Search
Close this search box.

Πως οι νανοΐνες υαλουρονικού οξέος μπορούν να προστατέψουν από τον ιό του AIDS

Οι επιστήμονες ανέπτυξαν πρόσφατα ένα νέο τοπικό μικροβιοκτόνο ενισχυμένο με νανοΐνες υαλουρονικού οξέος, το οποίο θα μπορούσε να προλάβει τη μετάδοση του ιού του AIDS, του HIV μέσω του κολπικού βλεννογόνου. Η μελέτη τους παρουσιάστηκε το Νοέμβριο σε ένα μεγάλο συνέδριο φαρμακευτικής που πραγματοποιήθηκε στο San Diego.

Ο HIV είναι ένας μεταδοτικός ιός που επιτίθεται στα Τα λεμφοκύτταρα, ένα είδος λευκών αιμοσφαιρίων που προστατεύουν τον οργανισμό από τις λοιμώξεις και τα νοσήματα. Προοδευτικά, ο ιός μειώνει δραματικά τον αριθμό των Τ λεμφοκυττάρων, αφήνοντας τον οργανισμό ανίκανο να αμυνθεί απέναντι στους παθογόνους παράγοντες. Ο ιός μεταφέρεται μέσω της άμεσης επαφής με το αίμα, το σπέρμα, το προ-σπερματικό υγρό, τα κολπικά υγρά, τα εντερικά υγρά, καθώς και το μητρικό γάλα ενός ατόμου που έχει προσβληθεί από αυτόν.
Οι αρμόδιοι οργανισμοί εκτιμούν ότι περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άτομα ηλικίας 13 και άνω ζουν με τον HIV, συμπεριλαμβανομένων 180.900 ατόμων που δε γνωρίζουν ότι φέρουν τον ιό. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει λειτουργική θεραπεία για τη λοίμωξη από HIV και το AIDS. Οι διαθέσιμες μέθοδοι για την προστασία από το HIV έχουν τη μορφή τζελ και υπόθετων, τα οποία όμως δε συγκρατούνται από τον κόλπο και είναι πολύ πιθανό να υπάρχει διαρροή της φαρμακευτικής ουσίας, ενώ παράλληλα μπορεί να δημιουργήθεί μια δυσάρεστη αίσθηση υγρασίας.

Για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων, οι ερευνητές ανέπτυξαν ένα αντιρετροϊκό φάρμακο, το οποίο ενίσχυσαν με ένα σύστημα νανοΐνων υαλουρονικού οξέος που έχουν την ιδιότητα να προσκολλούνται στο βλεννογόνο του κόμπου. Το σύστημα αυτό έχει σκοπό να σταματήσει τη μετάδοση του HIV μέσω του κολπικού βλεννογόνου, ενεργοποιώντας την απελευθέρωση της ουσίας κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης, όταν ο βλεννογόνος του κόλπου εκτίθεται στο σπέρμα.

Με την τεχνική της ηλεκτροπεριδίνισης (electrospinning) οι ερευνητές κατασκεύασαν νανοΐνες ενισχυμένες με τενοφοβίρη, ένα τοπικό αντιρρετροϊκό παράγοντα. Παράλληλα, με τη χρήση χημικών και αναλυτικών μεθόδων μέτρησαν τόσο τον εκφυλισμό των ενζυμο-εξαρτόμενων νανοΐνών στο σπέρμα, όσο και την απελευθέρωση του φαρμάκου. Εκτιμήθηκαν επίσης η κυταροτοξική επίδραση των νανοϊνων στα κύτταρα του γυναικείου κόλπου, καθώς και στους γαλακτοβάκιλους της φυσιολογικής του χλωρίδας.

Η επιτυχία της αγωγής εξαρτάται από το χρόνο για τον οποίο η δραστική ουσία παραμένει στην περιοχή που πρέπει να δράσει. Οι νανοΐνες με την συγκολλητική ιδιότητα που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτή τη μελέτη, μπορούν να προκαλέσουν λιγότερη δυσφορία καθώς και να μειώσουν τον αριθμό των απαιτούμενων, στο βαθμό που η παραμονή τους στην περιοχή- στόχο είναι παρατεταμένη.

Η μέθοδος αυτή μπορεί να προσαρμοστεί σε διάφορα φαρμακευτικά σκευάσματα, έτσι ώστε να μειώσει τη διαρροή της δραστικής ουσίας και να βελτιώσει το θεραπευτικό αποτέλεσμα. Παράλληλα, θα μπορούσε να προστατεύει τα μόρια του φάρμακου από την αποδόμηση που προκαλείται από ενζυμα ή άλλους παράγοντες Στην παρούσα μελέτη το σύστημα νανοΐνων που χρησιμοποιήθηκε ενεργοποιούνταν από τα ένζυμα του σπέρματος και μπορούσε να απενεργοποιήσει ή να σκοτώσει τον HIV πριν έρθει σε επαφή με τον κολπικό βλεννογόνο ή τον διαπεράσει.

Το επόμενο στάδιο της μελέτης περιλαμβάνει την αξιολόγηση της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας των νανοΐνων υαλουρονικού οξέος. Θα διεξαχθούν λοιπόν περεταίρω μελέτες σε ζώα για την αξιολόγηση της μετάδοσης του ιού, της αναστολής, της πιθανής βιοδιανομής, της φαρμακοκινητικής , του χρόνου διατήρησης του φαρμάκου στον κόλπο, της ασφάλειας και της ανοσολογικής απόκρισης στις νανοΐνες.

Πηγή: medicalnewstoday

Διαβάστε Επίσης