Αποκατάσταση της Καλοήθους Υπερπλασίας του Προστάτη

Η καλοήθης υπερπλασία προστάτη (ΚΥΠ) είναι η απλή διόγκωση του προστάτη και αποτελεί την πιο συχνή διαταραχή του. Αυτό μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ούρηση με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.

Κωνσταντινίδης

Ο Δρ. Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, Χειρουργός Ουρολόγος –Ανδρολόγος είναι ο ιδρυτής και πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, πρώην πρόεδρος του UGRS (Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Επανορθωτική Ουρολογική Χειρουργική) και διευθυντής της Σεξουαλικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών.

Πόσο συχνή είναι η Καλοήθης Υπερπλασία Προστάτη;

Η καλοήθης υπερπλασία είναι συχνότερη στις μεγαλύτερες ηλικίες, ξεκινώντας συνήθως μετά την ηλικία των 40 ετών και επηρεάζει σχεδόν όλους τους άνδρες κάποια στιγμή στη ζωή τους. Κάποιοι δεν παρουσιάζουν κανένα σύμπτωμα, αν και ο προστάτης τους έχει διογκωθεί. Η ΚΥΠ συνήθως χειροτερεύει με την πάροδο του χρόνου με τα συμπτώματα να επιδεινώνονται όταν δεν αντιμετωπίζονται.

Ποια είναι τα Συμπτώματα της Καλοήθους Υπερπλασίας του Προστάτη

Πολλές φορές ακόμα κι αν ο προστάτης σας έχει διογκωθεί σημαντικά, δεν θα παρατηρήσετε κανένα σύμπτωμα. Παρόλα αυτά ένα κοινό σύμπτωμα είναι η αλλαγές στην ούρηση, καθώς η ΚΥΠ επηρεάζει το τμήμα του προστάτη που περικλείει το ανώτερο τμήμα της ουρήθρας. «Συμπτώματα του κατώτερου ουροποιητικού» είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει ένα πλήθος συμπτωμάτων της ούρησης. Τέτοιου είδους συμπτώματα που συνδέονται με την ΚΥΠ μπορούν να προκαλέσουν δυσφορία ή να παρεμποδίζουν την ούρηση, όμως μπορεί να διαπιστώσετε και άλλα συμπτώματα: Μπορεί να δείτε ότι δυσκολεύεστε στην έναρξη της ούρησης ή ότι η ροή της είναι πολύ αδύναμη. Άλλα σχετικά συμπτώματα περιλαμβάνουν επιτακτική, συχνή και επίπονη ούρηση.

Πως Διαγιγνώσκεται η Καλοήθης Υπερπλασία;

Ο γιατρός θα λάβει το ιατρικό ιστορικό σας και θα σας ζητήσει να του περιγράψετε τα συμπτώματά σας. Επίσης μπορεί να προβεί σε κλινική εξέταση και να λάβει δείγμα ούρων και αίματος για εργαστηριακή ανάλυση ή να προχωρήσει σε υπέρηχο.

Θες να να βρεις μόνιμη λύση στο πρόβλημα της Καλοήθους Υπερπλασίας;

Οι γιατροί του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών είναι πρωτοπόροι στην Ελλάδα σε Διουρηθρικές Προστακτεκτομές TURis!

Ποιες είναι οι Διαθέσιμες Θεραπείες

Αν οι ενοχλήσεις είναι ήπιες, ο θεράπων ιατρός μπορεί να σας συστήσει φαρμακευτική αγωγή για την αντιμετώπισή τους. Σε περίπτωση που η φαρμακευτική αγωγή δεν έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα και τα συμπτώματα επιδεινώνονται επηρρεάζοντας την ζωή του ασθενούς, η συνιστώμενη θεραπευτική προσέγγιση είναι η διουρηθρική προστατεκτομή (TURis προστάτη).

Διουρηθρική Προστακτεκτομή TURis

Αποτελεί την νεότερη εξέλιξη στην αντιμετώπιση της Καλοήθους Υπερπλασίας του Προστάτη και αποτελεί πλέον την πρώτη επιλογή των ουρολόγων παγκοσμίως. Με αυτή τη μέθοδο συνδυάζεται η παραδοσιακή διουρηθρική προστατεκτομή και η εξάχνωση. Παρουσιάζει βασικά πλεονεκτήματα καθώς μέσω κάμερας επιτρέπει στον ιατρό να επιλέξει κατά την ώρα της επέμβασης αν θα προχωρήσει σε εξάχνωση ή εκτομή και ενδείκνυται για κάθε άνδρα που βιώνει τα συμπτώματα της ΚΥΠ. Δίνει επίσης τη δυνατότητα να διατηρηθούν τεμάχια ιστού σε περίπτωση που κριθεί ότι χρειάζεται η διενέργεια βιοψίας. Η διαδικασία είναι ουσιαστικά αναίμακτη και ανώδυνη και ο ασθενής δεν απαιτείται να νοσηλευτεί μετά το πέρας της.