Για πολλούς άνδρες που παρουσιάζουν στυτικές δυσκολίες μετά την αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη, τα στυτικά βοηθήματα όπως τα φάρμακα από το στόμα, οι αντλίες κενού και οι ενδοπεϊκές ενέσεις μπορούν να βοηθήσουν την ενδυνάμωση της στύσης μετά από την θεραπεία του καρκίνου. Παρόλα αυτά και παρά το γεγονός ότι η πλειοψηφία των ασθενών αντιμετωπίζει στυτική δυσλειτουργία για μήνες, χρόνια ή και μόνιμα, μερικοί δεν δοκιμάζουν τις προαναφερθείσες θεραπευτικές μεθόδους και κάποιοι που τις δοκιμάζουν τελικά τις εγκαταλείπουν.
Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Οι συγγραφείς μιας πρόσφατης μελέτης που δημοσιεύτηκε στο Journal of Sexual Medicine χρησιμοποίησαν ειδικά καταρτισμένο ερωτηματολόγιο με εγκεκριμένες ερωτήσεις, με σκοπό να αξιολογήσουν την χρήση και την ενημέρωση του κοινού πάνω στην χρησιμότητα των στυτικών βοηθημάτων, όπως επίσης την ψυχολογική και σεξουαλική ευεξία 260 Βορειοαμερικανών που είχαν υποβληθεί σε θεραπεία για τον καρκίνο του προστάτη. Τα ευρήματα συμπεριλάμβαναν τα ακόλουθα:
- Περίπου το 22% των ερωτηθέντων δεν είχαν χρησιμοποιήσει ποτέ κάποιο στυτικό βοήθημα.
- Το 40% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι είχε χρησιμοποιήσει έναν τύπο στυτικού βοηθήματος και το 38.5% δήλωσε ότι είχαν χρησιμοποιήσει δύο ή περισσότερα.
- Τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα βοηθήματα ήταν οι αναστολείς φωσφοδιεστεράσης τύπου 5 (χάπια PDE5i) με το 70% των συμμετεχόντων να αναφέρουν ότι είχαν χρησιμοποιήσει παρόμοια φάρμακα «μερικές φορές» ή «συχνά». Από τους ασθενείς που είχαν χρησιμοποιήσει τέτοια φάρμακα το 24.7% απάντησαν ότι τα χρησιμοποιούν ακόμα, το 18.1% ότι έχουν σταματήσει να τα χρησιμοποιούν και το υπόλοιπο 57.2% δεν διευκρίνισε.
- Όσον αφορά τις αντλίες κενού και τις ενδοπεϊκές ενέσεις το 30.4% και το 28.9% αντιστοίχως δήλωσαν ότι τα έχουν χρησιμοποιήσει. Την στιγμή της μελέτης μόνο το 17.7% όσων είχαν χρησιμοποιήσει αντλία κενού συνέχιζαν να την χρησιμοποιούν και το 26.5% είχε διακόψει την χρήση της. Όσον αφορά τις ενδοπεϊκές ενέσεις το 35.1% συνέχιζε την θεραπεία του με αυτές ενώ το 33.8% τις είχε διακόψει.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει το εύρημα ότι οι ενδοπεϊκές ενέσεις ενώ δεν χρησιμοποιούνται τόσο ευρέως, θεωρείται ότι βοηθούν περισσότερο τους ασθενείς από τις πιο διαδεδομένες από του στόματος θεραπείες και τις αντλίες κενού. Αν και η πλειοψηφία των συμμετεχόντων είχε χρησιμοποιήσει φάρμακα PDE5i, το 30% θεωρεί ότι τους βοήθησαν και ακόμα λιγότεροι (22.8%) βρήκε τις αντλίες κενού βοηθητικές. Αντιθέτως το 57% των ασθενών που χρησιμοποιούσαν ενδοπεϊκές ενέσεις ήταν ικανοποιημένοι από την απόδοσή τους.
Μέσα από μια ερώτηση ανοιχτού τύπου («Έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε πάνω στην χρήση των θεραπειών της στυτικής δυσλειτουργίας;»), οι ερευνητές ανακάλυψαν τους λόγους για τους οποίους οι ασθενείς ήταν ή δεν ήταν ικανοποιημένοι:.
- Όσοι έμειναν ικανοποιημένοι από την χρήση στυτικών βοηθημάτων ανέφεραν ως κύρια σημεία φράσεις όπως «δουλεύει καλά» και «βοήθησε πάρα πολύ» Μερικοί επίσης ανέφεραν μέσω αυτών των θεραπειών μπόρεσαν να επιτύχουν στύση πιο σφριγηλή και πιο γρήγορα, που διαρκούσε περισσότερο.
- Από την άλλη, όσοι δεν ήταν πλήρως ικανοποιημένοι ανέφεραν μια σειρά από λόγους:
- Παρενέργειες όπως πόνος στα γεννητικά όργανα, πονοκέφαλοι, συμφόρηση και παρατεταμένη στύση.
- Έλλειψη αποτελεσματικότητας όταν η θεραπεία δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες του ασθενούς ή όταν η αποτελεσματικότητά της παρήγε μερική/ασταθή δράση που δεν επαρκούσε για την επίτευξη συνουσίας.
- Η ενόχληση που προκύπτει από την διακοπή της σεξουαλικής πράξης για την χρήση της θεραπείας, όπως επίσης και η προσπάθεια και ο προγραμματισμός αυτής που απαιτούνται.
- Η αίσθηση εξάρτησης από αυτά τα βοηθήματα για την επίτευξη στύσης.
- Το οικονομικό κόστος που μπορεί να επωμίζεται ο ασθενής.
- Η συναισθηματική δυσκολία που πρέπει να ξεπεράσει ένας ασθενής για να ξεκινήσει την χρήση στυτικών βοηθημάτων όπως για παράδειγμα των φόβο και τη χαμηλή αυτοπεποίθηση.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης, όσοι δοκίμασαν τις στυτικές θεραπείες αυτές και δεν έμεινα ικανοποιημένοι παρουσίαζαν σε γενικές γραμμές χαμηλότερους δείκτες ψυχολογικής και σεξουαλικής ευεξίας από όσους δεν είχαν δοκιμάσει ποτέ και όσους δοκίμασαν και έμειναν ικανοποιημένοι.
Η απογοήτευση αυτής της ομάδας ασθενών μπορεί να μετριαστεί μέσα από εντατική ενημέρωση πριν και μετά την θεραπεία του καρκίνου του προστάτη, ρυθμίζοντας έτσι τις προσδοκίες τους και προετοιμάζοντάς τους ψυχολογικά. Επιπλέον η εμπειρία με τα στυτικά βοηθήματα μπορεί να βελτιωθεί σημαντικά μέσα από μια συνεχή, προσωποκεντρική και εξατομικευμένη προσέγγιση στην οποία ο ασθενής συνεργάζεται στενά με τον γιατρό του για την αντιμετώπιση οποιασδήποτε δυσκολίας προκύψει.