Πρόωρη Εκσπερμάτιση

Η πρόωρη εκσπερμάτιση συμβαίνει όταν ένας άνδρας εκσπερματίζει πιο νωρίς από όσο ο ίδιος, ή η σύντροφος του θα ήθελε.

Γενικές Πληροφορίες

Σαν πρόωρη εκσπερμάτιση ορίζεται η εκσπερμάτιση νωρίτερα από ότι ένας άνδρας ή η σύντροφός του θα ήθελε. Πιο συγκεκριμένα, εάν το φαινόμενο αυτό επαναλαμβάνεται συστηματικά και η εκσπερμάτιση πραγματοποιείται λίγο πριν τη διείσδυση ή αμέσως μετά από αυτή, μπορεί να διαγνωστεί πρόωρη εκσπερμάτιση.

Η πρόωρη εκσπερμάτιση είναι ένα πολύ συνηθισμένο παράπονο σχετικά με τη σεξουαλική ζωή των ανδρών. Υπάρχουν πολλές εκτιμήσεις και προσεγγίσεις, αλλά περίπου 1 στους 3 άνδρες αντιμετωπίζει κάποια στιγμή της ζωής του αυτό το πρόβλημα.

Σημαντικό ρόλο στην πρόωρη εκσπερμάτιση μπορούν να παίξουν τόσο βιολογικοί, όσο και ψυχολογικοί παράγοντες. Παρά το γεγονός ότι πολλοί άνδρες διστάζουν να μιλήσουν γι’αυτή, η πρόωρη εκσπερμάτιση είναι μια συνηθισμένη και θεραπεύσιμη κατάσταση.

Η θεραπεία με φάρμακα, η ψυχολογική υποστήριξη και συμβουλευτική, καθώς και συγκεκριμένες σεξουαλικές τεχνικές στοχευμένες να καθυστερούν την εκσπερμάτιση, μπορούν να έχουν ευεργετικά αποτελέσματα στη σεξουαλική ζωή του ζευγαριού. Για πολλούς άνδρες ο συνδυασμός των παραπάνω θεραπειών παρουσιάζει τα καλύτερα αποτελέσματα.

Μέχρι τώρα, έχουμε βοηθήσει περισσότερους από 10.000 ασθενείς με πρόωρη εκσπερμάτιση. Η συνδυαστική θεραπεία που παρέχει το Ανδρολογικό Ινστιτούτο είναι προσεκτικά σχεδιασμένη ώστε να προσφέρει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στο συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα με τις λιγότερες δυνατές συνεδρίες. Επιπλέον, τα Ινστιτούτο μας είναι μεταξύ των λίγων, σε διεθνές επίπεδο, που προσφέρουν μια αποτελεσματική θεραπεία για την πρόωρη εκσπερμάτιση με αποτελέσματα που μπορούν να μετρηθούν.

Θες να λύσεις τα προβλήματα πρόωρης εκσπερμάτωσης που αντιμετωπίζεις;

Οι γιατροί του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών θα σε βοηθήσουν και θα σου λύσουν οποιοδήποτε ανδρολογικό πρόβλημα σε απασχολεί!

Αιτίες Πρόωρης Εκσπερμάτισης

Παλαιότερα τα αίτια για την πρόωρη εκσπερμάτιση θεωρούνταν αποκλειστικά ψυχογενή, όμως πλέον οι ιατροί γνωρίζουν ότι πρόκειται για μια πιο περίπλοκη διαταραχή που σχετίζεται με μια σύνθετη αλληλεπίδραση τόσο ψυχολογικών, όσο και βιολογικών αιτίων. Αρχικές σεξουαλικές εμπειρίες μπορούν να «εγκαταστήσουν» ένα συγκεκριμένο μοτίβο που μπορεί να μην είναι εύκολο να τροποποιηθεί αργότερα στη ζωή. Παραδείγματος χάριν:

Στρεσογόνες καταστάσεις στις οποίες ο άνδρας μπορεί βιαζόταν να εκσπερματίσει λόγω του φόβου ότι θα προδοθεί. Αισθήματα ενοχής που αυξάνουν την βιασύνη ενός άνδρα κατά την διάρκεια της συνουσίας.

Άλλοι παράγοντες που είναι πιθανό να επηρεάζουν αρνητικά την εκσπερμάτιση είναι:

Η στυτική δυσλειτουργία. Οι άνδρες που έχουν στρες για να επιτύχουν, ή να διατηρήσουν μια επαρκή στύση, μπορεί κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής να ακολουθούν ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο σύντομης εκσπερμάτισης, το οποίο είναι ενδεχομένως δύσκολο να μεταβληθεί.

Άγχος. Πολλοί ασθενείς με πρόωρη εκσπερμάτιση πολύ συχνά έχουν προβλήματα με το άγχος, είτε αυτό οφείλεται συγκεκριμένα στην σεξουαλική επίδοση, είτε συνδέεται με άλλα θέματα της ζωής και της καθημερινότητας.

Διαπροσωπικά προβλήματα. Εάν στις πρότερες σεξουαλικές σχέσεις η πρόωρη εκσπερμάτιση λάμβανε χώρα σπανίως, ή ακόμα και ποτέ, είναι αρκετά πιθανό τα διαπροσωπικά προβλήματα με την τρέχουσα σύντροφο να επιδεινώνουν το πρόβλημα.

Επίσης ένας αριθμός ποικίλων βιολογικών παραγόντων μπορεί να συμβάλει στην εμφάνιση πρόωρης εκσπερμάτισης:

 • Διαταραγμένα επίπεδα ορμονών
 • Μη φυσιολογικά επίπεδα νευροδιαβιβαστών του εγκεφάλου
 • Μη φυσιολογική αντανακλαστική λειτουργία του συστήματος εκσπερμάτισης
 • Προβλήματα του θυρεοειδούς αδένα
 • Φλεγμονές και λοιμώξεις του προστάτη και της ουρήθρας
 • Κληρονομικότητα
 • Σπανιότερα, η πρόωρη εκσπερμάτιση προκαλείται από:
 • Νευρολογική βλάβη εξαιτίας κάποιας επέμβασης, ή τραυματισμού
 • Διακοπή φαρμακευτικής αγωγής που χορηγούνταν για την αντιμετώπιση προβλημάτων ψυχικής υγείας.

Διάγνωση Πρόωρης Εκσπερμάτισης

Στο Ανδρολογικό Ινστιτούτο Αθηνών έχουμε αναπτύξει και χρησιμοποιούμε έναν πλήρη διαγνωστικό έλεγχο που περιλαμβάνει:

α. Ιατρικό Ιστορικό: Λεπτομερές ιστορικό για σακχαρώδη διαβήτη, νευροπάθειες, τραυματισμούς, λοιμώξεις ουροποιητικού συστήματος, χειρουργικές επεμβάσεις, συνταγογραφούμενα φάρμακα. Επιπλέον, είναι απαραίτητο το ιστορικό ούρησης και εκσπερμάτισης ενώ σημαντικό είναι φυσικά και το ψυχολογικό/σεξουαλικό ιστορικό του πάσχοντα.

β. Κλινική εξέταση: Εξέταση των εξωτερικών γεννητικών οργάνων, ορθού και εκτίμηση του προστάτη αδένα. Αδρή νευρολογική εκτίμηση με κυριότερα το βολβοσηραγγώδες αντανακλαστικό και τον τόνο του σφιγκτήρα του ορθού. Ανάλυση ούρων και καλλιέργεια ούρων.

γ. Απεικονιστικές εξετάσεις:

 • Διορθικό υπερηχογράφημα
 • Ντόπλερ υπερηχοτομογραφία
 • Κυστεοσκόπηση
 • Ουρομετρία
 • Ουροδυναμική εξέταση

Θεραπείες Πρόωρης Εκσπερμάτισης

Οι θεραπευτικές επιλογές για την αντιμετώπιση της πρόωρης εκσπερμάτισης περιλαμβάνουν τη θεραπεία σεξουαλικών διαταραχών, την ψυχοθεραπεία και την φαρμακοθεραπεία. Για αρκετούς πάσχοντες τα καλύτερα αποτελέσματα επιτυγχάνονται μέσω συνδυασμού των παραπάνω θεραπευτικών μεθόδων.

Θεραπεία μίας ημέρας

Στο Ανδρολογικό Ινστιτούτο Αθηνών έχουμε αναπτύξει μια θεραπευτική προσέγγιση που μπορεί να εξομαλύνει την κατάσταση από την πρώτη κιόλας συνάντηση. Η συγκεκριμένη μέθοδος περιλαμβάνει μια συνδυαστική φαρμακευτική αγωγή η οποία παρουσιάζει αποτελέσματα ήδη από την ημέρα έναρξης. Οι φαρμακευτικές ουσίες που χορηγούνται είναι οι ακόλουθες:

 • Ανδρογόνα
 • Αναστολείς
 • PDE5
 • Ενδοσηρραγγώδεις ενέσεις
 • SSRIs

Η θεραπεία μίας ημέρας αποτελεί σαφώς μια αποτελεσματική λύση, αντιμετωπίζει όμως την πρόωρη εκσπερμάτιση ως σύμπτωμα. Για την οριστική επίλυση της υποκείμενης κατάστασης, είναι πιθανό να χρειαστεί σεξουαλική και γνωσιακή θεραπεία.

Σεξουαλική θεραπεία

Σε κάποια περιστατικά, η σεξουαλική θεραπεία μπορεί να αποτελείται από απλά βήματα, όπως είναι η καθυστέρησης της εκσπερμάτισης μέσω του αυνανισμού μια, ή δύο ώρες πριν την σεξουαλική επαφή. Ο θεράπων ιατρός επίσης μπορεί να συστήσει την αποχή από την σεξουαλική πράξη για ορισμένο χρονικό διάστημα και την συγκέντρωση σε άλλους τύπους σεξουαλικού παιχνιδιού, ούτως ώστε η σεξουαλική επαφή να αποφορτιστεί από το στρες.

Γνωσιακή – συμπεριφορική θεραπεία

Η προσέγγιση αυτή γνωστή και ως συμβουλευτική, ή θεραπεία της ομιλίας, δίνει στον πάσχοντα την δυνατότητα να συνομιλήσει με έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας πάνω στις σχέσεις και τις εμπειρίες του. Οι συνεδρίες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του άγχους επίδοσης, στην εξεύρεση τρόπων διαχείρισης του στρες, όπως επίσης και στην επίλυση διαφόρων προβλημάτων. Η γνωσιακή – συμπεριφορική θεραπεία έχει ακόμα μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας εάν συνδυαστεί με φαρμακευτική αγωγή.

Φαρμακοθεραπεία

Υπάρχουν συγκεκριμένες φαρμακευτικές ουσίες και τοπικά αναισθητικά το οποία χορηγούνται για την αντιμετώπιση της πρόωρης εκσπερμάτισης. Μπορεί να χρειαστεί να δοκιμάσετε διάφορα φάρμακα και σε διαφορετικές δοσολογίες πριν ο ιατρός σας εντοπίσει την κατάλληλότερη για εσάς θεραπευτική προσέγγιση. Έχει μεγάλη σημασία ο ιατρός που παρακολουθεί την πορεία σας να έχει την απαιτούμενη εμπειρία που θα του επιτρέψει να σας χορηγήσει μια θεραπεία εξατομικευμένη, η οποία θα είναι ακριβώς αυτή που χρειάζεστε εσείς.

Σύνοψη της δουλειάς μας

 

 • Οι ιατροί μας έχουν βοηθήσει περισσότερους από 10.000 άνδρες μέχρι και σήμερα.
 • Η πλειονότητα των ασθενών μας παρατηρεί μια σημαντική βελτίωση στον έλεγχο της εκσπερμάτισης τους από την πρώτη κιόλας επίσκεψη στο Ανδρολογικό Ινστιτούτο.
 • Η θεραπευτική μας προσέγγιση δεν περιορίζεται μόνο στην χορήγηση φαρμάκων, αλλά στοχεύει στην παροχή μιας εξατομικευμένης αντιμετώπισης που θα βάλει μόνιμα τέλος στην πρόωρη εκσπερμάτιση.

Θες να λύσεις τα προβλήματα πρόωρης εκσπερμάτισης που αντιμετωπίζεις;

Οι γιατροί του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών θα σε βοηθήσουν και θα σου λύσουν οποιοδήποτε ανδρολογικό πρόβλημα σε απασχολεί!
5/5
Λύσεις Πρόωρης Εκσπερμάτωσης
ΑΝΔΡΟΛΟΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΑΘΗΝΩΝ
Γνωρίστε τους γιατρούς του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών

ΙΑΤΡΟΙ

Δρ. Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης

Ουρολόγος , Ανδρολόγος

Δρ. Χρήστος Φλιάτουρας

Ουρολόγος , Ανδρολόγος

Δρ. Wujiang Liu

Χειρουργός Ουρολόγος Ανδρολόγος