Αυνανισμός και Τεστοστερόνη

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Αυνανισμός και Τεστοστερόνη

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι ο αυνανισμός επηρεάζει τα επίπεδα τεστοστερόνης ενός άνδρα, αλλά αυτό δεν είναι απαραιτήτως και αλήθεια. Ο αυνανισμός δεν φαίνεται να έχει μακροχρόνιες επιδράσεις στα επίπεδα τεστοστερόνης.

Ωστόσο, ο αυνανισμός μπορεί να έχει βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις στα επίπεδα αυτής της ορμόνης. Επηρεάζει επίσης άλλους παράγοντες, όπως την ερωτική διάθεση. Ο αυνανισμός συνήθως δεν αποτελεί απειλή για άλλες πτυχές της σωματικής υγείας ενός ατόμου.

Σε αυτό το άρθρο, συζητούμε τις πιθανές βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του αυνανισμού στα επίπεδα τεστοστερόνης. Εξετάζουμε επίσης τα αποτελέσματα της αποχής, την επίδραση της τεστοστερόνης στην ερωτική διάθεση και τα σημάδια της υψηλής και χαμηλής τεστοστερόνης.

Βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις:

Οι ερευνητές ενδιαφέρονται τόσο για τις βραχυπρόθεσμες όσο και για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του αυνανισμού στα επίπεδα τεστοστερόνης. Ωστόσο, η έρευνα μέχρι σήμερα είναι περιορισμένη και κάπως αντιφατική.

Ένας λόγος γι ‘αυτό είναι ότι είναι δύσκολο για τους επιστήμονες ενός εργαστηρίου να αναδημιουργήσουν,διατηρήσουν ένα περιβάλλον στο οποίο οι άνθρωποι συνήθως θα αυνανίζονται.

Μία μελέτη χρησιμοποίησε έναν σεξουαλικό σύλλογο των Ηνωμένων Πολιτειών για να αξιολογήσει τις αλλαγές στα επίπεδα τεστοστερόνης κατά την ανταπόκριση σε σεξουαλικά ερεθίσματα σε πραγματικό περιβάλλον.

Οι ερευνητές συνέκριναν τα επίπεδα τεστοστερόνης στους σιελογόνους σε άνδρες που συμμετείχαν σε σεξουαλική δραστηριότητα σε σχέση με εκείνους τους άνδρες που παρατηρούσαν μόνο. Ενώ τα επίπεδα τεστοστερόνης αυξήθηκαν σε όλους τους άνδρες που επισκέφθηκαν το σεξ κλαμπ, η αύξηση ήταν σημαντικά υψηλότερη σε όσους συμμετείχαν.

Μία προηγούμενη μελέτη από το 1992 αξιολόγησε τα αποτελέσματα της σεξουαλικής δραστηριότητας στα επίπεδα τεστοστερόνης τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Οι ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα τεστοστερόνης πριν και μετά τη σεξουαλική επαφή και τις ημέρες που δεν υπήρχε σεξουαλική επαφή.

Σε άνδρες και γυναίκες, τα επίπεδα τεστοστερόνης ήταν ανεβασμένα μετά την επαφή. Τα επίπεδα ήταν χαμηλότερα πριν από την σεξουαλική επαφή και τις ημέρες χωρίς επαφή. Αυτά τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι η σεξουαλική δραστηριότητα επηρεάζει την τεστοστερόνη και όχι η τεστοστερόνη τη σεξουαλική δραστηριότητα.

Σε μια μελέτη του 2007 σε αρουραίους, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο αριθμός των υποδοχέων οιστρογόνων ήταν υψηλότερος 24 ώρες μετά την εκσπερμάτιση ή το ζευγάρωμα. Οι υποδοχείς οιστρογόνων βοηθούν το σώμα να χρησιμοποιήσει τα οιστρογόνα.

Μια διαφορετική μελέτη αρουραίων από το ίδιο έτος διαπίστωσε ότι ο αριθμός των υποδοχέων ανδρογόνων, οι οποίοι βοηθούν τον οργανισμό να χρησιμοποιήσει τεστοστερόνη, ήταν χαμηλότερος 24 ώρες μετά την εκσπερμάτωση και τον σεξουαλικό κορεσμό.

Παρόλα αυτά, οι έρευνες εξακολουθεί να έχει ελλείψεις σχετικά με τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του αυνανισμού στα επίπεδα τεστοστερόνης.

Επιδράσεις της αποχής στην τεστοστερόνη

Έχει υπάρξει μελέτη προς την κατεύθυνση της επίδρασης της αποχής στα επίπεδα τεστοστερόνης. Συνολικά, αυτές οι μελέτες υποδεικνύουν ότι η αποχή από το αυνανισμό ή τη σεξουαλική δραστηριότητα μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα τεστοστερόνης.

Μια μελέτη από το 2003 μέτρησε τα επίπεδα τεστοστερόνης στους άνδρες μετά από κάποιο χρονικό διάστημα αποχής από την εκσπερμάτιση. Υπήρξε ελάχιστη μετακίνηση στα επίπεδα τεστοστερόνης μεταξύ 2 και 5 ημερών αποχής.

Ωστόσο, τα επίπεδα τεστοστερόνης κορυφώθηκαν μετά από 7 ημέρες αποχής.

Μια άλλη μελέτη από το 2003 μέτρησε τα επίπεδα ορμονών, συμπεριλαμβανομένης της τεστοστερόνης, κατά τη διάρκεια οργασμού που προήλθε από τον αυνανισμό τόσο πριν όσο και μετά από 3 εβδομάδες αποχής από τον αυνανισμό. Τα δεδομένα αποκάλυψαν ότι τα επίπεδα τεστοστερόνης ήταν υψηλότερα μετά την περίοδο αποχής 3 εβδομάδων.

Μια άλλη μελέτη αξιολόγησε τις μεταβολές στα επίπεδα τεστοστερόνης σε άνδρες με στυτική δυσλειτουργία, αφού έλαβαν μη ορμονική θεραπεία. Κατά την έναρξη της μελέτης, οι συμμετέχοντες είχαν χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης από αυτούς της ομάδας ελέγχου. Ωστόσο, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα τεστοστερόνης αυξήθηκαν στους άνδρες που επαναλάμβαναν τακτική σεξουαλική δραστηριότητα μετά τη θεραπεία τους. Αντίθετα, τα επίπεδα τεστοστερόνης δεν άλλαξαν στους άντρες για τους οποίους η θεραπεία ήταν αναποτελεσματική.

Υπάρχει επίσης μια δημοφιλής θεωρία ότι η αποχή από τη σεξουαλική δραστηριότητα πριν από τη συμμετοχή σε αθλήματα παρέχει κάποιο όφελος λόγω της επιρροής στην απογοήτευση. Ωστόσο, υπάρχει έλλειψη πρόσφατης επιστημονικής έρευνας για την υποστήριξη αυτής της ιδέας.

Αυνανισμός και σεξουαλική ορμή

Η τεστοστερόνη επηρεάζει τη σεξουαλική επαφή τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι θα έχουν πιο σαφές αποτέλεσμα στην σεξουαλική διάθεση των ανδρών λόγω των φυσικά υψηλότερων επιπέδων τεστοστερόνης. Φυσικά, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν.

Μια μελέτη στο περιοδικό «Archives of Sexual Behavior» προσπάθησε να βρει μια σύνδεση μεταξύ των επιπέδων τεστοστερόνης του σάλιου και της σεξουαλικής επιθυμίας, είτε μόνος είτε με σύντροφο. Για τις γυναίκες, η τεστοστερόνη είχε μια σαφή σύνδεση με την αυνανιστική επιθυμία, αλλά μια αρνητική σχέση με τη σεξουαλική επιθυμία με έναν σύντροφο.

Οι άνδρες έδειξαν μεγαλύτερη σεξουαλική επιθυμία από τις γυναίκες. Ωστόσο, οι ερευνητές πρότειναν ότι αυτό οφειλόταν στην υψηλότερη συχνότητα του αυνανισμού και όχι στα επίπεδα τεστοστερόνης τους.

Η μελέτη «Study of Women’s Health Across the Nation» αξιολόγησε την επίδραση των ορμονών στη σεξουαλική λειτουργία περισσότερων από 3.000 γυναικών που μεταβαίνουν στην εμμηνόπαυση. Οι ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα αρκετών διαφορετικών ορμονών, συμπεριλαμβανομένης της τεστοστερόνης, της οιστραδιόλης και της ορμόνης διέγερσης των ωοθυλακίων.

Η τεστοστερόνη είχε μια θετική σχέση με τη σεξουαλική επιθυμία και τον αυνανισμό. Ωστόσο, η ορμόνη διέγερσης των ωοθυλακίων, η οποία φθάνει σε αυξημένα επίπεδα κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, μείωσε τη σεξουαλική λειτουργία στις γυναίκες.

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Διαβάστε Επίσης

konstantinos konstantinidis

Δρ. Κωνσταντινίδης

Πάνω από 25 χρόνια δίνουμε λύσεις

Στο Ανδρολογικό Ινστιτούτο Αθηνών προσφέρουμε μόνιμες, ασφαλείς και υπεύθυνες ιατρικές λύσεις.

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο andrologia.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.