Στυτική δυσλειτουργία – Προβλήματα στύσης

Η στυτική δυσλειτουργία και τα προβλήματα στύσης αντιμετωπίζονται άμεσα και με ασφάλεια από τους έμπειρους γιατρούς μας.

Γενικές Πληροφορίες

Η στυτική δυσλειτουργία (ΣΔ) είναι η μη ικανότητα επίτευξης, ή διατήρησης μιας στύσης αρκετά σκληρής, ώστε να επιτρέπει τη συνουσία. Η ΣΔ μπορεί να συνιστά είτε μια ολοκληρωτική αδυναμία επίτευξης στύσης, είτε μια ασυνεπή, μη προβλέψιμη ικανότητα επίτευξης ικανοποιητικής στύσης, ή ακόμα και μια τάση διατήρησης στύσεων με σύντομη χρονική διάρκεια. Περίπου το 20% των ανδρών υποφέρει κάποια στιγμή της ζωής τους από ΣΔ. Η επίπτωση της δυσλειτουργίας αυξάνεται με την ηλικία.

Το 4% περίπου των 50άρηδων και το 17% των 60άρηδων βιώνουν μια ολική ανικανότητα επίτευξης στύσης, ενώ η επίπτωση της ΣΔ αυξάνεται κατακόρυφα, στο 47%,για τους άνδρες άνω των 75 ετών. Η στυτική δυσλειτουργία όμως, δεν είναι μια αναπόφευκτη συνέπεια της διαδικασίας της γήρανσης, από τη στιγμή που είναι θεραπεύσιμη σε κάθε ηλικία.

Τo εξειδικευμένο μας κέντρο σε όλο τον κόσμο, έχουν θεραπεύσει με επιτυχία πάνω από 20.000 ασθενείς με στυτική δυσλειτουργία. Προσφέρουμε ένα ενιαίο πακέτο κλινικού ελέγχου, ψυχολογικών εκτιμήσεων, ορμονικών, φαρμακευτικών και χειρουργικών θεραπειών, το οποίο εγγυάται την εύρεση μιας λύσης.

Η πολύ μεγάλη εμπειρία των ιατρών μας, επιτρέπει την παροχή εξειδικευμένης θεραπείας που ταιριάζει ακριβώς στο ορμονικό και φυσικό προφίλ του κάθε ασθενούς ξεχωριστά. Αντιθέτως, οι λιγότερο έμπειροι ιατροί περιορίζονται στην αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας με φάρμακα, με αποτέλεσμα συχνά η θεραπεία να αποτυγχάνει και ο ασθενής να απογοητεύεται.

 • Οι ιατροί μας έχουν θεραπεύσει περισσότερους από 20,000 ασθενείς μέχρι σήμερα.
 • Η πλειοψηφία των ασθενών μας είναι σε θέση να έχουν επιτυχή σεξουαλική επαφή από την πρώτη μέρα της θεραπείας τους.
 • Οι θεραπευτικές μας μέθοδοι δεν εξαντλούνται και δεν περιορίζονται στην συνταγογράφηση φαρμάκων αλλά έχουν ως στόχο την παροχή εξατομικευμένων θεραπειών που θα δώσουν μία οριστική θεραπευτική λύση στη στυτική δυσλειτουργία.

Θες να λύσεις τα προβλήματα στυτικής δυσλειτουργίας που αντιμετωπίζεις;

Οι γιατροί του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών θα σε βοηθήσουν και θα σου λύσουν οποιοδήποτε ανδρολογικό πρόβλημα σε απασχολεί!

Ο Δρ. Χρήστος Φλιάτουρας του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών σε μια περιεκτική ανάλυση των μηχανισμών της στυτικής δυσλειτουργίας και της διάγνωσής της.

Δρ. Χρήστος Φλιάτουρας
Αναπαραγωγή Βίντεο

Αιτίες Στυτικής Δυσλειτουργίας

Η ΣΔ έχει συνήθως μια φυσιολογική αιτία, όπως είναι για παράδειγμα ένας τραυματισμός, ή οι παρενέργειες κάποιων φαρμάκων. Κάθε διαταραχή που προκαλεί τραυματισμό στα νεύρα, ή εμποδίζει τη ροή του αίματος στο πέος, είναι δυνατό να προκαλέσει ΣΔ.
Ακριβώς επειδή για την επίτευξη στύσης είναι απαραίτητο να λάβουν χώρα μια σειρά από συμβάντα η ΣΔ μπορεί να εμφανιστεί όταν οποιοδήποτε από αυτά παρεμποδισθεί.

Η ακολουθία περιλαμβάνει νευρικές ώσεις στον εγκέφαλο, τη σπονδυλική στήλη και την περιοχή γύρω από το πέος και απόκριση στους μύες, στους ινώδεις ιστούς, στις φλέβες στις αρτηρίες και κοντά στα σηραγγώδη σώματα. Βλάβες στα νεύρα, στις αρτηρίες, στους μαλακούς μύες και στους ινώδεις ιστούς, οι οποίες είναι συχνά αποτέλεσμα κάποιου νοσήματος, είναι η πιο κοινή αιτία για την εμφάνιση ΣΔ. Νοσήματα όπως είναι ο διαβήτης, η υπέρταση, τα νευρικά νοσήματα, ή οι νευρικές βλάβες, η πολλαπλή σκλήρυνση, η αθηρωματική νόσος και τα νοσήματα της καρδιάς συνυπάρχουν με την πλειοψηφία των περιπτώσεων στυτικής δυσλειτουργίας.

Οι ασθενείς λοιπόν θα πρέπει να υποβάλλονται σε εξονυχιστικό έλεγχο για όλα τα παραπάνω νοσήματα πριν ξεκινήσουν οποιαδήποτε μορφή θεραπείας για τη ΣΔ.

Οι επιλογές που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής και συμβάλουν στην εμφάνιση των καρδιαγγειακών προβλημάτων αυξάνουν επίσης το κίνδυνο της ΣΔ. Το κάπνισμα, η κατάχρηση αλκοόλ, η παχυσαρκία και η απουσία φυσικής άσκησης, είναι πιθανοί αιτιολογικοί παράγοντες για τη ΣΔ.

Παράλληλα, κάποια χειρουργεία, ιδιαίτερα το χειρουργείο ριζικής προστατεκτομής και το χειρουργείο της ουροδόχου κύστης για την αντιμετώπιση του καρκίνου, μπορούν επίσης να τραυματίσουν νεύρα και αρτηρίες κοντά στο πέος και να προκαλέσουν ΣΔ.

Ταυτόχρονα, κάποιος τραυματισμός στο πέος, τον προστάτη, την ουροδόχο κύστη και τη λεκάνη μπορούν να οδηγήσουν σε ΣΔ στην περίπτωση που προκληθεί βλάβη στα νεύρα, τους μαλακούς μύες, τις αρτηρίες και τον ινώδη ιστό των σηραγγωδών σωμάτων.

Επιπρόσθετα η ΣΔ μπορεί να αποτελεί παρενέργεια διαφόρων κοινών φαρμάκων, όπως είναι τα αντί-υπερτασικά, τα αντισταμινικά, τα αντικαταθλιπτικά, τα ηρεμιστικά, οι αναστολείς της όρεξης, καθώς και η σιμετιδίνη, ένα φάρμακο για την αντιμετώπιση του στομαχικού έλκους.

Η ΣΔ μπορεί επίσης να οφείλεται σε ψυχολογικούς παράγοντες, όπως είναι το στρες, το άγχος, η ενοχή, η κατάθλιψη και ο φόβος της σεξουαλικής αποτυχίας. Ακόμα και όταν υπάρχει μια οργανική αιτία για τη ΣΔ, οι ψυχολογικοί παράγοντες μπορεί να επιδεινώσουν την κατάσταση. Τέλος, οι ορμονικές διαταραχές, όπως είναι τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης συνιστούν μια λιγότερο συχνή αιτία εμφάνισης της ΣΔ.

Διάγνωση Στυτικής Δυσλειτουργίας

Το ιατρικό και το σεξουαλικό ιστορικό ενός ατόμου μπορούν να βοηθήσουν στον καθορισμό της φύσης και της σοβαρότητας της ΣΔ. Πιο συγκεκριμένα το ιατρικό ιστορικό μπορεί να αποκαλύψει νοσήματα που οδηγούν σε ΣΔ, ενώ μια απλή περιγραφή της σεξουαλικής δραστηριότητας μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό προβλημάτων σχετικά με τη σεξουαλική επιθυμία, τη στύση, την εκσπερμάτιση, ή τον οργασμό. Παράλληλα, η λήψη κάποιων φαρμάκων είτε συνταγογραφούμενων, είτε παράνομων μπορεί να συνιστά μια χημική αιτία για την εμφάνιση της ΣΔ.

Η φυσική εξέταση μπορεί πάντα να δώσει στοιχεία σχετικά με τα συστημικά προβλήματα. Για παράδειγμα, εάν το πέος δεν είναι ευαίσθητο στο φυσικό άγγιγμα είναι πολύ πιθανό η ΣΔ να οφείλεται σε κάποιο πρόβλημα του νευρικού συστήματος. Τα μη φυσιολογικά δευτερεύοντα χαρακτηριστικά φύλου, όπως είναι η ασυνήθης τριχοφυΐα, ή η μεγέθυνση του στήθους, αναδεικνύουν ενδεχομένως ορμονικά προβλήματα, γεγονός που θα μπορούσε να σημαίνει ότι είναι το ενδοκρινικό σύστημα που εμπλέκεται στη ΣΔ. 

Ο ιατρός επίσης, μπορεί να εντοπίσει ένα κυκλοφορικό πρόβλημα, εάν για παράδειγμα παρατηρήσει μειωμένους σφυγμούς στους καρπούς, ή τους αστραγάλους. Πηγή του προβλήματος μπορεί επίσης να αποτελέσουν κάποια μη συνηθισμένα χαρακτηριστικά του πέους, όπως είναι για παράδειγμα η κάμψη του κατά τη στύση, η οποία μπορεί να είναι αποτέλεσμα της νόσου Peyronie.

Παράλληλα, μια ψυχολογική εκτίμηση, με τη βοήθεια συνέντευξης κι ερωτηματολογίων, μπορεί να αποκαλύψει τους ψυχολογικούς παράγοντες που εμπλέκονται. Η σεξουαλική σύντροφος μπορεί να περάσει επίσης από συνέντευξη με σκοπό τον εντοπισμό των προσδοκιών της και των εντυπώσεων της κατά τη σεξουαλική πράξη.

Υπάρχουν αρκετές εργαστηριακές εξετάσεις που βοηθούν στη διάγνωση της ΣΔ. Οι εξετάσεις για τα συστημικά νοσήματα περιλαμβάνουν αιματολογικές εξετάσεις, ουροαναλύσεις, λιπιδαιμικό προφίλ, μετρήσεις κρεατινίνης και ηπατικών ενζύμων. Η μέτρηση των επιπέδων τεστοστερόνης στο αίμα μπορεί να παρέχει πληροφορίες σχετικά με προβλήματα στο ενδοκρινικό σύστημα και να εξηγήσει γιατί ένας ασθενής έχει μειωμένη σεξουαλική επιθυμία.

Η καταγραφή των νυχτερινών στύσεων μπορεί να βοηθήσει στον αποκλεισμό κάποιων ψυχολογικών αιτιολογικών παραγόντων για τη ΣΔ. Οι υγιείς άνδρες έχουν ακούσιες στύσεις κατά τη διάρκεια του ύπνου τους. Εάν οι νυχτερινές στύσεις δε λαμβάνουν χώρα, η ΣΔ είναι πιο πιθανό να οφείλεται σε οργανικούς και όχι σε ψυχολογικούς παράγοντες. Ο έλεγχος όμως των νυχτερινών στύσεων δεν είναι εντελώς αξιόπιστος. Οι επιστήμονες δεν έχουν σταθμίσει τα σχετικά τεστ και δεν έχουν καθορίσει πότε θα πρέπει να διεξάγονται ώστε να είναι πιο αξιόπιστα.

Θες να λύσεις τα θέματα στυτικής δυσλειτουργίας που αντιμετωπίζεις;

Οι γιατροί του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών θα σε βοηθήσουν και θα σου λύσουν οποιοδήποτε ανδρολογικό πρόβλημα σε απασχολεί!

Στοιχεία που συνηγορούν στη διάγνωση ψυχογενούς ή οργανικής Στυτικής Δυσλειτουργίας

Ψυχογενής

 • Απότομη έναρξη διαταραχής/ αδυναμίας στύσης
 • Ειδικές συνθήκες ( π.χ. φόβος επίδοσης)
 • Καλές πρωινές/ νυχτερινές στύσεις
 • Προβλήματα σχέσης με τον ερωτικό σύντροφο
 • Προβλήματα στην έναρξη της σεξουαλικής ζωής

Οργανική

 • Απότομη έναρξη διαταραχής/ αδυναμίας στύσης
 • Ολες οι συνθήκες (ανεξαρτήτου συντρόφου, ώρας κούρασης)
 • Απουσία νυχτερινών/ πρωινών στύσεων
 • Φυσιολογική επιθυμία/(Libido)
 •  

Εργαστηριακός έλεγχος για τη Στυτική δυσλειτουργία

Βασικές

 • Γενική αίματος
 • Γενική ούρων
 • Σάκχαρο
 • Γλυκοζιωμένη αιμοσφαιρίνη

Γενικές

 • Απότομη έναρξη διαταραχής / αδυναμίας στύσης
 • Ειδικές συνθήκες ( π.χ. φόβος επίδοσης)
 • Καλές πρωινές/ νυχτερινές στύσεις
 • Προβλήματα σχέσης με τον ερωτικό σύντροφο

Ειδικές

 • Προοδευτική επιδείνωση στυτικής δυσλειτουργίας
 • Όλες οι συνθήκες (ανεξαρτήτου συντρόφου, ώρας κούρασης)
 • Απουσία νυχτερινών/ πρωινών στύσεων
 • Φυσιολογική επιθυμία/(Libido)

Θεραπεία Στυτικής Δυσλειτουργίας

Στυτική Δυσλειτουργία. Θεραπευτικές επιλογές. Οι λύσεις Υπάρχουν! Σημαντικό και ελπιδοφορο είναι ότι στις μερες μας υπάρχουν πολλές θεραπευτικές επιλογές για την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας, οι οποίες συνδυασμένες με ψυχολογική στήριξη μπορούν να δώσουν ακόμα και τελική λύση σε ένα μεγάλο αριθμό ασθενών. Αρκεί ο ασθενής να τις αναζητήσει, να τις κατανοήσει και να τις εφαρμόσει. Στο Ανδρολογικό Ινστιτούτο Αθηνών διαθέτουμε την τεχνογνωσία, την πείρα, την τεχνολογική υποδομή, αλλά και μία μεγάλη ομάδα ιατρών, όλων των εμπλεκομένων ειδικοτήτων που μας επιτρέπει να δίνουμε ΜΟΝΙΜΕΣ λύσεις στο πρόβλημα της Στυτικής Δυσλειτουργίας Υπάρχουν τρεις βασικοί τρόποι με τους οποίους αντιμετωπίζουμε σήμερα τη στυτική δυσλειτουργία:

1) Φάρμακα από το στόμα

Τα φάρμακα από το στόμα είναι ουσίες που δρουν στα αγγεία του πέους αυξάνοντας την κυκλοφορία και διευκολύνοντας την τελική σκληρότητα που είναι αναγκαία για την ερωτική πράξη. Οι ουσίες αυτές δρουν περιφερικά αλλά χρειάζονται ενέργεια από το ΚΝΣ ( εγκέφαλο για να δράσουν). Οι άνδρες δεν γνωρίζουν πως τα φάρμακα αυτά κάτω από συνθήκες φόβου και έντονου στρες δεν θα έχουν ιδανικό αποτέλεσμα. Για να δράσουν απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ύπαρξη επιθυμίας (Ντοπαμίνη). Αν δεν έχουν είτε, γιατί είναι αγχωμένοι, είτε γιατί δεν επιθυμούν πολύ την σύντροφο τους, είτε γιατί κάνουν έρωτα για να αποδείξουν ότι μπορούν, τα φάρμακα αυτά δεν θα δράσουν. Τα φάρμακα αυτά γίνονται ιδανικά όταν προσαρμοστούν στον οργανισμό που τα παίρνει και ο γιατρός εδώ είναι πολύ σημαντικός για να εξατομικεύσει τις θεραπείες αυτές.

2) Φάρμακα ενδοπεϊκά

Μια αγωγή που ακούγεται επιθετική αλλά είναι ίσως η πιο παλιά από τις σύγχρονες, είναι οι ενδοπεϊκές ενέσεις, που ξεκίνησαν τη θεραπεία το 1980 (20 χρόνια πριν τα φάρμακα από το στόμα). Η αγωγή αυτή έχει ένα βασικό πλεονέκτημα. Προκαλεί στύση ανεξάρτητα από την επιθυμία. Δεν χρειάζεται δηλαδή η «μαγική» Ντοπαμίνη και αυτό λειτουργεί θετικά στις περιπτώσεις ανδρών που βάζουν ψηλά τον πήχη της απόδοσης ή που είναι υποχρεωμένοι να αποδείξουν τον ερωτικό τους ρόλο(προς τη σύζυγο π.χ. που δεν θέλουν). Είναι πολύ σημαντική λύση γιατί τους βγάζει «ασπροπρόσωπους». Είναι η θεραπεία «παντός καιρού» και η σίγουρη λύση όταν υπάρχει έντονο άγχος. Το μειονέκτημα βέβαια είναι ότι σαν θεραπεία είναι πιο επιθετική ιδιαίτερα στο άκουσμα της.

3) Χειρουργική θεραπεία

Οι χειρουργικές λύσεις απευθύνονται σε περιπτώσεις όπου τα προβλήματα δεν λύνονται με τα φάρμακα και επίσης προτείνονται όταν ο άνδρας είναι αναγκασμένος να παίρνει φάρμακα για μια ζωή λόγω μόνιμων οργανικών προβλημάτων. Οι συνηθέστερες επεμβάσεις είναι η Χειρουργική προθέσεων και η Αγγειοχειρουργική.

Πεϊκή Πρόθεση

Μία απλή επέμβαση διάρκειας 30’, έρχεται να δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα της στυτικής δυσλειτουργίας και να αλλάξει ολο­κληρωτικά την ερωτική ζωή του άνδρα αλλά και της συντρόφου του. Η τοποθέτηση πεϊκής πρόθεσης.

Tι είναι η πεϊκή πρόθεση

Η πρόθεση είναι μια “αντλία” σιλικόνης που τοποθετείται ενδοπεϊκά και δίνει την απαραίτητη σκληρότητα με το υγρό που περιέχει. Μιμείται δηλ. απόλυτα τη φυσική στύση και χάλαση. Τοποθετείται από ειδι­κά εκπαιδευμένο ουρολόγο, με μια απλή επέμβαση, η οποία διαρκεί μόλις 30’ και απαιτείται νοσηλεία μιας ημέρας στην κλι­νική. Η τομή είναι τόσο μικρή, στην κάτω επιφάνεια του πέους και η πρόθεση δεν γίνεται αντιληπτή ούτε ακόμη και από την σύντροφο την ώρα της επαφής. Η τοποθέτηση πεϊκών προθέσεων αποτε­λεί την πλέον αποτελεσματική και ασφαλή θεραπεία σε πολλούς άνδρες, οι οποίοι δεν ανταποκρίνονται στα φάρμακα, τους προ­καλούν σοβαρές παρενέργειες ή επιθυμούν μια μόνιμη και αποτελεσματική λύση.

Οι πολυάριθμες κλινικές μελέτες και η πολύχρονη εμπειρία έχουν αποδείξει ότι η μέθοδος αυτή θεωρείται η πιο ικανοποιητι­κή σε σύγκριση με άλλες διαθέσιμες θεραπείες, αφού είναι η μοναδική θεραπεία που επιτρέπει την αυθόρμητη σεξουαλική επαφή, καθώς η στύση επιτυγχάνεται μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα και δεν απαιτείται καμία απολύτως «προετοιμασία» ή αναμονή του άνδρα, όπως συμβαίνει με τα φάρμακα και τις ενέσεις.

Μοναδικά πλεονεκτήματα:

Οι πεϊκές προθέσεις μεταβλητής σκληρό­τητας τελευταίου τύπου είναι αποτέλεσμα προηγμένης ιατρικής και μηχανικής τεχνο­λογίας, έχουν βοηθήσει περισσότερους πό 300.000 άνδρες σ’ όλο τον κόσμο και τα οφέλη που προσφέρουν είναι μοναδικά:

 • Μόνιμη λύση
 • Αυθόρμητη σεξουαλική επαφή
 • Άριστο λειτουργικό αποτέλεσμα (δυ­νατότητα στύσης οποιαδήποτε χρονική στιγμή και για όσο διάστημα επιθυμεί ο χρήστης
 • Άριστο αισθητικό αποτέλεσμα (η πρόθε­ση δεν γίνεται αντιληπτή είτε το πέος είναι σε στύση είτε σε χαλάρωση)
 • Η εκσπερμάτιση και ο οργασμός γίνο­νται φυσιολογικά.
 • Αποφεύγεται η συνεχής οικονομική επι­βάρυνση για αγορά φαρμάκων και ενέσε­ων.

Κάθε ημέρα περίπου 70 άνδρες σ’ όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της στύσης τους με τοποθέτηση πεΪκής πρό­θεσης. Εξ’ άλλου ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιά­ζουν τα αποτελέσματα πρόσφατης κλινικής μελέτης σύμφωνα με τα οποία το ποσοστό ικανοποίησης των ανδρών μετά από το­ποθέτηση πεϊκής πρόθεσης ανέρχεται στο 93%, ενώ των συντρόφων τους στο 92%.

Χειρουργική των Αρτηριών (Bypass):

Ενδείκνυνται μόνο σε σαφείς επίκτητες βλάβες του αρτηριακού δικτύου (π.χ. τραυματισμοί). Αντενδείκνυται σε αρτηριακού τύπου προβλήματα επί αγγειακής νόσου, όπως σε διαβητικούς, αρτηριοσκληρωτικούς άνδρες κλπ. 

Θες να λύσεις τα σεξουαλικά προβλήματα που αντιμετωπίζεις;

Οι γιατροί του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών θα σε βοηθήσουν και θα σου λύσουν οποιοδήποτε ανδρολογικό πρόβλημα σε απασχολεί!
Στυτική δυσλειτουργία – Προβλήματα στύσης
4.9 (97.24%) 29 votes
Επεμβάσεις Στυτικής Δυσλειτουργίας
ΑΝΔΡΟΛΟΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΑΘΗΝΩΝ
Γνωρίστε τους γιατρούς του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών

ΙΑΤΡΟΙ

Δρ. Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης

Ουρολόγος , Ανδρολόγος

Δρ. Χρήστος Φλιάτουρας

Ουρολόγος , Ανδρολόγος

Δρ. Wujiang Liu

Χειρουργός Ουρολόγος Ανδρολόγος