Το σεξ μπορεί να προφυλάξει από το στρες της πανδημίας

Τα αυστηρά lockdown και η περιρρέουσα ατμόσφαιρα έχουν επηρεάσει δραματικά τις ερωτικές σχέσεις και την σεξουαλική υγεία στην Ιταλία σύμφωνα με νέα έρευνα του Journal of Sexual Medicine.

Παρόλα αυτά όμως η σεξουαλική δραστηριότητα μπορεί να προστατεύσει ποικιλοτρόπως τους άνδρες και τις γυναίκες σε αυτή την δύσκολη περίοδο.

Ο SARS-CoV-2, ο ιος που προκαλεί την λοίμωξη COVID-19 ξεκίνησε να μεταδίδεται διεθνώς τον Δεκέμβριο του 2019 και η Ιταλία όπως και πολλές άλλες χώρες, υιοθέτησε αυστηρά μέτρα εγκλεισμού και περιορισμού των κοινωνικών επαφών των οποίων σκοπός ήταν ο περιορισμός της μετάδοσης του ιού. Πολλοί άνθρωποι όμως που ζουν σε αυτές τις συνθήκες αντιμετώπίζουν ποικίλες δυσκολίες σχετικές με την ψυχική υγεία και την κοινωνική απομόνωση.

Για ναγίνουν γνωστά περισσότερα για τις επιπτώσεις στην σεξουαλικότητα ειδικά, οι συγγραφείς της έρευνας κατάρτισαν ένα ανώνυμο διαδικτυακό ερωτηματολόγιο με την ονομασία Sex@COVID το οποίο διαμοιράστηκε από τις 7 Απριλίου 2020 μέχρι τις 4 Μαΐου 2020 και το οποίο περιείχε ερωτήσεις σχετικά με τα συμπτώματα του στρες και της κατάθλιψης, την ποιότητα των σχέσεων, την σεξουαλική λειτουργία και την ένταση του οργασμού.

Συνολικά 6.281 άνθρωποι συμμετείχαν από τους οποίους 4.177 γυναίκες και 2.644 άνδρες και οι οποίοι χωρίστηκαν σε δυο υπό-ομάδες:

  • Ομάδα Α, η οποία περιέλαβε 2.608 άτομα (985 άνδρες και 1.623 γυναίκες) που ήταν σεξουαλικά ενεργά κατά τον εγκλεισμό.
  • Ομάδα Β, η οποία περιέλαβε 4.123 άτομα (1659 άνδρες και 2.554 γυναίκες) τα οποία ανέφεραν μηδενική σεξουαλική δραστηριότητα κατά τον εγκλεισμό.

Πριν τον εγκλεισμό το 81% των συμμετεχόντων ήταν σεξουαλικά ενεργό και το 14% του συνόλου των συμμετεχόντων εμφάνιζαν ψυχολογικά συμπτώματα (π.χ. στρες, άγχος, κατάθλιψη)

Ο ηλικιακός μέσος όρος της ομάδας Α ήταν τα 36 χρόνια, ενώ της ομάδας Β τα 31. Σχεδόν το 70% της ομάδας Α ήταν είτε παντρεμένοι είτε συζούσαν και το 91% της ομάδας Β ήταν ελεύθεροι ή αρραβωνιασμένοι.

Τα δεδομένα έδειξαν ότι σε γενικές γραμμές, οι σεξουαλικά ενεργοί συμμετέχοντες παρουσίασαν καλύτερες επιδόσεις στους δείκτες άγχους και κατάθλιψης. Επιπλέον οι σεξουαλικά ενεργοί κάτω των 40 είχαν επαφές συχνότερα από τους μεγαλύτερους τους. Σχεδόν το 45% των σεξουαλικά ενεργών έκανε σεξ συχνότερα από μια φορά την εβδομάδα και για τους άνω των 40 το ποσοσστό ήταν 35%.

Οι συμμετέχοντες που δεν ήταν σεξουαλικά ενεργοί, ήταν πιο πιθανό να έχουν άγχος ή κατάθλιψη και έτειναν να αναφέρουν χαμηλότερη ποιότητα στις σχέσεις τους.

Ο κίνδυνος άγχους και κατάθλιψης συσχετίστηκε και με άλλες μεταβλητές όπως το φύλο (γυναίκες), η μοναχική διαβίωση, ηλικία μεγαλύτερη των 40 ετών, προϋπάρχοντα ψυχολογικά προβλήματα και η ανεργία.

Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η σεξουαλική δραστηριότητα μπορεί να προφυλάξει από τις ψυχολογικές δυσκολίες που αντιμετωπιζουν οι πληθυσμοί λόγω της πανδημίας.

Συμπερασματικά, προτείνεται η πρόνοια για την σεξουαλική υγεία του πληθυσμού σαν κομβικής σημασίας για την βελτίωση της συμμόρφωσης στις ιδιαίτερες ανάγκες που έχουν ενσκύψει λόγω των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι κοινωνίες κατά την πανδημία.

Διαβάστε Επίσης

konstantinos konstantinidis

Δρ. Κωνσταντινίδης

Πάνω από 25 χρόνια δίνουμε λύσεις

Στο Ανδρολογικό Ινστιτούτο Αθηνών προσφέρουμε μόνιμες, ασφαλείς και υπεύθυνες ιατρικές λύσεις.

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο andrologia.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.