Search
Close this search box.

Καλοήθης Υπερπλασία Προστάτη - Ολοκληρωμένη Αντιμετώπιση

Η πρωτοποριακή μέθοδος REZUM εξασφαλίζει την ανακούφιση από τα συμπτώματα της ΚΥΠ και ταυτόχρονα την διατήρηση της εκσπερμάτισης.

Ο Δρ. Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, Χειρουργός Ουρολόγος –Ανδρολόγος είναι ο ιδρυτής και πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, πρώην πρόεδρος του UGRS (Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Επανορθωτική Ουρολογική Χειρουργική) και διευθυντής της Σεξουαλικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών.

Περιεχόμενα Σελίδας Καλοήθους Υπερπλασίας Προστάτη

Τι είναι η Καλοήθης Υπερπλασία Προστάτη;

Στους περισσότερους άνδρες ο προστάτης διογκώνεται κατά την διάρκεια της ζωής τους. Σε πολλούς άνδρες αυτή η διόγκωση είναι αρκετή ώστε να προκαλεί συμπτώματα και να παρεμποδίζει σημαντικά την ροή των ούρων (Καλοήθης Υπερπλασία Προστάτη).

Συμπτώματα και επιπλοκές θεραπειών

Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη εκτός από τα πολύ ενοχλητικά συμπτώματα στην ούρηση (δυσουρία, νυκτουρία, επιτακτική ούρηση, διαφυγή ούρων, κ.α.), επηρεάζει και την στυτική λειτουργία του άνδρα. Σύμφωνα με ανεξάρτητες μελέτες, έχει αποδειχτεί ότι ο κίνδυνος εμφάνισης στυτικής δυσλειτουργίας στους πάσχοντες από ΚΥΠ είναι έως και εφτά φορές μεγαλύτερος.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι περισσότεροι άνδρες που παρουσιάζουν ΚΥΠ είναι σεξουαλικά ενεργοί, γίνεται αντιληπτό ότι η ανακούφιση των συμπτωμάτων μπορεί επίσης να οδηγήσει σε σημαντική βελτίωση της στυτικής λειτουργίας.

Πως Θεραπεύεται η Καλοήθης Υπερπλασία Προστάτη;

Αρκετές από τις διαθέσιμες επεμβατικές θεραπείες, παρά το γεγονός ότι ήταν συνήθως αποτελεσματικές στην ανακούφιση των συμπτωμάτων, συνοδεύονταν από ένα εύρος επιπλοκών μεταξύ των οποίων και η παλίνδρομη εκσπερμάτιση.

Η μέθοδος Rezum για την αντιμετώπιση της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη (ΚΥΠ) είναι η πρώτη και μοναδική στο είδος της: Με την χρήση του νερού σε πολύ υψηλή θερμοκρασία, αυτή η ελάχιστα επεμβατική θεραπεία έχει παρουσιάσει εντυπωσιακά αποτελέσματα στην μείωση ή και απαλοιφή των συμπτωμάτων που προκαλεί η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη και ταυτόχρονα στην διατήρηση της εκσπερμάτισης.

ΜΟΝΙΜΗ ΛΥΣΗ ΣΤΑ ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΚΑΛΟΗΘΟΥΣ ΥΠΕΡΠΛΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ

Διατήρηση της εκσπερμάτισης και ανακούφιση από τα συμπτώματα της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη με ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές!

Η τεχνική REZUM

Από το 2016 η μέθοδος Rezum διενεργείται σε Η.Π.Α. και Ευρωπαϊκή Ένωση ως θεραπεία για την ΚΥΠ και οι γιατροί του Ουρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών είναι από τους πρώτους πανελλαδικά που υιοθέτησαν την πρακτική της, διαβλέποντας τα σημαντικά πλεονεκτήματά της και παραμένουν από τους λίγους που είναι εξειδικευμένοι στην χρήση της.

Για πολλά χρόνια οι κύριες επιλογές ώστε να αντιμετωπιστεί η καλοήθης υπερπλασία προστάτη ήταν η φαρμακευτική αγωγή ή το χειρουργείο. Έχει διαπιστωθεί σε πολλές ανεξάρτητες έρευνες όμως πως ακόμα και η διουρηθρική εκτομή του προστάτη (TURis) προκαλεί σε πάνω από τους μισούς ασθενείς παλίνδομη εκσπερμάτιση, κάτι που πρακτικά αναστέλλει την αναπαραγωγική τους ικανότητα και μειώνει σημαντικά την απόλαυση του άνδρα και της συντρόφου του.

Οι παραπάνω παρενέργειες απουσιάζουν με την θεραπεία Rezum, γι’ αυτό και η μέθοδος θεωρείται επιλογή πρώτης γραμμής για τους ασθενείς που επιθυμούν να διατηρήσουν την σεξουαλική τους δραστηριότητα σε ικανοποιητικά επίπεδα, αλλά και να παραμείνουν αναπαραγωγικά ικανοί.

Η θεραπεία Rezum ολοκληρώνεται στο Ανδρολογικό Ινστιτούτο Αθηνών σε μια και μοναδική επίσκεψη, χωρίς να χρειάζονται επαναλαμβανόμενες, κουραστικές και κοστοβόρες συνεδρίες.

Η θεραπεία λειτουργεί διοχετεύοντας ποσότητες νερού  στον διογκωμένο προστάτη, καταστρέφοντας με αυτό τον τρόπο τα κύτταρα που προκαλούν απόφραξη. Αξίζει να τονιστεί ότι η θεραπεία είναι ελάχιστα επεμβατική, δεν απαιτεί ολική αναισθησία και μετά το πέρας της ο ασθενής μπορεί να μετακινηθεί μόνος του, απολύτως αυτόνομα χωρίς να χρειάζεται βοήθεια ή υποστήριξη.

Διουρηθρική Προστακτεκτομή TURis

Αποτελεί νεότερη εξέλιξη στην αντιμετώπιση της Καλοήθους Υπερπλασίας του Προστάτη και αποτελεί μια από τις πρώτες επιλογές των ουρολόγων παγκοσμίως. Με αυτή τη μέθοδο συνδυάζεται η παραδοσιακή διουρηθρική προστατεκτομή και η εξάχνωση. Παρουσιάζει βασικά πλεονεκτήματα καθώς μέσω κάμερας επιτρέπει στον ιατρό να επιλέξει κατά την ώρα της επέμβασης αν θα προχωρήσει σε εξάχνωση ή εκτομή και ενδείκνυται στους άνδρες που πάσχουν από Καλοήθη Υπερπλασία Προστάτη. Δίνει επίσης τη δυνατότητα να διατηρηθούν τεμάχια ιστού σε περίπτωση που κριθεί ότι χρειάζεται η διενέργεια βιοψίας. Η διαδικασία είναι ουσιαστικά αναίμακτη και ανώδυνη και ο ασθενής δεν απαιτείται να νοσηλευτεί μετά το πέρας της.

Συχνές Ερωτήσεις για την Καλοήθη Υπερπλασία Προστάτη

Πάνω στο ερώτημα αυτό έχουν διενεργηθεί αρκετές κλινικές μελέτες και η βιβλιογραφία έως τώρα δείχνει ότι η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη δεν σχετίζεται με εμφάνιση κακοήθειας στον αδένα.

Η διόγκωση του προστάτη έχει αποδειχτεί ότι σχετίζεται με εφτά φορές μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης στυτικής δυσλειτουργίας. Συνεπώς μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει συσχετισμός της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη και της μειωμένης σεξουαλικής λειτουργίας.

Πολλές φορές η διατήρηση της εκσπερμάτισης δεν είναι εφικτή με τις παραδοσιακές χειρουργικές μεθόδους. Εδώ έγκειται και το συγκριτικό πλεονέκτημα της μεθόδου REZUM καθώς ο χειρουργός είναι σε θέση να διατηρήσει την εκσπερμάτιση. Πρέπει όμως να γίνει σαφές ότι η μέθοδος αυτή δεν εφαρμόζεται σε όλα τα περιστατικά.

Ο προστάτης διογκώνεται καθ’ όλη την διάρκεια της ζωής του άνδρα. Σε αρκετούς άνδρες η διόγκωση αυτή είναι αρκετά μεγάλη ώστε να δώσει συμπτώματα όπως συχνή ή επείγουσα ανάγκη για ούρηση, αφύπνιση κατά την διάρκεια της νύχτας για ούρηση, δυσκολία στην έναρξη της ούρησης, αδύναμη ή διακοπτόμενη ροή ούρων και αδυναμία κένωσης της κύστης.