Γονόρροια

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Η γονόρροια (ή βλεννόρροια) είναι μια από τις πιο τυπικές σεξουαλικά μεταδιδόμενους νόσους. Για ιστορικούς λόγους, η ύπαρξή της ήταν γνωστή από τα αρχαία χρόνια, αφού έχουμε αναφορές σε αυτή σε αρχαία αιγυπτιακά κείμενα περίπου 3 χιλιάδες χρόνια προ Χριστού!

Αν και η ανακάλυψη της πενικιλλίνης γύρω στο 1950 – της πρώτης αποτελεσματικής και μόνιμης θεραπείας για τη γονόρροια – βοήθησε ουσιαστικά στην ελάττωση της συχνότητας της νόσου, η γονόρροια ακόμα διαγιγνώσκεται στα πλαίσια διερεύνησης για πιθανά σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα. Όπως και στην περίπτωση της σύφιλης, η εμφάνιση νέων ανθεκτικών στελεχών και οι μεγάλες μετακινήσεις πληθυσμών είναι υπεύθυνες για την «αναζωπύρωση» της γονόρροιας.

Στον άνδρα, η γονόρροια προκαλεί έντονη ενόχληση στην ούρηση και τοπική φλεγμονή στην έξοδο της ουρήθρας. Αυτό συνήθως συμβαίνει μερικές ημέρες αφού εκτεθεί κανείς στο μικρόβιο. Τα ενοχλήματα είναι γενικά αρκετά έντονα και ο άνδρας αναζητεί ιατρική βοήθεια και συμβουλή άμεσα. Στις γυναίκες, τα συμπτώματα δεν είναι πάντα έντονα. Η γονόρροια μπορεί να εγκατασταθεί στον τράχηλο της μήτρας – τραχηλίτιδα. Μπορεί επίσης δυνητικά να «ανεβεί» προς τη μήτρα και τις σάλπιγγες προκαλώντας φλεγμονή (φλεγμονώδη νόσο πυέλου). Τα συμπτώματα μοιάζουν συχνά με αυτά που προκαλούνται από τα χλαμύδια, αν και με τη γονόρροια η ενόχληση μπορεί να είναι σαφώς εντονότερη. Τόσο σε άνδρες όσο και γυναίκες, η γονόρροια μπορεί κάποιες φορές να ταξιδέψει διαμέσου του αίματος σε άλλα όργανα πχ. τις αρθρώσεις, προκαλώντας τοπική φλεγμονή πχ. αρθρίτιδα.

Η διάγνωση γίνεται με λήψη δείγματος για μικροβιολογική εξέταση από την ουρήθρα και τον τράχηλο της μήτρας. Η θεραπεία είναι γενικά με αντιβιοτική θεραπεία, αν και ορισμένα νέα στελέχη είναι ανθεκτικά στα παραδοσιακά φάρμακα και απαιτούν νέους συνδυασμούς. Ιδιαίτερα στις γυναίκες που έχουν έντονα συμπτώματα από την κοιλιά, η θεραπεία συχνά ξεκινά άμεσα αν ο ιατρός υποψιάζεται φλεγμονή των γεννητικών οργάνων, πριν ακόμη είναι διαθέσιμα τα αποτελέσματα των τεστ. Έχει νόημα η αναζήτηση και θεραπεία των ερωτικών συντρόφων. Το προφυλακτικό ελαττώνει δραστικά την πιθανότητα μετάδοσης της γονόρροιας.

Η ανησυχία στην περίπτωση που μια γυναίκα εκτεθεί στη γονόρροια είναι ότι η φλεγμονή των εσωτερικών γεννητικών οργάνων μπορεί να προκαλέσει θέμα υπογονιμότητας. Η πιθανότητα υπογονιμότητας μετά από ένα επεισόδιο φλεγμονής της πυέλου είναι περίπου 10%, ενώ αυξάνεται στο 40% μετά από τρία επεισόδια.

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Διαβάστε Επίσης

konstantinos konstantinidis

Δρ. Κωνσταντινίδης

Πάνω από 25 χρόνια δίνουμε λύσεις

Στο Ανδρολογικό Ινστιτούτο Αθηνών προσφέρουμε μόνιμες, ασφαλείς και υπεύθυνες ιατρικές λύσεις.

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο andrologia.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.