Search
Close this search box.

Ο πόλεμος κατά των ναρκωτικών και η πανδημία της ηπατίτιδας C

Ο παγκόσμιος πόλεμος που έχει ξεσπάσει κατά των ναρκωτικών φαίνεται ότι τροφοδοτεί την πανδημία της ηπατίτιδας C προκαλώντας εκατομμύρια λοιμώξεις που θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί. Αυτό συμβαίνει γιατί ο περιοριστικός νόμος που έχει επιβληθεί σχετικά με τη χρήση ουσιών αυξάνει τα ποσοστά μόλυνσης από τον ιό στα άτομα που κάνουν ενδοφλέβια χρήση.

Εκτιμάται ότι 16 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως τα οποία κάνουν ενδοφλέβια χρήση ουσιών, ζουν με ηπατίτιδα C, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης θανατηφόρου νόσου του ήπατος. Η Παγκόσμια Επιτροπή κάλεσε τις κυβερνήσεις να αποποινικοποιήσουν τη χρήση ουσιών και να παρέχουν το κατάλληλο υλικό που θα σταματήσει την εξάπλωση του νοσήματος, όπως είναι για παράδειγμα οι αποστειρωμένες σύριγγες.

Ο Kofi Annan μάλιστα, καθώς και άλλοι παγκόσμιοι ηγέτες, έχουν συνδέσει τον αποτυχημένο πόλεμο κατά των ναρκωτικών και με την εξάπλωση του ιού του AIDS. Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα μάλιστα, στις χώρες που εφάρμοσαν τις πιο σκληρές πολιτικές στο ζήτημα των ναρκωτικών, βρέθηκε ότι πάνω από το 90% των ατόμων που έκαναν ενδοφλέβια χρήση ουσιών ζουν με ηπατίτιδα C.

Η πιο γρήγορη εξάπλωση της νόσου έχει παρατηρηθεί στις χώρες της ανατολικής Ασίας και της κεντρικής Ευρώπης, ενώ τα πιο υψηλά νούμερα κρουσμάτων έχουν αναφερθεί στην Κίνα, τη Ρωσία και τις ΗΠΑ.

Φαίνεται λοιπόν πως οι αυστηρές πολιτικές που προσδίδουν στη χρήση ουσιών χαρακτήρα ποινικού αδικήματος, εξαναγκάζουν τους χρήστες να μείνουν μακριά από τις υπηρεσίες δημόσιας υγείας, ενισχύοντας έτσι την εξάπλωση της λοίμωξης.

Η ηπατίτιδα C είναι πολύ μεταδοτική και γύρω στο ¼ των ασθενών που έχουν χρόνια λοίμωξη θα αναπτύξουν θανατηφόρο ηπατική νόσο. Παράλληλα, μπορεί να μείνει χωρίς διάγνωση για αρκετά χρόνια, αφού πολλά άτομα που έχουν μολυνθεί δεν παρουσιάζουν καθόλου συμπτώματα.

Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν, οι κυβερνήσεις να προχωρήσουν σε άμεση διανομή ων πόρων έτσι ώστε να χρηματοδοτείται λιγότερο ο πόλεμος των ναρκωτικών και περισσότερο οι υπηρεσίες δημόσιας υγείας με στόχο τη μεγιστοποίηση της πρόληψης και της θεραπείας της ηπατίτιδας C.

Η αναφορά της επιτροπής αφού χαρακτηρίζει υποτιμητικό το γεγονός ότι είναι ελάχιστες οι χώρες που κατάφεραν να σημειώσουν σημαντική μείωση στον αριθμό των νέων κρουσμάτων ηπατίτιδας C, τονίζει ως υπόδειγμα βέλτιστης πρακτικής το εθνικό σχέδιο δράσης της Σκωτίας για την αντιμετώπιση της νόσου. Η εφαρμογή της στρατηγικής αυτής ξεκίνησε το 2006 και οδήγησε στην αύξηση της παροχής αποστειρωμένου εξοπλισμού στους χρήστες ουσιών από 4 μέχρι 6 φορές, καθώς και στην αύξηση του αριθμού των ατόμων που εξετάστηκαν για τη λοίμωξη. Ο προληπτικός έλεγχος για ηπατίτιδα C εστιάστηκε κυρίως στις υπηρεσίες απεξάρτησης και στις φυλακές. Στις φυλακές μάλιστα, βρέθηκε 8 φορές αυξημένος ο αριθμός των ασθενών που έλαβαν θεραπεία για την ηπατίτιδα C με αποτέλεσμα τον περιορισμό της λοίμωξης.

Η επιτροπή επίσης υπογραμμίζει το τεράστιο οικονομικό όφελος που έχει για τα κράτη αυτή η πολιτική, από τη στιγμή που προλαμβάνει καταστάσεις όπως είναι τα νοσήματα του ήπατος, η αντιμετώπιση των οποίων έχει υψηλό κόστος

Κάποιοι ειδικοί μάλιστα, ισχυρίζονται πως οι πολιτικές που στοχεύουν στην άμεση καταστολή της χρήσης ουσιών είναι αναποτελεσματικές, παραβιάζουν σε ένα βαθμό τα ανθρώπινα δικαιώματα, προάγουν τη βία και εκθέτουν τα άτομα, αλλά και τις κοινότητες σε κινδύνους που θα μπορούσαν να αποφευχθούν.

Η σύγκριση των δεδομένων των διαφόρων χωρών αναδεικνύει λοιπόν ξεκάθαρα πως η αντιμετώπιση της χρήσης ουσιών κυρίως ως ζήτημα ποινικό είναι καταστροφική για τη δημόσια υγεία. Είναι απαραίτητη όμως, η αντιμετώπιση της πρόληψης, της ιατρικής φροντίδας και της θεραπείας της ηπατίτιδας C, ως ένα σοβαρό ζήτημα υγείας.

Η βρετανική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να σπάσει το φαύλο κύκλο του εθισμού και της χρήσης ουσιών. Οι αρμόδιοι φορείς αναφέρουν πως η καλύτερη προστασία από τα ναρκωτικά είναι να μη ξεκινήσει κανείς τη χρήση τους. Σκοπεύουν ωστόσο να διασφαλίσουν καλές υπηρεσίες υγείας, στις οποίες θα έχουν πρόσβαση όσοι θέλουν να αντιμετωπίσουν τον εθισμό τους

Πηγή: bbc

Διαβάστε Επίσης