Search
Close this search box.

Συμβουλές για τη διατήρηση μιας υγιούς σεξουαλικής ζωής μετά τη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη

Ο καρκίνος του προστάτη ενδέχεται να προκαλέσει δυσκολίες στη σεξουαλική ζωή μετά την θεραπευτική αντιμετώπιση. Εάν υπάρξει απώλεια της σεξουαλικής λειτουργίας μετά τη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη, υπάρχουν πολλές διαθέσιμες επιλογές που ενδέχεται να βοηθήσουν ένα άτομο να βρει ξανά ευχαρίστηση στο σεξ ή και να επιστρέψει στην φυσιολογική σεξουαλική λειτουργία.

Γιατροί και σύμβουλοι σεξουαλικής υγείας μπορούν προσφέρουν καθοδήγηση σε όσους επιθυμούν να ακολουθήσουν μια ενεργή σεξουαλική ζωή κατά τη διάρκεια και μετά τον καρκίνο του προστάτη. Εδώ είναι μερικές από τις συμβουλές μας:

Διαχειριστείτε τις προσδοκίες. Ο πειραματισμός με τη σεξουαλικότητα είναι ένας τρόπος να μειωθεί το άγχος για τη σεξουαλική επίδοση κατά τη διάρκεια της θεραπείας για τον καρκίνο του προστάτη. Μια επιλογή είναι η αναζήτηση νέων μορφών οικειότητας. Αυτές θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν το μασάζ, νέους τρόπους αγγίγματος, τη χρήση δονητών και άλλων βοηθημάτων καθώς και τη χρήση ερωτικών βίντεο. Όσοι βρίσκονται σε σχέση, μπορεί να διαπιστώσουν ότι η σύντροφός τους χαίρεται να απολαμβάνει την σωματική εγγύτητα που δεν περιλαμβάνει απαραίτητα διείσδυση. Ένας σύμβουλος μπορεί να προσφέρει συμβουλές για εναλλακτικές επιλογές.

Είναι σημαντικό σε κάθε περίπτωση οι δυο σύντροφοι να μιλήσουν για το τι συμβαίνει και να συζητήσουν τις εναλλακτικές. Η καλή επικοινωνία οδηγεί σε αμοιβαία εμπιστοσύνη και κατανόηση, και αυτό μπορεί να βοηθήσει τους συντρόφους να ξεπεράσουν τους φόβους και τις ανησυχίες τους.

Αφιερώστε χρόνο για σωματική διέγερση. Μπορεί να χρειαστεί επιπλέον σωματική και συναισθηματική διέγερση για να αποκτηθεί και να διατηρηθεί μια στύση.

Ένας αριθμός θεραπειών μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην επίτευξη στύσης:

 • από του στόματος φάρμακα, όπως αβαναφίλη, σιλδεναφίλη, ταδαλαφίλη ή βαρδεναφίλη.

• κρέμες για εφαρμογή στο πέος, όπως αλπροσταδίλη

ενέσιμα φάρμακα τοπικής δράσης

αντλίες κενού που μπορούν να αυξήσουν την αιμάτωση του πέους πριν από το σεξ

• η τοποθέτηση πεϊκής πρόθεσης συνήθως επιλέγεται εάν τα φάρμακα ή άλλες θεραπείες δεν έχουν αποτέλεσμα.

Εάν ο άνδρας  ανησυχεί για το ενδεχόμενο ακράτειας ούρων, η χειρουργική τοποθέτηση τεχνητού ουρηθρικού σφιγκτήρα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των ατυχημάτων.

Η θεραπεία για τον καρκίνο του προστάτη μπορεί να εχει επίσης σαν συνέπεια ο άνδρας να έχει στύση αλλά να μην είναι σε θέση να παράγει σπέρμα. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να έχει «ξηρούς οργασμούς». Με την κατάλληλη ιατρικη υποστήριξη και συμβουλευτική οι ασθενείς μπορούν να μάθουν να απολαμβάνουν έναν ξηρό οργασμό.

Ιδιαίτερα για την περίπτωση των ατόμων που τη στιγμή της επέμβασης δεν έχουν σταθερή σχέση  οι ειδικοί ψυχικής υγείας υποστηρίζουν ότι ίσως αξίζει να περιμένουν μέχρι να νιώσουν άνετα με τη νέα τους σεξουαλικότητα πριν ξεκινήσουν μια νέα σχέση. Χρειάζεται χρόνος. Μπορεί να προκληθεί απώλεια ενδιαφέροντος για το σεξ λόγω κόπωσης και άλλων προβλημάτων που σχετίζονται με τον καρκίνο του προστάτη και τη θεραπεία. Αυτή η απώλεια ενδιαφέροντος βελτιώνεται ή και εξαφανίζεται πλήρως με την πάροδο του χρόνου. 

Ο καρκίνος του προστάτη δε χρειάζεται να προκαλέσει εμπόδια στη σεξουαλική ζωή, καθώς υπάρχουν αρκετοί τρόποι διαχείρισης της κατάστασης μετά την ενδεδειγμένη θεραπεία. Σε κάθε περίπτωση η ανοιχτή επικοινωνία με έναν σύντροφο διευκολύνει τη συμφωνία σχετικά με τις προσδοκίες και την ανταλλαγή προβληματισμών. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η χαμηλότερη σεξουαλική ορμή δεν θα ενοχλήσει την/τον σύντροφο. Εξάλλου οι περισσότεροι άνθρωποι απολαμβάνουν να ανακαλύπτουν νέους τρόπους σεξουαλικής απόλαυσης! 

Επιμέλεια:
Κωνσταντίνος Γ. Κωνσταντινίδης,
Χειρουργός Ουρολόγος-Ανδρολόγος
Πρόεδρος Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών
Διευθυντής Κλινικής Σεξουαλικής Υγείας Ιατρικού Αθηνών

Διαβάστε Επίσης