Search
Close this search box.

Οι 6 αλλαγές που επιφέρει η αύξηση της ηλικίας στο πέος

Δυστυχώς η διαδικασία της γήρανσης αφήνει τα σημάδια της σε όλο το ανθρώπινο σώμα, όσο κι αν θέλουμε να ελπίζουμε ότι κάποιες περιοχές μπορεί να μείνουν ανεπηρέαστες. Όσο ένας άνδρας μεγαλώνει σε ηλικία, λοιπόν, παράλληλα μεγαλώνει σε ηλικία και το πέος του. Η αλλαγή δεν είναι δραματική, αλλά βαθμιαία και από την ηλικία των 40 και μετά αρχίζει να γίνεται ορατή. Ποιές είναι όμως οι βασικές αλλαγές που προκύπτουν στην εμφάνιση και τη λειτουργία του πέους με την αύξηση της ηλικίας;

1. Το χρώμα

Η αθηροσκλήρυνση, ένα συχνό πρόβλημα στις μεγαλύτερες ηλικίες, περιορίζει την κυκλοφορία του αίματος και επηρεάζει την καρδιά, τον εγκέφαλο και το πέος. Η ανεπαρκής αιμάτωση της περιοχής λοιπόν, δίνει στο πέος ένα πιο ανοιχτό χρώμα. Αυτό από μόνο του δεν πρέπει να ανησυχεί τον άνδρα εάν βέβαια έχει κάνει τον τακτικό έλεγχο και έχει επιβεβαιώσει ότι όλα λειτουργούν καλά. Με τον ίδιο τρόπο που η διαδικασία της γήρανσης επηρεάζει το δέρμα του προσώπου, έτσι επηρεάζει και το δέρμα του πέους

2. Το μέγεθος

Αυτό είναι ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο ζήτημα. Η αλήθεια, δυστυχώς είναι ότι το πέος ελαφρώς συρρικνώνεται στις μεγαλύτερες ηλικίες εξαιτίας της μείωσης της ροής του αίματος και των επιπέδων της τεστοστερόνης. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι στην ελικιά των 60 και των 70 το μήκος του πέους μπορεί να έχει μειωθεί κατά 1 με 11/2 εκατοστό. Εάν όμως ο άνδρας έχει αρκετό λίπος συσσωρευμένο στην κοιλιά, αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα το πέος του να φαίνεται ακόμα μικρότερο, χωρίς στην πραγματικότητα να είναι. Αυτό συμβαίνει γιατί το λίπος στην περιοχή της κοιλιάς μπορεί να καλύπτει τη βάση του πέους δίνοντας έτσι την αίσθηση ότι έχει μικρότερο μήκος από τον πραγματικό.

Το μεγάλο μυστικό όμως σύμφωνα με τους ειδικούς είναι ότι οι γυναίκες δεν ενδιαφέρονται τόσο πολύ για το μέγεθος του πέους. Αντίθετα, σε κάποιες περιπτώσεις το μεγάλο μέγεθος μπορεί να είναι επώδυνο. Αυτό που έχει σημασία είναι το πώς χρησιμοποιεί το πέος, αλλά και το υπόλοιπο σώμα του έτσι ώστε να εκφράσει τη σεξουαλικότητά του, να ικανοποιηθεί και να προσφέρει ικανοποίηση.

3. Η ευαισθησία

Η τεστοστερόνη βοηθά στη διατήρηση του νευρικού ιστού. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η μείωση των επιπέδων της τεστοστερόνης να επιφέρει μείωση της ευαισθησίας και να αυξάνει τη δυσκολία του άνδρα να φτάσει σε οργασμό. Παράλληλα, η μείωση της τεστοστερόνης έχει επίπτωση και στη σκληρότητα της στύσης. Οι ειδικοί εξηγούν ότι όσο περισσότερες στύσεις έχει ένας άνδρας καθημερινά τόσο πιο πολύ προστατεύει την υγεία του πέους, γιατί με αυτό τον τρόπο διατηρεί τις αρτηρίες του σε φόρμα, με αποτέλεσμα να αιματώνεται καλά η περιοχή

4. Η λειτουργία του ουροποιητικού συστήματος

Τα προβλήματα του ουροποιητικού συστήματος και κυρίως αυτά που σχετίζονται με τον έλεγχο της ούρησης έχουν να κάνουν με την υγεία του προστάτη. Εμφανίζονται στο 20% των ανδρών στην ηλικία των 40, στο 50-60% στην ηλικία των 60 και στο 80%-90% στην ηλικία των 70 και των 80. Για την πρόληψη των προβλημάτων αυτών , οι ειδικοί προτείνουν:

• Τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους
• Την αποφυγή της καθιστικής ζωής που αυξάνει την πίεση που ασκείται στον προστάτη
• Την ήπια, φυσική άσκηση αρκετές φορές την εβδομάδα για τη διατήρηση του μυϊκού τόνου των μυών του πυελικού εδάφους. Το jogging ή το γρήγορο περπάτημα έχουν πολύ καλά αποτελέσματα, ενώ οι ειδικοί συστήνουν τις ασκήσεις Kegel και για τους άνδρες.
• Η πρόσληψη ψευδαργύρου και σεληνίου
• Ο περιορισμός της κατανάλωσης αλκοόλ. Το αλκοόλ αυξάνει τη μετατροπή της τεστοστερόνης σε οιστρογόνα και αυξάνει τη τοπική φλεγμονή
• Η εκσπερμάτιση αρκετές φορές μέσα στη εβδομάδα βοηθά στον καθαρισμό της περιοχής.

5. Η στυτική δυσλειτουργία (ΣΔ)

Η ΣΔ εμφανίζεται στο 5% των ανδρών στην ηλικία των 40 και φτάνει στο 15% στην ηλικία των 70. Μπορεί να είναι το αποτέλεσμα πολλών συνδυασμένων αίτιων:

• Βιολογικοί παράγοντες, όπως κάποια ασθένεια, η λήψη φαρμακευτικής αγωγής και η υιοθέτηση ενός ανθυγιεινού τρόπου ζωής.
• Ψυχολογικοί παράγοντες, όπως είναι το στρες, η κατάθλιψη και το άγχος
• Παράγοντες της σχέσης, όπως είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης, και οικειότητας ή οι συναισθηματικές συγκρούσεις του ζευγαριού
• Παράγοντες που σχετίζονται με τις ψυχοσεξουαλικές δεξιότητες του άνδρα και της συντρόφου του, καθώς και με την αλληλεπίδραση των δύο συντρόφων.
Ακριβώς εξαιτίας αυτής της πλυπολοκότητας, η απλή λήψη ενός χαπιού, όπως είναι το Viagra, χωρίς να αντιμετωπιστούν τα υποκείμενα αίτια είναι πολύ πιθανό να μην έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Σε κάθε περίπτωση το πρώτο που πρέπει να κάνει ένας άνδρας που εμφανίζει ΣΔ είναι να απευθυνθεί σε ένα ειδικό ιατρό για να αποκλειστεί οποιοδήποτε οργανικό πρόβλημα. Στη συνεχεία, ο εδικός μπορεί να παραπέμψει το ζευγάρι σε έναν εξειδικευμένο θεραπευτή σεξουαλικών διαταραχών.

6. Η ανδρόπαυση

Ολοένα και περισσότερος λόγος γίνεται τελευταία για την ύπαρξη ή όχι της επονομαζόμενης ανδρόπαυσης. Σε θεωρητικό επίπεδο είναι η συνολική απάντηση του οργανισμού του άνδρα στον υπογοναδισμό, την κατάσταση, δηλαδή, κατά την οποία οι όρχεις δεν παράγουν πια τα φυσιολογικά επίπεδα της τεστοστερόνης. Οι άνδρες σε ανδρόπαυση έχουν παρόμοιε συμπτώματα με αυτά των γυναικών σε εμμηνόπαυση, όπως είναι η κόπωση, η κατάθλιψη, η νυχτερινή εφίδρωση, και η μειωμένη σεξουαλική ορμή. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι είναι λίγοι οι άνδρες που βρίσκονται πραγματικά σε ανδρόπαυση και χρειάζονται θεραπεία με τεστοστερόνη. Από τη στιγμή που η τεστοστερόνη φυσιολογικά μειώνεται με την ηλικία και μπορεί να επηρεάζεται από πολλούς περιβαλλοντικούς παράγοντες συστήνεται στους άνδρες:

• Να τρώνε υγιεινά
• Να κοιμούνται 7-8 ώρες
• Να περιορίσουν την κατανάλωση αλκοόλ σε ένα ποτό την ημέρα
• Να διακόψουν το κάπνισμα
• Να ελέγχουν τα επίπεδα του στρες

Η διαχείριση όλων των παραπάνω παραγόντων θα παρέχει στον οργανισμό τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να παράγει την κατάλληλη ποσότητα τεστοστερόνης. Το ανθρώπινο σώμα, άλλωστε, έχει την ιδιότητα να προσαρμόζεται στις απαιτήσεις του περιβάλλοντος και να προβαίνει στις απαραίτητες κάθε φορά προσαρμογές. Όταν το περιβάλλον είναι στρεσογόνο , όπως για παράδειγμα συμβαίνει όταν υπάρχει στέρηση ύπνου ή κακή διατροφή, το σώμα προσαρμόζεται με την παραγωγή λιγότερης τεστοστερόνης.
Ακόμα και οι άνδρες που δεν έχουν υπογοναδισμό μπορούν να επωφεληθούν από αυτές τις υγιεινές αλλαγές του τρόπου ζωής.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι εάν ο άνδρας πάρει τεστοστερόνη χωρίς να την έχει όντως ανάγκη, θα διαταράξει την ικανότητα του σώματος του να παράγει δική του τεστοστερόνη, το οποίο μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα τη συρρίκνωση των όρχεων και του πέους.

Είναι πολύ σημαντικό ο άνδρας, πρώτα απ’ όλα, να συζητήσει οποιαδήποτε αλλαγή παρατηρεί στο πέος του και τον ανησυχεί με τον ιατρό του.

Πηγή: huffingtonpost

Διαβάστε Επίσης