Search
Close this search box.

Αμφισεξουαλικά άτομα και σεξουαλική ικανοποίηση

Τα αμφισεξουαλικά άτομα στην Σουηδία αναφέρουν μικρότερη σεξουαλική ικανοποίηση απ’ ότι οι ετεροφυλόφιλοι και οι ομοφυλόφιλοι σύμφωνα με μια νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Sexual Medicine.

Η έρευνα εξέτασε συσχετισμούς μεταξύ σεξουαλικού προσανατολισμού, σεξουαλικής ικανοποίησης και σεξουαλικών διαταραχών που δεν είχαν μελετηθεί σε βάθος στο παρελθόν, ιδιαίτερα στην περιοχή της Σκανδιναβίας.

Τα ευρήματα βασίζονται σε δεδομένα από ένα αντιπροσωπευτικό εθνικό δείγμα 14.537 ανθρώπων, που αντλήθηκαν από την Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της Σουηδίας, ηλικίας μεταξύ 16 και 84 ετών. Χρησιμοποιήθηκε επίσης η εθνική βάση δεδομένων Longitudinal Integration Database for Health Insurance and Labor Market Studies (LISA) από την οποία αντλήθηκαν δημογραφικά στοιχεία.

Σχεδόν το 89% των ερωτηθέντων αυτοπροσδιορίστηκε ως ετεροφυλόφιλο, με λίγο περισσότερο από 1% να αυτοπροσδιορίζεται ως ομοφυλόφιλο και το 3% ως αμφιφυλόφιλο. Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν αν ήταν ικανοποιημένοι με την σεξουαλική τους ζωή τους τελευταίους 12 μήνες και τους δόθηκε μια λίστα σεξουαλικών προβλημάτων (π.χ. χαμηλή επιθυμία, διαταραχές οργασμού, κ.α.) όπου συμπλήρωσαν τυχόν προβλήματα που αντιμετώπισαν σε αυτούς τους 12 μήνες.

Γενικά, οι αμφιφυλόφιλες γυναίκες ανέφεραν μικρότερη σεξουαλική ικανοποίηση από της ομοφυλόφιλες και τις ετεροφυλόφιλες. Επιπρόσθετα έτειναν να ανησυχούν περισσότερο, ανέφεραν συχνότερα δυσκολίες στην διέγερση και πονούσαν μετά ή κατα την διάρκεια του σεξ σε μεγαλύτερο βαθμό. Σε αυτό το σημείο οι ερευνητές αναφέρουν ευρήματα παλαιότερης έρευνας που αναφέρουν περισσότερες εμπειρίες σεξουαλικού καταναγκασμού στις αμφιφυλόφιλες γυναίκες. Επίσης οι αγχώδεις διαταραχές και η κατάθλιψη ήταν ανάμεσα στα συχνότερα προβλήματα που απασχολούσαν αυτές τις γυναίκες.

Επίσης και οι αμφιφυλόφιλοι άνδρες ανέφεραν μικρότερο βαθμό σεξουαλικής ικανοποίησης από τους ετεροφυλόφιλους και τους ομοφυλόφιλους άνδρες και παρουσίαζαν συχνότερα στυτική δυσλειτουργία από τους ετεροφυλόφιλους.

Η ερευνητική ομάδα επίσης επισημαίνει τα παρακάτω:

  • Οι ομοφυλόφιλες γυναίκες ήταν 7 φορές πιθανότερο να βιώσουν πρόωρο οργασμό σε σχέση με τις ετροφυλόφιλες (2 φορές πιθανότερο για τις αμφιφυλόφιλες). Προηγούμενες μελέτες έχουν ήδη δείξει ότι οι ομοφυλόφιλες γυναίκες φτάνουν πιο εύκολα σε οργασμό καθώς είναι σε θέση να κατανοήσουν πως οι διάφορες σεξουαλικές συμπεριφορές επιδρούν πάνω στην σύντροφό τους.
  • Σε σύγκριση με τους ετεροφυλόφιλους άνδρες, οι ομοφυλόφιλοι παρουσιάζουν συχνότερα δυσκολίες στην στύση και τον οργασμό, όμως εμφανίζουν πρόωρη εκσπερμάτιση σπανιότερα.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η έρευνα αυτή υπόκειται σε περιορισμούς. Το δείγμα ομοφυλόφιλων και αμφιφυλόφιλων ατόμων ήταν μικρό και δεν είναι γνωστές οι σχέσεις στις οποίες βρίσκονταν κατά την συμμετοχή τους στην έρευνα. Οι μακροχρόνιες σχέσεις και το ευκαιριακό σεξ μπορούν να επηρεάσουν ποικιλοτρόπως την σεξουαλική ικανοποίηση. Επιπλέον δεν ήταν ξεκάθαρο για πόσο καιρό έπασχαν από σεξουαλικές διαταραχές και η σοβαρότητα αυτών.

Παρόλα αυτά, η έρευνα παρέχει μια ευδιάκριτη εικόνα σε ένα πεδίο που μέχρι τώρα δεν έχει μελετηθεί επαρκώς και είναι βέβαιο ότι η περαιτέρω κατανόηση των εμπειριών των διαφορετικών σεξουαλικών προσανατολισμών θα βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό τους γιατρούς να παρέχουν τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες σε αυτές τις κοινότητες.

Διαβάστε Επίσης

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο andrologia.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.