Search
Close this search box.

Το σεξ και η υγεία

Στην ερώτηση γιατί ο άνθρωπος κάνει σεξ, η απάντηση που άμεσα δίνεται αναφέρεται στην ευχαρίστηση, στην απόλαυση, στην τεκνοποίηση καθώς και στην έκφραση συναισθημάτων αγάπης και οικειότητας. Οι ειδικοί όμως συμπληρώνουν ότι η σεξουαλική δραστηριότητα ωφελεί συνάμα με διάφορους τρόπους την υγεία.

Κάποια από τα οφέλη της σεξουαλικής δραστηριότητας είναι ουσιαστικά τα ίδια με αυτά της φυσικής άσκησης. Ανάλογα, λοιπόν, με την ένταση της σεξουαλικής δραστηριότητας αυξάνεται ο μυϊκός τόνος, ο καρδιακός ρυθμός, ενώ όλο το σώμα κινείται. Σύμφωνα μάλιστα με μια μελέτη του 2013, κατά τη διάρκεια μιας σεξουαλικής πράξης με μέση διάρκεια τα 25 λεπτά οι άνδρες καταναλώνουν κατά μέσο όρο 110 θερμίδες και οι γυναίκες περίπου 70.

Εάν μάλιστα το άτομο δεν αισθάνεται κουρασμένο πριν από την πράξη, ο οργασμός μπορεί να το βοηθήσει να κοιμηθεί λίγο πιο γρήγορα από το συνηθισμένο. Αυτό συμβαίνει γιατί ο οργασμός ενθαρρύνει τη χαλάρωση του σώματος με την έκκριση μιας ορμόνης που ονομάζεται προλακτίνη.

Σε μια μελέτη του 2005 ζητήθηκε από εθελοντές να καταγράψουν τη σεξουαλική τους δραστηριότητα για δύο εβδομάδες και στη συνέχεια τους χορηγήθηκαν στρεσογόνες δοκιμασίες, όπως είναι η επίλυση μαθηματικών προβλημάτων και η ομιλία μπροστά σε κοινό. Αυτοί που ήταν σεξουαλικά ενεργοί σε αυτό το διάστημα είχαν μικρότερες αυξήσεις της αρτηριακής τους πίεσης με συντομότερη επαναφορά σε φυσιολογικά επίπεδα, σε σύγκριση με αυτούς που δεν ήταν σεξουαλικά ενεργοί. Τη θετική αυτή επίδραση βρέθηκε να έχει μόνο το κολπικό σεξ και όχι άλλοι τύποι σεξουαλικής δραστηριότητας. Οι συγγραφείς, μάλιστα, σημειώνουν ότι το σεξ όχι μόνο μείωσε τα επίπεδα του αντιλαμβανόμενου άγχους των συμμετεχόντων, αλλά επίσης βελτίωσε τη διαχείρισή του.

Μια βρετανική μελέτη βρήκε ότι οι άνδρες που έκαναν σεξ τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα για 20 χρόνια ήταν λιγότερο πιθανό να πεθάνουν από καρδιαγγειακό νόσημα, σε σύγκριση με αυτούς που έκαναν σεξ λιγότερο από μία φορά τον μήνα. Έπειτα από 10 χρόνια μάλιστα, ο κίνδυνος αιφνίδιου θανάτου βρέθηκε να είναι 50% μικρότερος . Τα ευρήματα αυτά, βέβαια, δείχνουν μόνο μια απλή συσχέτιση, την οποία οι ειδικοί εξηγούν λέγοντας ότι τα άτομα που έχουν υγιή σεξουαλική ζωή τείνουν να υιοθετούν υγιεινότερο τρόπο ζωής. Υπάρχει, βέβαια, και ο μηχανισμός σύμφωνα με τον οποίο το σεξ βελτιώνει τη ρύθμιση σημαντικών ορμονών, όπως είναι τα οιστρογόνα και η τεστοστερόνη, οι οποίες επηρεάζουν όλα τα συστήματα του οργανισμού, συμπεριλαμβανόμενου και του κυκλοφορικού.

Κάποιες μελέτες δείχνουν ότι οι άνδρες που εκσπερματώνουν πιο συχνά έχουν μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης προστατικού καρκίνου, αν και οι διαφορές είναι πολύ μικρές και είναι δύσκολο να τεκμηριωθούν. Τα οφέλη ίσως είναι πιο ξεκάθαρα στην περίπτωση της πρόληψης του καρκίνου του μαστού. Μια γαλλική μελέτη βρήκε ότι οι γυναίκες που έκαναν σεξ τουλάχιστον μία φορά τον μήνα ήταν λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού σε σύγκριση με αυτές που δεν έκαναν. Στην περίπτωση των ανδρών μάλιστα, σύμφωνα με μια ελληνική μελέτη, αν και ο κίνδυνος για τον συγκεκριμένο τύπο καρκίνου είναι πολύ μικρός, φαίνεται να αυξάνεται στους άνδρες που φτάνουν σε οργασμό λιγότερο από έξι φορές τον μήνα.

Παράλληλα, μια μελέτη του πανεπιστημίου του Wilkes αποκάλυψε ότι η σεξουαλική δραστηριότητα σε εβδομαδιαία βάση μπορεί να προστατέψει από το κοινό κρυολόγημα. Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν σχετικά με τη σεξουαλική τους ζωή και έδωσαν δείγμα σιέλου για τη μέτρηση της ανοσοσφαιρίνης Α, ενός αντισώματος που βοηθά στην αντιμετώπιση των ιών. Οι συμμετέχοντες που έκαναν σεξ 1-2 φορές την εβδομάδα είχαν 30% περισσότερη ανοσοσφαιρίνη Α από αυτούς που είχαν πιο αραιές επαφές. Είχαν όμως υψηλοτέρα επίπεδα και από αυτούς που είχαν σεξουαλική επαφή περισσότερες από δύο φορές την εβδομάδα, γεγονός που υποδεικνύει ότι οι πολύ συχνές επαφές δεν ωφελούν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Είναι αρκετά συχνό φαινόμενο ένα άτομο, ιδιαίτερα γένους θηλυκού, να αποφεύγει τη σεξουαλική πράξη εξαιτίας κεφαλαλγίας. Μα γερμανική μελέτη, όμως, δείχνει πως το σεξ είναι πολύ πιθανό να προσφέρει ανακούφιση. Συγκεκριμένα, βρέθηκε ότι το 60% των ατόμων που υπέφεραν από ημικρανίες και το 30% των ατόμων που υπέφεραν από κεφαλαλγίες τάσεως ανέφεραν μερική ή ολική ανακούφιση.

Οι ενδορφίνες που απελευθερώνονται κατά τη διάρκεια του οργασμού, καθώς και η αύξηση της ροής του αίματος στη γενετήσια περιοχή λειτουργούν συχνά ως αναλγητικά. Ο πόνος συχνά σχετίζεται με τη ροή του αίματος σε μια συγκεκριμένη περιοχή, όπως αυτή του κεφαλιού, και το σεξ μπορεί να ανακουφιστεί από μέρος της πίεσης αυξάνοντας τη ροή του αίματος σε άλλες περιοχές, όπως είναι η γενετήσια.
Η υγιής σεξουαλική ζωή, λοιπόν, φαίνεται να ενισχύει με πολλούς τρόπους τη γενική υγεία και ευεξία του ατόμου, γεγονός που υπογραμμίζει τη σημαντικότητα της συνεπούς φροντίδας της.

Διαβάστε Επίσης