Search
Close this search box.

Movember ή πως οι τρίχες στο πρόσωπο σας μπορούν να σώσουν ζωές!

Καθώς το φθινόπωρο προσωρά και η θερμοκρασία πέφτει, μπορεί να παρατηρήσετε γύρω σας όλο και περισσότερους αξύριστους άνδρες. Γενειάδες, μουστάκια ή απλά αξύριστοι, ίσως επειδή κουράστηκαν από την καθημερινή τελετουργία του ξυρίσματος, από προσωπική στυλιστική επιλογή ή θα μπορούσε να είναι και ένας τροπος να δείξουν ότι νοιάζονται ο ένας για τον άλλο!

Πολλοί άνδρες «ξεκουράζουν» τα ξυριστικά τους κάθε Νοέμβριο, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να δείξουν την ευαισθητοποίηση τους στα προβλήματα ανδρικής υγείας και ακόμα να συνεισφέρουν οικονομικά στις έρευνες και στις θεραπείες αυτών των προβλημάτων. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι οι άνδρες πεθαίνουν πέντε χρόνια νωρίτερα από τις γυναίκες κατά μέσο όρο σύμφωνα με το Αμερικανικό CDC, με τον καρκίνο του προστάτη και των όρχεων να συμβάλλουν σημαντικά σε αυτή την ανισότητα και σχεδόν 4 στους 5 αυτόχειρες να είναι άνδρες.

«Αξύριστος Νοέμβριος»

Ο «Αξύριστος Νοέμβριος (No-Shave November) είναι μια από τις μη κερδοσκοπικές οργανώσεις πίσω από τα τριχωτά πρόσωπα και φιλοδοξεί οι φουντωτες γενειάδες να πυροδοτήσουν συζητήσεις μεταξύ συναδέλφων και φίλων για την ανδρική υγεία · δε μένουν όμως σε αυτό. Οι οργανωτές του No-Shave November επίσης παροτρύνουν ενεργά τον κάθε άνδρα να δωρίσει τα χρήματα που θα ξόδευε σε ξυραφάκια, αφρούς ξυρίσματος κτλ κατά το μήνα Νοέμβριο ούτως ώστε να διατεθούν απευθείας για την καταπολέμηση του καρκίνου.

Ίδρυμα “Movember”

Αν η γενειάδα σας φαίνεται υπερβολική, γιατί όχι ένα μουστάκι;

Το Ίδρυμα “Movember” (σύντμηση των αγγλικών λέξεων moustache-μουστάκι και November-Νοέμβριος) είναι ένας από τους κορυφαίους ιδιώτες χρηματοδότες της έρευνας πάνω στον καρκίνο του προστάτη και των όρχεων. Ξεκίνησε στην Αυστραλία το 2006 και ήδη έχει δωρίσει στην επιστημονική έρευνα πάνω από 837 εκατομμύρια δολλάρια σε περισσότερες από 20 χώρες ανά την υφήλιο.

Ο Mark Hedstrom, εκπρόσωπος του Ιδρύματος αναφέρει ότι αναμένουν πάνω από 400.000 κυρίους και κυρίες να συμμετέχουν (αν και οι κυρίες μπορούν να παρακάμψουν το μουστάκι αν το επιθυμούν!). Κάθε συμμετέχων μπορεί να διοργανώσει έναν διαδικτυακό, πλήρως ελεγχόμενο έρανο τα κέρδη του οποίου συγκεντρώνονται από το Ίδρυμα και διατίθενται στην έρευνα για την καταπολέμηση του καρκίνου.

Στις αρχές του 2019 το Ίδρυμα “Movember” ξεκίνησε μια μαζική ενημερωτική καμπάνια με στόχο 50 εκατομμύρια άνδρες ανα την υφήλιο να καταστούν πλήρως ενήμεροι για τα θέματα που απειλούν την υγεία τους. Ο Hedstrom αναφέρει πως το ίδρυμα φιλοδοξεί να συμβάλλει μέχρι το 2030 να μειωθούν οι θάνατοι από καρκίνο του προστάτη κατά 50% και οι αυτοκτονίες των ανδρών κατά 25%.

Εν τω μεταξύ πέρα από τα μουστάκια και τα γένια, υπάρχουν 5 πολύ απλοί τρόποι να προστατέψετε τους αγαπημένους σας από τα κοινά ανδρικά προβλήματα υγείας:

  • Περάστε χρόνο με ανθρώπους που νιώθετε άνετα. Μείνετε σε επαφή με τους φίλους σας, είναι σημαντικό να περνάτε χρόνο μαζί τους. «Δημιουργήστε» χρόνο γι’ αυτούς εάν το πρόγραμμά σας είναι πολύ απαιτητικό.
  • Μιλήστε περισσότερο. Δεν χρειάζεται να είστε ειδικοί στην ψυχική υγεία ή να έχετε λύσεις για όλα, το να δείξετε ενδιαφέρον και να νοιαστείτε μπορεί να σώσει ζωές.
  • Μάθετε τους αριθμούς. Στα 50 σας συζητήστε με τον γιατρό σας για τον καρκίνο του προστάτη και αν χρειάζεται να κάνετε εξέταση PSA. Αν έχετε Αφρικανική καταγωγή ή έχετε ιστορικό καρκίνου του προστάτη στην άμεση οικογένειά σας, συζητήστε το θέμα στα 45 σας. Γνωρίστε τον κίνδυνο, γνωρίστε τα νούμερα, μιλήστε με τον γιατρό σας.
  • Γνωρίστείτε με τους όρχεις σας. Τόσο απλά. Μάθετε τους όρχεις σας και τι είναι φυσιολογικό. Ελέγχετέ τους συχνά και μην αμελήσετε την επίσκεψη στον γιατρό αν κάτι δεν σας φαίνεται «σωστό».
  • Κινηθείτε περισσότερο. Βάλτε περισσότερη σωματική δραστηριότητα στην καθημερινότητά σας. Σταθμεύστε το όχημά σας πιο μακριά από τον προορισμό σας, κατεβείτε από την συγκοινωνία δυο στάσεις νωρίτερα, χρησιμοποιήστε τις σκάλες και όχι το ασανσερ.

Αν όμως ενδιαφέρεστε να συνεισφέρετε στην χρηματοδότηση της επιστημονικής έρευνας… Ίσως η απάντηση να βρίσκεται κάτω από τη μύτη σας …κυριολεκτικά!

Διαβάστε Επίσης