Search
Close this search box.

Social media και η επίδρασή τους στην σεξουαλική ζωή

Τα κοινωνικά δίκτυα όπως το Facebook, το Twitter και το Instagram γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλή μέσα επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης. Δεδομένης της ευρείας χρήσης τους και της επίδρασης τους στα άτομα και στην κοινωνία γενικά, δεν προξενεί έκπληξη ότι αυτά τα δίκτυα επιδρούν σε διάφορους τομείς της ζωής μας. Σύμφωνα μάλιστα με μια πρόσφατη μελέτη, τα social media μπορεί να επηρεάζουν ακόμα και την σεξουαλική μας ζωή.

Η προβληματική χρήση των κοινωνικών δικτύων περιλαμβάνει τον ψυχαναγκαστικό έλεγχο των διαδικτυακών αυτών τόπων και την συγκέντρωση σε όλο το νέο περιεχόμενο που αναρτάται συνεχώς στις πλατφόρμες. Όταν η χρήση των social media λαμβάνει χαρακτηριστικά εθισμού, μπορεί να παρεμβάλλεται στην δουλειά, στις ευθύνες, στην κοινωνική ζωή, ακόμα και στον ύπνο του ατόμου. Δυστυχώς πολυάριθμες μελέτες έχουν ήδη αποδείξει την σχέση μεταξύ κοινωνικών δικτύων και κακής ψυχικής υγείας, λόγω της μείωσης της ανθρώπινης επαφής, της οικειότητας και της αυθεντικής κοινωνικής αλληλεπίδρασης.

Με στόχο να εξεταστεί η ενδεχόμενη επίδραση των social media και των κινητών τηλεφώνων (τα κυρίως όργανα πρόσβασης στα κοινωνικά δίκτυα), οι ερευνητές συγκέντρωσαν δεδομένα από τέσσερις διαφορετικές Πορτογαλικές μελέτες. Οι τρεις από αυτές έλαβαν χώρα διαδικτυακά ενώ η μια σε περιβάλλον εργαστηρίου, με το σύνολό τους να ολοκληρώνεται μεταξύ Οκτωβρίου 2019 και Δεκεμβρίου 2021.

Συνολικά 1486 άτομα συμμετείχαν σε αυτές τις έρευνες, με 946 γυναίκες και 235 άνδρες να παρέχουν δεδομένα γύρω από την σεξουαλική τους λειτουργία και την χρήση smartphones. Ο μέσος όρος ηλικίας των συμμετεχόντων ήταν 25,6 έτη. Όσον αφορά την σεξουαλική λειτουργία και την χρήση των κοινωνικών δικτύων ελήφθησαν δεδομένα από 536 γυναίκες και 174 άνδρες, με μέσο όρο ηλικίαςε τα 24,08 έτη.

Για την αξιολόγηση της σεξουαλικής λειτουργίας των γυναικών σε αυτές τις μελέτες χρησιμοποιήθηκαν οι Πορτογαλικές εκδόσεις των Female Sexual Function Index (FSFI) και the Female Sexual Distress Scale – Revised (FSDS-R). Η σεξουαλική λειτουργία των ανδρών αξιολογήθηκε αντίστοιχα με την Πορτογαλική έκδοση του International Index of Erectile Function (IIEF). Τέλος η προβληματική χρήση του κινητού τηλεφώνου καθορίστηκε με την χρήση του ερωτηματολογίου Smartphone Addiction Scale – Short Version (SAS-SV), και η κατάχρηση των social media αξιολογήθηκε με βάση μια προσαρμοσμένη έκδοση του Internet Addiction Test (IAT).

Αν και τα αποτελέσματα ανέδειξαν σχέση μεταξύ της προβληματικής χρήσης κινητού τηλεφώνου και χειρότερης σεξουαλικής λειτουργίας, οι σχέσεις αυτές ήταν γενικά πιο αδύναμες από ότι η σχέση κατάχρησης κοινωνικών δικτύων και κακής σεξουαλικής λειτουργίας.

Για τις γυναίκες η κατάχρηση των social media βρέθηκε ότι σχετίζεται με χαμηλότερη διέγερση, μικρότερη σεξουαλική ικανοποίηση, δυσπαρευνία, άγχος γύρω από την ερωτική επαφή, ελλιπή κολπική λίπανση και δυσκολία στην επίτευξη οργασμού.

Στους άνδρες η προβληματική χρήση των κοινωνικών δικτύων σχετίζεται με χειρότερη στυτική λειτουργία, χαμηλότερη σεξουαλική επιθυμία, μικρότερη ικανοποίηση από το σεξ, και δυσκολίες στην επίτευξη οργασμού.

Αν και αυτές οι μελέτες υποδεικνύουν ότι η κατάχρηση των κοινωνικών δικτύων μπορεί να είναι επιβλαβής για την ερωτική ζωή του ατόμου, είναι απλά η κορυφή του παγόβουνου. Καθώς οι περισσότεροι συμμετέχοντες στις μελέτες ήταν νεαρά, ετεροφυλόφιλα άτομα, θα ήταν χρήσιμο να διενεργηθούν περισσότερες μελέτες ώστε να διευρυνθεί το ερευνητικό πεδίο και να μπορούμε να έχουμε δεδομένα για όλες τις κατηγορίες του πληθυσμού.

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Επιστημονικός Διευθυντής του Ανδρολογικού Ινστιτούτου, Δρ Χρήστος Φλιάτουρας.

Διαβάστε Επίσης