Ακράτεια Ούρων

Η ζωή μετά την προστατεκτομή!

Για την εξάλειψη του καρκίνου, οι μηχανισμοί του σώματος που βοηθούν στον έλεγχο της ροής των ούρων και η ικανότητα επίτευξης στύσης ενδέχεται να έχουν καταστραφεί.

Γενικές Πληροφορίες

Για την εξάλειψη του καρκίνου, οι μηχανισμοί του σώματος που βοηθούν στον έλεγχο της ροής των ούρων και η ικανότητα επίτευξης στύσης ενδέχεται να έχουν καταστραφεί. Είναι ευνόητο ότι οι περισσότεροι άνδρες ανησυχούν για την ικανότητά τους να ανακτήσουν τη στύση τους και τον έλεγχο της κύστης τους μετά την χειρουργική επέμβαση στον προστάτη.

Βίντεο

Λειτουργία τεχνητού ουρηθρικού σφιγκτήρα

Η πιο καινοτόμα λύση, που παρέχει οριστική λύση στο πρόβλημα της ακράτειας μετά από προστατεκτομή.

Ανάκτηση της εγκράτειας

Παρόλο που η εξάλειψη του καρκίνου είναι το κυριότερο μέλημα των περισσότερων ασθενών, ο φόβος της ακράτειας ούρων είναι συχνά στο μυαλό των ανδρών. Η χειρουργική επέμβαση στον προστάτη μπορεί να προκαλέσει εξασθένηση των μυών του πυελικού εδάφους και του σφιγκτήρα που ελέγχει φυσιολογικά την ροή των ούρων. Αφού ο καθετήρας αφαιρεθεί μετά την χειρουργική επέμβαση, μπορεί να παρουσιάσετε συμπτώματα που κυμαίνονται από ελαφρά διαρροή ούρων (λίγες σταγόνες όταν ασκείστε, βήχετε ή φτερνίζεστε) μέχρι πλήρη αδυναμία ελέγχου της ούρησης.

Το ταξίδι προς την εγκράτεια

Η εγκράτεια (έλεγχος της ούρησης) τείνει να βελτιώνεται με την πάροδο του χρόνου. Παρόλο που η κατάσταση είναι διαφορετική σε κάθε άνδρα, πολλοί διαπιστώνουν ότι ανακτούν την εγκράτεια εντός έξι έως δώδεκα μηνών από την χειρουργική επέμβαση. Η ανάκτηση μπορεί να επηρεαστεί από παράγοντες όπως η ηλικία σας, η γενική σωματική υγεία σας και ο βαθμός κατά τον οποίο είχατε πλήρη έλεγχο της κύστης πριν την χειρουργική επέμβαση. Αν μετά από έξι έως δώδεκα μήνες τα συμπτώματα παραμένουν, εξετάστε το ενδεχόμενο να επικοινωνήσετε με τον ιατρό.

Ανάληψη του ελέγχου

Μακροπρόθεσμες λύσεις:

Ενέσεις

Η έγχυση αυξητικών παραγόντων, όπως το κολλαγόνο στον αυχένα της ουροδόχου κύστης, μπορεί να βοηθήσει στο να διατηρηθεί κλειστό το άνοιγμα της ουρήθρας και της κύστης και ενδέχεται να αποτρέψει τις μικρές διαρροές. Ακόμη και αν οι ενέσεις είναι επιτυχείς, μπορεί να απαιτούνται επαναλαμβανόμενες ενέσεις σε βάθος χρόνου για να διατηρηθεί η εγκράτεια.

Ταινία για άνδρες

Το σύστημα ταινίας στήριξης για άνδρες τοποθετείται στο σώμα με την χρήση μιας ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής επέμβασης για τη διόρθωση της ακράτειας ούρων από προσπάθεια. Μια μικρή «ταινία» κατασκευασμένη από συνθετικό πλέγμα τοποθετείται στο εσωτερικό του σώματος μέσω τριών μικρών τομών. Η ταινία στηρίζει την ουρήθρα αποκαθιστώντας τον κανονικό έλεγχο της κύστης.

Τεχνητός ουρηθρικός σφιγκτήρας

Μια εμφυτεύσιμη συσκευή μιμείται την λειτουργία του υγιούς ουρηθρικού σφιγκτήρα, αποκλείοντας την ουρήθρα ώστε να διακοπεί η ροή των ούρων. Η διαδικασία περιλαμβάνει την εμφύτευση ενός διαστελλόμενου αεροθαλάμου γύρω από την ουρήθρα, το οποίο φουσκώνει μέσω ενός μπαλονιού που γεμίζει με υγρό και το οποίο τοποθετείται πίσω από το πυελικό οστό. Μια αντλία στο εσωτερικό του οσχέου επιτρέπει στον άνδρα να συστέλλει τον αεροθάλαμο όταν χρειάζεται να ουρήσει. Ο αεροθάλαμος φουσκώνει ξανά αυτόματα, αποκλείοντας σταθερά την ουρήθρα και αποτρέποντας την διαρροή.

Αποκατάσταση της σεξουαλικής υγείας

Πολλοί άνδρες διαπιστώνουν ότι χρειάζονται μήνες ή έτη για να ανακτήσουν την ικανότητά τους να έχουν στύση, ενώ ορισμένοι άνδρες διαπιστώνουν ότι η ικανότητά τους να έχουν στύση δεν επανέρχεται. Εάν η στυτική δυσλειτουργία μετά την επέμβαση παραμένει, υπάρχουν τόσο βραχυπρόθεσμες όσο και μακροπρόθεσμες λύσεις που μπορούν να ληφθούν υπόψη.

Από του στόματος φαρμακευτικές αγωγές

Υπάρχει ένας αριθμός συνταγογραφούμενων φαρμακευτικών αγωγών τα οποία μπορούν να βελτιώσουν την ροή του αίματος προς το πέος. Σε συνδυασμό με την σεξουαλική διέγερση αυτό μπορεί να προκαλέσει στύση. Η θεραπεία με φάρμακα είναι συνήθως η επιλογή θεραπείας πρώτης γραμμής για τους περισσότερους άνδρες που παρουσιάζουν στυτική δυσλειτουργία και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε συνδυασμό με άλλες μεθόδους.

Ενέσεις

Κατά την θεραπεία με ένεση, με μια μικρή βελόνα χρησιμοποιείται για την έγχυση φαρμάκου απευθείας στην βάση του πέους. Το φάρμακο επιτρέπει την ροή του αίματος εντός του πέους δημιουργώντας στύση. Πολλοί άνδρες βρίσκουν τη μέθοδο αυτή αποτελεσματική αλλά η ιδέα των τακτικών ενέσεων μπορεί να είναι δύσκολο να γίνει αποδεκτή.

Πεϊκή πρόθεση

Όταν οι φαρμακευτικές θεραπείες, οι ενέσεις και οι άλλες μη χειρουργικές θεραπείες δεν επιτυγχάνουν να επιλύσουν το πρόβλημα της στυτικής δυσλειτουργίας, η πεϊκή πρόθεση μπορεί να αποτελέσει μια μακροπρόθεσμη ικανοποιητική λύση. Η στύση που επιτυγχάνεται με την πεϊκή πρόθεση μπορεί να διατηρηθεί με ασφάλεια για όσο χρονικό διάστημα επιθυμείτε,

Θες να λύσεις την ακράτεια ούρων που αντιμετωπίζεις;

Οι γιατροί του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών θα σε βοηθήσουν και θα σου λύσουν οποιοδήποτε ανδρολογικό πρόβλημα σε απασχολεί!
Ακράτεια Ούρων – Αντιμετώπιση μετά από Προστατεκτομή
5 (100%) 13 votes
Περιστατικά Ακράτειας Ούρων
ΑΝΔΡΟΛΟΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΑΘΗΝΩΝ
Γνωρίστε τους γιατρούς του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών

ΙΑΤΡΟΙ

Δρ. Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης

Ουρολόγος , Ανδρολόγος

Δρ. Χρήστος Φλιάτουρας

Ουρολόγος , Ανδρολόγος

Δρ. Wujiang Liu

Χειρουργός Ουρολόγος Ανδρολόγος