Φίμωση

Υγεία Ουρογεννητικού Συστήματος

o

Φίμωση

Φίμωση πέους, είναι η κατάσταση στην οποία το δέρμα (ακροποσθία) που καλύπτει το κεφάλι του πέους (βάλανος) έχει κλείσει ή έχει στενέψει αφήνοντας ένα στενό πέρασμα για να περνάνε τα ούρα. Διακρίνεται συνήθως σε  φυσιολογική και παθολογική.

Ως φυσιολογική φίμωση χαρακτηρίζεται η κατάσταση κατά την οποία τα παιδιά γεννιούνται με σφιχτή ακροποσθία και η αποκάλυψη της βαλάνου συμβαίνει σταδιακά κατά το τέλος της παιδικής ηλικίας, ή την αρχή της εφηβείας.

Η παθολογική φίμωση μπορεί να επιβαρύνει την υγεία του ασθενούς αν δεν αντιμετωπιστεί σωστά από εξειδικευμένο γιατρό. Μερικές από τις καταστάσεις που μπορεί να επιφέρει η φίμωση είναι : στυτική δυσλειτουργία,  πρόωρη εκσπερμάτιση, εμφάνιση καρκίνου του πέους

Σύνοψη της δουλειάς μας

Το Ανδρολογικό Ινστιτούτο Αθηνών, έχοντας μεγάλη εμπειρία στην αντιμετώπιση της φίμωσης, προχωρά, εξετάζοντας προσεκτικά την κάθε ξεχωριστή περίπτωση, σε συντηρητική ή χειρουργική (η λεγόμενη περιτομή) αντιμετώπιση. Ο ειδικός γιατρός με την σωστή διαγνωστική προσέγγιση και έχοντας λάβει το πλήρες ιστορικό του ασθενούς, τελικά καταλήγει στην κατάλληλη θεραπευτική αντιμετώπιση έτσι ώστε να μην διατρέξει κανέναν κίνδυνο η υγεία του ατόμου.

Κλείστε Ραντεβού Online

Η φίμωση μπορεί να εμφανιστεί είτε κατά την γέννηση του παιδιού είτε να εκδηλωθεί αργότερα στην διάρκεια της ζωής του. Στην περίπτωση της εμφάνισής της σε προχωρημένη ηλικία, μπορεί να οφείλεται σε:

  • Συνεχόμενες φλεγμονές και μυκητιάσεις που δεν αντιμετωπίζονται συχνά
  • Σακχαρώδη διαβήτη
  • Σε κάποιον τραυματισμό κατά την διάρκεια της σεξουαλικής επαφής

Η παθολογική φίμωση βρίσκεται, συνήθως, σε  ενήλικες άνδρες που δεν έχουν υποβληθεί σε περιτομή.

Οι συνήθεις αιτίες της παθολογικής φίμωσης είναι η μόλυνση, οι φλεγμονές, όπως είναι η βαλανίτιδα, οι τραυματισμοί, ή άλλοι υποκείμενοι ιατρικοί παράγοντες κινδύνου.

Η αδυναμία έλξης της ακροποσθίας, ώστε να αποκαλυφθεί η βάλανος, δυσχεραίνει το σωστό καθαρισμό της περιοχής με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης βαλανίτιδας, επώδυνης ούρησης και στύσης, καθώς και παραφίμωσης.

Η διάγνωση της φίμωσης γίνεται με κλινική εξέταση. Για τον ιατρό αρκεί ένα ιατρικό ιστορικό και μια φυσική εξέταση , ενώ επιπλέον εξετάσεις συνήθως δεν είναι απαραίτητες. Η θεραπεία της φίμωσης εξαρτάται από την ηλικία του άνδρα, τη σοβαρότητα της κατάστασης και τα συμπτώματα που έχει επιφέρει.  Ο ειδικός γιατρός με την σωστή διαγνωστική προσέγγιση και έχοντας λάβει το πλήρες ιστορικό του ασθενούς, τελικά καταλήγει στην κατάλληλη θεραπευτική αντιμετώπιση έτσι ώστε να μην διατρέξει κανέναν κίνδυνο η υγεία του ατόμου.

Το Ανδρολογικό Ινστιτούτο Αθηνών έχοντας μεγάλη εμπειρία στην αντιμετώπιση της φίμωσης, προχωρά, εξετάζοντας προσεκτικά την κάθε ξεχωριστή περίπτωση, με συντηρητική αντιμετώπιση (θεραπεία με αντιβιοτικά που μπορούν να ελέγξουν τη λοίμωξη και να βοηθήσουν στο διαχωρισμό της ακροποσθίας από τη βάλανο)  ή με χειρουργική αντιμετώπιση (τη λεγόμενη περιτομή που εκτελείται από αρχαιοτάτων χρόνων, συχνά και για θρησκευτικούς λόγους)

Αμέσως μετά την περιτομή, ο ασθενής μπορεί να διαπιστώσει ότι η εμφάνιση του πέους έχει αλλάξει σημαντικά. Τις πρώτες μέρες μετά την επέμβαση μπορεί να υπάρξει ένα ήπιο άλγος το οποίο ελέγχεται με παυσίπονα.

Για μερικές ημέρες, η ούρηση, το περπάτημα ή οποιαδήποτε κίνηση μπορεί να προκαλέσει ήπιο πόνο στο πέος,  που όμως υποχωρεί σύντομα και ο ασθενής αρχίζει να αισθάνεται καλύτερα και αποκαθίσταται τόσο η ούρηση όσο και η σεξουαλική του λειτουργία, που ενδεχομένως είχαν διαταραχθεί λόγω της φίμωσης.

Σχετικά Άρθρα

Ευρωπαϊκή Ημέρα κατά του καρκίνου του προστάτη

Η 15η Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ουρολογικής Εταιρείας ως η Ευρωπαϊκή Ημέρα κατά του καρκίνου του προστάτη, με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του ανδρικού πληθυσμού σχετικά με τους κινδύνους της νόσου. Ο καρκινος του ‪του...

Το σεξ και η υγεία

Στην ερώτηση γιατί ο άνθρωπος κάνει σεξ, η απάντηση που άμεσα δίνεται αναφέρεται στην ευχαρίστηση, στην απόλαυση, στην τεκνοποίηση καθώς και στην έκφραση συναισθημάτων αγάπης και οικειότητας. Οι ειδικοί όμως συμπληρώνουν ότι η σεξουαλική δραστηριότητα ωφελεί συνάμα με...

Τα μεγαλύτερα σεξουαλικά προβλήματα των ανδρών

Εκατομμύρια άνδρες σε όλο τον κόσμο υποφέρουν από μια σεξουαλική διαταραχή κάποια στιγμή στη ζωή τους, η οποία μάλιστα μπορεί να αποτελέσει πηγή διένεξης με τις συντρόφους τους. Ενώ όμως, τα προβλήματα αυτά επηρεάζουν έναν μεγάλο αριθμό ανδρών, οι ειδικοί εξηγούν πως...

Μιλήστε
μας