Search
Close this search box.

Αντικειμενική υποκειμενική εκτίμηση πρόωρης εκσπερμάτισης

Η αξιολόγηση της πρόωρης εκσπερμάτισης με έναν συνδυασμό αντικειμενικών και υποκειμενικών παραγόντων είναι απαραίτητη και κατάλληλη, σύμφωνα με τους συγγραφείς μιας πρόσφατης μελέτης που δημοσιεύτηκε στο Journal of Sexual Medicine.

Τα αποτελέσματα των δυο προσεγγίσεων ήταν συγκρίσιμα όπως αναφέρεται στην έρευνα.

Η πρόωρη εκσπερμάτιση αξιολογείται με αρκετούς τρόπους. Σύμφωνα με τις αντικειμενικούς τρόπους αξιολόγησης χρησιμοποιείται χρονόμετρο που καταγράφει τον χρόνο από την στιγμή της κολπικής διείσδυσης μέχρι την εκσπερμάτιση.

Οι υποκειμενικές προσεγγίσεις περιλαμβάνουν την χρήση ερωτηματολογίων που συμπληρώνονται από τον ασθενή, όπως το Index of Premature Ejaculation και το Premature Ejaculation Profile (PEP). Σε αυτά τα ερωτηματολόγια, οι ασθενείς καταγράφουν τις εμπειρίες τους με την εκσπερμάτιση τις τελευταίες 4 εβδομάδες, παρόλα αυτά μερικοί ειδικοί αμφισβητούν την ακρίβεια και την συνέπεια της καταγραφής αυτής εκ μέρους των ασθενών.

Άλλα υποκειμενικά μέσα όπως το Clinical Global Impression of Change (CGIC) χρησιμοποιούνται για να καταγράψουν την πρόοδο στους χρόνους εκσπερμάτισης από την έναρξη της θεραπευτικής παρέμβασης. Με αυτό το ερωτηματολόγιο οι ασθενείς αξιολογούν τα αποτελέσματα της θεραπείας σύμφωνα με τις προσδοκίες τους και τις περιστάσεις.

Η παρούσα έρευνα διερεύνησε τις αξιολογήσεις των ανδρών κατά την διάρκεια κλινικής δοκιμής για την φαρμακευτική ουσία cligosiban. Όλοι οι συμμετέχοντες έπασχαν δια βίου από πρόωρη εκσπερμάτιση, με τις κολπικές διεισδύσεις να διαρκούν λιγότερο από ένα λεπτό στο 75% των περιπτώσεων και με κακό έλεγχο των εκσπερματίσεων. Επίσης οι άνδρες με πρόωρη εκσπερμάτιση βιώνουν αρνητικές προσωπικές συνέπειες όπως δυσφορία, ενόχληση, απογοήτευση ή/και αποφυγή της σεξουαλικής πράξης, σύμφωνα με τον ορισμό του International Society of Sexual Medicine. Στους συμμετέχοντες χορηγήθηκε τυχαία cligosiban ή εικονικό φάρμακο (placebo).

 

Η μελέτη ξεκίνησε με μια εισαγωγική περίοδο 4 εβδομάδων κατά την οποία οι 84 συμμετέχοντες (ή οι σύντροφοί τους) χρονομέτρησαν τον χρόνο εκσπερμάτισης σε κάθε συνεύρεση και καταχώρησαν τον χρόνο σε ένα ηλεκτρονικό ημερολόγιο. Οι άνδρες ταυτόχρονα απαντούσαν δυο ερωτήσεις σχετικά με τον έλεγχο της εκσπερμάτισης και την βαθμό δυσφορίας που τους προκαλούσε, από το ερωτηματολόγιο PEP. Μετά από αυτή την εισαγωγική περίοδο, ξεκίνησε η κλινική δοκιμή του φαρμάκου που κράτησε 8 εδβομάδες και 70 συμμετέχοντες ολοκλήρωσαν την κλινική δοκιμή.

Οι άνδρες συμπλήρωσαν πλήρη ερωτηματολόγια PEP κάθε 4 εβδομάδες και με την λήξη της κλινικής δοκιμής συμπλήρωσαν πλήρες ερωτηματολόγιο CGIC. Συνολικά η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε πολύ υψηλά επίπεδα συνέπειας και ταυτότητας απαντήσεων μεταξύ του ηλεκτρονικού ημερολόγιου και των αυτο-αξιολογήσεων μέσω ερωτηματολογίων.

«Τα αποτελέσματα καταδεικνύουν ότι οι ανησυχίες για τη μη ορθή καταγραφή των συμπτωμάτων από τους ασθενείς είναι αβάσιμες» σύμφωνα με την  ερευνητική ομάδα.

«Ο έλεγχος της εκσπερμάτισης και η δυσφορία που προκαλεί η πρόωρη εκσπερμάτιση στους άνδρες μπορούν να ελεγχούν με την ίδια ακρίβεια είτε με χρονομέτρηση είτε με ερωτηματολόγια»

Οι συγγραφείς επισημαίνουν ότι η έρευνα δεν περιελάμβανε άνδρες με επίκτητη πρόωρη εκσπερμάτιση (μετά από περίοδο φυσιολογικής σεξουαλικής λειτουργίας), άνδρες χωρίς σύντροφο ή ομοφυλόφιλους άνδρες.

Διαβάστε Επίσης

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο andrologia.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.