Search
Close this search box.

Στυτική δυσλειτουργία

Προβλήματα στύσης

Σας απασχολεί η στύση σας; Ο Δρ. Κωνσταντινίδης με την έμπειρη ιατρική του ομάδα έχουν θεραπεύσει περισσότερους από 20.000 ασθενείς μέχρι τώρα. Προσφέρουμε τις πιο προηγμένες θεραπείες για άμεση και μόνιμη λύση στη στυτική δυσλειτουργία.

ανδρολόγος αθηνα ουρολόγος αθηνα Κωνσνταντίνος Κωνσταντινίδης

Ο Δρ. Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, Χειρουργός Ουρολόγος –Ανδρολόγος είναι ο ιδρυτής και πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, πρώην πρόεδρος του UGRS (Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Επανορθωτική Ουρολογική Χειρουργική) και διευθυντής της Σεξουαλικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών.

Περιεχόμενα Σελίδας Στυτική δυσλειτουργίας

Νέα Πρωτοποριακή μέθοδος για τη Στυτική Δυσλειτουργία, από το Ανδρολογικό Ινστιτούτο Αθηνών

Η ένεση PRP (πλάσμα αίματος πλούσιο σε αιμοπετάλια) και η έγχυση βλαστοκυττάρων αποτελεί την τελευταία εξέλιξη στην αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας και όχι μόνο. Ουσιαστικά πρόκειται για την χρήση αυξητικών παραγόντων του αίματος και βλαστοκυττάρων του ίδιου του ασθενή μέσω μιας εντελώς ανώδυνης ένεσης στο πέος, με στόχο την αναζωογόνηση της στύσης, τη διατήρηση και αύξηση του μεγέθους, την καθυστέρηση της εκσπερμάτισης και τον ευθειασμό του πέους.

Οι δυο αυτές μέθοδοι παρουσιάζουν πολλαπλά οφέλη για την σεξουαλική λειτουργία του ασθενούς και, αν και κάθε άνθρωπος ανταποκρίνεται με μοναδικό τρόπο, τα οφέλη που μπορεί να περιμένει περιλαμβάνουν:

 • Δυνατότερες στύσεις
 • Αυξημένη αιματική ροή
 • Εντονότερους οργασμούς
 • Καθυστέρηση στον χρόνο εκσπερμάτισης
 • Καλύτερα αποτελέσματα των από του στόματος χορηγούμενων θεραπειών
 • Μείωση της κλίσης του πέους
 • Καλύτερη αισθητικότητα
 • Απουσία παρενεργειών και αλλεργικών αντιδράσεων
 • Εύκολη χορήγηση

PRP

Πιο συγκεκριμένα, εκπαιδευμένος ιατρός ουρολόγος – ανδρολόγος λαμβάνει ποσότητα αίματος από το χέρι του ασθενούς και προχωρεί στην εφαρμογή τοπικής αναισθητικής κρέμας στο πέος. Στη συνέχεια το αίμα τοποθετείται σε ειδικό μηχάνημα, όπου με φυγοκέντριση διαχωρίζεται το πλούσιο σε αιμοπετάλια πλάσμα του αίματος και τοποθετείται σε μικροσκοπική σύριγγα μέσω της οποίας εγχύεται σε συγκεκριμένα σημεία του πέους. Η όλη διαδικασία διαρκεί 20 -25 λεπτά, δεν πονάει καθόλου και δεν χρειάζεται καμία περίοδος ανάρρωσης ή απουσίας από τις καθημερινές δραστηριότητες.

Η βελτίωση της στύσης στους περισσότερους άνδρες ανέρχεται σε ποσοστά της τάξης του 50% – 70% και το πλήρες αποτέλεσμα είναι ορατό εντός 12 εβδομάδων από την χορήγηση. Τα δε ποσοστά ικανοποίησης μετά την χορήγηση δυο ενέσεων PRP (με διάστημα 8-12 εβδομάδων μεταξύ τους) είναι μεγαλύτερα του 85%!

ΕΓΧΥΣΗ ΒΛΑΣΤΟΚΥΤΤΑΡΩΝ

Λιποκύτταρα λαμβάνονται από την κοιλιακή χώρα του ασθενούς και υπόκεινται σε σύντομη επεξεργασία για να μετατραπούν σε βλαστοκύτταρα. Τα βλαστοκύτταρα αυτά έχουν την ιδιότητα να διαφοροποιούνται και να μετασχηματίζονται σχεδόν σε όλους τους κυτταρικούς τύπους του ανθρώπινου σώματος.

Η έγχυσή τους γίνεται κατευθείαν στο πέος με μια σχεδόν αόρατη βελόνα όπου στην συνέχεια αρχίζουν και μετατρέπονται σε νευρικά, μυικά και ενδοθηλιακά κύτταρα, ουσιαστικά αναδομώντας το πέος εκ βάθρων, με ευεργετικά αποτελέσματα για την σεξουαλική υγεία.

Ασθενείς που είχαν σοβαρού βαθμού στυτική δυσλειτουργία κατάφεραν να αποκτήσουν ικανοποιητικές για διεισδυση στύσεις χωρίς χρήση φαρμάκων, εμφυτευμάτων ή άλλων συσκευών.

Γενικές Πληροφορίες για τη Στυτική Δυσλειτουργία

Η στυτική δυσλειτουργία (ΣΔ) είναι η αδυναμία επίτευξης, ή διατήρησης μιας στύσης ικανοποιητικά σκληρής, ώστε να επιτρέπει την διεισδυση, και κατά συνέπεια την συνουσία. Η ΣΔ μπορεί να συνίσταται είτε στην ολοκληρωτική αδυναμία επίτευξης στύσης, είτε σε μια ασυνεπή, μη προβλέψιμη ικανότητα επίτευξης ικανοποιητικής στύσης, ή ακόμα και μια τάση διατήρησης στύσεων με σύντομη χρονική διάρκεια. Υπολογίζεται ότι περίπου το 20% του συνολικού πληθυσμού των ανδρών σε κάποιο στάδιο της ζωής του θα εμφανίσει πρόβλημα με την στυτική του λειτουργία. Είναι ξεκάθαρο ότι σε μεγαλύτερες ηλικιακά ομάδες, τα ποσοστά της ΣΔ είναι μεγαλύτερα.

Στους άνδρες ηλικίας 50 ετών το ποσοστό που εμφανίζει ολική αδυναμία επίτευξης στύσης είναι 4%, στους άνδρες ηλικίας 60 ετών το ποσοστό ανεβαίνει στο 17%, ενώ η συχνότητα εμφάνισης της ΣΔ απογειώνεται για τους άνδρες άνω των 75 ετών στο 47%. Παρόλα αυτά η στυτική δυσλειτουργία δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ένα ακόμα σύμπτωμα της προχωρημένης ηλικίας καθώς είναι θεραπεύσιμη σε κάθε ηλικία.

Το Ανδρολογικό Ινστιτούτο και οι γιατροί του, έχουν αντιμετωπίσει επιτυχώς περισσότερα από 25.000 περιστατικά στυτικής δυσλειτουργίας παγκοσμίως. Στις εγκαταστάσεις διενεργούνται όλοι οι απαραίτητοι κλινικοί έλεγχοι, ψυχολογικές εκτιμήσεις, ορμονικές, φαρμακευτικές και χειρουργικές θεραπείες, παρέχοντας μας την πεποίθηση πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε κάθε περιστατικό με επιτυχία.

Η εμπειρία των ιατρών μας σε συνδυασμό με τις υποδομές μας μας επιτρέπει να εξατομικεύουμε την θεραπεία στο φυσικό και ορμονικό προφίλ κάθε άνδρα ξεχωριστά. Αντίθετα οι λιγότερο πεπειραμένοι ιατροί συνήθως προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την στυτική δυσλειτουργία μόνο με φάρμακα, με πενιχρά αποτελέσματα και με τους άνδρες να απογοητεύονται και να εγκαταλείπουν την προσπάθεια για εξεύρεση λύσης.

 • Περισσότερα από 25.000 περιστατικά έχουν αντιμετωπιστεί με επιτυχία.
 • Οι περισσότεροι ασθενείς έχουν την δυνατότητα να έλθουν σε σεξουαλική επαφή από την πρώτη κιόλας ημέρα.
 • Οι μέθοδοι μας δεν περιορίζονται στην συνταγογράφηση φαρμάκων αλλά έχουν ως στόχο την εξατομικευμένη προσέγγιση του ασθενούς για μια αντιμετώπιση που θα δώσει οριστικό τέλος στο πρόβλημα της στυτικής δυσλειτουργίας.

ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΛΥΣΕΤΕ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΥΤΙΚΗΣ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΕ

Οι γιατροί του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών θα σε βοηθήσουν και θα σου λύσουν οποιοδήποτε ανδρολογικό πρόβλημα σε απασχολεί!

Αιτίες Στυτικής Δυσλειτουργίας

Στυτική δυσλειτουργία Προβλήματα στύσης

Η στυτική δυσλειτουργία τις περισσότερες φορές έχει πίσω της μια φυσική αιτία όπως κάποια φαρμακευτική αγωγή ή έναν πιθανό τραυματισμό. Οποιοσδήποτε τραυματισμός μπορεί να προκαλέσει διαταραχή στα νεύρα, ή να εμποδίσει την ροή του αίματος προς τα σηραγγώδη σώματα του πέους, είναι πιθανό να προκαλέσει στυτική δυσλειτουργία.
Επειδή λοιπόν για να επιτευχθεί μια στύση πρέπει να λάβουν χώρα μια σειρά από φυσιοανατομικά συμβάντα η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να κάνει την εμφάνισή της όταν οποιοδήποτε από αυτά τα συμβάντα παρεμποδιστεί ή διαταραχτεί.

Η ακολουθία των συμβάντων περιλαμβάνει νευρικές ώσεις στον εγκέφαλο, τη σπονδυλική στήλη και την περιοχή γύρω από το πέος και απόκριση στους μύες, στους ινώδεις ιστούς, στις φλέβες στις αρτηρίες και κοντά στα σηραγγώδη σώματα. Βλάβες στο νευρικό σύστημα, στο κυκλοφορικό σύστημα, στους μύες και στους ινώδεις ιστούς, οι οποίες πολύ συχνά αποτελούν εκφάνσεις υποκείμενου νοσήματος, αποτελούν την πιο συνηθισμένη αιτία εμφάνισης της στυτικής δυσλειτουργίας. 

Ασθένειες όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπέρταση, οι νευρολογικές ασθένειες, ή οι βλάβες στο νευρικό σύστημα, η πολλαπλή σκλήρυνση, η αθηρωματική νόσος και οι καρδιαγγειακές παθήσεις πολλές φορές έχει βρεθεί ότι συνυπάρχουν με την στυτική δυσλειτουργία, των οποίων νοσημάτων αποτελεί και σύμπτωμα.

Όσοι ασθενείς λοιπόν αναφέρουν στυτική δυσλειτουργία θα πρέπει να υποβάλλονται σε εξονυχιστικό έλεγχο για όλες τις παραπάνω παθήσεις πριν προχωρήσουν στην αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας με κάποιο θεραπευτικό σχήμα.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι οι επιλογές και ο τρόπος ζωής ο οποίος ενοχοποιείται για τα καρδιαγγειακά νοσήματα, φαίνεται να παίζει σημαντικό ρόλο και στην εμφάνιση της στυτικής δυσλειτουργίας . Το κάπνισμα, η κατάχρηση αλκοόλ, η παχυσαρκία και η καθιστική ζωή, είναι από τους πιθανότερους αιτιολογικούς παράγοντες για την στυτική δυσλειτουργία.

Επιπροσθέτως, κάποιες επεμβάσεις, όπως η επέμβαση ριζικής προστατεκτομής και η επέμβαση για την αντιμετώπιση του καρκίνου της ουροδόχου κύστεως, μπορούν να τραυματίσουν νεύρα και αγγεία κοντά στο πέος και να συντελέσουν στην εμφάνιση στυτικής δυσλειτουργίας.

Επιπλέον, διάφοροι τραυματισμοί στο πέος, τον προστάτη, την ουροδόχο κύστη και τη λεκάνη μπορούν να προκαλέσουν στυτική δυσλειτουργία όταν προκαλέσουν ζημιές στα νεύρα, τους μαλακούς μύες, τις αρτηρίες και τον ινώδη ιστό των σηραγγωδών σωμάτων του πέους.

Όπως είναι επίσης γνωστό, η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να εμφανιστεί ως παρενέργεια διαφόρων κατά τα άλλα συνηθισμένων φαρμάκων, όπως για παράδειγμα τα αντί-υπερτασικά, τα αντισταμινικά, τα αντικαταθλιπτικά, τα ηρεμιστικά, οι αναστολείς της όρεξης, καθώς και η σιμετιδίνη, η οποία είνα φάρμακο για την αντιμετώπιση του στομαχικού έλκους.

Η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να έχει επίσης τις ρίζες της σε ψυχογενή αίτια, όπως για παράδειγμα το στρες, το άγχος, η ενοχή, η κατάθλιψη και ο φόβος της σεξουαλικής αποτυχίας. Ακόμα και όταν συνυπάρχει ένα παθολογικό αίτιο για την στυτική δυσλειτουργία, οι ψυχογενείς παράγοντες συμβάλλουν στο να επιδεινωθεί η κατάσταση. Τέλος, διάφορες ορμονικές διαταραχές όπως τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης, ενοχοποιούνται κάποιες φορές για την εκδήλωση στυτικής δυσλειτουργίας, χωρίς όμως αυτό να είναι ιδιαίτερα σύνηθες.

Διάγνωση Στυτικής Δυσλειτουργίας

Η λήψη του ιατρικού και σεξουαλικού ιστορικού ενός άνδρα μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στον καθορισμό των αιτίων και της σοβαρότητας της στυτικής δυσλειτουργίας. Πιο συγκεκριμένα ένα λεπτομερές ιατρικό ιστορικό μπορεί να μας αποκαλύψει υποκείμενα νοσήματα που μπορούν να προκαλέσουν στυτική δυσλειτουργία, ενώ ακόμα και μια απλή περιγραφή της σεξουαλικής ζωής του ασθενούς μπορεί να βοηθήσει τον ιατρό να εντοπίσει προβλημάτα σχετικά με την επιθυμία, τη στύση, την εκσπερμάτιση, ή τον οργασμό. Παράλληλα, η χορήγηση διάφορων φαρμακευτικών αγωγών είναι γνωστό ότι μπορεί να έχει σαν παρενέργεια την επιδείνωση της στυσης.

Η φυσική εξέταση από τον ιατρό μπορεί να προσφέρει χρήσιμες ενδείξεις σχετικά με διάφορα οργανικά προβλήματα. Για παράδειγμα, εάν το πέος δεν παρουσιάζει ευαισθησία στην φυσική επαφή, είναι μια ένδειξη ότι ότι η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να έχει αιτία κάποιο πρόβλημα του νευρικού συστήματος. Τα μη φυσιολογικά δευτερεύοντα χαρακτηριστικά φύλου, όπως η ασυνήθιστη τριχοφυία, ή η μεγέθυνση του μαστού σε έναν άνδρα, κατευθύνουν τον ιατρό να αναζητήσει πιθανά ορμονικά προβλήματα, συνεπώς το αίτιο της στυτικής δυσλειτουργίας ίσως να είναι κάποιο ενδοκρινικό πρόβλημα. 

Ο ιατρός επίσης, μπορεί να βρει πρόβλημα στο κυκλοφορικό σύστημα του ασθενούς, εάν για παράδειγμα οι σφυγμοί στους καρπούς ή τους αστραγάλους παρουσιάζονται μειωμένοι. Άλλη μια αιτία μπορούν επίσης να είναι κάποια χαρακτηριστικά του πέους όπως για παράδειγμα η κάμψη του κατά την διάρκεια της στύσης, μια κάμψη που αρκετές φορές είναι σύμπτωμα της νόσου Peyronie.

Παράλληλα με την φυσική εξέταση, μια ψυχολογική εκτίμηση, με την χρήση συνέντευξης και εξειδικευμένων ερωτηματολογίων, μπορεί να βοηθήσει τον ιατρό να εντοπίσει τους ψυχολογικούς παράγοντες που δυσχεραίνουν την επίτευξη στύσης. Πολλές φορές πολύτιμη αποδεικνύεται και η συνέντευξη του/της συντρόφου και μπορεί να αναδείξει αλλά επίσης και συμπεριφορές και εντυπώσεις κατά την συνουσία καθεαυτή.

Πλέον έχουμε στην διάθεσή μας πολλές εργαστηριακές εξετάσεις που συμβάλλουν καταλυτικά στην διάγνωση της στυτικής δυσλειτουργίας. Οι εξετάσεις για τα συστημικά νοσήματα περιλαμβάνουν εξετάσεις αίματος, αναλύσεις ούρων, λιπιδαιμικές μετρήσεις, μετρήσεις κρεατινίνης και ηπατικών ενζύμων. Τα επίπεδα τεστοστερόνης στο αίμα μπορούν να μας δώσουν ενδείξεις σχετικά με ενδοκρινικά θέματα και να εξηγήσουν τον λόγο για τον οποίο ένας άνδρας έχει μειωμένη σεξουαλική επιθυμία.

Ένα ακόμα εργαλείο που βοηθά στην διάγνωση είναι η καταγραφή των νυχτερινών στύσεων του ασθενούς και μπορεί να βοηθήσει στον αποκλεισμό κάποιων ψυχολογικών αιτίων για την εμφάνιση της στυτικής δυσλειτουργίας. Κάθε υγιής άνδρας παρουσιάζει ακούσιες στύσεις κατά την διάρκεια του ύπνου. Εάν δεν εντοπιστούν νυχτερινές ακούσιες στύσεις, είναι πιο πιθανό η στυτική δυσλειτουργία να έχει οργανικά και όχι ψυχογενή αίτια. Η καταγραφή όμως των αυθόρμητων νυχτερινών στύσεων δεν είναι εντελώς αξιόπιστη. 

Η επιστημονική κοινότητα δεν έχει σταθμίσει ακόμα επαρκώς τον σχετικό έλεγχο και δεν έχουν καθορίσει αυστηρά όρια για το πότε θα πρέπει να λαμβάνει χώρα η διεξαγωγή τους ώστε να έχουν τα πιο αξιόπιστα δυνατά αποτελέσματα.

ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΛΥΣΕΤΕ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΥΤΙΚΗΣ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΕ

Οι γιατροί του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών θα σε βοηθήσουν και θα σου λύσουν οποιοδήποτε ανδρολογικό πρόβλημα σε απασχολεί!

Θεραπεία Στυτικής Δυσλειτουργίας

Υπάρχουν λύσεις! Το σπουδαιότερο και πιο ελπιδοφόρο μήνυμα είναι ότι στην φαρέτρα της σύγχρονης ιατρικής υπάρχουν πολλές και διαφορετικές θεραπευτικές επιλογές για την αντιμετώπιση της ΣΔ, οι οποίες σε συνδυασμό με στοχευμένες ψυχολογικές παρεμβάσεις μπορούν να προσφέρουν ακόμα και οριστική ίαση σε ένα μεγάλο ποσοστό ασθενών. Το μόνο που χρειάζεται να κάνει ένας άνδρας είναι να αναζητήσει αυτές τις λύσεις, να εντρυφήσει σε αυτές και να τις εφαρμόσει πιστά. 

Στο Ανδρολογικό Ινστιτούτο Αθηνών διαθέτουμε την τεχνογνωσία, την εμπειρία, τις υλικοτεχνικές υποδομές, αλλά και μια μεγάλη επιστημονική ομάδα εξειδικευμένων ιατρών, από κάθε εμπλεκόμενη ειδικότητα, που μας δίνει την δυνατότητα να παρέχουμε ΜΟΝΙΜΕΣ λύσεις στους ασθενείς που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την στυτική τους λειτουργία. Υπάρχουν τρεις βασικοί τρόποι με τους οποίους αντιμετωπίζουμε σήμερα τη στυτική δυσλειτουργία:

Από του στόματος φαρμακευτική αγωγή

Τα από του στόματος φάρμακα είναι ουσίες που επιδρούν στα αγγεία του πέους, αυξάνοντας την ροή του αίματος και επιτυγχάνουν την τελική σκληρότητα που είναι απαραίτητη για την συνουσία. Τα φάρμακα αυτά δρουν περιφερικά αλλά χρειάζονται και την ενέργεια του ΚΝΣ (εγκέφαλος) για να δράσουν. Οι ασθενείς πολύ συχνά δεν ξέρουν οτι οι ουσίες αυτές κάτω από συνθήκες έντονου στρες και άγχους δεν θα τους δώσουν το ιδανικό αποτέλεσμα. 

Για την δράση τους είναι απαραίτητη προϋπόθεση η ύπαρξη ερωτικής επιθυμίας και διάθεσης (ντοπαμίνη). Αν η ερωτική επιθυμία απουσιάζει, είτε λόγω άγχους, είτε λόγω μειωμένης επιθυμίας προς τον/την σύντροφο, είτε γιατί προχωρούν σε συνουσία για να αποδείξουν ότι είναι ικανοί, τα φαρμακευτικά αυτά σκευάσματα δεν θα έχουν καμιά δράση. Τα φάρμακα αυτά δίνουν τη μέγιστη αποτελεσματικότητα τους όταν προσαρμοστούν στον οργανισμό του ασθενούς και εδώ ο ρόλος του ιατρού είναι σημαντικότατος ώστε να εξατομικεύσει ιδανικά τις θεραπείες συτές.

Φάρμακα χορηγούμενα ενδοπεϊκά

Αποτελούν αγωγή που ακούγεται κάπως επιθετική σε πολλούς, πρόκειται όμως για την παλαιότερη ίσως από τις σύγχρονες θεραπείες. Πρόκειται για τις ενδοπεϊκές ενέσεις, που εμφανίστηκαν θεραπευτικά την δεκαετία του 1980 (20 χρόνια νωρίτερααπό τα φάρμακα που χορηγούνται από το στόμα). Η αγωγή αυτή παρέχει ενα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα: Η στύση επέρχεται χωρίς να είναι απαραίτητη η ύπαρξη επιθυμίας. 

Δεν είναι απαραίτητη δηλαδή η συμμετοχή της «μαγικής» ντοπαμίνης και αυτό είναι πολύ σημαντικό στην περίπτωση του άνδρα που βάζει ψηλά τον πήχη της απόδοσής του ή που πρέπει να αποδείξει τον σεξουαλικό του ρόλο λόγω των περιστάσεων (π.χ. προς μια σύζυγο που δεν είναι πλέον επιθυμητή). 

Η λύση των ενδοπεϊκών ενέσεων προσφέρει το ακαταμάχητο πλεονέκτημα ότι είναι η σίγουρη λύση. Είναι θεραπεία «παντός καιρού» και η λύση που εγγυημένα λειτουργεί ακόμα και κάτω από συνθήκες έντονου άγχους. Το μόνο της μειονέκτημα είναι ότι ξενίζει πολλούς άνδρες στο άκουσμά της, οι οποίοι διστάζουν να προχωρήσουν σε αυτή.

Χειρουργική θεραπεία

Η επέμβαση για την αποκατάσταση της στύσης απευθύνεται στα περιστατικά η ΣΔ δε μπορεί να αντιμετωπιστεί με φαρμακευτική αγωγή και επίσης προτείνεται όταν ο ασθενής είναι υποχρεωμένος να λαμβάνει αγωγή εφ’ όρου ζωής λόγω μόνιμων οργανικών προβλημάτων. Οι πιο συνηθισμένες επεμβάσεις είναι το χειρουργείο πεϊκής πρόθεσης και η Αγγειοχειρουργική.

Πεϊκή Πρόθεση:

Ένα απλό χειρουργείο πεϊκής πρόθεσης με διάρκεια 30’, έρχεται να λύσει οριστικά το πρόβλημα της ΣΔ και να αλλάξει ριζικά την σεξουαλική ζωή του άνδρα αλλά και του/της συντρόφου του.

Tι ακριβώς είναι η πεϊκή πρόθεση:

Η πεϊκή πρόθεση ουσιαστικά είναι μια «αντλία» σιλικόνης που τοποθετείται μέσα στο πέος και του παρέχει την αναγκαία σκληρότητα με το υγρό που περιέχει. Μιμείται ουσιαστικά το μηχανισμό της φυσικής στύσης και χάλασης. Τοποθετείται από ειδικά εκπαιδευμένο χειρουργό ουρολόγο, με μια απλή επέμβαση, της οποίας η διάρκεια είναι μόλις 30’ και δεν χρειάζεται περισσότερο από μια ημέρα νοσηλεία στο νοσοκομείο. 

Η τομή είναι πέρα πολύ μικρή, στην κάτω επιφάνεια του πέους και η πεϊκή πρόθεση περνάει απαρατήρητη ακόμα και από τον/την σύντροφο την ώρα της συνεύρεσης. Η πεϊκές προθέσεις αποτελούν την αποτελεσματικότερη και ασφαλέστερη θεραπεία για πολλούς ασθενείς, οι οποίοι δεν παρουσιάζουν ανταπόκριση στην φαρμακευτική αγωγή, παρουσιάζουν σοβαρές παρενέργειες στα φάρμακα ή επιθυμούν μια μόνιμη και οριστική λύση στο θέμα που αντιμετωπίζουν.

Ένα πλήθος κλινικών μελετών και η εμπειρία πολλών ετών έχουν καταδείξει ότι αυτή η μέθοδος είναι η πιο ικανοποιητική συγκρινόμενη με τις άλλες θεραπείες που έχουμε στην διάθεση μας, αφού αποτελεί τη μοναδική θεραπεία που επιτρέπει την κατ’ επιθυμία συνουσία, αφού η στύση λαμβάνει χώρα μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα και δεν χρειάζεται απολύτως καμία «προεργασία» ή αναμονή του άνδρα, όπως γίνεται με την λήψη φαρμάκων και τις ενδοπεϊκές ενέσεις.

Μοναδικά πλεονεκτήματα:

Οι σύγχρονες πεϊκές προθέσεις μεταβλητής σκληρότητας είναι προιόν εξελιγμένης ιατρικής και μηχανικής τεχνολογίας, και έχουν προσφέρει λύση σε περισσότερους από 300.000 ασθενείς παγκοσμίως, τα δε οφέλη που παρουσιάζουν είναι εντυπωσιακά:

Δια παντός λύση

Αυθόρμητη στύση και συνεύρεση

Άψογο λειτουργικό αποτέλεσμα (η στύση μπορεί να επιτευχθεί ανά πάσα στιγμή και να διατηρηθεί για όσο χρονικό διάστημα επιθυμεί ο χρήστης)

Άριστο αισθητικό αποτέλεσμα (η πεϊκή πρόθεση περνά απαρατήρητη είτε το πέος είναι σε κατάσταση στύσης, είτε σε χάλαση)

Η εκσπερμάτιση και ο οργασμός λαμβάνουν χώρα φυσιολογικά.

Αποφυγή της συνεχούς οικονομικής επιβάρυνσης για την προμήθεια φαρμάκων ή/και ενέσεων.

Καθημερινά σχεδόν 70 άνδρες παγκοσμίως αντιμετωπίζουν τα προβλήματα της στύσης τους με τοποθετώντας πεΪκή πρόθεση. Πολύ ενδιαφέροντα επ’ αυτού είναι τα αποτελέσματα πρόσφατης κλινικής μελέτης, σύμφωνα με τα οποία τα ποσοστά ικανοποίησης των ασθενών κατόπιν της τοποθέτησης πεϊκής πρόθεσης ανέρχονται στο εντυπωσιακό 93%, ενώ των συντρόφων τους στο 92%.

Χειρουργική των Αρτηριών (Bypass):

Ενδείκνυνται μόνο σε σαφείς επίκτητες βλάβες του αρτηριακού δικτύου (π.χ. τραυματισμοί). Αντενδείκνυται σε αρτηριακού τύπου προβλήματα επί αγγειακής νόσου, όπως σε διαβητικούς, αρτηριοσκληρωτικούς άνδρες κλπ.

Πληροφορίες για την στυτική δυσλειτουργία μπορείτε να βρείτε και από το European Association of Urology σε αυτό τον σύνδεσμο

Στοιχεία που συνηγορούν στη διάγνωση ψυχογενούς ή οργανικής Στυτικής Δυσλειτουργίας

Ψυχογενής

 • Απότομη έναρξη διαταραχής/ αδυναμίας στύσης
 • Ειδικές συνθήκες ( π.χ. φόβος επίδοσης)
 • Καλές πρωινές/ νυχτερινές στύσεις
 • Προβλήματα σχέσης με τον ερωτικό σύντροφο
 • Προβλήματα στην έναρξη της σεξουαλικής ζωής

Οργανική

 • Απότομη έναρξη διαταραχής/ αδυναμίας στύσης
 • Ολες οι συνθήκες (ανεξαρτήτου συντρόφου, ώρας κούρασης)
 • Απουσία νυχτερινών/ πρωινών στύσεων
 • Φυσιολογική επιθυμία/(Libido)
 •  

Εργαστηριακός έλεγχος για τη Στυτική δυσλειτουργία

Βασικές

 • Γενική αίματος
 • Γενική ούρων
 • Σάκχαρο
 • Γλυκοζιωμένη αιμοσφαιρίνη

Ειδικές

 • Προοδευτική επιδείνωση στυτικής δυσλειτουργίας
 • Όλες οι συνθήκες
 • Απουσία νυχτερινών/ πρωινών στύσεων
 • Φυσιολογική επιθυμία/(Libido)

Η στυτική δυσλειτουργία στα 50

Η στυτική δυσλειτουργία δεν είναι αναπόφευκτη. Σύμφωνα με έρευνες του πανεπιστημίου του Σικάγο, από στυτική δυσλειτουργία (ΣΔ) υποφέρει το 1/3 των ανδρών ηλικίας 50-64, ενώ στις ηλικίες 65-85 η συχνότητα εμφάνισης αυξάνεται στο 44%. Αν και η ΣΔ παρουσιάζεται όλο και πιο συχνά σε άνδρες μεγαλύτερης ηλικίας, περισσότεροι από τους μισούς δεν την εμφανίζουν ποτέ

Οι περισσότεροι άνδρες μεγαλύτερης ηλικίας δεν υποφέρουν από στυτική δυσλειτουργία, αλλά από μη ικανοποιητική στύση.  Η στυτική ικανότητα αρχίζει να αλλάζει περίπου στην ηλικία των 50, αν και σε κάποιες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα στους καπνιστές και τους διαβητικούς, η αλλαγή μπορεί να ξεκινήσει νωρίτερα. 

Σε κάποιους άνδρες η διαδικασία της αλλαγής είναι βαθμιαία, ενώ σε άλλους συμβαίνει πιο γρήγορα. Σε κάθε περίπτωση οι άνδρες μεγαλύτερης ηλικίας δεν μπορούν να επιτύχουν στύση με μόνο ερέθισμα τη σεξουαλική φαντασίωση. Το άμεσο άγγιγμα του πέους είναι πλέον απαραίτητο. Παράλληλα το πέος χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να έρθει σε πλήρη στύση, η οποία μάλλον δεν είναι τόσο σφιχτή όσο θα είναι αυτή ενός άνδρα που διανύει την τρίτη ή την τέταρτη δεκαετία της ζωής του.

Οι αλλαγές στη στύση μετά την ηλικία ων 50 είναι φυσιολογικές και αναπόφευκτες. Κάποιοι όμως  παράγοντες που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής, μπορούν είτε να τις καθυστερήσουν, είτε να τις αναστρέψουν προσωρινά. Παραδείγματα των παραγόντων αυτών μπορεί να είναι η συστηματική φυσική άσκηση και η σεξουαλική δραστηριότητα νωρίτερα μέσα στην ημέρα.

Δυστυχώς, άλλοι παράγοντες μπορούν να επιδεινώσουν τη μη ικανοποιητική στυτική λειτουργία. Κάποιοι από αυτούς είναι το άγχος, η κατανάλωση αλκοόλ, καθώς και τα προβλήματα στη σχέση.

Το άγχος είναι ιδιαίτερα καταστροφικό. Πυροδοτεί την αντανακλαστική αντίδραση πάλης ή φυγής, η οποία στέλνει αίμα μακριά από τον κορμό, συμπεριλαμβάνοντας και το πέος, προς τα άκρα, έτσι ώστε να επιτευχθεί η αυτοάμυνα ή η απόδραση.  Λιγότερο αίμα στο κορμό, σημαίνει λιγότερο αίμα διαθέσιμο για τη στυτική λειτουργία. Η μη ικανοποιητική στυτική λειτουργία αναστατώνει τον άνδρα. Είναι πολύ σημαντικό όμως να δεχτεί την αλλαγή αυτή ως φυσιολογική, διαφορετικά το άγχος που αυτή προκαλεί, καθιστά την επίτευξη στύσης λιγότερο πιθανή. Ένα ζεστό μπάνιο πριν την επαφή και οι βαθιές διαφραγματικές αναπνοές μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του άγχους.

Το παράδοξο είναι ότι η μη ικανοποιητική στυτική λειτουργία μπορεί στην πραγματικότητα να βελτιώσει τη σεξουαλική ζωή του ζευγαριού. Αυτό συμβαίνει γιατί συνήθως  οι νέοι άνδρες διεγείρονται πολύ γρηγορότερα σε σύγκριση με τις νεαρές γυναίκες και συχνά φτάνουν σε οργασμό όταν οι γυναίκες βρίσκονται ακόμα στην πρώτη φάση της διέγερσης. Μετά την ηλικία των 50, ο αυξημένος χρόνος που χρειάζεται ένας άνδρας για να διεγερθεί ταιριάζει περισσότερο στον αντίστοιχο χρόνο που χρειάζεται μια γυναίκα.

Παράλληλα ο υγιεινός τρόπος ζωής μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης ΣΔ. Η στυτική λειτουργία εξαρτάται από τη ροή του αίματος στο πέος. Οτιδήποτε εμποδίζει τη ροή, αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης ΣΔ, όπως είναι το κάπνισμα, ο διαβήτης, η υψηλή χοληστερόλη, η καρδιαγγειακή νόσος, η παχυσαρκία, η καθιστική ζωή, καθώς και η κατανάλωση περισσότερων από δύο αλκοολούχων ποτών και λιγότερων από 5 μερίδων φρούτων και λαχανικών καθημερινά. Η αποφυγή των παραπάνω παραγόντων κινδύνου δεν προλαμβάνει τις αλλαγές στη στύση μετά την ηλικία των 50, αλλά προφυλάσσει τη στυτική λειτουργία και βοηθά στην πρόληψη της ΣΔ.

Τα φάρμακα για τη ΣΔ βελτιώνουν τη στύση στα 2/3 των ανδρών, ενώ φαίνεται να μη λειτουργούν για το 1/3. Όσο αυξάνεται ο χρόνος λήψης τους, αυξάνεται συνήθως και η ανάγκη για μεγαλύτερη δόση. Οι μεγάλες δόσεις όμως αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης παρενεργειών με πιο συχνές την κεφαλαλγία και τη ρινική συμφόρηση. Είναι επίσης πιθανόν τα φάρμακα να μην έχουν πλέον επίδραση στη διέγερση του άνδρα, με αποτέλεσμα παρά την επίτευξη της στύσης να μην υπάρχει ενδιαφέρον για σεξ. Πολλοί άνδρες απογοητεύονται και δεν ανανεώνουν τις συνταγές τους. Πολλές μελέτες όμως έχουν δείξει πως τα φάρμακα για τη στυτική δυσλειτουργία λειτουργούν καλύτερα όταν συνδυάζονται με θεραπεία σεξουαλικών διαταραχών.

Οι ειδικοί τονίζουν πως ο άνδρας μπορεί να φτάσει σε οργασμό ακόμα και όταν δεν έχει επιτευχθεί ολοκληρωμένη στύση κι επισημαίνουν ότι έτσι κι αλλιώς το ζευγάρι δεν απολαμβάνει σεξουαλικά κατά αποκλειστικότητα με τη συνουσία. Στις μεγαλύτερες ηλικίες έχει ενδιαφέρον η διερεύνηση πρακτικών που κρατούν τη σεξουαλική ζωή του ζευγαριού ζωντανή.

Οι αλλαγές στη στύση μπορεί να σηματοδοτήσουν είτε το τέλος της σεξουαλικής ζωής, είτε μια νέα αρχή. Όταν η μη ικανοποιητική στυτική λειτουργία κάνει την εμφάνιση της, πολλοί άνδρες αποφασίζουν ότι η σεξουαλική τους ζωή τελείωσε. Άλλοι προσαρμόζονται και συνεχίζουν να απολαμβάνουν  τη σεξουαλική τους ζωή, ακόμα και αν στην πορεία εμφανίσουν ΣΔ. Η επιλογή είναι δική σας.

ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΛΥΣΕΤΕ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΥΤΙΚΗΣ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΕ

Οι γιατροί του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών θα σε βοηθήσουν και θα σου λύσουν οποιοδήποτε ανδρολογικό πρόβλημα σε απασχολεί!

Μύθοι και πραγματικότητες για τη Στυτική Δυσλειτουργία

Η εμφάνιση στυτικής δυσλειτουργίας δεν είναι κάτι επικίνδυνο.Αν και η στυτική δυσλειτουργία δεν είναι απαραίτητα επικίνδυνη, μπορεί να είναι ένα από τα πρώτα προειδοποιητικά σημάδια άλλων υποκείμενων παθήσεων. Μία από τις πιο κοινές παθήσεις είναι ο διαβήτης. Προβλήματα στύσης μπορεί επίσης να αποτελούν σύμπτωμα για καρδιακά προβλήματα, όπως η υπέρταση ή η αθηροσκλήρωση, καθώς και ορμονικές  και νευρολογικές διαταραχές, όπως η νόσος του Πάρκινσον.Γι ‘αυτό και αν αντιμετωπίζεται προβλήματα με τη στύση σας, κρίνεται απαραίτητη η επίσκεψη σε έναν ειδικό. Όχι μόνο μπορεί μια λεπτομερή ιατρική εξέταση να σας βοηθήσει να εντοπίσετε την αιτία του προβλήματος και να σας δοθεί θεραπεία ώστε να επιστρέψετε σε μια πιο ενεργή σεξουαλική ζωή, αλλά μπορεί και να βοηθήσει στη πρόληψη ενός  μεγαλύτερου προβλήματος υγείας που χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση.
Αν έχετε προβλήματα στύσης, είναι επειδή δεν νιώθετε έλξη για τη σύντροφό σας.Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους ένας άνθρωπος μπορεί να αντιμετωπίσει προβλήματα στύσης. Παρά το γεγονός ότι η έλλειψη της σεξουαλικής έλξης για τη σύντροφο του μπορεί να είναι ένας από αυτούς, στην πραγματικότητα είναι πολύ πιο πιθανό να είναι κάτι άλλο.Η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να προκληθεί από:• Καρδιακά προβλήματα, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση και αθηροσκλήρωση• Διαβήτης – μεταξύ 35% και 50% των ανδρών με διαβήτη εμφανίζουν και ΣΔ• Λήψη  φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένων των φαρμάκων για την αρτηριακή πίεση, το άγχος και τη κατάθλιψη• Νευρολογικές διαταραχές, όπως η νόσος του Πάρκινσον και η σκλήρυνση κατά πλάκας• Ορμονικές διαταραχές• Διάθεση ή συναισθηματικά προβλήματα, όπως το στρες, το άγχος και η κατάθλιψη• Συνήθειες του τρόπου ζωής όπως το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ
Η στυτική δυσλειτουργία είναι αναπόφευκτο κομμάτι της ζωής ενός άνδρα που μεγαλώνει που πρέπει να μάθει να ζει με αυτό.Αν και η στυτική δυσλειτουργία είναι πιο συχνή μεταξύ των ηλικιωμένων ανδρών, δεν την καθιστά ως κάτι «φυσιολογικό», που πρέπει να μάθει ο άνδρας να ζει με αυτό. Δεν είναι ασυνήθιστο για τους ηλικιωμένους άνδρες να χρειάζονται περισσότερα ερεθίσματα για να βοηθήσουν την στύση τους από όσα χρειαζόντουσαν πιο νέοι. Αλλά δεν υπάρχει κανένας λόγος που θα πρέπει το άτομο να αποδεχτεί την έλλειψη σεξουαλικής λειτουργίας ως μία από τις αναπόφευκτες συνέπειες των γηρατειών. Πολλοί άνδρες είναι σε θέση να έχουν στύση και να απολαμβάνουν το σεξ και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
Η στυτική δυσλειτουργία δεν εμφανίζεται στους νέους αλλά μόνο στους ηλικιωμένους.Αν και είναι πιο συχνή στους άνδρες άνω των 75, μπορεί να εμφανιστεί σε όλες τις ηλικίες.
Αν έχω στυτική δυσλειτουργία, θα πρέπει να λαμβάνω χάπια για το υπόλοιπο της ζωής μου.Υπάρχουν πολλές επιλογές για τη θεραπεία της ΣΔ. Τα εγκεκριμένα φάρμακα από τον FDA ειδικά για τη θεραπεία ΣΔ είναι αποτελεσματικά για πολλούς άνδρες. Σε αυτά περιλαμβάνονται φάρμακα που λαμβάνονται από το στόμα ή ενέσεις απευθείας στο πέος.Επειδή η στυτική δυσλειτουργία μπορεί επίσης να είναι το αποτέλεσμα μιας υποκείμενης πάθησης η αντιμετώπιση της πάθησης μπορεί να βοηθήσει τη στύση σας. Εάν λαμβάνετε φάρμακα που έχουν ως παρενέργεια τη ΣΔ,  ρωτήστε το γιατρό σας εάν μπορείτε να λάβετε μια άλλη φαρμακευτική αγωγή. Μην σταματήσετε να παίρνετε οποιοδήποτε φάρμακο πριν να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι η θεραπεία της ΣΔ, γίνεται πλέον με διάφορους τρόπους και όχι μόνο με τη λήψη φαρμάκων.Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής φαίνεται να βοηθούν τη στύση σας. Η διακοπή του καπνίσματος, η απώλεια βάρους, η μείωση κατανάλωσης αλκοόλ μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά τη σεξουαλική σας ζωή και να βελτιώσουν τα προβλήματα στύσης.Η ψυχοθεραπεία είναι επίσης αποτελεσματική για πολλούς άνδρες που αντιμετωπίζουν άγχος που σχετίζεται με τη στυτική δυσλειτουργία και  τη σεξουαλική απόδοση.
Μπορώ να θεραπεύσω τη στυτική δυσλειτουργία μόνος μου, χωρίς να συμβουλευτώ έναν ειδικό με τη χρήση συμπληρωμάτων και βοηθημάτων για τη στυτική δυσλειτουργία.Τα συμπληρώματα διατροφής και τα σκευάσματα που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο μπορεί να ελλοχεύουν πολλούς κινδύνους για τη στύση σας αλλά και την υγεία σας εν γένει.
Αναπαραγωγή Βίντεο

Στυτική δυσλειτουργία σε άνδρες κάτω των 50 ετών: Που οφείλεται;

Η στυτική δυσλειτουργία (ΣΔ) είναι μια διαδεδομένη πάθηση που επηρεάζει άνδρες όλων των ηλικιών, συμπεριλαμβανομένων και όσων είναι κάτω των 50 ετών. Παραδοσιακά έχει συνδεθεί με τις μεγαλύτερες ηλικίες, αλλά η κατακόρυφη αύξηση των περιστατικών σε νεότερους άνδρες έχει δημιουργήσει ανησυχίες και απαιτεί μια πιο διεξοδική εξέταση. Το άρθρο αυτό στοχεύει στο να φωτίσει την στυτική δυσλειτουργία σε άνδρες κάτω των 50 ετών, αναλύοντας τις πιθανές αιτίες της, τις διαθέσιμες θεραπείες και τα προληπτικά μέτρα.

Αιτίες Στυτικής Δυσλειτουργίας σε Άνδρες κάτω των 50 ετών

Ενώ οι παράγοντες που σχετίζονται με την ηλικία μπορούν να συμβάλουν στην εμφάνιση στυτικής δυσλειτουργίας σε μεγαλύτερους άνδρες, οι νεότεροι άνδρες μπορεί να την αντιμετωπίζουν λόγω διάφορων φυσικών, ψυχολογικών και σχετικών με τον τρόπο ζωής παραγόντων. Ορισμένοι από τους κύριους αυτούς παράγοντες περιλαμβάνουν:

α) Ψυχολογικοί Παράγοντες: Οικονομικά προβλήματα, άγχος, κατάθλιψη και άγχος επίδοσης μπορούν να οδηγήσουν σε στυτική δυσλειτουργία. Τα ψυχολογικά προβλήματα τείνουν να είναι πιο συχνά σε νεότερους άνδρες λόγω της πίεσης της εργασίας, της δυναμικής των σχέσεων και της χαμηλής αυτοεκτίμησης.

β) Φυσική Υγεία: Ορισμένες ιατρικές παθήσεις, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η παχυσαρκία, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και οι ορμονικές ανισορροπίες, μπορούν να εμποδίσουν τη σωστή ροή του αίματος στο πέος, οδηγώντας σε στυτική δυσλειτουργία.

γ) Τρόπος Ζωής: Το κάπνισμα, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και η χρήση ναρκωτικών ουσιών μπορούν να συμβάλλουν στην εμφάνιση στυτικής δυσλειτουργίας σε νεότερους άνδρες. Οι κακές διατροφικές συνήθειες και η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας μπορεί επίσης να παίξουν σημαντικό ρόλο.

δ) Φάρμακα: Κάποια φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία παθήσεων όπως η κατάθλιψη, η υπέρταση ή τα προβλήματα του προστάτη μπορεί να έχουν παρενέργειες που οδηγούν σε στυτική δυσλειτουργία.

Θεραπευτικές επιλογές

Η αποτελεσματική θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας σε άνδρες κάτω των 50 ετών εξαρτάται από τα υποκείμενα αίτια της. Ορισμένες από τις πιο συνηθισμένες προσεγγίσεις περιλαμβάνουν:

α) Αλλαγές στον τρόπο ζωής: Η προώθηση πιο υγιεινών συνηθειών, όπως η τακτική άσκηση, μια ισορροπημένη διατροφή και το κόψιμο του καπνίσματος, μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά τη στυτική λειτουργία αλλά και την ψυχική υγεία.

β) Ψυχολογική Υποστήριξη: Για όσους αντιμετωπίζουν ψυχολογικά προβλήματα, η συμβουλευτική ή η ψυχοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των διαταραχών και των συναισθηματικών προκλήσεων που επηρεάζουν τη σεξουαλική απόδοση.

γ) Φαρμακευτική Θεραπεία: Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι γιατροί μπορεί να συστήσουν φάρμακα που λαμβάνονται από το στόμα, όπως η σιλδεναφίλη, η ταδαλαφίλη ή η βαρδεναφίλη για να αυξήσουν τη ροή αίματος στο πέος και να βελτιώσουν τις στύσεις. Επίσης μια γρήγορη, εύκολη και αποτελεσματική λύσης αποτελούν οι ενδοπεϊκές ενέσεις.

δ) Θεραπεία με ορμόνες: Αν οι ορμονικές ανισορροπίες προκαλούν τη ΣΔ, μπορεί να συνιστάται η θεραπεία υποκατάστασης τεστοστερόνης για την επαναφορά των κανονικών επιπέδων.

ε) Αντλίες Κενού (VED): Οι αντλίες κενού είναι μη επεμβατικές συσκευές που βοηθούν στη δημιουργία στύσεων με την συγκέντρωση αίματος στο πέος.

στ) Πεϊκές προθέσεις: Σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις όπου άλλες θεραπείες αποτυγχάνουν, μπορεί να ληφθεί υπόψη η χειρουργική τοποθέτηση πεϊκής πρόθεσης για την επίτευξη και διατήρηση των στύσεων.

Προληπτικά Μέτρα για την Καταπολέμηση της Στυτικής Δυσλειτουργίας

Ενώ ορισμένες αιτίες της στυτικής δυσλειτουργίας μπορεί να είναι πέρα από τον έλεγχο ενός ατόμου, υπάρχουν αρκετά βήματα που μπορούν να κάνουν οι άνδρες για να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων στύσης:

α) Δώστε προτεραιότητα στην Ψυχική Υγεία: Η διαχείριση του άγχους και η αναζήτηση βοήθειας από ειδικό ψυχίατρο για την κατάθλιψη μπορεί να επηρεάσουν πολύ θετικά την σεξουαλική απόδοση.

β) Διατηρήστε έναν Υγιεινό Τρόπο Ζωής: Η τακτική άσκηση, μια ισορροπημένη διατροφή και η αποφυγή τοξικών ουσιών (αλκοόλ, ναρκωτικά) μπορούν να βελτιώσουν την συνολική υγεία, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής λειτουργίας.

γ) Τακτικά Ιατρικά Check-up: Οι τακτικοί έλεγχοι μπορούν να βοηθήσουν στον έγκαιρο εντοπισμό και την αντιμετώπιση πιθανών υποκείμενων ιατρικών προβλημάτων που επιδεινώνουν την ποιότητα της στύσης.

δ) Επικοινωνία με τους Συντρόφους: Η ανοιχτή επικοινωνία με τους σεξουαλικούς συντρόφους μπορεί να δημιουργήσει ένα υποστηρικτικό περιβάλλον και να ανακουφίσει από το άγχος επίδοσης.

ε) Αποφύγετε Ριψοκίνδυνες Σεξουαλικές Συμπεριφορές: Η πρακτική ασφαλούς σεξ μπορεί να βοηθήσει να προληφθούν σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην εμφάνιση στυτικής δυσλειτουργίας.

Συμπέρασμα

Η στυτική δυσλειτουργία δεν περιορίζεται μόνο στους μεγαλύτερους άνδρες, αλλά μπορεί να επηρεάσει και πολύ νεότερους ανθρώπους. Η κατανόηση των πιθανών αιτίων, η αναζήτηση κατάλληλης θεραπείας και η υιοθέτηση προληπτικών μέτρων είναι ζωτικά βήματα για την αντιμετώπιση και διαχείριση της στυτικής δυσλειτουργίας σε άνδρες κάτω των 50 ετών. Η ανοιχτή επικοινωνία με τον ανδρολόγο, η υιοθέτηση υγιεινότερου τρόπου ζωής και η αντιμετώπιση των ψυχολογικών προβλημάτων μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά τη σεξουαλική ευεξία και τη συνολική ποιότητα ζωής. Θυμηθείτε, η αναζήτηση καθοδήγησης από ανδρολόγο είναι κρίσιμη για ένα προσαρμοσμένο σχέδιο θεραπείας που λαμβάνει υπόψη τις ατομικές σας ανάγκες και την κατάσταση της υγείας σας.

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Επιστημονικός Συνεργάτης του Ανδρολογικού Ινστιτούτου, Δρ Νικόλαος Καρυπίδης.

Συχνές Ερωτήσεις για τη Στυτική δυσλειτουργία και τα Προβλήματα στύσης

Φυσικά. Για την ακρίβεια, τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι άνδρες αναφέρουν προβλήματα στύσης σε νεαρή ηλικία. Αυτό οφείλεται κυρίως στον πιεστικό σύγχρονο τρόπο ζωής και την επίδρασή του στην ψυχοσύνθεση του άνδρα. Εδώ και χρόνια η στυτική δυσλειτουργία δεν αποτελεί πρόβλημα της τρίτης ηλικίας, αλλά εμφανίζεται σε άνδρες κάθε ηλικίας.

Κάθε φάρμακο, από το πιο απλό μέχρι το πιο σύνθετο, μπορεί να παρουσιάσει παρενέργειες σε κάποιες ομάδες ανθρώπων. Όσον αφορά τα φάρμακα (ενέσιμα ή από του στόματος) για την στυτική δυσλειτουργία, είναι από τα πιο ευρέως διαδεδομένα φάρμακα στον κόσμο, δοκιμασμένα σε εκατομμύρια ανθρώπων. Συνεπώς έχει αποδειχτεί ακράδαντα ότι έχουν πολύ ψηλό προφίλ ασφάλειας με ήπιες ή και καθόλου παρενέργειες στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων.

Η στυτική δυσλειτουργία πολλές φορές αποτελεί πρώιμο σύμπτωμα σοβαρών παθολογικών καταστάσεων (σακχαρώδης διαβήτης, καρδιαγγειακά νοσήματα, ενδοκρινολογικές διαταραχές, κ.α.). Συνεπώς ανεξαρτήτως ηλικίας, είναι απολύτως απαραίτητο να αποκλειστούν όλα τα πιθανά παθολογικά ενδεχόμενα που προκαλούν την διαταραχή της στύσης ή, αν ανευρεθούν τέτοια αίτια, να αντιμετωπιστούν. Η κατάλληλη αντιμετώπισή τους θα βελτιώσει και την ποιότητα της στύσης, περιορίζοντας στο ελάχιστο τους πιθανούς κινδύνους.

Κατηγορηματικά ναι. Ακόμα και σε προχωρημένες ηλικίες, υπάρχει ποικιλία θεραπευτικών πρωτοκόλλων που μπορούν να εφαρμοστούν είτε μεμονωμένα, είτε συνδυαστικά, ώστε να προσφέρουν στον ενδιαφερόμενο μια υγιή σεξουαλική λειτουργία. Για περιστατικά που δεν παρουσιάζουν καλή ανταπόκριση στα φάρμακα, υπάρχει πάντα η λύση της χειρουργικής τοποθέτησης πεϊκής πρόθεσης, η οποία λύνει το πρόβλημα δια παντός και ριζικά.

Ένα από τα πιο κοινά δεδομένα για τα προϊόντα που διακινούνται μέσω διαδικτύου είναι πως πολλές φορές δεν υπόκεινται σε κανέναν έλεγχο από τις αρμόδιες αρχές. Διακινούνται συνήθως αυθαίρετα μέσω ύποπτων site, με κακά ελληνικά και εικόνες μη υπαρκτών «γιατρών». Στην καλύτερη περίπτωση, τα σκευάσματα αυτά έχουν παροδική δράση και στην χειρότερη μπορούν να προκαλέσουν ισχυρές αλλεργικές αντιδράσεις, ιδίως σε ανθρώπους που δεν έχουν ακριβή εικόνα για το αλλεργικό τους προφίλ.