Search
Close this search box.

H προστασία της σεξουαλικής υγείας και η αύξηση της ηλικίας

Η επιθυμία για οικειότητα και σωματική επαφή συνεχίζει να υπάρχει όσο υπάρχει ζωή. Η σεξουαλική υγεία, λοιπόν, είναι σημαντική για τα άτομα σε κάθε ηλικία. Η σεξουαλική επίδοση όμως, δεν είναι, σε καμία περίπτωση, ίδια με αυτή που το άτομο έχει στην ηλικία των 20. Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό οι δυο σύντροφοι να έχουν επίγνωση των αλλαγών που φέρνει η ηλικία στη σεξουαλική εμπειρία, έτσι ώστε να μπορέσουν να προσαρμοστούν σε αυτές.

Το κλειδί για τη διατήρηση μιας ικανοποιητικής σεξουαλικής ζωής είναι η ουσιαστική επικοινωνία των δυο συντρόφων. Είναι σημαντικό να βρουν χρόνο ώστε να έρθουν κοντά όχι μόνο σωματικά, αλλά και συναισθηματικά. Ο ποιοτικός αυτός χρόνος ενισχύει την οικειότητα ανάμεσα στους δύο συντρόφους και τους δίνει τη δυνατότητα να μοιραστούν τις σκέψεις τους σχετικά με τη σεξουαλική τους δραστηριότητα. Η ειλικρίνεια για το πώς αισθάνονται σωματικά και συναισθηματικά είναι απαραίτητη, έτσι ώστε να βοηθήσει ο ένας τον άλλο να καταλάβει τι είναι αυτό που θέλει.

Στο σημείο αυτό είναι καλό να τονιστεί ότι με την αύξηση της ηλικίας δεν εξαφανίζεται ο κίνδυνος μετάδοσης σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων. Το ασφαλές σεξ λοιπόν είναι η σωστή πρακτική για όλες τις ηλικίες και η χρήση προφυλακτικού είναι απαραίτητη κατά τη σεξουαλική επαφή με νέο σύντροφο. Εάν δύο σύντροφοι έχουν μια σταθερή μονογαμική σχέση και ο έλεγχος για τα ΣΜΝ είναι αρνητικός και για τους δυο, τότε δε χρειάζεται να παίρνουν προφυλάξεις. Μέχρι να βγουν όμως τα αποτελέσματα, η χρήση προφυλακτικού κρίνεται απαραίτητη.

Η αύξηση της ηλικίας επηρεάζει τη σεξουαλική υγεία του άνδρα κυρίως μέσω της μείωσης της τεστοστερόνης. Τα επίπεδα τεστοστερόνης διαφέρουν σημαντικά από άνδρα σε άνδρα, αλλά σε γενικές γραμμές οι άνδρες μεγαλύτερης ηλικίας έχουν χαμηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με τους νεότερους. Εκτιμάται ότι τα επίπεδα τεστοστερόνης μειώνονται κατά μέσο όρο 1% κάθε χρόνο μετά την ηλικία των 30.
Καθώς ο άνδρας μεγαλώνει σε ηλικία, το πέος μπορεί να χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να έρθει σε στύση, ενώ ταυτόχρονα, οι στύσεις του μπορεί να μη έχουν τη σκληρότητα που είχαν παλιότερα. Παράλληλα, μπορεί να χρειάζεται περισσότερος χρόνος για την πλήρη διέγερση, τον οργασμό και την εκσπερμάτιση. Η στυτική δυσλειτουργία επίσης, εμφανίζεται πιο συχνά στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Διάφορα φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν στην επίτευξη στύσης ικανής για συνουσία.

Η αύξηση της ηλικίας στη γυναίκα συμπίπτει με την είσοδο της στην εμμηνόπαυση. Η μείωση των οιστρογόνων που προκαλείται μπορεί να οδηγήσει σε κολπική ξηρότητα και πιο αργή σεξουαλική διέγερση. Οι συναισθηματικές αλλαγές είναι πιο συχνές στις γυναίκες. Ενώ κάποιες γυναίκες μπορεί στην ηλικία αυτή να απολαμβάνουν το σεξ περισσότερο, γιατί δε χρειάζεται να ανησυχούν για την εγκυμοσύνη, κάποιες άλλες μπορεί να αισθάνονται λιγότερο ελκυστικές σεξουαλικά, εξαιτίας των αλλαγών που προκαλούν οι ορμονικές αλλαγές στο μέγεθος και το σχήμα του σώματος.

Σε γενικές γραμμές, κάθε κατάσταση που επηρεάζει συνολικά την υγεία και την ευεξία του ατόμου, δεν μπορεί παρά να έχει επίπτωση και στη σεξουαλική υγεία. Τα καρδιαγγειακά προβλήματα, όπως η υπέρταση, ο διαβήτης, τα ορμονικά προβλήματα, η κατάθλιψη, το άγχος , καθώς και τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση τους, μπορεί να επιφέρουν αλλαγές στη σεξουαλική δραστηριότητα ενός ατόμου και να οδηγήσουν ακόμα και στη διακοπή της. Η υπέρταση, για παράδειγμα, μπορεί να μειώσει τη στυτική ικανότητα, όπως επίσης και συγκεκριμένα φάρμακα που χορηγούνται για την αντιμετώπιση της. Επιπρόσθετα, οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση, η οποία επηρεάζει την περιοχή της λεκάνης και το κεντρικό νευρικό σύστημα, μπορεί να έχει σημαντική επίδραση στη σεξουαλική απόκριση. Το ανθρώπινο σώμα όμως, είναι ανθεκτικό. Αν δοθεί ο απαραίτητος χρόνος και η φροντίδα που χρειάζεται, οι περισσότεροι άνθρωποι ανακτούν την ικανότητα σεξουαλικής απόκρισης.

Όπως προαναφέρθηκε κάποια φάρμακα μπορεί να αναστείλουν τη σεξουαλική απόκριση, η οποία περιλαμβάνει την σεξουαλική επιθυμία, αλλά και την ικανότητα του σώματος να διεγερθεί και να φτάσει σε οργασμό. Εάν το άτομο πιστεύει ότι η σεξουαλική του ζωή επιβαρύνεται από τις παρενέργειες μιας αγωγής που λαμβάνει, είναι σημαντικό να συμβουλευτεί τον ιατρό του. Είναι πολύ πιθανό ο ιατρός να αλλάξει την αγωγή ή να προσθέσει ένα άλλο φάρμακο που θα μειώσει τις παρενέργειες που επηρεάζουν τη σεξουαλική δραστηριότητα.

Όταν ο ένας από τους δύο συντρόφους αρρωστήσει, μοιραία η σεξουαλική ζωή του ζευγαριού επηρεάζεται. Ο ασθενής μπορεί να βιώνει πόνο, ή δυσφορία με επίπτωση στη σεξουαλική του επιθυμία. Παράλληλα, οι σωματικές ανάγκες που έχουν προτεραιότητα δεν περιλαμβάνουν για κάποιο διάστημα τη σεξουαλική. Είναι σημαντικό ο ασθενής να μιλήσει με το αγαπημένο του πρόσωπο του και να αναζητήσουν από κοινού άλλους τρόπους ανάπτυξης συναισθηματικής εγγύτητας και οικειότητας. Ακόμα όμως και ο σύντροφος που δεν ασθενεί αλλά έχει το ρόλο του φροντιστή, μπορεί να υποφέρει από μειωμένη σεξουαλική επιθυμία. Κάποιες φόρες είναι καλό να παραμερίζεται ο ρόλος του φροντιστή και να αναλαμβάνει το ρόλο του σεξουαλικού συντρόφου που μπορεί να απόλαυση μαζί με ο αγαπημένο του πρόσωπο μια σεξουαλική εμπειρία.

Ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ζευγάρια όλων των ηλικιών είναι οι διαφορές στη libido. Πολλές φορές τα ζευγάρια εγκλωβίζονται σε ένα μοτίβο, όπου το ένα άτομο ξεκίνα την επαφή και το άλλο την αποφεύγει. Το πρόβλημα αυτό δε μπορεί να λυθεί παρά με ειλικρινή συζήτηση που θα γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να μη πληγώσει ό ένας τα αισθήματα του άλλου. Για παράδειγμα, μπορεί κανείς να εκφράσει αυτά που θέλει και αυτά που δε θέλει στη σεξουαλική πράξη ξεκινώντας με τη φράση :

«Νομίζω ότι το σώμα μου ανταποκρίνεται καλύτερα όταν…». Σημαντικό, επίσης, είναι οι σύντροφοι να προσπαθήσουν να καταλάβουν τις ανάγκες και τις επιθυμίες ο ένας του άλλου. Με τον τρόπο αυτό θα βρουν ένα τρόπο να αντλήσουν τη μέγιστη ικανοποίηση από τη σεξουαλική εμπειρία και για τους δύο.
Πολλά ζευγάρια μεγαλύτερης ηλικίας αναζητούν τρόπους ώστε να ανακτήσουν τη σεξουαλική δραστηριότητα που είχαν στα 20, τα 30 ή τα 40 τους. Για μια υγιή σεξουαλική ζωή όμως δεν μπορεί κανείς να κοιτά το παρελθόν. Είναι σημαντικό να έχει επίγνωση της παρούσας κατάστασης και να βελτιώσει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα του ανταποκρίνεται στο σεξουαλικό ερέθισμα σήμερα. Αυτό που χρειάζεται είναι οι δυο σύντροφοι να αναρωτηθούν τι είναι αυτό που τους ικανοποιεί στην παρούσα φάση και είναι αποδεκτό και από τους δύο.

Πολλά βιβλία είναι διαθέσιμα στην αγορά σχετικά με τη διατήρηση μιας καλής σεξουαλικής ζωής με την αύξηση της ηλικίας. Επιπρόσθετα πολλά ζευγάρια βρίσκουν ιδιαίτερα βοηθητική τη συμβουλευτική υποστήριξη από έναν ειδικό. Σε κάθε περίπτωση όταν ένα ζευγάρι μεγαλύτερης ηλικίας αντιμετωπίζει προβλήματα στη σεξουαλική του υγεία, είναι σημαντικό να απευθυνθεί στον ιατρό που εμπιστεύεται. Ο ιατρός μπορεί να δώσει χρήσιμες συμβουλές, να προτείνει κάποια θεραπεία ή αν χρειάζεται να παραπέμψει το ζευγάρι σε ένα θεραπευτή σεξουαλικών διαταραχών.

Πηγή : mayoclinic

Διαβάστε Επίσης