Search
Close this search box.

Εστιακή θεραπεία για τον καρκίνο του προστάτη

Εστιακή θεραπεία για τον καρκίνο του προστάτη

Δρ. Ν. Μερτζιώτης,
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών,
Διευθυντής Κλινικής Επανορθωτικής Ουρολογίας και Χειρουργικής Ανδρολογίας Metropolitan General.

Ο καρκίνος του προστάτη είναι η δεύτερη πιο συχνή κακοήθεια στον άνδρα στην Ευρώπη. Τα τελευταία 25 χρόνια που καθιερώθηκε η προληπτική εξέταση του PSA, όλο και περισσότεροι άνδρες διαγιγνώσκονται με πρώιμο καρκίνο του προστάτη. Έχει υπολογισθεί ότι μόνο δύο στους 1000 άνδρες θα καταλήξουν από αυτή την πάθηση. Έτσι, πολλοί άνδρες με εντοπισμένο καρκίνο προστάτη θα οδηγηθούν στο χειρουργείο για ριζική αφαίρεση του οργάνου, πολλές φορές χωρίς να το χρειάζονται, με αναπόφευκτες τις συνέπειες της ακράτειας και της στυτικής δυσλειτουργίας για πολλούς από αυτούς. Θα πρέπει λοιπόν να οδηγούνται στην χειρουργική αίθουσα μόνον οι άνδρες που ο όγκος τους είναι διηθητικός και πρόκειται να δώσει μεταστάσεις, οπότε και θα ωφεληθούν από την χειρουργική θεραπεία. Επειδή αυτό δυστυχώς ακόμα δεν είναι εφικτό, τα τελευταία χρόνια η έρευνα έχει εστιασθεί στο πως οι χειρουργικές θεραπείες θα γίνουν λιγότερο επεμβατικές, άρα θα υπάρχουν λιγότερες επιπλοκές και ακόμα καλύτερα, να θεραπευτεί ο καρκίνος χωρίς χειρουργείο και ταυτόχρονα χωρίς τον φόβο υποτροπής ή εξάπλωσης του.

Η εστιακή θεραπεία (focal therapy) είναι ο νέος επαναστατικός τρόπος αντιμετώπισης του καρκίνου του προστάτη. Το μέλλον λοιπόν στην θεραπεία του καρκίνου του προστάτη έχει αρχίσει ήδη και εφαρμόζεται σε γνωστά κέντρα των Η.Π.Α. (Medical Harvard University Hospital, Mayo Clinic, κ.α.) και σε πολύ λίγα κέντρα της Ευρώπης (University College of London, Αγγλία) αλλά τώρα και στη χώρα μας, από τον Δρ. Μερτζιώτη και την ομάδα του.

Πρόκειται για μια καινούρια μέθοδο απεικόνισης η οποία συνδυάζει τη μαγνητική τομογραφία του προστάτη με το διορθικό υπερηχογράφημα (fusion τεχνική). Λαμβάνουμε με τη μαγνητική μια τρισδιάστατη εικόνα του προστάτη αλλά και της βλάβης (του όγκου) και τοποθετούμε τις εικόνες αυτές στον υπέρηχο που εκτελούμε εκείνη την στιγμή και με αισθητήρα μας καθοδηγεί απευθείας στην βλάβη που έχει ήδη βρει η μαγνητική για να πάρουμε βιοψία, με απόλυτη ακρίβεια, μόνο από την ύποπτη εστία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μικρότερο έως μηδενικό ποσοστό λοιμώξεων και τριπλάσιο ποσοστό ανίχνευσης καρκίνων σε σχέση με την συμβατική μέθοδο. Μόλις η βλάβη με ιστολογική αποδειχθεί ότι είναι καρκινική, τότε με εξαιρετική ακρίβεια καταστρέφεται, απευθείας με βελόνα (που φέρει την ίνα του laser) δια μέσω του δέρματος χωρίς τομή, αφήνοντας άθικτα τα υγιή κύτταρα και τους ιστούς του προστάτη. Συνήθως γίνεται χωρίς γενική αναισθησία ενώ ο ασθενής φεύγει από το νοσοκομείο μετά από λίγες ώρες.

Θα πρέπει να τονίσουμε ότι δεν πρόκειται για μια μέθοδο που αφορά όλους τους όγκους του προστάτη παρά εκείνους που δεν είναι εκτεταμένοι, είναι εντοπισμένοι χαμηλού ή μέσου βαθμού κακοήθειας και είναι μονήρεις.

Πηγή πρώτης δημοσίευσης

Διαβάστε Επίσης