Search
Close this search box.

Γιατί οι περισσότεροι άνδρες στην Αμερική δεν κάνουν βαζεκτομή;

Γιατί οι περισσότεροι άνδρες στην Αμερική δεν κάνουν βαζεκτομή;

Η άνοιξη για τους ουρολόγους στις Η.Π.Α είναι η εποχή της βαζεκτομής.

Κάθε χρόνο, οι άνδρες προγραμματίζουν τις βαζεκτομές τους σε συνδυασμό με το τουρνουά μπάσκετ Ν.C.A.A. , ώστε να μπορούν να παρακολουθήσουν τα παιχνίδια ενώ αναρρώνουν στον καναπέ με μια παγοκύστη.

Στην πραγματικότητα, στην κλινική Mayo στο Rochester της Minnesota πολλοί άνδρες κλείνουν ραντεβού για βαζεκτομες κατά τη διάρκεια του Μαρτίου, όπου οι επισκέψεις φτάνουν σε μέγιστη χωρητικότητα, δήλωσε ο Dr. Tobias S. Kohler, ένας ειδικός ουρολόγος-άνδρολόγος στο ιατρικό κέντρο που έχει παρατηρήσει αυτό το φαινόμενο από τότε που ήταν ειδικευόμενος ιατρός πριν από μια δεκαετία.

Ωστόσο, παρόλο που μια μελέτη πέρυσι βρήκε την κορύφωση στον αριθμό των βαζεκτομών κατά τη διάρκεια του Μαρτίου – και επίσης στο τέλος του έτους κατά τη διάρκεια των διακοπών – οι περισσότεροι άνδρες στη χώρα αυτή δεν επιλέγουν την στείρωση και στηρίζονται στις σύντροφους τους για την αντισύλληψη.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η γυναικεία στείρωση είναι διπλάσια από την βαζεκτομη, σύμφωνα με εκτιμήσεις των Ηνωμένων Εθνών το 2015 – παρά το γεγονός ότι η βαζεκτομη είναι εξίσου αποτελεσματική, λιγότερο επεμβατική και συνεπάγεται μικρότερο κίνδυνο επιπλοκών.

Γιατί; Είναι ένα μείγμα κόστους, παρανοήσεων και φόβων για τη διαδικασία και πολιτιστικές προσδοκίες για το τι πραγματικά ορίζει έναν άνδρα.

Ο Chris Lopez, 34 ετών, πατέρας τριών αγοριών στο Suffolk του Vacouver, δήλωσε ότι παρόλο που αυτός και η σύζυγός του δεν σχεδιάζουν να κάνουν περισσότερα παιδιά, είναι ενάντια στην ιδέα της βαζεκτομής.

“Αν δεν μπορούσα να κάνω παιδιά για κάποιο ιατρικό ή βιολογικό λόγο, ξέρω σίγουρα ότι θα με έκανε να μην νιώθω καλά με τον εαυτό μου”, είπε.

Για τον κ. Lopez, η ικανότητα να κάνεις παιδιά συνδέεται με τις πεποιθήσεις του για την αρρενωπότητα. Ένας άνδρας μπορεί να είναι πολλά πράγματα, είπε: ισχυρός, γενναίος, καλός χορευτής – αλλά και αυτός πρέπει να είναι σε θέση να “μπορεί να κάνει παιδιά”.

Στη συνέχεια, υπάρχουν και δεύτερες σκέψεις, πρόσθεσε. Κοιτάζοντας μπροστά 20 χρόνια, θα είναι αυτός και η σύζυγός του ακόμη παντρεμένοι; Θα είναι ακόμη ζωντανή;

“Ίσως συναντήσω μια νεαρή γυναίκα που θέλει να κάνει παιδιά, και τότε δεν θα μπορώ να της το προσφερω αυτό”, δήλωσε ο κ. Lopez.

Η σύζυγός του, η Sarah Kennedy-Lopez, 38 ετών, δήλωσε ότι γέλασε όταν εκείνη και ο σύζυγός της συζήτησαν πρώτα αυτά τα υποθετικά σενάρια, αλλά ακόμα και έτσι καταλαβαίνει πως σκέφτεται.

“Δεν τα καταφέρνουν όλα τα ζευγάρια”, είπε, προσθέτοντας, “η ζωή συνεχίζεται όταν ένας σύζυγος πεθάνει”.

Τα παιδιά τους 7 ετών και δίδυμα 4 ετών γεννήθηκαν μέσω γονιμοποίησης in vitro και οι πιθανότητες να μείνει έγκυος χωρίς βοήθεια είναι τόσο χαμηλές ώστε κανένας από τους δυο δεν χρησιμοποιεί αντισυλληψη. Επομένως, δεν είναι ενα ζήτημα που τους απασχολεί ιδιαιτέρως.

“Κάνα δύο φορές του είπα,” ξέρεις θα μπορούσες να κάνεις μια βαζεκτομή και να τελειώνει το θέμα, έτσι δεν θα υπήρχαν ανησυχίες”, και μου απαντάει,” Όχι, όχι, όχι – δεν το κάνω αυτό. Μπορείς να πάς να κάνεις εσυ στείρωση », είπε. “Αλλά δεν θα ήθελα να το κάνω αυτό, ειδικά επειδή αισθάνομαι ότι πέρασα αρκετά για να συλλάβω τα παιδιά μας κατά πρώτο λόγο”.

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνδρες που προχωρούν σε βαζεκτομή στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι συνήθως λευκοί, μη ισπανόφωνοι και ζουν στις βόρειες κεντρικές και δυτικές περιοχές της χώρας. Τείνουν επίσης να έχουν ιδιωτική ασφάλιση.

Η βαζεκτομή καλύπτεται εν μέρει ή πλήρως, στα περισσότερα ασφαλιστικά προγράμματα, αλλά η διαδικασία ενδέχεται να απαιτεί παραπομπή από έναν πάροχο πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Χωρίς ασφάλιση, η τιμή είναι συνήθως περίπου 1.000 δολάρια. Ωστόσο, η αναίρεση της βαζεκτομής δεν καλύπτεται από ασφάλιση και η διαδικασία είναι δυσκίνητη και δαπανηρή.

Αντίθετα, ο νόμος Αffordable Care Act απαιτεί από τις ασφαλιστικές εταιρείες να καλύπτουν 18 τύπους αντισύλληψης που χρησιμοποιούνται από γυναίκες, συμπεριλαμβανομένης της χειρουργικής στείρωσης, χωρις να απαιτείται συμμετοχή.

Εκτός από το κόστος, η βαζεκτομή συχνά απαιτεί πολλαπλές επισκέψεις στο γιατρό – πρώτα για να δοθεί συναίνεση, στη συνέχεια για να πραγματοποιήθει η χειρουργική επέμβαση και αργότερα για να εντοπιστεί αν το σπέρμα έχει καθαριστεί από την εκσπερμάτιση. Η όλη διαδικασία μπορεί να διαρκέσει τρεις μήνες ή περισσότερο.

Ο Δρ Anuj Khattar, ενας ιατρός για την αναπαραγωγική υγεία που ασκεί την ιατρική στην περιοχή του Seattle, εκτιμά ότι μετά την πρώτη συνάντήση , το 20-30% των ασθενών του καταλήγουν είτε να αλλάξουν γνώμη είτε απλά να μην εμφανιστούν για τη διαδικασία.

“Νομίζω ότι μέρος των φόβων γύρω από τη βαζεκτομή είναι σχετικοί με την μονιμότητα της”, δήλωσε ο Δρ Khattar, προσθέτοντας ότι κάποιοι άνδρες ανησυχούν για το “χάσιμο μέρους από την ανδροπρέπεια τους και την ικανότητά τους να απολαμβάνουν σεξ.”

Αλλά “φυσιολογικά, δεν επηρεάζει καμία από αυτές τις λειτουργίες”, είπε. “Υπάρχουν απλά μεγάλη παραπληροφόρηση.”

Ο Ryan Cragun, καθηγητής κοινωνιολογίας στο πανεπιστήμιο της Tampa και πατέρας ενός παιδιού, δήλωσε ότι παρά την επιθυμία του να κάνει βαζεκτομή, είχε μέχρι τις τελευταίες στιγμές αμφιβολίες: «Ω θεέ μου, στειρώνω τον εαυτό μου», θυμάται να σκέφτεται.

Παρόλο που εκτιμάται ότι περίπου μισό εκατομμύριο άνθρωποι κάνουν βαζεκτομή στις Ηνωμένες Πολιτείες κάθε χρόνο, ο Δρ Cragun είπε ότι δεν είναι κάτι για το οποίο οι άντρες τείνουν να μιλούν ανοιχτά.

Μετά τη βαζεκτομή, αναφέρει ότι η σεξουαλική του ζωή έχει βελτιωθεί, ειδικά τώρα που η σύζυγός του δεν λαμβάνει αντισύλληψη.

“Η λίμπιντο της έχει ανέβει, δεν υπάρχει προφυλακτικό που εμπλέκεται – είναι καλύτερο. Αυτη είναι μια κατάσταση που κερδίζουν και οι δύο”, είπε.

Σε ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας, της Νότιας Κορέας, του Καναδά, της Ιρλανδίας, της Ισπανίας και της Αυστραλίας, η συχνότητα της βαζεκτομής υπερβαίνει τη συχνότητα της γυναικείας στείρωσης, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη. Αλλά σε όλο τον κόσμο, όπως και στις Ηνωμένες Πολιτείες, η γυναικεία στείρωση είναι πολύ πιο κοινή και τα ζευγάρια που χρησιμοποιούν αντισύλληψη επιλέγουν μεθόδους που προορίζονται να χρησιμοποιηθούν από τις γυναίκες.

Η Caila Smith, 25 ετών μητέρα από το Χάντινγκτον της Ιντιάνα, δήλωσε ότι ενθαρρύνθηκε να κάνει απολίνωση σαλπιγγών από ορισμένους παροχείς της υγειονομικής περίθαλψης αφού έμεινε έγκυος με δίδυμα για δεύτερη φορά.

Δεν της άρεσαν οι παρενέργειες του χαπιού ή των εγχύσεων Depo-Provera, τις οποίες είχε δοκιμάσει στο παρελθόν, γι ‘αυτό επέλεξε την απολίνωση των σαλπίγγων μετά τη γέννηση των παιδιών της, εν μέρει επειδή τα έξοδα καλύφθηκαν πλήρως από την ασφάλιση και επειδή της είπαν ότι θα μπορούσε να κάνει τη διαδικασία κατά τη διάρκεια της καισαρικής τομής.

Μετά από μια οδυνηρή ανάρρωση, έμαθε ότι ο αρραβωνιαστικός της θα μπορούσε να έχει κάνει μια βαζεκτομή με ελάχιστο κόστος και ότι τώρα έχει μεγαλύτερο κίνδυνο έκτοπης κύησης, κάτι που δεν της έγινε σαφές από την αρχή.

Μου έδωσαν ένα έντυπο και υποθέτω ότι απλώς του έριξα μια ματιά, ξέρετε, χωρίς να σκεφτώ πολύ βαθιά τις συνέπειες είπε. “Αν ήξερα τότε αυτά που γνωρίζω τώρα, νομίζω θα πίεζα τον σύζυγο μου να κάνει βαζεκτομή.

Σε αντίθεση με τη βαζεκτομή, η οποία είναι μια γρήγορη διαδικασία στα εξωτερικά ιατρεία για την κοπή και τη σφράγιση των σωληναρίων που φέρουν σπέρμα και εμποδίζουν τη μεταφορά του σπέρματος στην εκσπερμάτιση, η απολίνωση σαλπιγγών είναι πολύ πιο επεμβατική και συχνά διεξάγεται υπό γενική αναισθησία. Η χειρουργική επέμβαση, η οποία περιλαμβάνει τη μείωση ή την παρεμπόδιση των σαλπίγγων, φέρνει υψηλότερα ποσοστά επιπλοκών, συμπεριλαμβανομένης της βλάβης στα γύρω όργανα, δήλωσε η Δρ. Holly Bullock, επίκουρη καθηγήτρια στο τμήμα μαιευτικής και γυναικολογίας στο Πανεπιστήμιο Αριζόνα College of Medicine στο Tucson .

Ωστόσο, η διαδικασία έχει τα οφέλη της.

«Είναι άμεσα αποτελεσματική και μπορεί να είναι απόλυτα στο χέρι της χωρίς να βασίζεται στον σύντροφό της για να επαληθεύσει με μια ανάλυση σπέρματος την αποτελεσματικότητα της βαζεκτομής», δήλωσε η Δρ Bullock.

Η απολίνωση σαλπιγγών μπορεί ακόμη και να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου των ωοθηκών, ιδιαίτερα μεταξύ των γυναικών που έχουν μεταλλάξεις γονιδίων BRCA1 ή BRCA2, σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου. Και αφαιρώντας εξ ολοκλήρου και τις δύο σάλπιγγες, μια διαδικασία που ονομάζεται σαλπιγγεκτομή, πιστεύεται ότι μειώνει ακόμη περισσότερο τον κίνδυνο, δήλωσε η Δρ Bullock. Αυτό συμβαίνει επειδή οι γιατροί πιστεύουν τώρα ότι μερικοί καρκίνοι των ωοθηκών προέρχονται από τα κύτταρα των σαλπιγγων.

Επίσης, συστήνει τη βαζεκτομή σε ασθενείς που εξερευνούν μόνιμες επιλογές.

Ο Μάρκο Καμπρέρα, 38 ετών, είναι πατέρας δύο παιδιών στην πόλη Travers City του Michigan, ο οποίος έκανε βαζεκτομή το 2016, δήλωσε: “Νιώθω ότι αυτό είναι μια κατάσταση όπου οι άνδρες πρέπει να δείξουν θαρρος”, προσθέτοντας ότι ήξερε άνδρες που αρνήθηκαν να κάνουν βαζεκτομή, επιμένοντας οι γυναίκες τους υποβάλλονται σε στείρωση.

“Είμαι πραγματικά εντυπωσιασμένος με μερικούς από τους άνδρες που συναντώ”, είπε.

Παρά το γεγονός ότι είχε επιπλοκές μετά από τη χειρουργική επέμβαση, λέει “εξακολουθώ να πιστεύω ότι η βαζεκτομη αξίζει τον κόπο”, είπε. “Δεν χρειάζεται να ανησυχώ πια. Ξέρω ότι έχω κάνει αυτό που έπρεπε.”

Το άρθρο επιμελήθηκε η Αλεξάνδρα Κωνσταντινίδη , επιστημονική συνεργάτης του Ανδρολογικού Ινστιτούτου .

Διαβάστε Επίσης