Search
Close this search box.

Κατανόηση της Γονόρροιας: Αιτίες, Συμπτώματα και Αγωγή

βακτήριο γονόρροια

Εισαγωγή

Η γονόρροια είναι μια σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη που προκαλείται από το βακτήριο Ναϊσσέρια γονορροϊκή (Neisseria gonorrhoeae). Είναι μία από τις πιο κοινές βακτηριακές σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις παγκοσμίως και μπορεί να επηρεάσει τόσο άνδρες όσο και γυναίκες. Σε αυτό το άρθρο, θα διερευνήσουμε τις αιτίες, τα συμπτώματα και τις θεραπευτικές επιλογές για τη γονόρροια.

Αιτίες

Η γονόρροια μεταδίδεται κυρίως μέσω σεξουαλικής επαφής, συμπεριλαμβανομένου του κολπικού, του πρωκτικού και του στοματικού σεξ. Η λοίμωξη μπορεί να μεταδοθεί από έναν μολυσμένο σύντροφο, ακόμα κι αν δεν εμφανίζει κανένα ορατό σύμπτωμα. Επιπλέον, η γονόρροια μπορεί να μεταδοθεί από τη μητέρα στο νεογνό κατά τον τοκετό.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της γονόρροιας μπορεί να ποικίλουν ανάλογα με το άτομο και την εστία της λοίμωξης. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η λοίμωξη μπορεί να είναι ασυμπτωματική, καθιστώντας δύσκολη την ανίχνευσή της και αυξάνοντας τον κίνδυνο μετάδοσης της νόσου από ανυποψίαστο φορέα. Ωστόσο, τα συνηθέστερα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

Άνδρες

  • Πόνος ή καύσος κατά την ούρηση.
  • Κίτρινες ή πράσινες εκκρίσεις από την ουρήθρα.
  • Πρησμένοι ή ευαίσθητοι όρχεις
  • Συχνή ούρηση

 

Γυναίκες

  • Πόνος ή καύσος κατά την ούρηση.
  • Αυξημένες εκκρίσεις από τον κόλπο.
  • Αιμορραγία στον κόλπο ανάμεσα στις περιόδους.
  • Πόνος στην λεκάνη (πύελο) ή αίσθημα δυσφορίας χαμηλά στην κοιλιά.
  • Πόνος κατά την διείσδυση.

 

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτά τα συμπτώματα μπορεί να μοιάζουν με αυτά άλλων λοιμώξεων, επομένως είναι ζωτικής σημασίας να ζητηθεί ιατρική συμβουλή για μια ακριβή διάγνωση.

Επιπλοκές

Αν δεν αντιμετωπιστεί, η γονόρροια μπορεί να οδηγήσει σε διάφορες επιπλοκές. Στις γυναίκες, μπορεί να προκαλέσει φλεγμονώδη νόσο της πυέλου (PID), η οποία μπορεί να οδηγήσει σε χρόνιο πυελικό άλγος, υπογονιμότητα  και αυξημένο κίνδυνο εξωμήτριας εγκυμοσύνης. Στους άνδρες, η ανεξέλεγκτη γονόρροια μπορεί να προκαλέσει επιδιδυμίτιδα, μια επώδυνη κατάσταση που επηρεάζει τους όρχεις. Και τα δύο φύλα μπορούν να αναπτύξουν επιπλοκές, όπως συστηματική γονοκοκκική λοίμωξη (DGI), η οποία μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή των αρθρώσεων, δερματικό εξάνθημα και ακόμα και σε σοβαρά προβλήματα, όπως μηνιγγίτιδα ή ενδοκαρδίτιδα.

Διάγνωση

Εάν υπάρχει υποψία για γονόρροια, οι πάροχοι υπηρεσιών υγείας μπορεί να πραγματοποιήσουν διάφορες εξετάσεις για την επιβεβαίωση της λοίμωξης. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει δείγματα ούρων, επιχρίσματα από τα γεννητικά όργανα ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, επιχρίσματα από το λαιμό ή τον πρωκτό. Αυτά τα δείγματα αναλύονται σε ένα εργαστήριο για την ανίχνευση της παρουσίας των βακτηρίων.

Αγωγή

Η γονόρροια αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά. Ωστόσο, λόγω της αυξανόμενης διάδοσης ανθεκτικών στα αντιβιοτικά επιμέρους στελεχών του Neisseria gonorrhoeae, είναι ζωτικής σημασίας να ακολουθείτε το συνταγογραφούμενο θεραπευτικό σχήμα και να ολοκληρώνετε την πλήρη διάρκεια των αντιβιοτικών όπως ακριβώς σας έχει υποδείξει ο γιατρός σας. Είναι επίσης σημαντικό να απέχετε πλήρως από την σεξουαλική δραστηριότητα μέχρι να εξαλειφθεί πλήρως η λοίμωξη για να αποτρέψετε την επανεμφάνιση της ή τη μετάδοσή της σε άλλους.

Πρόληψη

Η πρόληψη της γονόρροιας εμπεριέχει κυρίως την εξάσκηση ασφαλούς σεξουαλικής συμπεριφοράς. Αυτό περιλαμβάνει τη συνεπή και σωστή χρήση προφυλακτικών, την τακτική εξέταση για σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα και την ανοικτή επικοινωνία με τους σεξουαλικούς συντρόφους γύρω από την σεξουαλική υγεία. Συνιστάται επίσης να αποφεύγετε τη σεξουαλική δραστηριότητα με συντρόφους που έχουν ενεργά συμπτώματα γονόρροιας ή άλλων σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων.

Συμπέρασμα

Η γονόρροια είναι μια συνηθισμένη σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη που προκαλείται από το βακτήριο Neisseria gonorrhoeae. Η άμεση διάγνωση και θεραπεία είναι ουσιώδης για την πρόληψη των επιπλοκών και την περαιτέρω μετάδοση. Με το  ασφαλές σεξ και την τακτική διαγνωστική εξέταση για ΣΜΝ, οι άνθρωποι μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο να μολυνθούν από γονόρροια και άλλες σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις. Θυμηθείτε, η ανοικτή επικοινωνία με τους σεξουαλικούς συντρόφους και τους γιατρούς είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της σεξουαλικής υγείας και ευημερίας.

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Επιστημονικός Συνεργάτης του Ανδρολογικού Ινστιτούτου, Δρ Νικόλαος Καρυπίδης.

Διαβάστε Επίσης