Το τεστ λειτουργεί αναγνωρίζοντας σάκχαρα που ονομάζονται γλυκάνες στο αίμα. Αυτά τα σάκχαρα είναι συνδεδεμένα με τα μόρια πρωτεΐνης που ονομάζονται PSA και εμφανίζουν ήπιες αλλά χαρακτηριστικές διαφοροποιήσεις όταν υπάρχει καρκίνος.
Συγκεκριμένοι τύποι γλυκανών συσχετίζονται με διαφορετικούς καρκίνους, όμως μέχρι τώρα δεν υπήρχε διαθέσιμη τεχνολογία που να εντοπίζει τις γλυκάνες με ακριβή και συγκεκριμένο τρόπο.
Το Τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης της σχολής Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου του Birmingham ανέπτυξε μια τεχνική που μπορεί να εντοπίσει τις γλυκάνες που σχετίζονται με τον καρκίνο με πρωτοφανή ακρίβεια και η τεχνολογία αυτή έχει ήδη πατενταριστεί από το εν λόγω Πανεπιστήμιο.
Η καθηγήτρια Paula Mendes του τμήματος Χημικών Μηχανικών είναι η επικεφαλής της μελέτης και μας εξηγεί: «Το πιο συναρπαστικό σε αυτή την τεχνική είναι ο τρόπος που μας επιτρέπει να εντοπίσουμε τις γλυκάνες με τόσο μεγάλη ακρίβεια. Ένα μόριο PSA μπορεί να έχει 56 διαφορετικά σάκχαρα συνδεδεμένα, όμως μόνο 4 σχετίζονται με τον καρκίνο του προστάτη. Με αυτό το τεστ, μπορούμε να αναγνωρίσουμε αυτά τα 4 σάκχαρα με βεβαιότητα».
Ο αριθμός των γλυκανών που αναγνωρίζεται με αυτό τον τρόπο δείχνει όχι μόνο την παρουσία καρκίνου, αλλά και πόσο επιθετικός ή προχωρημένος είναι. Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο Advanced Functional Materials και η ερευνητική ομάδα πιστεύει ότι η εφαρμογή της τεχνικής σε κλινικά δείγματα θα ξεκινήσει αργότερα μέσα στο έτος.

Ένα νέο τεστ για τον καρκίνο του προστάτη ήταν απαραίτητο καθώς τα μέχρι τώρα υπάρχοντα έδιναν μια ένδειξη αυξημένου PSA σε δείγματα αίματος. Αυτό μπορέι να δώσει ψευδώς θετικά αποτελέσματα σχεδόν στο 50% των περιστατικών καθώς τα επίπεδα του PSA σε έναν άνδρα μπορούν να είναι ανεβασμένα για πολλούς λόγους που δεν σχετίζονται απαραίτητα με τον καρκίνο. Επιπλέον σχεδόν 25% των ανδρών με καρκίνο του προστάτη δεν εμφανίζουν αυξημένα επίπεδα PSA στο αίμα.
Η καθηγήτρια Mendes εξηγεί: «Πολλοί ασθενείς που εξετάζονται για PSA θα έχουν ασαφή διάγνωση και θα πρέπει να κάνουν περαιτέρω επεμβατικές εξετάσεις και διαδικασίες προκαλώντας τους μεγάλο στρες και οικονομική επιβάρυνση. Επιπλέον πολλοί άνδρες έχουν χαμηλά επίπεδα PSA ενώ μπορεί να έχουν πρόβλημα. Μετρώντας όμως τις γλυκάνες μπορούμε να προσφέρουμε πολύ πιο ακριβείς διαγνώσεις εντοπίζοντας τον καρκίνο πολύ νωρίτερα και αναγνωρίζοντας την επιθετικότητά του».
Η ομάδα αισιοδοξεί ότι θα καταφέρει να προσαρμόσει την τεχνική ώστε να εντοπίζει και άλλους τύπους καρκίνου και μάλιστα έχει ξεκινήσει την ανάπτυξη του τεστ για τον καρκίνο των ωοθηκών.
Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από το prostate Cancer UK σαν μέρος της της φιλανθρωπικής κίνησης Research Innovation Awards Scheme.
Ο Δρ. David Montgomery, Διευθυντής Έρευνας και Καινοτομίας στο Prostate Cancer UK αναφέρει: «Η έγκαιρη και ακριβής διάγνωση του καρκίνου του προστάτη είναι κεφαλαιώδους σημασίας ώστε να θεραπεύσουμε περισσότερους ανθρώπους ενώ ταυτόχρονα να μειώσουμε τις παρνέργειες από πιθανά μη απαραίτητες θεραπείες. Αναμφισβήτητα το τεστ PSA είναι και θα παραμείνει ένα χρήσιμο εργαλείο όμως συχνά οι αυξημένες ενδείξεις δεν σημαίνουν ύπαρξη καρκίνου και δε μας λέει τίποτα για το πόσο επιθετική είναι η νόσος. Αν και βρισκόμαστε σε αρχικό στάδιο, αυτή η έρευνα μπορεί να κάνει τον έλεγχο PSA πιο ακριβή και συγκεκριμένο όχι μόνο για την διάγνωση αλλά και για αν μας πληροφορήσει ποιος ασθενής χρειάζεται άμεσα θεραπευτική παρέμβαση και ποιος μπορεί να παραμείνει σε μια απλή κατάσταση επαγρύπνησης. Με απλά λόγια, έτσι θα μπορούμε να ωφελούμε περισσότερους και περισσότερο».