Search
Close this search box.

Βιντεοπαιχνίδια και σεξουαλική υγεία

Οι ερευνητές ανακάλυψαν πιθανό συσχετισμό μεταξύ βιντεοπαιχνιδιών και της σεξουαλικής υγείας των ανδρών.

Η προκαταρκτική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Sexual Medicine, βρήκε ότι οι άνδρες που παίζουν βιντεοπαιχνίδια για περισσότερο από μια ώρα κάθε ημέρα είναι λιγότερο πιθανό να παρουσιάσουν πρόωρη εκσπερμάτιση (ΠΕ) και πιο πιθανό να έχουν μειωμένη σεξουαλική διάθεση σε σχέση με τους μη παίχτες.

Η ηλεκτρονική διασκέδαση έχει γίνει πιο δημοφιλής τις τελευταίες δεκαετίες και ενώ έχουν υπάρξει έρευνες για την γενικότερη επίδραση στην υγεία των παιχτών, δεν έχει δοθεί η πρέπουσα βαρύτητα στις επιπτώσεις στην σεξουαλική υγεία.

Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε δεδομένα από 396 άνδρες ηλικίας μεταξύ 18 και 50 ετών, που ήταν σεξουαλικά ενεργοί τις τελευταίες 4 εβδομάδες. Σχεδόν το 72% των συμμετεχόντων (“gamers”) έπαιζαν βιντεοπαιχνίδια για τουλάχιστον μια ώρα καθημερινά. Το υπόλοιπο 28% έπαιζε λιγότερο από μια ώρα ή καθόλου.

Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν δυο ερωτηματολόγια: Το International Index of Erectile Function (IIEF) και το Premature Ejaculation Diagnostic Tool (PEDT). To IIEF αξιολογεί πέντε τομείς της ανδρικής σεξουαλικής υγείας: στυτική λειτουργία, οργασμό, ερωτική επιθυμία, ικανοποίηση από τη συνουσία και ικανοποίηση από την ερωτική ζωή ενώ το PEDT αξιολογεί την βαρύτητα της πρόωρης εκσπερμάτισης.

Οι συμμετέχοντες επίσης ερωτήθηκαν για την ηλικία τους, την οικογενειακή τους κατάσταση, το πόσο έπαιζαν βιντεοπαιχνίδια και την σεξουαλική δραστηριότητα τους τις τελευταίες 30 ημέρες.

Ένας σύνδεσμος για τα ερωτηματολόγια δημοσιεύτηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και κάποιοι χρήστες προχώρησαν σε αναδημοσίευση στις διαδικτυακές κοινότητες που συμμετέχουν.

Οι μέση ηλικία των gamers ήταν τα 27 έτη και των μη gamers τα 28 και οι περισσότεροι άνδρες και των δύο κατηγοριών ήταν ετεροφυλόφιλοι ∙ το 2.5% των gamers και το 9.2% των μη gamers αυτοπροσδιορίστηκαν ως ομοφυλόφιλοι. Σχεδόν το 71% των gamers βρίσκονταν σε σταθερή σχέση ενώ για τους υπόλοιπους το ποσοστό ήταν 68%.

Οι επιδόσεις στο IIEF δεν ανέδειξαν ουσιώδεις διαφορές μεταξύ των δυο ομάδων στους τομείς της στυτικής λειτουργίας, του οργασμού και της ευρύτερης ικανοποίησης, παρόλα αυτά οι μη gamers επέδειξαν ελαφρά καλύτερες μέσες επιδόσεις στον τομέα της ερωτικής επιθυμίας.

Σε γενικές γραμμές οι gamers είχαν σημαντικά χαμηλότερα σκορ στο PEDT, κάτι που δείχνει μικρότερη συχνότητα και βαρύτητα πρόωρης εκσπερμάτισης σε αυτή την ομάδα, Μάλιστα με βάση τα κριτήρια του PEDT, όλοι οι gamers που συμμετείχαν δεν πληρούσαν τα κριτήρια διάγνωσης για πρόωρη εκσπερμάτιση σε αντίθεση με τους μη gamers που μόλις το 31% δεν έπασχε από πρόωρη εκσπερμάτιση, με το 34% να θεωρείται ότι πιθανώς πάσχει από πρόωρη εκσπερμάτιση και το 35% να πληρεί τα κριτήρια διάγνωσης με ΠΕ.

Οι ερευνητές υποθέτουν ότι σε αυτό παίζει ρόλο το «σύστημα ανταμοιβής» των βιντεοπαιχνιδιών και η επήρειά του στο ντοπαμινεργικό σύστημα. Ο νευροδιαβιβαστής ντοπαμίνη είναι η ορμόνη της ευχαρίστησης και σχετίζεται με την εκσπερμάτιση και τον οργασμό και επίσης αυξάνεται όταν οι gamers αποδίδουν καλά στο παιχνίδι.

Η ερευνητική ομάδα υποστηρίζει πως «το gaming σαν πηγή επαναλαμβανόμενων κορυφώσεων ντοπαμίνης μπορεί να λειτουργεί εκπαιδευτικά για την ομοιόσταση των παιχτών, προκαλώντας χαμηλότερη ενεργοποίηση των υποδοχέων με τα ίδια επίπεδα ντοπαμίνης ∙ αυτό μπορεί να προκαλεί ανοχή στο αντανακλαστικό σύστημα εκσπερμάτισης και μειωμένο ενδιαφέρον για την συνουσία καθεαυτή, κάτι που θα μπορούσε να εξηγήσει τα ευρήματα μας».

Επιπροσθέτως το η ένταση που μπορεί να προκαλεί το παιχνίδι είναι πιθανό να αυξάνει τα επίπεδα της ορμόνης προλακτίνη, που εν δυνάμει μπορεί να μειώσει τη λίμπιντο και να καθυστερεί την εκσπερμάτιση.

Οι συγγραφείς αναγνωρίζουν ότι δεν είχαν διαθέσιμα τα ιατρικά ιστορικά των συμμετεχόντων ή το ορμονικό τους προφίλ και αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει την σεξουαλική τους συμπεριφορά, όμως ακόμα και αυτή η γνώση δεν θα οδηγούσε σε συγκεκριμένα συμπεράσματα και κάλεσαν την επιστημονική κοινότητα να προβεί σε έρευνες μεγαλύτερης κλίμακας πάνω στο θέμα.

Οι συγγραφείς καταλήγουν ότι «η ταυτοποίηση της σχέσης μεταξύ ηλεκτρονικής ψυχαγωγίας και ανδρικής σεξουαλικής συμπεριφοράς θα μπορούσε να επιτρέψει μια διαφορετική προσέγγιση στους ασθενείς με ΠΕ και χαμηλή λίμπιντο».

Διαβάστε Επίσης