Search
Close this search box.

Ένας τεχνητός όρχις θα μπορούσε να θεραπεύσει την ανδρική υπογονιμότητα

Ερευνητές από την Καλιφόρνια ελπίζουν να είναι οι πρώτοι παγκοσμίως που θα καταφέρουν να κατασκευάσουν έναν τεχνητό όρχι, ικανό να παράγει ανθρώπινο σπέρμα. Μια τέτοια κατασκευή θα μπορούσε να επιτρέψει στους υπογόνιμους άνδρες να τεκνοποιήσουν.

 

Ενώ πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει πως είναι πιθανό να θεραπεύσει κανείς υπογόνιμα αρσενικά ποντίκια, παράγοντας σπέρμα από βλαστοκύτταρα, κάτι ανάλογο δεν έχει εφαρμοσθεί σε ανθρώπους. Η ερευνητική ομάδα από την Καλιφόρνια λοιπόν, ελπίζει να αναπτύξει μια ανθρώπινη βιολογική μηχανή παραγωγής σπέρματος.

 

Η κατασκευή αυτή δε θα έχει σχέση με το εμφύτευμα που τοποθετείται στους άνδρες που δεν έχουν ένα όρχι, ούτε και θα μοιάζει η μορφή της με αυτή ενός όρχεως. Θα έχει μορφή κυλινδρική με μήκος μερικών εκατοστών.

Άλλες ερευνητικές ομάδες έχουν προσπαθήσει να παράγουν σπέρμα στο εργαστήρια αλλά τα κύτταρα που συμμετείχαν στη διαδικασία δε περνούσαν από όλα τα απαραίτητα στάδια. Τα κύτταρα πρέπει, υπό φυσιολογικές συνθήκες, να περάσουν από 12 στάδια ώστε να γίνουν λειτουργικό σπέρμα, αλλά μέσα στο εργαστηριακό δοχείο, η διαδικασία σταματά στο 9, ή το 10. Μόνο μέσα στο εξειδικευμένο περιβάλλον ενός όρχεως μπορεί η διαδικασία να ολοκληρωθεί.

Οι ερευνητές λένε πως θέλουν να ανακατασκευάσουν τον όρχι σε ένα τεχνητό περιβάλλον, με όλες του τις συνιστώσες.

 

Για να κατασκευάσουν τον τεχνητό όρχι, οι ερευνητές θα πρέπει καταρχάς να επικεντρωθούν στην καλλιέργεια κυττάρων που φυσιολογικά, κατά την ανάπτυξή τους, θρέφουν  το σπέρμα, συμπεριλαμβανομένων και των κυττάρων Sertoli. Στη συνέχεια θα προστεθούν εμβρυικά βλαστοκύτταρα, τα οποία μπορούν να εξελιχθούν σε οποιοδήποτε κύτταρο του ανθρώπινου σώματος. Τα βλαστοκύτταρα αυτά θα ενισχυθούν με γονιδιακό υλικό, που θα τα οδηγήσει στο σωστό μονοπάτι, έτσι ώστε να εξελιχθούν σε πρόδρομα σπερματικά κύτταρα. Στην ουσία, οι ερευνητές ελπίζουν να ανακατασκευάσουν το περιβάλλον εντός των σπερματοφόρων σωληνίσκων, όπου συνθέτεται τι σπέρμα.

Ο τεχνητός όρχις θα έχει διάρκεια ανάλογη με τη χρονική διάρκεια του κύκλου παραγωγής σπέρματος, περίπου δηλαδή 70 ημέρες. Κατόπιν θα πρέπει να κατασκευαστεί ένας άλλος όρχις.

 

Πρόκειται για ένα φιλόδοξο project, το οποίο όμως εάν έχει επιτυχία θα αλλάξει τα δεδομένα στην αντιμετώπιση της ανδρικής υπογονιμότητας. Στην ουσία πρόκειται για την προσπάθεια δημιουργίας σπέρματος με την ανα- κατασκευή του περιβάλλοντος όπου η παραγωγή σπέρματος λαμβάνει χώρα και την πρόσθεση βλαστοκυττάρων.

Για τη χρησιμοποίηση αυτής της τεχνικής σε υπογόνιμους άνδρες, οι επιστήμονες είναι πιθανό να χρησιμοποιήσουν βλαστοκύτταρα από τον ίδιο τον ασθενή και όχι εμβρυικά. Στην περίπτωση αυτή, οι ερευνητές θα πρέπει να πάρουν κύτταρα από το δέρμα του ασθενούς και να γυρίσουν το χρόνο πίσω, έτσι ώστε τα κύτταρα αυτά να μπορούν να εξελιχθούν σε σπερματικά. Αναμένουμε την ερευνητική εξέλιξη λοιπόν για να δούμε αν κάτι τέτοιο είναι εφικτό. Η ερευνητική ομάδα ελπίζει να ολοκληρώσει τον τεχνητό όρχι σε 5 με 7 χρόνια.

 

Πηγή :msnbc

Διαβάστε Επίσης

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο andrologia.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.