Search
Close this search box.

Η πρώτη φάση της εκσπερμάτισης είναι η πιο σημαντική για τη σύλληψη

Τα σπερματοζωάρια που περιέχονται στο πρώτο κλάσμα της εκσπερμάτισης είναι περισσότερα, κινούνται καλύτερα κι έχουν καλύτερης ποιότητας DNA, σε σύγκριση με αυτά που ακολουθούν. Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας μελέτης, η οποία μάλιστα επιβεβαιώνει ότι ενώ ο σκοπός του πρώτου κλάσματος της εκσπερμάτισης είναι η γονιμοποίηση του ωαρίου, ο σκοπός της δεύτερης φάσης, είναι να μη δώσει την ευκαιρία και σε κάποιο άλλο σπερματοζωάριο να γονιμοποιήσει.

Η μελέτη, η οποία διεξήχθη από την κλινική υποβοηθούμενης αναπαραγωγής Cinemed, αναλύει τα πλεονεκτήματα του διαχωρισμού της εκσπερμάτισης σε κλάσματα στην περίπτωση της εξωσωματικής γονιμοποίησης σαν έναν τρόπο βελτίωσης της ποιότητας των σπερματοζωαρίων.

Η υπόθεση των ερευνητών ήταν ότι το πρώτο κλάσμα θα περιείχε σπερματοζωάρια με καλύτερες προδιαγραφές, σε σύγκριση με τα σπερματοζωάρια των άλλων κλασμάτων της εκσπερμάτισης, με αποτέλεσμα η μέθοδος αυτή να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την επιλογή των σπερματοζωαρίων πριν από τη γονιμοποίηση.

Η εκσπερμάτιση γινόταν πάντα αντιληπτή ως όλον. Οι ερευνητές όμως πιστεύουν ότι διακρίνεται σε δυο αρκετά διαφορετικές φάσεις ως προς τη σύνθεση του σπέρματος αλλά και ως προς τις φυσιολογικές λειτουργίες που επιτελούνται και στοχεύουν σε δυο εξίσου σημαντικές ενέργειες από τη σκοπιά της αναπαραγωγής.

Ο πρώτος αναπαραγωγικός στόχος της εκσπερμάτισης θα ήταν βέβαια η γονιμοποίηση του ωαρίου και ο δεύτερος η διασφάλιση ότι κανένα άλλο σπερματοζωάριο δε θα έχει τη δυνατότητα να το γονιμοποιήσει. Για το λόγο αυτό, στο πρώτο κλάσμα της εκσπερμάτισης περιέχονται συστατικά που θρέφουν τα σπερματοζωάρια, όπως είναι ο ψευδάργυρος, ενώ το δεύτερο περιέχει στοιχειά που μπορεί να τα βλάψουν.

Για τη χρήση του στις τεχνικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, όμως, το σπερματικό υγρό συλλέγεται σε ένα μόνο δοχείο και το προϊόν των δυο φάσεων της εκσπερμάτισης αναμιγνύεται με πιθανά καταστρεπτικά αποτελέσματα για τα σπερματοζωάρια.

Οι ειδικοί λοιπόν ζήτησαν στους 40 συμμετέχοντες της μελέτης να συλλέξουν ξεχωριστά σε δύο δοχεία το περιεχόμενο της εκσπερμάτισης, ένα για κάθε φάση. Με τον τρόπο αυτό, θα διατηρηθούν ξεχωριστά τα σπερματοζωάρια του κάθε κλάσματος, καθώς και τα συστατικά του σπερματικού υγρού που τα συνοδεύουν.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, τα σπερματοζωάρια της πρώτης φάσης κινούνταν γρηγορότερα, ήταν περισσότερα σε αριθμό και το DNA τους είχε υψηλότερη ακεραιότητα σε σύγκριση με τα σπερματοζωάρια της δεύτερης φάσης. Για το λόγο αυτό, η χρήση των σπερματοζωαρίων του πρώτου κλάσματος της εκσπερμάτισης μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα στη γονιμοποίηση και την εμβρυική ανάπτυξη.

Τα αποτελέσματα αυτά έχουν παρακινήσει πολλούς ειδικούς ώστε να τροποποιήσουν το πρωτόκολλο για τη συλλογή σπέρματος και να ζητούν από όλους τους ασθενείς να συλλέγουν το προϊόν της εκσπερμάτισης σε δυο ξεχωριστά δοχεία, εάν για κάθε φάση, βελτιώνοντας έτσι την ποιότητα του σπέρματος που θα χρησιμοποιηθεί για την εκσπερμάτιση χωρίς κανένα επιπλέον κόστος.
Το υγρό που εξέρχεται κατά την εκσπερμάτιση μπορεί, λοιπόν, να διακριθεί σε διαφορετικά κλάσματα ανάλογα με τα συστατικά που περιέχει και το σκοπό που αυτά επιτελούν. Πιο συγκεκριμένα, διακρίνονται η πρώτη προ-εκσπερματική φάση και τα δύο κλάσματα της εκσπερμάτισης.

Αν και δεν υπάρχουν σχετικές διευκρινιστικές μελέτες, το υγρό που εκκρίνεται στη φάση της προ-εκσπερμάτισης δεν περιέχει σπερματοζωάρια. Είναι μια άχρωμη έκκριση των αδένων του Cowper που στοχεύει στη μείωση της οξύτητας της ουρήθρας.

Το πρώτο κλάσμα της εκσπερμάτισης περιλαμβάνει το 15%-45% του συνολικού όγκου της εκσπερμάτισης, το οποίο είναι πλούσιο σε όξινη φωσφατάση, κιτρικό οξύ, μαγνήσιο και ψευδάργυρο, συστατικά που θρέφουν αποτελεσματικά τα σπερματοζωάρια. Το δεύτερο κλάσμα περιλαμβάνει το υπόλοιπο 70%-90% του συνολικού όγκου της εκσπερμάτισης και προέρχεται κυρίως από εκκρίσεις των σπερματοδόχων πόρων πλούσιες σε δραστικές μορφές οξυγόνου, οι οποίες έχουν αρνητική επίδραση στα χαρακτηριστικά των σπερματοζωαρίων.

Διαβάστε Επίσης

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο andrologia.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.