Πρόωρη Εκσπερμάτιση

Η πρόωρη εκσπερμάτιση συμβαίνει όταν ένας άνδρας εκσπερματίζει πιο νωρίς από όσο ο ίδιος, ή η σύντροφος του θα ήθελε.

Γενικές Πληροφορίες

Η πρόωρη εκσπερμάτιση συμβαίνει όταν ένας άνδρας εκσπερματίζει πιο νωρίς από όσο ο ίδιος, ή η σύντροφος του θα ήθελε. Πιο συγκεκριμένα, εάν αυτό επαναλαμβάνεται συστηματικά και η εκσπερμάτιση λαμβάνει χώρα λίγο πριν τη διείσδυση του πέους ή αμέσως μετά, μπορεί να τεθεί η διάγνωση της πρόωρης εκσπερμάτισης.

Η πρόωρη εκσπερμάτιση συνιστά ένα συχνό παράπονο σχετικά με τη σεξουαλική ζωή. Οι εκτιμήσεις ποικίλουν, αλλά περίπου ένας στους τρεις άνδρες έρχεται αντιμέτωπος με το εν λόγω πρόβλημα κάποια στιγμή.

Τόσο οι ψυχολογικοί, όσο και οι βιολογικοί παράγοντες μπορούν να παίξουν ρόλο στην πρόωρη εκσπερμάτιση. Αν και πολλοί άνδρες ντρέπονται να μιλήσουν γι αυτή, η πρόωρη εκσπερμάτιση είναι μια συχνή και θεραπεύσιμη κατάσταση.

Η φαρμακοθεραπεία, η ψυχολογική υποστήριξη και συμβουλευτική, καθώς και οι σεξουαλικές τεχνικές που καθυστερούν την εκσπερμάτιση μπορεί να βοηθήσουν τη σεξουαλική ζωή του ζευγαριού. Για πολλούς άνδρες ο συνδυασμός των θεραπειών έχει καλύτερα αποτελέσματα.

Μέχρι σήμερα, έχουμε υποστηρίξει πάνω από 10.000 ασθενείς με πρόωρη εκσπερμάτιση. Η συνδυαστική θεραπεία που προσφέρει το κέντρο μας έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να παρέχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στο πιο σύντομο χρονικό διάστημα με τον μικρότερο αριθμό συνεδριών. Παράλληλα, τα κέντρο μας είναι ανάμεσα στα λίγα, σε παγκόσμιο επίπεδο, που προσφέρουν μια αποτελεσματική θεραπεία για την πρόωρη εκσπερμάτιση με μετρήσιμα αποτελέσματα.ο

Θες να λύσεις τα προβλήματα πρόωρης εκσπερμάτωσης που αντιμετωπίζεις;

Οι γιατροί του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών θα σε βοηθήσουν και θα σου λύσουν οποιοδήποτε ανδρολογικό πρόβλημα σε απασχολεί!

Αιτίες Πρόωρης Εκσπερμάτισης

Αν και κάποτε οι αιτίες για την πρόωρη εκσπερμάτιση θεωρούνταν κατ΄ αποκλειστικότητα ψυχολογικές, οι ιατροί γνωρίζουν σήμερα ότι πρόκειται γα μια πιο πολύπλοκη κατάσταση που περιλαμβάνει μια σύνθετη αλληλεπίδραση τόσο ψυχολογικών, όσο και βιολογικών παραγόντων. Κάποιες σεξουαλικές εμπειρίες μπορεί να εγκαταστήσουν ένα συγκεκριμένο μοτίβο που μπορεί να είναι δύσκολο να τροποποιηθεί αργότερα στη ζωή. Για παράδειγμα:

 • Καταστάσεις στις οποίες ο άνδρας μπορεί βιαζόταν να φτάσει σε οργασμό εξαιτίας του φόβου ότι θα αποκαλυφθεί. Αισθήματα ενοχής που αυξάνουν την τάση να βιαστεί κανείς κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης.

Άλλοι παράγοντες που μπορεί να εμπλέκονται στην αιτιολογία της πρόωρης εκσπερμάτισης είναι:

 • Η στυτική δυσλειτουργία. Οι άνδρες που έχουν το άγχος της επίτευξης, ή της διατήρησης της στύσης, μπορεί κατά τη διάρκεια της συνουσίας να ακολουθούν ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο γρήγορης εκσπερμάτισης, το οποίο είναι ενδεχομένως δύσκολο να αλλάξει.
 • Άγχος. Πολλοί άνδρες με πρόωρη εκσπερμάτιση έχουν επίσης προβλήματα με το άγχος, είτε αυτό συνδέεται συγκεκριμένα με τη σεξουαλική επίδοση, είτε συνδέεται με άλλα ζητήματα.

Προβλήματα στη σχέση. Εάν στις προηγούμενες σεξουαλικές σχέσεις η πρόωρη εκσπερμάτιση συνέβαινε σε αραιά χρονικά διαστήματα, ή ακόμα και ποτέ, είναι πολύ πιθανό τα διαπροσωπικά προβλήματα με την παρούσα σύντροφο να συμβάλουν στο πρόβλημα. Ένας αριθμός βιολογικών παραγόντων μπορεί να συμβάλει στην εμφάνιση της πρόωρης εκσπερμάτισης:

 1. Μη φυσιολογικά επίπεδα ορμονών
 2. Μη φυσιολογικά επίπεδα νευροδιαβιβαστών του εγκεφάλου
 3. Μη φυσιολογική αντανακλαστική λειτουργία του συστήματος εκσπερμάτισης
 4. Κάποια προβλήματα του θυρεοειδούς αδένα
 5. Φλεγμονές και λοιμώξεις του προστάτη και της ουρήθρας
 6. Κληρονομικότητα
 7. Σπάνια, η πρόωρη εκσπερμάτιση προκαλείται από:
 8. Βλάβη στο νευρικό σύστημα εξαιτίας κάποιου χειρουργείου, ή τραυματισμού
 9. Διακοπή συγκεκριμένης αγωγής που λαμβανόταν για την αντιμετώπιση προβλημάτων ψυχικής υγείας.ω

Διάγνωση Πρόωρης Εκσπερμάτισης

Στο Ανδρολογικό Ινστιτούτο Αθηνών έχουμε αναπτύξει και εφαρμόζουμε ένα πλήρη διαγνωστικό έλεγχο που περιλαμβάνει: 

α. Ιατρικό Ιστορικό: Λεπτομερές ιστορικό για διαβήτη, νευροπάθειες, τραύματα, λοιμώξεις ουροποιογεννητικού συστήματος, χειρουργικές επεμβάσεις, λήψη φαρμάκων. Επίσης, απαραίτητο είναι το ιστορικό ούρησης και εκσπερμάτισης ενώ σημαντικό παραμένει και το ψυχοσεξουαλικό ιστορικό. 

β. Κλινική εξέταση: Περιλαμβάνει εξέταση των γεννητικών οργάνων, ορθού και εκτίμηση του προστάτη. Αδρή νευρολογική εκτίμηση με κυριότερα το βολβοσηραγγώδες αντανακλαστικό και τον τόνο του σφιγκτήρα του ορθού. Ανάλυση ούρων και κ/α ούρων. 

γ. Απεικονιστικές εξετάσεις:

 1. Διορθικό υπερηχογράφημα
 2. Ντόπλερ υπερηχοτομογραφία
 3. Κυστεοσκόπηση
 4. Ουρομετρία
 5. Ουροδυναμική εξέταση

Θεραπείες Πρόωρης Εκσπερμάτισης

Οι εναλλακτικές για την αντιμετώπιση της πρόωρης εκσπερμάτισης περιλαμβάνουν τη θεραπεία σεξουαλικών διαταραχών, την ψυχοθεραπεία και τη φαρμακοθεραπεία. Για πολλούς άνδρες ο συνδυασμός αυτών των θεραπειών έχει καλύτερο αποτέλεσμα.

Θεραπεία μίας ημέρας 

Στο Ανδρολογικό Ινστιτούτο έχουμε αναπτύξει ένα πρωτόκολλο που μπορεί να απαλύνει το πρόβλημα από την πρώτη κιόλας επίσκεψη. Η εν λόγω προσέγγιση περιλαμβάνει μια συνδυασμένη φαρμακευτική αγωγή που έχει καλά αποτελέσματα από την πρώτη μέρα χορήγησης. Η συνταγή περιλαμβάνει:

 • Ανδρογόνα
 • Αναστολείς
 • PDE5
 • Ενδοσηρραγγώδεις ενέσεις
 • SSRIs

Η θεραπεία μίας ημέρας μπορεί να είναι αποτελεσματική λύση, η οποία όμως απευθύνεται στην πρόωρη εκσπερμάτιση ως σύμπτωμα. Για την επίλυση της υποκείμενης κατάστασης μπορεί να χρειαστεί σεξουαλική και γνωσιακή θεραπεία. 

Σεξουαλική θεραπεία 

Σε κάποιες περιπτώσεις, η σεξουαλική θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει πολύ απλά βήματα, όπως είναι η επίτευξη της καθυστέρησης της εκσπερμάτισης με τη βοήθεια του αυνανισμού μια, ή δύο ώρες πριν τη συνουσία. Ο ιατρός επίσης μπορεί να συστήσει την αποχή από τη συνουσία για κάποιο διάστημα και την επικέντρωση σε άλλες μορφές σεξουαλικού παιχνιδιού, έτσι ώστε η σεξουαλική δραστηριότητα να αποφορτιστεί από την πίεση. 

Γνωσιακή συμπεριφοριστική θεραπεία 

Η προσέγγιση αυτή επίσης γνωστή ως συμβουλευτική, ή θεραπεία της ομιλίας προσφέρει στο άτομο τη δυνατότητα να μιλήσει σε έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας σχετικά με τις σχέσεις και τις εμπειρίες του. Οι συνεδρίες αυτές μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του άγχους επίδοσης, στην ευρεση αποτελεσματικών τρόπων διαχείρισης του στρες, καθώς και στην επίλυση προβλημάτων. Η συμβουλευτική έχει περισσότερες πιθανότητες να είναι αποτελεσματική εάν συνδυαστεί με φαρμακοθεραπεία. 

Φαρμακοθεραπεία 

Συγκεκριμένα φάρμακα και τοπικά αναισθητικά χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της πρόωρης εκσπερμάτισης. Ίσως χρειαστεί να δοκιμάσετε διαφορετικά φάρμακα και δοσολογίες πριν ο ιατρός εντοπίσει την κατάλληλη θεραπεία για εσάς. Είναι πολύ σημαντικό ο ιατρός που σας παρακολουθεί να έχει την εμπειρία που θα του επιτρέψει να σας χορηγήσει τη θεραπεία που είναι ακριβώς κατάλληλη για εσάς.

Σύνοψη της δουλειάς μας

 • Οι γιατροί μας έχουν περιθάλψει πάνω από 10.000 ασθενείς έως και σήμερα.
 • Η πλειοψηφία των ασθενών μας βλέπουν μια σημαντική βελτίωση στον έλεγχο της εκσπερμάτισης τους από την πρώτη ημέρα της θεραπείας τους.
 • Το πρωτόκολλο θεραπείας μας δεν περιορίζεται μόνο στην συνταγογράφηση φαρμάκων, αλλά έχει ως στόχο την παροχή μιας εξατομικευμένης θεραπείας που θα θεραπεύσει μόνιμα την πρόωρη εκσπερμάτιση.

Θες να λύσεις τα προβλήματα πρόωρης εκσπερμάτισης που αντιμετωπίζεις;

Οι γιατροί του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών θα σε βοηθήσουν και θα σου λύσουν οποιοδήποτε ανδρολογικό πρόβλημα σε απασχολεί!
Πρόωρη Εκσπερμάτιση
4.5 (90.3%) 33 votes
Λύσεις Πρόωρης Εκσπερμάτωσης
ΑΝΔΡΟΛΟΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΑΘΗΝΩΝ
Γνωρίστε τους γιατρούς του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών

ΙΑΤΡΟΙ

Δρ. Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης

Ουρολόγος , Ανδρολόγος

Δρ. Χρήστος Φλιάτουρας

Ουρολόγος , Ανδρολόγος

Δρ. Wujiang Liu

Χειρουργός Ουρολόγος Ανδρολόγος