Search
Close this search box.

Ασκήσεις πυελικού εδάφους και για τους άνδρες

Οι ιατροί εδώ και χρόνια συστήνουν στις γυναίκες να κάνουν ασκήσεις πυελικού εδάφους, ή ασκήσεις Kegel, όπως είναι ευρύτερα γνώστες. Ακριβώς επειδή τονώνουν τους μύες του πυελικού εδάφους που υποστηρίζουν τη μήτρα, οι γυναικολόγοι ενθαρρύνουν τις γυναίκες να τις κάνουν κατά τη διάρκεια της κύησης, αλλά και να τις συνεχίσουν για το υπόλοιπο της ζωής τους. Εάν εφαρμοστούν για μερικά λεπτά καθημερινά, οι ασκήσεις αυτές μπορεί να βοηθήσουν στον τοκετό και στην αποκατάσταση του σώματος μετά από αυτό, να συμβάλουν στην πρόληψη της ακράτειας ούρων, καθώς και να βελτιώσουν τη σεξουαλική ζωή των γυναικών.

Οι ασκήσεις Kegel όμως, δεν απευθύνονται πλέον μόνο σε γυναίκες. Αρκετές είναι οι μελέτες που έχουν δείξει ότι οι ασκήσεις πυελικού εδάφους βοηθούν στην αντιμετώπιση της ακράτειας ούρων και ενδεχομένως της στυτικής δυσλειτουργίας (ΣΔ) στους άνδρες. Φαίνεται όμως πως το δύσκολο κομμάτι είναι να πείσει κανείς τους άνδρες μέσης ηλικίας να τις συμπεριλάβουν στην καθημερινή τους ρουτίνα.

Οι άνδρες μπορεί να κάνουν καρδιοτονωτικές ασκήσεις για την καρδιά τους και να γυμνάζουν τους κοιλιακούς τους με στόχο το πολυπόθητο six-pack, αλλά φαίνεται ότι παραμελούν τους μύες του πυελικού εδάφους. Αυτοί όμως είναι οι μύες που σχετίζονται άμεσα με τη σεξουαλική και την ουρολογική υγεία.

Οι άνδρες έχουν το ίδιο δίκτυο μυών πυελικού εδάφους με τις γυναίκες, το οποίο εκτείνεται σαν αιώρα από τον κόκκυγα στο ηβικό οστό. Οι μύες υποστηρίζουν τη μέση, το υπογάστριο, την ουροδόχο κύστη, το έντερο και βοηθούν στην αποφυγή της ακράτειας ούρων και κοπράνων. Στους άνδρες, οι μύες αυτοί περιβάλλουν τη βάση του πέους και ενεργοποιούνται κατά τη διάρκεια της στύσης, του οργασμού και της εκσπερμάτισης. Επίσης είναι υπεύθυνοι για την αύξηση της ροής του αίματος στο πέος.

Όπως όλοι οι μύες, έτσι και οι μύες του πυελικού εδάφους αποδυναμώνονται με την αύξηση της ηλικίας. Για την ενδυνάμωσή τους, η οδηγία που δίνεται στους άνδρες είναι να σφίξουν τους μύες που θα χρησιμοποιούσαν εάν ήθελαν να διακόψουν την ούρηση, ή την έξοδο αεριών από το έντερο. Οι μύες πρέπει να διατηρούνται σε σύσπαση για μερικά δευτερόλεπτα και μετά να χαλαρώνουν. Η διαδικασία θα πρέπει να επαναλαμβάνεται 10-15 φορές.

Ενώ πολλοί πιστεύουν πως οι ασκήσεις αυτές ενισχύουν τη στύση και τον οργασμό, τα ερευνητικά ευρήματα δεν επαρκούν για να το αποδείξουν. Υπάρχουν ωστόσο κλινικές δοκιμές που βρήκαν ότι οι Kegel βοηθούν τους άνδρες που υποφέρουν από πρόωρη εκσπερμάτιση, ενώ κάποιες από αυτές ισχυρίζονται ότι οι εν λόγω ασκήσεις ενδέχεται να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της στυτικής λειτουργίας των ανδρών με ΣΔ. Κάποιοι ειδικοί μάλιστα τις θεωρούν το ίδιο αποτελεσματικές με το Viagra, χωρίς όμως το κόστος και τις παρενέργειες του φαρμάκου.

Πρόσφατα μάλιστα, ένας διακεκριμένος ουρολόγος ο DR Siegel με την ομάδα του ανέπτυξαν ένα νέο σύστημα εκγύμνασης του πυελικού εδάφους , το οποίο προωθούν στην αγορά με τη βοήθεια ενός dvd με αναλυτικές οδηγίες και μιας ειδικής συσκευής με μικρά βάρη που εφαρμόζονται γύρω από το πέος και προσθέτουν λίγη επιπλέον ένταση στις ασκήσεις. Μια μικρή κλινική δοκιμή έχει ξεκινήσει, άλλα μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία απόδειξη της αποτελεσματικότητας του νέου αυτού συστήματος.

Οι ερευνητές μάλιστα που αμφιβάλουν για την αποτελεσματικότητα του νέου αυτού συστήματος, υποστηρίζουν πως πρέπει κανείς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός όταν γίνεται λόγος για ενίσχυση της σεξουαλικής λειτουργίας, καθώς είναι πολλοί οι παράγοντες που την επηρεάζουν, όπως η παχυσαρκία, η διατροφή, η κατάχρηση αλκοόλ και το κάπνισμα. Όλοι αυτοί οι παράγοντες μπορεί να επηρεάσουν τη ροη του αίματος και να έχουν αρνητική επίδραση στη σεξουαλική λειτουργία.
Για τους περισσότερους άνδρες, οι αλλαγές στον τρόπο ζωής είναι ο καλύτερος τρόπος για να βελτιώσουν τη σεξουαλική τους λειτουργία.

Υπάρχουν, ωστόσο, έγκυρα ερευνητικά δεδομένα που καταδεικνύουν τη σημαντικότητα των ασκήσεων Kegel στους άνδρες που υποβλήθηκαν σε προστατεκτομή και είναι σε υψηλό κίνδυνο για εμφάνιση ακράτειας. Τα ευρήματα των σχετικών μελετών είναι τόσο πειστικά που οι χειρουργοί πλέον συστήνουν συστηματικά στους ασθενείς να ξεκινήσουν τις ασκήσεις πριν ή αμέσως μετά το χειρουργείο.

Σε μια από τις κλινικές δοκιμές βρέθηκε ότι ο μέσος χρόνος στον οποίο οι άνδρες κατάφεραν να αποκτήσουν τον πλήρη έλεγχο της κύστης τους ήταν 3.5 μήνες στην ομάδα που έκανε Kegel και έφτασε στους 6 μήνες στην ομάδα που δεν έκανε.

Η αμερικανική ουρολογική εταιρεία, μάλιστα, συστήνει την εξάσκηση με Kegels σε συνδυασμό με άλλες τροποποιήσεις σε επίπεδο συμπεριφοράς για την αντιμετώπιση της υπερδραστήριας κύστης, τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες. Οι ασκήσεις θα πρέπει να αποφεύγονται από τους άνδρες που υποφέρουν από πόνους στη μέση, ενώ οποιοσδήποτε έχει υποβληθεί σε χειρουργείο θα πρέπει να συμβουλευτεί σχετικά τον ιατρό του.

Ενώ οι γυναίκες είναι αρκετά εξοικειωμένες με την εξάσκηση του πυελικού εδάφους, οι άνδρες συχνά αντιμετωπίζουν πρόβλημα στον εντοπισμό των κατάλληλων μυών. Είναι σημαντικό να ζητήσουν τις απαραίτητες διευκρινίσεις από τον ειδικό που εμπιστεύονται. Μια από τις συχνές απαντήσεις που δίνονται είναι ότι οι άνδρες πρέπει να σφίξουν την περιοχή πάνω στην οποία κάθονται όταν ιππεύουν.
Πηγή : blogs.nytimes.com

Διαβάστε Επίσης