Search
Close this search box.

Αμφιβολίες για την έγκριση της θεραπείας υποκατάστασης της τεστοστερόνης που λαμβάνεται από το στόμα

Μια από τις συμβουλευτικές επιτροπές του οργανισμού ελέγχου τροφίμων και φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) καταψήφισε την έγκριση αυτού που θα ήταν η πρώτη θεραπεία υποκατάστασης τεστοστερόνης που λαμβάνεται από το στόμα , εκφράζοντας ανησυχίες αναφορικά με τη ευκολία στη χορήγηση της θεραπείας και τις πιθανές καρδιαγγειακές παρενέργειες που θα μπορούσαν να εκθέσουν εκατομμύρια ανθρώπους σε μη αναγκαίο κίνδυνο.

Η εν λόγω επιτροπή συνεδρίασε για περισσότερες από δυο ημέρες για να εξετάσει το ζήτημα της έγκρισης δυο σκευασμάτων ενδεκανοϊκής τεστοστερόνης για λήψη από το στόμα από δυο διαφορετικές φαρμακευτικές. Πρόκειται για το Tlando της Lipocine και το Jatenzo της Clarus Therapeutics.

Η ενδεκανοϊκή τεστοστερόνη σε ενέσιμη μορφή είχε εγκριθεί από τον αρμόδιο οργανισμό των ΗΠΑ το 2014 με την ονομασία Aveed από την Endo Pharmaceuticals, αλλά στην ετικέτα αναγράφονταν προειδοποιήσεις σχετικά με το κίνδυνο πνευμονικής μικροεμβολής και αναφυλαξίας. Το Aveed είναι διαθέσιμο μόνο μετά από αξιολόγηση του κίνδυνου που διατρέχει ο ασθενής σε σχέση με το όφελος και η χρήση του είναι για αυτό περιορισμένη. Κάποια από τα μέλη της επιτροπής προτείναν η ίδια στρατηγική να ακολουθηθεί και με την αγωγή της τεστοστερόνης από το στόμα. Τόσο η Lipocine όσο και η Clarus θέλουν τα προϊόντα τους να εγκριθούν για τη θεραπεία ανδρών με χαμηλή τεστοστερόνη εξαιτίας του υπογοναδισμού. Ο υπογοναδισμός είναι η μονή ένδειξη για θεραπεία υποκατάστασης τεστοστερόνης που έχει επίσημα αναγνωριστεί από τον αρμόδιο οργανισμό. Η επιτροπή έχει προειδοποιήσει για τους κίνδυνους χορήγησης της θεραπείας σε περιπτώσεις μείωσης των επίπεδων τεστοστερόνης λόγω αυξημένης ηλικίας, αλλά η συνταγογράφηση των ήδη εγκεκριμένων θεραπειών χωρίς να υπάρχει η επίσημη ένδειξη έχει αυξηθεί. Ο κίνδυνος ωστοσο εμφάνισης καρδιαγγειακών προβλημάτων με τα σκευάσματα και των δυο φαρμακευτικών εταιριών έχει βρεθεί ότι είναι πολύ ισχυρός για να συνεχίζει να παραβλέπεται η μη ενδεδειγμένη συνταγογράφηση.

Η επιτροπή ψήφισε με 10 ψήφους κατά έναντι 9 υπέρ στην περίπτωση του Jatenzo και με 13 ψήφους κατά και 6 υπέρ στην περίπτωση του Tlando.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ήταν η δεύτερη προσπάθεια για έγκριση και για τις δύο φαρμακευτικές. Στην παρούσα φάση δεν ήταν η αποτελεσματικότητα των φαρμάκων που προκαλούσε ανησυχία στην επιτροπή. Σε μια από τις μελέτες της Lipocine, 95 ασθενείς με μέση ηλικία τα 56 έτη έλαβαν 225 mg Tlando δυο φορές την ήμερα σε μια 24ωρη ανοιχτή κλινική δοκιμή. Το 80% αυτών που έλαβαν το φάρμακο κατάφεραν να έχουν φυσιολογικά επίπεδα τεστοστερόνης (300 -1140 ng/dL). Μια άλλη μελέτη στην οποία χορηγούνταν 150 mg τρεις φορές την ήμερα δεν είχε το ίδιο καλά αποτελέσματα. Η πρόταση λοιπόν της Lipocine είναι η δόση των 225-mg.

Σε αντίστοιχη μελέτη της Clarus συμμετείχαν 166 ασθενείς οι οποίοι χωρίστηκαν με τυχαίο τρόπο σε δυο ομάδες. Στη μια χορηγήθηκε το Jatenzo, και στην άλλη ένα τοπικό διάλυμα τεστοστερόνης το Axiron. Η μελέτη επίσης εξέτασε την αποτελεσματικότητα της μικρής δόσης των 237 mg σαν απάντηση στις ανησυχίες για τις υψηλές δόσεις εφόδου που αναφέρονταν σε προηγούμενες μελέτες. Μέχρι το τέλος της μελέτης το 87% των ασθενών είχε φυσιολογικά επίπεδα τεστοστερόνης.

Οι εξεταστές του FDA σημείωσαν επίσης αύξηση στην αρτηριακή πίεση κατά 4-5 mmHg καθώς και αύξηση του καρδιακού ρυθμού τόσο στις κλινικές δοκιμές του Jatenzo όσο και σε αυτές του Tlando trials. Και στις δυο μελέτες η μέτρηση της αρτηριακής πίεσης έγινε με τη βοήθεια περιχειρίδας, μια μέθοδο που σύμφωνα με τους αναλυτές δεν οδηγεί σε ασφαλή συμπεράσματα. Οι ειδικοί λοιπόν συμφωνήσαν ότι θα ήθελαν να δουν περισσότερα δεδομένα από μετρήσεις που θα γίνουν με ηλεκτρονικό πιεσόμετρο.

Τα μέλη της επιτροπής που ψήφισαν υπέρ της έγκρισης τόνισαν ότι για τον πληθυσμό για τον οποίον η χρήση του φαρμάκου ενδείκνυται, τα οφέλη της θεραπείας είναι περισσότερα από τους κίνδυνους και τόνισαν ότι τα δεδομένα σχετικά με την αρτηριακή πίεση θα μπορούσαν να συλλεχθούν τόσο πριν όσο και μετά την έγκριση της κυκλοφορίας. Άλλα μέλη όμως επέμειναν ότι τα ερωτήματα σχετικά με την αύξηση της αρτηριακής πίεσης πρέπει να απαντηθούν πριν από την έγκριση.

Από τον Μάρτιο του 2015 και μετά ο FDA απαιτεί σε όλες τις συνταγογραφούμενες θεραπείες υποκατάστασης τεστοστερόνης να αναγράφεται ο αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης καρδιακών προσβολών κι εγκεφαλικών επεισοδίων και ζητά από τις εταιρίες να διεξάγουν κλινικές δοκιμές για τη μελέτη και τη διαχείριση του κίνδυνου. Παράλληλα συστήνεται στους κλινικους να ενημερώνουν τους ασθενείς σχετικά με τους εν λόγω κινδύνους.

Η αμερικανική εταιρεία κλινικών ενδοκρινολόγων, ωστόσο, αργότερα το ίδιο έτος υπογράμμισε τα οφέλη της τεστοστερόνης κι έδωσε έμφαση στην αβεβαιότητα που συνόδευε τις αποφάσεις του FDA. Σε δήλωση που δημοσίευσαν μάλιστα καλούσαν τους κλινικούς να είναι προσεκτικοί στη χρήση τεστοστερόνης σε άνδρες μεγαλύτερης ηλικίας με χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης και να αποφεύγουν τη χορήγησή της στους αδύναμους ηλικιωμένους μέχρι να είναι διαθέσιμα περισσότερα δεδομένα αναφορικά με την ασφαλή της χρήση.

Οι κλινικοί στο συνέδριο που διεξήχθη για το Tlando μίλησαν τόσο εκ μέρους της εταιρείας όσο και εκ μέρους των ασθενών και σε κάθε περίπτωση τόνισαν ότι στη παρούσα φάση υπάρχει έλλειψη φαρμάκων για τη θεραπεία υποκατάστασης της τεστοστερόνης. Ιδιαίτερα τόνισαν ότι υπάρχει μια αυξημένη ανάγκη για αγωγή που λαμβάνεται από το στόμα. Αυτό που χρειάζεται είναι η παράγωγη περισσοτέρων φαρμάκων με λιγότερους κίνδυνους και μεγαλύτερη ευκολία στη χορήγηση. Τονίστηκε μάλιστα ότι οι καρδιαγγειακές παρενέργειες του Tlando στην αρτηριακή πίεση, τα λιπίδια και τον αιματοκρίτη δε διαφέρουν από αυτά των άλλων θεραπειών υποκατάστασης και δε φαίνεται να έχουν κλινική σημασία. Όσων αφορά το ζήτημα της μη συνταγογραφούμενη χρήσης επισημάνθηκε από τα μέλη της επιτροπής που τάχθηκαν υπέρ της έγκρισης ότι είναι ένα ζήτημα που είχε και κοινωνικές προεκτάσεις και δεν μπορεί στην πραγματικότητα να ελεγχθεί.

Πηγή είδησης

Διαβάστε Επίσης