης.

Εξάσκηση στην αυτοσυγκέντρωση: Είναι ακόμα μια τεχνική που χρησιμεύει στην αντιμετώπιση των αγχωδών διαταραχών. Όταν το άτομο εξασκεί τον διαλογισμό και την αυτοσυγκέντρωσή του, ο στόχος είναι να επικεντρωθεί σε όσα νιώθει εκείνη την στιγμή χωρίς να τα κρίνει. Οι παρεμβάσεις τέτοιου είδους έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν τα άτομα να ρυθμίσουν τα συναισθήματά τους και να διαχειριστούν το άγχος τους, κάτι που έχει θετικές συνέπειες και στην διαχείριση του άγχους επίδοσης.

Φαρμακευτική Αγωγή: Χάπια που λαμβάνονται από το στόμα κατ’εξοχήν για την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας (αναστολείς της 5-φωσφοδιεστεράσης) βοηθούν αποδεδειγμένα τους άνδρες των οποίων η στύση και η εκσπερμάτιση έχουν επηρεαστεί από άγχος επίδοσης, σπάζοντας τον φαύλο κύκλο της αποτυχίας που προαναφέρθηκε. Οι επιστήμονες θεωρούν επίσης ότι τα σεροτονεργικά αγχολυτικά δείχνουν να έχουν δυνατότητες στην αντιμετώπιση του συγκεκριμένου τύπου άγχους.

Πηγή: https://www.issm.info/sexual-health-qa/what-is-sexual-performance-anxiety-and-how-can-one-manage-it

Διαβάστε Επίσης