Search
Close this search box.

Το λυκοπένιο μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη

Ο καρκίνος του προστάτη είναι ο δεύτερος πιο συχνός καρκίνος στους άνδρες σε παγκόσμιο επίπεδο. Μια νέα μελέτη όμως έδειξε ότι η κατανάλωση 10 ή περισσότερων μερίδων ντομάτας ανά εβδομάδα μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.

Εξαιτίας της μεγαλύτερης συχνότητα εμφάνισης του καρκίνου του προστάτη στις αναπτυγμένες χώρες, πολλοί ειδικοί πιστεύουν πως σχετίζεται με το δυτικό τρόπο ζωής και διατροφής. Η νέα αυτή μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε πρόσφατα σε έγκυρο επιστημονικό περιοδικό βοήθησε τους ερευνητές να κατανοήσουν καλύτερα εάν συγκεκριμένες συστάσεις σχετικά με τη διατροφή και τον τρόπο ζωής μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου του προστάτη.

Είναι η πρώτη μελέτη που εξετάζει τη σχέση συγκεκριμένων διατροφικών συνιστωσών που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την πρόσληψη τροφών πλούσιων σε σελήνιο, ασβέστιο και λυκοπένιο με τη μείωση του ποσοστού εμφάνισης καρκίνου του προστάτη.

Οι ντομάτες είναι πλούσιες σε λυκοπένιο, το οποίο είναι ένα καροτενοειδές που δίνει στα φρούτα και τα λαχανικά το κόκκινο χρώμα. Η φυσική αυτή χρωστική ουσία έχει συνδεθεί στο παρελθόν με την καλύτερη λειτουργία των αγγείων στους ασθενείς με καρδιοαγγειακά νοσήματα, καθώς επίσης έχει αναδειχτεί ως αποτελεσματική θεραπεία για την υψηλή χοληστερόλη.

Στην παρούσα μελέτη που διεξήχθη από το πανεπιστήμιο του Bristol βρέθηκε ότι το λυκοπένιο επίσης καταπολεμά τις τοξίνες που καταστρέφουν το DNA και τα κύτταρα.

Η ερευνητική ομάδα που απαρτιζόταν από ερευνητές των πανεπιστημίων του Bristol, του Cambridge και της Οξφόρδης εξέτασαν τη διατροφή και τον τρόπο ζωής 1806 ανδρών με καρκίνο του προστάτη ηλικίας 50-69 ετών και σύγκριναν τα αποτελέσματα με αυτά από την αντίστοιχη εξέταση 12005 υγιών ανδρών.

Η τελική ανάλυση έδειξε ότι οι άνδρες που κατανάλωναν πάνω από 10 μερίδες ντομάτας ή προϊόντων ντομάτας, είχαν κατά 18% μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη. Οι ερευνητές τονίζουν ότι τα ευρήματα τους δείχνουν πως η συχνή κατανάλωση ντομάτας μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη του προστατικού καρκίνου. Χρειάζεται, όμως περεταίρω διερεύνηση για την επιβεβαίωση των αποτελεσμάτων ιδιαίτερα μέσα από κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους. Οι άνδρες, έτσι κι αλλιώς, είναι σημαντικό να καταναλώνουν καθημερινά φρούτα και λαχανικά, να διατηρούν ένα φυσιολογικό σωματικό βάρος και να ασκούνται τακτικά.

Οι ερευνητές, ωστόσο, τονίζουν ότι αν και το λυκοπένιο βρίσκεται σε μεγαλύτερη συγκέντρωση στα προϊόντα ντομάτας, σαν αποτέλεσμα επεξεργασίας και προετοιμασίας της τροφής, οι άνδρες δε θα πρέπει να κατανάλωναν σε μεγάλες ποσότητες τροφές όπως πίτσα ή σάλτσα ντομάτας, εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητας τους σε αλάτι, ζάχαρη και λιπαρά.

Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης τη σχέση ανάμεσα στις τρέχουσες κατευθυντήριες οδηγίες για την πρόληψη του καρκίνου που αναφέρονται στη διατροφή, τη φυσική άσκηση και το σωματικό βάρος και τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του προστάτη. Βρήκαν ότι μόνο οι συστάσεις που αναφέρονταν στην υψηλή πρόσληψη φρούτων λαχανικών και φυτικών ινών σχετίζονταν σημαντικά με το μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στον προστάτη. Ακριβώς όμως, επειδή οι εν λόγω διατροφικές κατευθυντήριες οδηγίες δε στοχεύουν συγκεκριμένα στην πρόληψη του καρκίνου του προστάτη, είναι σημαντικό να συμπληρωθούν από πιο εξειδικευμένες διατροφικές συμβουλές.

Σε μια προηγούμενη μελέτη είχε βρεθεί πως η πρόσληψη ασβεστίου συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, όμως στην πρόσφατη μελέτη οι ερευνητές βρήκαν ότι ο αυξημένος κίνδυνος υπήρχε μόνο στις περιπτώσεις που η ημερήσια πρόσληψη ασβεστίου ξεπερνούσε τα 1500 mg. Οι άνδρες λοιπόν μπορούν να συνεχίσουν να λαμβάνουν την ημερήσια συνιστώμενη δόση ασβεστίου των 750 mg, χωρίς φόβο.

Οι ερευνητές σημειώνουν πως μια από τις αδυναμίες της μελέτης τους σχετιζόταν με τα ανεπαρκή δεδομένα αναφορικά με την πρόσληψη συμπληρωμάτων, με αποτέλεσμα να μη μπορούν να εκτιμηθούν σωστά οι συσχετίσεις του ασβεστίου και του σεληνίου με τον κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου του προστάτη. Παρατηρούν, όμως, ότι το μεγάλο δείγμα και ο σωστός σχεδιασμός συνιστούν τα δυνατά σημεία της μελέτης και ενισχύουν την αξιοπιστία και την εγκυρότητα των ευρημάτων της.

Πηγή : medicalnewstoday

Διαβάστε Επίσης