Search
Close this search box.

Χλαμύδια

Τα Χλαμύδια είναι το συχνότερο σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα σε παγκόσμια κλίμακα. Το μικρόβιο αυτό εγκαθίσταται στον τράχηλο της μήτρας – λαιμό της μήτρας – όπου μπορεί να παραμείνει για μήνες ή ακόμα και χρόνια. Πολλές φορές τα Χλαμύδια «ανεβαίνουν» προς το εσωτερικό της μήτρας και τις σάλπιγγες, προκαλώντας τοπική φλεγμονή (τη λεγόμενη φλεγμονώδη νόσο της πυέλου).

Οι άντρες που έχουν χλαμύδια συνήθως δεν έχουν κανένα σύμπτωμα, αν και ορισμένες φορές μπορεί να παραπονούνται για :

  • πόνο ή τσούξιμο κατά την ούρηση
  •  άλγος στην κάτω κοιλιακή χώρα
  •  εκκρίσεις από το πέος
  •  πόνο στους όρχεις

Καλέστε μας αν ψάχνετε για μόνιμη, οριστική και ασφαλή λύση 2106749349

Η ανησυχία με τα Χλαμύδια είναι ότι, πέρα από φλεγμονή των γεννητικών οργάνων της γυναίκας, μπορεί να προκαλέσουν μελλονικό πρόβλημα γονιμότητας, επειδή επηρεάζουν τη λειτουργία και την ανατομία της μήτρας και των σαλπίγγων. Ιδιαίτερα οι σάλπιγγες είναι πολύ σημαντικές για τη γυναίκα που επιθυμεί κάποια στιγμή να μείνει έγκυος, αφού είναι η «έδρα» της γονιμοποίησης του ωαρίου από το σπερματοζωάριο.

Τα ζευγάρια που έχουν πρόβλημα στειρότητας πρέπει να ελέγχονται για μόλυνση με χλαμύδια. Περίπου 1 ζευγάρι στα 6 παρουσιάζει πρόβλημα τεκνοποίησης και στο 50% των περιπτώσεων αυτό οφείλεται σε προβλήματα του άνδρα.. Αναλύσεις αίματος μπορούν να δείξουν εάν υπάρχει μόλυνση και ανάλογα να δοθεί αντιβίωση.

Πολλές γυναίκες με Χλαμύδια μπορεί να μη γνωρίζουν ότι το έχουν, επειδή τα ενοχλήματά τους είναι πενιχρά ή και απόντα. Το τεστ Παπανικολάου που κάνουν οι γυναίκες για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας δεν αναδεικνύει την ύπαρξή τους, αφού τα Χλαμύδια δεν είναι ορατά στο πλακάκι του τεστ, ακόμα κι αν χρησιμοποιείται δυνατό μικροσκόπιο.

Από τη στιγμή που τα Χλαμύδια είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενα, οι γυναίκες που είναι πλέον σεξουαλικά δραστήριες, έχουν παραπάνω πιθανότητα να τα έχουν. Συνεπώς, γυναίκες έως 25 ετών, γυναίκες που υποβάλλονται σε διακοπή εγκυμοσύνης και εκείνες με νέο σεξουαλικό σύντροφο είναι συχνότερο να εμφανίζουν Χλαμύδια και, για αυτό το λόγο, έχει νόημα να κάνουν το ειδικό τεστ.

Στην περίπτωση θετικού τεστ, υπάρχει απλή φαρμακευτική θεραπεία με αντιβίωση που «εκριζώνει» τα χλαμύδια. Είναι απαραίτητο να πάρει την ίδια θεραπεία και ο σύντροφος, ανεξάρτητα από το αν έχει συμπτώματα ή όχι. Έχει νόημα ο ιατρός να ψάξει και για άλλα συχνά σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα. Επιπλέον, η χρήση προφυλακτικού προφυλάσει κατά της μόλυνσης με Χλαμύδια.

Σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, είναι ρουτίνα να προσφέρεται το τεστ για Χλαμύδια σε κάθε γυναίκα υψηλού ρίσκου και τους συντόφους της. Η λογική αυτών των προγραμμάτων είναι ο περιορισμός της συχνότητας μολύνσεων και των επακολούθων της – υπογονιμότητα, συμφύσεις κλπ.

Τα χλαμύδια στον άντρα

Η μόλυνση των ανδρών με τα βακτηρίδια χλαμύδια μπορεί να προκαλέσει στειρότητα. Η μόλυνση με τα μικρόβια αυτά ήταν γνωστό ότι μπορούσε να προκαλέσει στείρωση στις γυναίκες. Τώρα για πρώτη φορά βρέθηκε σε έρευνα ότι το ίδιο μπορεί να συμβεί και στον άνδρα.

Ερευνητές από τη Σουηδία εξέτασαν και παρακολούθησαν για 3 χρόνια, 244 ζευγάρια που είχαν πρόβλημα στειρότητας. Οι άνδρες που είχαν αντισώματα εναντίον του βακτηριδίου Chlamydia Trachomatis, γεγονός που έδειχνε ότι μολύνθηκαν με χλαμύδια, είχαν 33% λιγότερες πιθανότητες να τεκνοποιήσουν.

Στους άνδρες τα χλαμύδια είναι δυνατόν να προκαλέσουν φλεγμονή στους όρχεις, στην ουρήθρα και στην επιδιδυμίδα (επίμηκες σώμα που μεταφέρει το σπέρμα από τους όρχεις στο πέος). Η μόλυνση με χλαμύδια φαίνεται ότι προκαλεί στειρότητα στον άνδρα λόγω του ότι μειώνει την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων.

Είναι σημαντικό οι άνδρες να γνωρίζουν ότι τα χλαμύδια απειλούν τη γονιμότητα όχι μόνο των γυναικών αλλά και τη δική τους. Η νόσος μπορεί να αντιμετωπισθεί επιτυχώς με αντιβιοτικά. Εάν η μόλυνση δεν τύχει θεραπείας και γίνει χρόνια τότε οι πιθανότητες προβλημάτων και στειρότητας αυξάνονται.

Η πρόληψη της μόλυνσης με χλαμύδια βασίζεται στο ασφαλές σεξ. Η χρήση προφυλακτικού προστατεύει από τα χλαμύδια. Η αποφυγή πολλών ερωτικών συντρόφων και οι μονογαμικές σχέσεις προφυλάσσουν επίσης από τη μόλυνση.

Η μόλυνση με χλαμύδια είναι επικίνδυνη διότι σε μεγάλο αριθμό ασθενών δεν προκαλεί συμπτώματα. Σε 50% των ανδρών και 90% των γυναικών, η μόλυνση με χλαμύδια δεν προκαλεί συμπτώματα. Το πρόβλημα καθίσταται πολύ σοβαρό διότι εκτός του ότι η μόλυνση με χλαμύδια δεν προκαλεί σε μεγάλο αριθμό περιπτώσεων συμπτώματα, κατά τα τελευταία χρόνια, παρουσιάζει μια ανησυχητική αύξηση. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία η αύξηση αυτή κυμαίνεται από 10% έως 30%. Στο Ηνωμένο Βασίλειο υπολογίζεται ότι 10% των ανδρών πάσχουν από μόλυνση λόγω χλαμυδίων.

Διαβάστε Επίσης