Επαναπροσδιορισμός φύλου: Μετανιώνουν την επέμβαση τα τρανς άτομα;

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Η έρευνα υποδεικνύει με κατηγορηματικό τρόπο ότι ελάχιστα τρανς άτομα που προχωρούν σε επέμβαση επαναπροσδιορισμού φύλου μετανιώνουν γι’ αυτή τους την απόφαση. 

Η επέμβαση επαναπροσδιορισμού φύλου είναι μια προσέγγιση που βοηθά τα άτομα που βιώνουν δυσφορία φύλου να μεταβούν από το φύλο με το οποίο χαρακτηρίστηκαν κατά την γέννησή τους, στο φύλο με το οποίο νιώθουν πως ταυτίζονται.

Για παράδειγμα, σε ένα άτομο που υποβάλλεται σε αρρενοποιητική γεννητοπλαστική (από γυναίκα σε άνδρα) οι μαστοί μπορεί να αφαιρεθούν και να δημιουργηθούν αρσενικά γεννητικά όργανα.

Κατά την θηλυκοποιητική γεννητοπλαστική δημιουργούνται θηλυκά χαρακτηριστικά και γεννητικά όργανα. 

Συνήθως η επέμβαση επαναπροσδιορισμού είναι μια διαδικασία που παίρνει χρόνο. Δεν ολοκληρώνονται όλες οι διαδικασίες ταυτόχρονα και πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να μην υποβληθούν σε όλες τις διαδικασίες.

Πριν την είσοδο στην χειρουργική αίθουσα, τα τρανς άτομα πολλές φορές ζουν σύμφωνα με το επιθυμητό τους φύλο και υποβάλλονται σε ορμονοθεραπεία με σκοπό να αναπτύξουν χαρακτηριστικά του επιθυμητού φύλου (όπως μαστούς ή τριχοφυία)

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι μόλις το 1% των τρανς μετανιώνουν την απόφαση τους να προβούν σε επαναπροσδιορισμό φύλου

Το 2021 η επιθεώρηση Plastic & Reconstructive Surgery – Global Open δημοσίευσε μια ανασκόπηση 27 μελετών σχετικά με τη μετάνοια μετά την επέμβαση επαναπροσδιορισμού. Συνολικά οι μελέτες περιέλαβαν 7.928 τρανς συμμετέχοντες που είχαν κάνει οποιουδήποτε τύπου επέμβαση επαναπροσδιορισμού. Περίπου το 1/3 των μελετών αφορούσαν άτομα που υποβλήθηκαν σε αρρενοποιητική επέμβαση και τα υπόλοιπα 2/3 αφορούσαν θηλυκοποιητικές επέμβάσεις. 

Στην αρρενοποιητική ομάδα, το ποσοστό μετάνοιας ήταν λιγότερο από 1% ενώ στην θηλυκοποιητική ήταν 1%.

Κάποια άτομα που μετάνιωσαν την επιλογή τους αντιμετώπισαν δυσκολίες με το να ζήσουν ως το επιθυμητό φύλο ή να γίνουν αποδεκτά με το νέο τους ρόλο, ενώ άλλα δεν ήταν ικανοποιημένα με τα αποτελέσματα της επέμβασης: η εμφάνισή του σώματός τους ή η αίσθηση δεν ήταν αυτό που προσδοκούσαν, ή αντιμετώπισαν πρόβλημα στην ψυχολογική τους προσαρμογή.

Οι μελέτες επίσης υποδεικνύουν η επέμβαση έχει θετικά αποτελέσματα στην ψυχική υγεία των τρανς ατόμων. 

Σε μια μελέτη του JAMA Surgery το 2021, οι επιστήμονες συζήτησαν τα αποτελέσματα της έρευνας  “2015 U.S. Transgender Survey”, η οποία περιέλαβε πάνω από 27.000 τρανς συμμετέχοντες. Ανάμεσα σε αυτούς υπήρχαν 3.559 άτομα που δήλωσαν ότι είχαν κάνει τουλάχιστον μια μορφή επέμβασης επαναπροσδιορισμού τα τελευταία 2 χρόνια. Οι απαντήσεις τους συγκρίθηκαν με την υπο-ομάδα που ήθελε να προχωρήσει σε επέμβαση αλλά δεν το είχε κάνει ακόμα. 

Οι αναλυτές βρήκαν ότι οι άνθρωποι που είχαν κάνει τουλάχιστον μια ιατρική πράξη επαναπροσδιορισμού έτειναν να έχουν πολύ μικρότερη δυσφορία τον προηγούμενο μήνα, να καπνίζουν λιγότερο και να σκέφτονται σε πολύ μικρότερο βαθμό την αυτοκτονία.

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Διαβάστε Επίσης

konstantinos konstantinidis

Δρ. Κωνσταντινίδης

Πάνω από 25 χρόνια δίνουμε λύσεις

Στο Ανδρολογικό Ινστιτούτο Αθηνών προσφέρουμε μόνιμες, ασφαλείς και υπεύθυνες ιατρικές λύσεις.

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο andrologia.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.