Search
Close this search box.

Θεραπεία υποκατάστασης τεστοστερόνης και COVID-19

Κατά την πορεία της τρέχουσας πανδημίας οι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο έχουν διαπιστώσει ότι οι άνδρες νοσούν σοβαρότερα από τις γυναίκες από τον κορωνοιό SARS-CoV-2 και παρουσιάζουν μεγαλύτερη θνησιμότητα.

Προσπαθώντας να κατανοήσουν το μηχανισμό πίσω από την δυσμενέστερη έκβαση στους άνδρες, οι ερευνητές ξεκίνησαν να εξετάζουν τον ρόλο που θα μπορούσε να παίζει η τεστοστερόνη στους ασθενείς με λοίμωξη COVID-19

Η παρούσα μελέτη χρησιμοποίησε αναδρομικά δεδομένα από 32 άνδρες που λάμβαναν θεραπεία υποκατάστασης τεστοστερόνης και οι οποίοι διαγνώστηκαν με COVID-19 στο χρονικό διάστημα Μάρτιος – Μάιος 2020. Οι ερευνητές επίσης χρησιμοποίησαν ως ομάδα ελέγχου 63 άνδρες που νόσησαν από COVID-19 οι οποίοι δεν λάμβαναν θεραπεία υποκατάστασης τεστοστερόνης.

Οι συννοσηρότητες όπως το κάπνισμα, η υπέρταση, ο διαβήτης και οι καρδιαγγειακές παθήσεις καταγράφηκαν σε κάθε μια από τις δυό ομάδες και καταγράφηκε λεπτομερές ιστορικό σε κάθε άνδρα για τις νοσηλείες, για τις εισαγωγές σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, για τη μηχανική υποστήριξη της αναπνοής, για τυχόν θρομβοεμβολικά επεισόδια και τέλος θάνατο.

Συνολικά, ο μέσος όρος ηλικίας των ανδρών ήταν τα 53 χρόνια και οι τυχόν συννοσηρότητες δεν παρουσίασαν στατιστικά σημαντική διαφορά μεταξύ των δύο ομάδων.

Οι δυό ομάδες παρουσίασαν παρόμοιο αριθμό εισαγωγών σε νοσοκομείο, θρομβοεμβολικών επεισοδίων και θανάτων. Αν και η διαφορά δεν ήταν στατιστικά σημαντική, η άνδρες σε θεραπεία υποκατάστασης τεστοστερόνης ήταν λιγότερο πιθανό να εισαχθούν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και να χρειαστούν μηχανική υποστήριξη της αναπνοής.

Οι συντάκτες της μελέτης επισημαίνουν: «Αν και τα ανδρογόνα πιθανολογείται ότι παίζουν κάποιο ρόλο στην έκβαση της λοίμωξης, η συνολική κλινική εικόνα είναι πολύ πιο περίπλοκη και περιλαμβάνει τον κίνδυνο έκθεσης, την ηλικία, τις συννοσηρότητες, την γενετική προδιάθεση αλλά και την κοινωνική-οικονομική κατάσταση του ασθενούς».

Η έρευνα παρόλα αυτά υπόκειται σε περιορισμούς: Το δείγμα ασθενών ήταν μικρό και τα επίπεδα τεστοστερόνης στην ομάδα ελέγχου δεν ήταν γνωστά. Η ερευνητική ομάδα συστήνει περαιτέρω μελέτη ούτως ώστε να βοηθήσει του γιατρούς στην πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση της λοίμωξης COVID-19 σε ασθενείς που λαμβάνουν θεραπεία υποκατάστασης τεστοστερόνης.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Jurnal of Sexual Medicine, στο τεύχος Οκτωβρίου.

Διαβάστε Επίσης