Ένα νέο μοντέλο προβλέπει με μεγαλύτερη ακρίβεια το αποτέλεσμα της εξωσωματικής γονιμοποίησης

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Συγκεκριμένοι παράγοντες που σχετίζονται με το ζευγάρι και τη θεραπεία υπογονιμότητας, μπορούν να χρησιμοποιηθούν έτσι ώστε να παρέχουν στα υπογόνιμα ζευγάρια μια ακριβή εκτίμηση της πιθανότητας να πετύχουν σύλληψη μετά από τη διεξαγωγή μιας εξωσωματικής γονιμοποίησης. Το νέο μοντέλο πρόγνωσης του αποτελέσματος της εξωσωματικής γονιμοποίησης, το οποίο δημιουργήθηκε από ερευνητικές ομάδες των πανεπιστημίων του Μπρίστολ και της Γλασκώβης, υπερτερεί σε σύγκριση με το προηγούμενο, γιατί συμπεριλαμβάνει τα αποτελέσματα των ενδοκυτταροπλασματικών εγχύσεων σπέρματος.

 

Ανάμεσα στο 2003 και το 2007 ολοκληρώθηκαν 163.425 κύκλοι εξωσωματικής γονιμοποίησης στο Ηνωμένο Βασίλειο, εκ των οποίων το 23.4% κατέληξε στη γέννηση ενός ζωντανού νεογνού. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τα ολοκληρωμένα δεδομένα που βρέθηκαν για 144.018 κύκλους, με σκοπό να αναπτύξουν ένα λεπτομερές στατιστικό μοντέλο για τη πρόβλεψη της έκβασης μιας εξωσωματικής γονιμοποίησης. Σύμφωνα με το μοντέλο αυτό διάφοροι παράγοντες, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται η προχωρημένη ηλικία της μητέρας, η αυξημένη διάρκεια της υπογονιμότητας και η χρησιμοποίηση των ωοκυττάρων της ίδιας της γυναίκας, σχετίζονται με μειωμένη πιθανότητα του ζευγαριού να επιτύχει τη γέννηση ενός τουλάχιστον ζωντανού απογόνου.

 

Αντιθέτως μια προηγούμενη επιτυχημένη εξωσωματική γονιμοποίηση και η χρήση της ενδοκυτταροπλασματικής σπερματέγχυσης σχετίζονται με αυξημένη πιθανότητα επιτυχίας. Επιπρόσθετα οι ερευνητές βρήκαν πως οι πιθανότητες γέννησης λιποβαρούς νεογνού, ή πρόωρου τοκετού, μετά από εξωσωματική γονιμοποίηση ήταν αυξημένες στην περίπτωση που χρειαζόταν δωρεά ωοκυττάρων, ή όταν δε χρησιμοποιούταν η τεχνική της ενδοκυτταροπλασματικής σπερματέγχυσης.

 

Πριν μπορέσει όμως το προγνωστικό αυτό μοντέλο να χρησιμοποιηθεί ευρέως στην κλινική πρακτική χρειάζεται να διεξαχθεί έλεγχος της  εξωτερικής εγκυρότητας των αποτελεσμάτων. Οι ερευνητές εργάζονται ήδη γι αυτό το σκοπό, έτσι ώστε να μπορέσει σύντομα το μοντέλο να λειτουργήσει ως εργαλείο καθοδήγησης των κλινικών αποφάσεων και συμβουλευτικής των ζευγαριών.

 

Πηγή : Medicalnewstoday

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Διαβάστε Επίσης

konstantinos konstantinidis

Δρ. Κωνσταντινίδης

Πάνω από 25 χρόνια δίνουμε λύσεις

Στο Ανδρολογικό Ινστιτούτο Αθηνών προσφέρουμε μόνιμες, ασφαλείς και υπεύθυνες ιατρικές λύσεις.

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο andrologia.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.