Ηπατίτιδα Β

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Η ηπατίτιδα Β είναι φλεγμονή του συκωτιού – ήπατος – που οφείλεται στον ιό της ηπατίτιδας Β. Αν και ο ιός αυτός μπορεί να μεταδοθεί μέσω του αίματος πχ. μετά από μετάγγιση, η σεξουαλική επαφή είναι ο πλέον συχνός τρόπος μετάδοσης σε άτομα που δεν εργάζονται στο σύστημα υγείας.

Από τα άτομα που έρχονται σε επαφή με τον ιό της ηπατίτιδας Β, περίπου 9 στους 10 θα τον αποβάλλουν και θα αυτοθεραπευτούν. Παρόλα αυτά, ο 1 στους 10 θα συνεχίσει να κουβαλάει το ιό (φορέας), τον οποίο και μπορεί να μεταδίδει σε άλλους και κυρίως τους σεξουαλικούς συντρόφους.

Ο φορέας της ηπατίτιδας Β γενικά δεν έχει ενοχλήματα. Όμως με την πάροδο των ετών, μπορεί ο ιός να αρχίσει να ενοχλεί το συκώτι καταλήγοντας ακόμα και σε κίρρωση ή καρκίνο του ήπατος. Αυτό βέβαια δε συμβαίνει στους περισσότερους φορείς, αν και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι και οι δύο προαναφερθείσες επιπλοκές μπορεί να καταστούν μοιραίες.

Η εγκυμονούσα που είναι φορέας της ηπατίτιδας Β μπορεί να το μεταδώσει στο μωρό της κατά τη διάρκεια του τοκετού. Υπάρχουν μέτρα πρόληψης για το μωρό, στα οποία περιλαμβάνεται ο άμεσος εμβολιασμός.

Δεν υπάρχει θεραπεία για να ιαθεί κάποιος από την ηπατίτιδα Β, στην περίπτωση που είναι φορέας. Γι αυτό το λόγο, σημασία έχει η πρόληψη, η οποία περιλαμβάνει τον εμβολιασμό και τις καλές σεξουαλικές συνήθειες. Το εμβόλιο κατά της ηπατίτιδας Β είναι ασφαλές και χορηγείται σε 3 δόσεις. Μπορεί να γίνει και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αν ο γυναικολόγος το θεωρεί απαραίτητο. Λίγοι είναι αυτοί στους οποίους το εμβόλιο δεν δημιουργεί ικανοποιητική προστασία. Σε τέτοιες περιπτώσεις μπορεί να βοηθήσει η χορήγηση επιπλέον δόσεων.

Η χρήση προφυλακτικού ελαττώνει σαφώς τη μετάδοση της ηπατίτιδας Β και συστήνεται ως μέτρο αποφυγής όλων των σεξουαλικά μεταδιδόμενων ιώσεων.

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Διαβάστε Επίσης

konstantinos konstantinidis

Δρ. Κωνσταντινίδης

Πάνω από 25 χρόνια δίνουμε λύσεις

Στο Ανδρολογικό Ινστιτούτο Αθηνών προσφέρουμε μόνιμες, ασφαλείς και υπεύθυνες ιατρικές λύσεις.

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο andrologia.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.