Νέα μέθοδος εξωσωματικής γονιμοποίησης με χαμηλότερο κόστος

25/03/2015

Μια προοπτική μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα σε έγκυρο επιστημονικό περιοδικό, σύγκρινε τα αποτελέσματα της συμβατικής εξωσωματικής γονιμοποίησης (IVF) με μια νέα, απλοποιημένη, εργαστηριακή μέθοδο καλλιέργειας εμβρύων και βρήκε ότι τα ποσοστά γονιμοποίησης και εμφύτευσης δε διέφεραν ανάμεσα στις δύο μεθόδους. Με τη νέα μέθοδο, μάλιστα, έχουν ήδη γεννηθεί 16 υγιή μωρά.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, η νέα αυτή μέθοδος της IVF μπορεί να προσφέρεται με πολύ χαμηλότερο κόστος, έτσι ώστε να έχει πρόσβαση σε αυτή μεγαλύτερο μέρος του γενικού πληθυσμού. Χρειάζεται, βέβαια, περεταίρω ποιοτική έρευνα, με σκοπό τον καθορισμό της μείωσης του κόστους, καθώς και τη διερεύνηση της προοπτικής των διαφορετικών ομάδων ασθενών που θα χρησιμοποιήσουν την απλοποιημένη αυτή προσέγγιση.

Ο αριθμός των παιδιών που έχουν γεννηθεί σε όλο τον κόσμο με τη βοήθεια της εξωσωματικής γονιμοποίησης μέχρι σήμερα, ξεπερνά τα 5 εκατομμύρια. Εξαιτίας, όμως, του υψηλού της κόστους η μέθοδος είναι ουσιαστικά διαθέσιμη σε λιγότερο από το 10% του γενικού πληθυσμού. Η επιτυχία των τεχνολογιών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής λοιπόν, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ικανότητα βελτίωσης των μεθόδων, έτσι ώστε να είναι διαθέσιμες, οικονομικά προσιτές και αποτελεσματικές.

Στις αναπτυσσόμενες κοινωνίες, οι συνέπειες της υπογονιμότητας και της μη ηθελημένης ατεκνίας μπορεί να δημιουργήσουν σοβαρά κοινωνικά προβλήματα, ιδιαίτερα στις γυναίκες. Αυτό συμβαίνει, γιατί στις χώρες αυτές οι οικογένειες εξαρτώνται εξ ολοκλήρου από τα παιδιά για την οικονομική τους επιβίωση. Για το λόγο αυτό, η υπογονιμότητα δεν είναι μόνο ένα πρόβλημα της αναπαραγωγικής υγείας του ζευγαριού, αλλά έχει σοβαρές προεκτάσεις, τόσο σε κοινωνικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο δημόσιας υγείας.

Η νέα αυτή μέθοδος χρησιμοποιεί ένα πιο απλό σύστημα καλλιέργειας εμβρύων για να αντικαταστήσει τα πιο ακριβά συστήματα εκκολαπτηρίου, χωρίς να αλλάζει κάτι άλλο από τη διαδικασία, όπως είναι η χειρουργική αφαίρεση του ωαρίου, η εμβρυομεταφορά και η κατάψυξη εμβρύων. Στην σύντομη προοπτική κλινική δοκιμή, άλλωστε, η μέθοδος αυτή φαίνεται να έχει τα ίδια ποσοστά επιτυχίας με αυτά της συμβατικής μεθόδου.

Η απλοποιημένη μέθοδος της εξωσωματικής γονιμοποίησης μπορεί να σηματοδοτήσει την έναρξη μιας νέας εποχής στην ιστορία της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και να αυξήσει την προσβασιμότητα των ατόμων στις θεραπείες αυτές, τόσο στις αναπτυσσόμενες χώρες, όσο και στις αναπτυγμένες. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική αλλαγή, τη στιγμή που η εξωσωματική γονιμοποίηση έχει αρχίσει να είναι μια μέθοδος κατάλληλη μόνο για τα εύπορα ζευγάρια. Οι ερευνητές ευελπιστούν τα αποτελέσματα της μελέτης να επαναπροσανατολίσουν το επιστημονικό ενδιαφέρον από την αναζήτηση νέων εργαλείων και περίτεχνων δοκιμασιών που αυξάνουν το κόστος της θεραπείας, στην εύρεση μεθόδων που μπορεί να έχουν το ίδιο καλά αποτελέσματα με μειωμένο κόστος.
Πηγή : medicalnewstoday

Share on facebook
Share on linkedin
Share on google
Share on email

Θες να λύσεις τα σεξουαλικά προβλήματα που αντιμετωπίζεις;

Οι γιατροί του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών θα σε βοηθήσουν και θα σου λύσουν οποιοδήποτε ανδρολογικό πρόβλημα σε απασχολεί!
ΑΝΔΡΟΛΟΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΑΘΗΝΩΝ
Γνωρίστε τους γιατρούς του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών

ΙΑΤΡΟΙ

Δρ. Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης

Ουρολόγος , Ανδρολόγος

Δρ. Ευάγγελος Ζαχαράκης

Χειρουργός Ουρολόγος Ανδρολόγος

Δρ. Γιάννης Καταφυγιώτης

Χειρουργός Ουρολόγος Ανδρολόγος

Άρθρα του Ανδρολογικού Ινστιτούτου που δε πρέπει να χάσετε