Οι ιατροί που εξειδικεύονται στην σεξουαλική υγεία πρέπει να είναι ενημερωμένοι για τον συσχετισμό των προβλημάτων του θυρεοειδούς και των σεξουαλικών προβλημάτων, ειδικά από την στιγμή που η αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών πολλές φορές οδηγεί σε θεαματική βελτίωση της ερωτικής ζωής των ασθενών.
Η παρούσα μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Ιούλιο του 2018 στο Sexual Medicine Reviews, ασχολήθηκε με την σεξουαλική λειτουργία σε συνάρτηση με τις δύο κύριες διαταραχές του θυρεοειδούς:
–Υποθυρεοειδισμός: Ένας υπολειτουργικός θυρεοειδής, ο οποίος δεν παράγει επαρκείς ποσότητες θυρεοειδών ορμονών. Τα τυπικά συμπτώματα περιλαμβάνουν αύξηση βάρους, αίσθημα κόπωσης, δυσκοιλιότητα και δυσανεξία στο κρύο.
–Υπερθυρεοειδισμός: Ένας υπερλειτουργικός θυρεοειδής, ο οποίος παράγει υπερβολικές ποσότητες θυρεοειδών ορμονών. Τα τυπικά συμπτώματα περιλαμβάνουν αυξημένη όρεξη, αύξηση βάρους, δυσανεξία στην ζέστη και νευρικότητα.
Για την έρευνά τους οι επιστήμονες εξέτασαν 12 μελέτες που ερευνούσαν τον συσχετισμό ερωτικής ζωής και θυρεοειδούς σε άντρες και γυναίκες.
Ανακάλυψαν ότι μεταξύ των ασθενών με υποθυρεοειδισμό, το 59%-63% των ανδρών και το 22%-46% των γυναικών βίωνε σεξουαλικές δυσκολίες. Για τους ασθενείς με υπερθυρεοειδισμό τα αποτελέσματα ήταν 48%-77% για τους άνδρες και 44%-60% για τις γυναίκες.
Η στυτική δυσλειτουργία και οι διαταραχές της εκσπερμάτισης ήταν κοινά προβλήματα για τους άνδρες και με τους δυο τύπους θυρεοειδών διαταραχών. Η καθυστερημένη εκσπερμάτιση συσχετίστηκε περισσότερο με τον υποθυρεοειδισμό, ενώ η πρόωρη εκσπερμάτιση συνδέθηκε με τον υπερθυρεοειδισμό.
Για τις γυναίκες τόσο ο υποθυρεοειδισμός όσο και ο υπερθυρεοειδισμός συνδέθηκαν με χαμηλή ερωτική επιθυμία, ανεπαρκή λίπανση του κόλπου, δυσκολία στον οργασμό, χαμηλή ικανοποίηση και δυσπαρευνία.
Οι συγγραφείς υποδεικνύουν τους παρακάτω μηχανισμούς:
- Ορμονικές διαταραχές: Και ο υπερθυρεοειδισμός και ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να επεμβαίνουν στις ορμόνες. Για παράδειγμα, ανιχνεύθηκαν χαμηλότερες ποσότητες ελεύθερης και ολικής τεστοστερόνης στους άνδρες με υποθυρεοειδισμό. Στους άνδρες με υπερθυρεοειδισμό, η αύξηση στις τιμές τις φυλοσύνδετης σφαιρίνης οδήγησε σε υπεροιστρογοναιμία η οποία με την σειρά της μείωσε την διαθέσιμη τεστοστερόνη.
Στις γυναίκες με υποθυρεοειδισμό, η η χαμηλή συγκέντρωση θυρεοειδών ορμονών είναι ο πιο σημαντικός παράγων που επηρεάζει την ερωτική διάθεση.
Ο υποθυρεοειδισμός επίσης σχετίζεται με την υπερπρολακτιναιμία (υψηλά επιπεδα προλακτίνης στο αίμα) σε άνδρες και γυναίκες που θεωρείται ότι οδηγεί σε χαμηλή ερωτική επιθυμία.
- Έμμεσες επιπτώσεις: Πολλοί ασθενείς με υποθυρεοειδισμό νιώθουν κουρασμένοι και καταβεβλημμένοι. Επίσης είναι πιο πιθανό να πάσχουν από μεταβολικό σύνδρομο το οποίο αποτελεί συχνά πρόδρομο καρδιαγγειακών νοσημάτων και διαβήτη τύπου 2. Όλοι αυτοί οι παράγοντες μπορούν να συνεισφέρουν στα σεξουαλικά προβλήματα.
Επίσης το άγχος και η κατάθλιψη που συχνά συνοδεύουν τον υπερθυρεοειδισμό επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την σεξουαλική λειτουργία.
Η θεραπεία και των δυο δυσλειτουργιών του θυρεοειδούς, επέφερε σύμφωνα με τους ερευνητές «θεαματική βελτίωση» στην ερωτική ζωή των ασθενών. Επίσης εξέφρασαν την ανησυχία τους ότι τα σεξουαλικά συμπτώματα των ασθενών δεν τυγχάνουν της κατάλληλης προσοχής των ειδικών, κάτι που τονίζεται από τα μικρά δείγματα σε πολλές από τις έρευνες που εξέτασαν.
Οι συγγραφείς της έρευνας καταλήγουν: «Δυστυχώς υπάρχει έλλειψη σε καλοσχεδιασμένες μελέτες που περιγράφουν την συχνότητα, την παθοφυσιολογία και την έκβαση σε ασθενείς με σεξουαλικά προβλήματα με υπόβαθρο θυρεοειδούς παθολογίας. Τα σεξουαλικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν αυτοί οι ασθενείς συχνά αντιμετωπίζονται ως χαμηλή προτεραιότητα, με σημαντική όμως επίπτωση στην ποιότητα ζωής τους.»