Μόνιμη βλάβη στην όραση σε ασθενή από υπερβολική δόση σιλδεναφίλης

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Ένα ακομα ατυχές περιστατικό έρχεται να τονίσει την σημασία της σωστής χρήσης των φαρμάκων για την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας, όπως επίσης και τα προβλήματα που μπορούν να προκληθούν όταν αυτά λαμβάνονται αλόγιστα και χωρίς την εποπτεία θεράποντος ιατρού.

Πολύ υψηλές δόσεις κιτρικής σιλδεναφίλης μπορούν να οδηγήσουν σε μακροχρόνιες –ή και μόνιμες-  βλάβες στην όραση όπως αναφέρειται στο Retinal cases & Brief Reports.

Η κιτρική σιλδεναφίλη είναι το ενεργό συστατικό στο Viagra, έναν αναστολέα PDE5 που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας (ΣΔ). Κάποιες φορές χρησιμοποιείται επίσης για την αντιμετώπιση της πνευμονικής υπέρτασης.

Αλλοιώσεις στην όραση αποτελούν γνωστή παρενέργεια της κιτρικής σιλδεναφίλης, συνήθως όμως τα προβλήματα υποχωρούν μέσα σε 24 ώρες από την λήψη του φαρμάκου.

Η εξεταζόμενη περίπτωση αφορά άνδρα 31 ετών ο οποίος παράγγειλε μέσω διαδικτύου κιτρική σιλδεναφίλη σε υγρή μορφή. Η συνιστώμενη δόση ήταν 50mg, αλλά ο συγκεκριμένος άνδρας έλαβε πολύ μεγαλύτερη δόση (η ακριβής ποσότητα δεν διευκρινίζεται).

Σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά την λήψη, ο άνδρας παρουσίασε όραση κοκκινης απόχρωσης και στα δύο μάτια. Όταν τα συμπτώματα δεν υποχώρησαν μετά το πέρας δυο ημερών, ο ασθενής εισήχθη στα επείγοντα περιστατικά εφημερεύοντος νοσοκομείου.

Μετά τις απαραίτητες εξετάσεις, διαγνώστηκε με εμμένουσα τοξικότητα του αμφιβληστροειδούς με μόνιμη βλάβη της εξωτερικής στοιβάδας. Έναν χρόνο μετά και παρά την συνεχιζόμενη θεραπεία, η όραση του δεν έχει βελτιωθεί.

Οι γιατροί στο New York Eye and Ear Infirmary του ιατρικού κέντρου Mount Sinai προέβησαν σε σειρά εξειδικευμένων εξετάσεων στα μάτια του ασθενούς, οι οποίες τους επέτρεψαν να εντοπίσουν μικροσκοπικές δομικές αλλοιώσεις στα κωνιοφόρα κύτταρα, τα οποία είναι αυτά που επιτρέπουν στους ανθρώπους να διακρίνουν τα διαφορετικά χρώματα.

«Πολλοί άνθρωποι έχουν την φιλοσοφία ότι αν λίγο είναι καλό, τότε πολύ είναι καλύτερο. Αυτή η περίπτωση μας δείχνει πόσο επικίνδυνη μπορεί να είναι η υπεροσολογία ενός πολύ κοινού φαρμάκου ευρύτατης χρήσης» ανέφερε στο ιατρικό ανακοινωθέν ο επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας Richard Rosen, Διευθυντής του Κέντρου Αμφιβληστροειδούς στο New York Eye and Ear Infirmary του ιατρικού κέντρου Mount Sinai.

«Το να συναντήσουμε αυτές τις δομικές αλλαγές ήταν απρόσμενο, εξηγούσε απόλυτα όμως τα συμπτώματα τα οποία ανέφερε ο ασθενής. Παρά το γεγονός ότι οι αλλοιώσεις της όρασης είναι μια από τις συνηθέστερες παρενέργειες αυτού του φαρμάκου, για πρώτη φορά καταφέρνουμε να δούμε την δομική επίδραση στον αμφιβληστροειδή χιτώνα» προσθέτει ο Δρ. Rosen.

«Τα ευρήματα μας μπορούν να βοηθήσουν τους γιατρούς όλων των ειδικοτήτων να κατανοήσουν τις πιθανές κυτταρικές αλλαγές που μπορεί να συμβούν σε ασθενείς που κάνουν κατάχρηση του φαρμάκου, έτσι κι αυτοί με την σειρά τους να ενημερώσουν και να εκπαιδεύσουν καλύτερα τους ασθενείς για την ορθολογική χρήση του» καταλήγει ο Δρ. Rosen

Πηγή: International Society of  Sexual Medicine (ISSM)

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Διαβάστε Επίσης

konstantinos konstantinidis

Δρ. Κωνσταντινίδης

Πάνω από 25 χρόνια δίνουμε λύσεις

Στο Ανδρολογικό Ινστιτούτο Αθηνών προσφέρουμε μόνιμες, ασφαλείς και υπεύθυνες ιατρικές λύσεις.

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο andrologia.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.