Search
Close this search box.

Οι ανησυχίες των εφήβων σχετικά με την διαδικτυακή σεξουαλική ενημέρωση

Οι ανησυχίες των εφήβων σχετικά με την διαδικτυακή σεξουαλική ενημέρωση

Ενώ το Διαδίκτυο κάνει την έρευνα για την σεξουαλική υγεία προσβάσιμη και σχετικά ανώνυμη, οι έφηβοι αντιμετωπίζουν προκλήσεις κατά την αναζήτηση τέτοιων πληροφοριών στο διαδίκτυο, σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα στο “Sexually Transmitted Infections”.

Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι οι πάροχοι πληροφοριών θα μπορούσαν να βελτιώσουν τη μετάδοση περιεχομένου σεξουαλικής υγείας για τους έφηβους.

Στην έρευνα συμμετείχαν σαράντα εννέα έφηβοι ηλικίας 16 έως 19 ετών. Όλοι οι έφηβοι ζούσαν στη Σκωτία και είχαν διαφορετικές σεξουαλικές προτιμήσεις, θρησκείες και κοινωνικά υπόβαθρα.

Αρχικά, οι έφηβοι ερωτήθηκαν σε ζευγάρια για τις εμπειρίες τους στην πρόσβαση σε πληροφορίες περιεχομένου σεξουαλικής υγείας μέσω του Διαδικτύου, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης κοινωνικών δικτύων και εφαρμογών.

Στη συνέχεια, οι έφηβοι εργάστηκαν σε ζευγάρια για να λάβουν πληροφορίες μέσω του διαδικτύου σχετικά με δύο πιθανά σενάρια: Πρώτον, την πιθανότητα να έχουν μια σεξουαλικά μεταδιδόμενη ασθένεια μετά από απροστάτευτο σεξ και δεύτερον, να βοηθήσουν έναν φίλο που σκέφτεται την πρώτη του σεξουαλική επαφή. Κάθε ζευγάρι βρισκόταν μόνο του, σε ένα δωμάτιο με έναν υπολογιστή, αλλά οι συνομιλίες και η χρήση των υπολογιστών καταγράφηκαν από τους ερευνητές.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι πολλοί έφηβοι δεν ήταν σίγουροι πού να αναζητήσουν αξιόπιστες πληροφορίες. Κάποιες ιστοσελίδες ήταν δύσκολες στην περιήγηση, χρησιμοποιούσαν άγνωστη ορολογία ή χρησιμοποιούσαν έναν τόνο που δεν ήταν κατάλληλος για την ηλικία ή ενθαρρυντικός. Ορισμένοι έφηβοι δήλωσαν ότι ήταν δύσκολο να βρουν πληροφορίες για τις τοπικές υπηρεσίες και η εύρεση έγκυρων πληροφοριών ήταν επίσης μια πρόκληση.

Ο φόβος τους για την πρόσβαση σε σεξουαλικό περιεχόμενο ήταν μια άλλη κοινή ανησυχία για τους έφηβους. Ανησυχούσαν ότι η χρήση του υπολογιστή τους μπορεί να παρατηρηθεί ή να παρακολουθηθεί από άλλους ανθρώπους, ειδικά εάν αλληλεπιδρούν με οπτικοακουστικό περιεχόμενο. Κάποιοι έφηβοι νιώθουν νευρικοί για την ακούσια πρόσβαση στην πορνογραφία.

Υπήρξαν επίσης επιφυλάξεις σχετικά με τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και των εφαρμογών smartphone. Για παράδειγμα, κάποιοι έφηβοι ήταν απρόθυμοι να χρησιμοποιήσουν το Facebook ή το Twitter επειδή αν κάνουν “like” σε κάποιο περιεχόμενο θα μπορούσε να τους εκθέσει σε αρνητική κρίση.

«Η αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων είναι σημαντική» σύμφωνα με τους συγγραφείς. «Τονίζουμε την ανάγκη οι πάροχοι πληροφοριών σεξουαλικής υγείας να παρέχουν πληροφορίες οι οποίες είναι ακριβείς και προσβάσιμες, να αυξήσουν την ευαισθητοποίηση και να προωθούν έγκυρες και προσβάσιμες πηγές, όπως επίσης να επιδεικνύουν ευαισθησία στην ανησυχία των νέων να μην εντοπιστούν παρακολουθώντας οπτικοακουστικό περιεχόμενο σχετικό με την σεξουαλική υγεία.

Διαβάστε Επίσης