Search
Close this search box.

Ένας νέος ορισμός μπορεί να βοηθήσει τη διάγνωση και τη θεραπεία της πρόωρης εκσπερμάτισης

Η πρόωρη εκσπερμάτιση μπορεί να προκαλέσει σημαντικό στρες και σημαντική δυσφορία τόσο στον ίδιο τον άνδρα όσο και στη σύντροφό του. Ενώ έχει αναγνωρισθεί ως σύνδρομο τα τελευταία 100 χρόνια, ο κλινικός ορισμός της πρόωρης εκσπερμάτισης(ΠΕ) παραμένει ασαφής, αμφίσημος χωρίς αντικειμενικά και μετρήσιμα κριτήρια.

Αυτό δυσχεραίνει τόσο το έργο των ερευνητών στη διεξαγωγή κλινικών δοκιμών για τη διερεύνηση της ασφάλειας και αποτελεσματικότητας των πειραματικών θεραπειών, όσο και το έργο των κλινικών στην αναγνώριση και θεραπεία των ασθενών με πρόωρη εκσπερμάτιση. Οι ειδικοί εντοπίζουν το μεγάλο πρόβλημα στην έλλειψη ενός επιστημονικά τεκμηριωμένου ορισμού της επίκτητης ΠΕ, η οποία προάγει λάθη στην ταξινόμηση, με αποτέλεσμα τον ανεπαρκή καθορισμό των υπό μελέτη πληθυσμών και την εξαγωγή λιγότερο αξιόπιστων ευρημάτων που είναι δύσκολο να ερμηνευτούν, αλλά και να γενικευτούν.

Μετά την προσεκτική ανασκόπηση της ιατρικής βιβλιογραφίας έγινε λοιπόν από την αρμόδια διεθνή επιτροπή μια προσπάθεια διατύπωσης ενός ενιαίου, κοινώς αποδεκτού ορισμού για τη χρόνια και την επίκτητη ΠΕ. Σύμφωνα με τον ορισμό που προτείνεται από την επιτροπή, η πρόωρη εκσπερμάτιση είναι μια ανδρική σεξουαλική δυσλειτουργία που χαρακτηρίζεται από:

• Την εκσπερμάτιση που πάντα ή σχεδόν πάντα λαμβάνει χώρα πριν ή μέσα στο πρώτο λεπτό μετά τη διείσδυση από την πρώτη σεξουαλική εμπειρία, όταν πρόκειται για τη χρόνια ή πρωτοπαθή ΠΕ, ή τη κλινικά σημαντική μείωση του χρόνου μέχρι την εκσπερμάτιση σε λιγότερο από 3 λεπτά, η οποία προκαλεί δυσφορία, όταν πρόκειται για την επίκτητη ΠΕ.
• Την αδυναμία καθυστέρησης της εκσπερμάτισης σε όλες ή σχεδόν όλες τις κολπικές διεισδύσεις
• Αρνητικές υποκειμενικές συνέπειες όπως στρες, δυσφορία, ενόχληση, απογοήτευση και/ή αποφυγή της σεξουαλικής επαφής.

Ο κοινά αποδεκτός ορισμός της πρωτοπαθούς και της επίκτητης ΠΕ θα μειώσει τα λάθη στη διάγνωση και την ταξινόμηση, παρέχοντας στον κλινικό ένα διευκρινιστικό διαγνωστικό εργαλείο. Ο ορισμός αυτός θέτει τις βάσεις τόσο για τη διάγνωση της ΠΕ όσο και για το σχεδιασμό των κλινικών δοκιμών.

Η επιτροπή επίσης, διεξήγαγε και δημοσίευσε μια μελέτη με σκοπό την παροχή ξεκάθαρων, πρακτικών κι επιστημονικά τεκμηριωμένων συστάσεων για τη διάγνωση και τη θεραπεία της πρόωρης εκσπερμάτισης, οι οποίες απευθύνονται στους οικογενειακούς ιατρούς αλλά και στους ειδικούς της σεξουαλικής υγείας.

Είναι πολύ σημαντικό να διορθωθούν οι λανθασμένες αντιλήψεις σχετικά με την ΠΕ και να ενημερωθούν όλοι οι επαγγελματίες υγείας, έτσι ώστε να μπορούν να κατευθύνουν σωστά τους ασθενείς. Τα νέα δεδομένα επίσης απαλύνουν το φορτίο της δυσλειτουργίας που βαραίνει τον ασθενή και τη σύντροφό του και αναλύουν σε βάθος τις διαθέσιμες εναλλακτικές. Οι συγγραφείς αναφέρουν επίσης συγκεκριμένες ερωτήσεις τις οποίες οι επαγγελματίες υγείας μπορούν να απευθύνουν στους ασθενείς κατά τη διάρκεια των αξιολογήσεων, έτσι ώστε να εκτιμούν με μεγαλύτερη αξιοπιστία διάφορους παράγοντες που σχετίζονται με την ψυχοσυναισθηματική κατάσταση, το επίπεδο εκπαίδευσης και ενημέρωσης και τη συμπεριφορά και να προχωρούν στην κατάλληλη κάθε φορά παρέμβαση.

Πηγή : sciencedaily

Διαβάστε Επίσης

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο andrologia.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.