Στυτική δυσλειτουργία και η χρήση της σιλδεναφίλης

Σε πάνω από 100.000 άνδρες με στυτική δυσλειτουργία (ΣΔ) στις Η.Π.Α. παρατηρήθηκε ότι η σιλδεναφίλη ήταν ο πιο κοινά συνταγογραφούμενος αναστολέας φοσφοδιαστεράσης τύπου 5 (PDE5i) μεταξύ των ετών 2010 και 2015, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Sexual Medicine.

Επίσης οι ανευρέθηκε ότι οι ασθενείς ήταν πιθανότερο να συνεχίσουν την θεραπεία τους με σιλδεναφίλη σε σχέση με την ταδαλαφίλη και την βαρδεναφίλη.

Οι αναστολείς PDE5 υπάρχουν σαν θεραπευτική επιλογή στις Η.Π.Α. από το 1998, όταν η σιλδεναφίλη εγκρίθηκε για πρώτη φόρα. Η ταδαλαφίλη και η βαρδεναφίλη έγιναν διαθέσιμες το 2003 και τα θεραπευτικά πρωτόκολλα αναφέρθηκαν ήδη από το 2005, χωρίς όμως να έχουν ανανεωθεί έκτοτε. Η παρούσα μελέτη παρέχει μια πιο σύγχρονη οπτική σε σχέση με το πως οι αναστολείς PDE5 συνταγογραφούνται και χρησιμοποιούνται σήμερα.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από την βάση δεδομένων MarketScan Commercial and Medicare Supplement Databases για την περίοδο από την 1η Ιανουαρίου 2010 μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2015. Εξέτασαν το ιστορικό 106,206 ασθενών, ηλικίας 18 ετών και άνω την στιγμή της πρώτης συνταγογράφησής τους με αναστολέα PDE5.

Κατά μέσο όρο, η ηλικία των ανδρών ήταν τα 50 έτη. Περίπου το 44% έπασχε από δυσλιπιδαιμία, το 43% από υπέρταση, το 15% από διαβήτη και το 11% έπασχε από κατάθλιψη. Περίπου το 49% ξεκίνησε την θεραπευτική αγωγή με σιλδεναφίλη, το 38% με ταδαλαφίλη και το 13% με βαρδεναφίλη.

Αλλαγή αγωγής θεωρήθηκε η αλλαγή μέσα σε 60 μέρες μετά το τέλος των φαρμάκων της αρχικής συνταγής. Σε αυτό το χρονικό διάστημα το 2,71% των ασθενών που λάμβαναν σιλδεναφίλη μεταπήδησε σε άλλο αναστολέα PDE5, σε σύγκριση με το 2,81% όσων λάμβαναν ταδαλαφίλη και 3,88% όσων λάμβαναν βαρδεναφίλη.

Για όσους ασθενείς μεταπήδησαν σε άλλη αγωγή, η σιλδεναφίλη ήταν η συχνότερη επιλογή για όσους ξεκίνησαν με ταδαλαφίλη ενώ όσοι ξεκίνησαν με βαρδεναφίλη μεταπήδησαν σε παρόμοιους αριθμούς στην σιλδεναφίλη ή την ταδαλαφίλη.

Σχεδόν το 0,54% των ανδρών χρησιμοποίησε για κάποια περίοδο δυο φάρμακα ταυτόχρονα. Το 0,35% των ασθενών που λάμβαναν σιλδεναφίλη έλαβαν ταυτόχρονα και άλλον αναστολέα PDE5 ˙ για την ταδαλαφίλη και την βαρδεναφίλη τα ποσοστά ήταν 0,75% και 0,62% αντίστοιχα.

Οι συγγραφείς της έρευνας σημειώνουν ότι δεν γνώριζαν τον τρόπο με τον οποίο οι ασθενείς επέλεξαν τον αρχικό αναστολέα PDE5 ή το πόσο πιστά ακολουθούσαν την αγωγή τους. Επιπλέον δεν είναι γνωστό για ποιούς λόγους οι ασθενείς άλλαζαν την αγωγή τους.

Η επιστημονική ομάδα καταλήγει: «Χρειαζόμαστε μεγαλύτερη πληροφόρηση για την αρχική επιλογή φαρμάκου και τους λόγους τους οποίους η εναλλαγή φαρμάκου μπορεί τελικά να βελτιώση την εμπειρία του ασθενούς».

Διαβάστε Επίσης