Search
Close this search box.

Καρκίνος του προστάτη: Η ανοσοθεραπεία προσφέρει ελπίδα

Ένα αντίσωμα για την αντιμετώπιση του προχωρημένου καρκίνου του προστάτη βελτιώνει την επιβίωση χωρίς εξέλιξη της νόσου σε ασθενείς με μεταστατικό, ευνουχοάντοχο, καρκίνο του προστάτη. Αυτό είναι το εύρημα μακροχρόνιων αναλύσεων κλινικής δοκιμής φάσης 3 που πρόσφατα δημοσιεύτηκε στο κορυφαίο περιοδικό European Urology. Η μελέτη κατέδειξε ότι η επιβίωση ήταν δυο με τρεις φορές υψηλότερη απ’ ότι στους ασθενείς που έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Η ιπιλιμουμάμπη είναι ένα εξανθρωποποιημένο μονοκλωνικό IgG1 αντίσωμα που παρουσιάζει δράση εναντίον του CTLA-4. Το CTLA-4 είναι ένα μόριο που ελέγχει μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος ρυθμίζοντάς το. «Τα καρκινικά κύτταρα μπορούν να αποφύγουν τις ενδογενείς άμυνες του ανοσοποιητικού συστήματος, επενεργοποιώντας τις. Ένα αντίσωμα που στοχεύει το CTLA-4, μπορεί να σταματήσει αυτή την απενεργοποίηση, επανενεργοποιώντας το ανοσοποιητικό μας σύστημα ξανά. Αυτή η επανενεργοποίηση βοηθά σημαντικά τον οργανισμό μας να καταστρέψει τα καρκινικά κύτταρα», εξηγεί ο ογκολόγος Michael Krainer της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βιέννης και του Comprehensive Cancer Center (CCC). Η ομάδα του Δρ. Krainer προσκλήθηκε να συμμετέχει στην πρώτη παγκόσμια κλινική μελέτη φάσης 3 για τον καρκίνο του προστάτη CA184-043, της οποίας τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο European Urology, μια από τις πιο έγκυρες δημοσιεύσεις στον χώρο της Ουρολογίας.

Η πρόσφατη μελέτη περιέλαβε 799 άνδρες και έλαβε χώρα στις Η.Π.Α., στον Καναδά, τη Νότιο Αμερική, την Αυστραλία και την Ε.Ε.Οι ασθενείς τυχαιοποιήθηκαν σε αναλογία 1:1 για να λάβουν ακτινοθεραπεία για μεταστατικό καρκίνο των οστών, ακολουθούμενη είτε από ιπιλιμουμάμπη 10mg/kg είτε από εικονικό φάρμακο για τρεις εβδομάδες. Αν και στην πρώτη προγραμματισμένη ανάλυση το όφελος ως προς την επιβίωση στην ομάδα που έλαβε θεραπεία δεν ήταν στατιστικά σημαντικό, η πιο πρόσφατη ανάλυση έδειξε ότι η μακροχρόνια επιβίωση σε ορίζοντα 2, 4 και 5 ετών είναι δυο με τρεις φορές μεγαλύτερη στην ομάδα ανοσοθεραπείας σε αντιδιαστολή με την ομάδα που έλαβε εικονικό φάρμακο.

Η ιπιλιμουμάμπη είναι ήδη αδειοδοτημένη προς χρήση στην Ευρώπη για την αντιμετώπιση του μελανώματος, του καρκίνου του πνεύμονα και του καρκίνου της κύστης. Μέχρι τώρα υπήρχε έλλειψη δεδομένων που να αποδεικνύει τα οφέλη στην επιβίωση σε ασθενείς με καρκίνο του προστάτη, όμως με τα νέα στοιχεία της μακροχρόνιας ανάλυσης ο Δρ Krainer τονίζει: «Η ανοσοθεραπεία είναι πολλά υποσχόμενη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί όταν οι χημειοθεραπευτικές επιλογές έχουν εξαντληθεί ή δεν είναι επιθυμητές.Επίσης μπορεί να χορηγηθεί στα αρχικά στάδια όπου έχει αποδειχθεί ότι είναι πιο αποτελεσματική και ο ασθενής βρίσκεται σε συνολικά καλύτερη κατάσταση».

Η ομάδα εργάζεται για να εκπονήσει δυο θεραπευτικά πρωτόκολλα για την χρήση ανοσοθεραπείας πριν την χημειοθεραπεία, η οποία μέχρι στιγμής αποτελεί την συνήθη αντιμετώπιση σε ασθενείς με ευνουχοάντοχο καρκίνο του προστάτη.

Διαβάστε Επίσης

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο andrologia.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.