Εξωσωματική λιθοτριψία λέγεται η ιατρική διαδικασία που ακολουθείται για την αντιμετώπιση των λιθιάσεων της αποχετευτικής μοίρας του ουροποιητικού συστήματος αλλά και άλλων οργάνων (χοληδόχος κύστη, ήπαρ, κ.α.)
Οι νεφρόλιθοι σχηματίζονται όταν ανόργανα συστατικά συγκεντρώνονται στα ούρα και κρυσταλλοποιούνται στους νεφρούς, σχηματίζοντας έτσι συμπαγείς όγκους (λίθους). Η εμφάνιση των λίθων αυτών μπορεί να είναι κρυσταλλική ή λεία και συνήθως αποβάλλονται φυσιολογικά μέσω της ούρησης.
Παρόλα αυτά, αρκετές φορές ένας νεφρόλιθος έχει μεγαλώσει σε σημείο ώστε η αποβολή του μέσω της ούρησης δεν είναι εφικτή δημιουργώντας βλάβη στον προσβληθέντα νεφρό. Οι ασθενείς με λεφρολιθίαση μπορεί να έχουν συμπτώματα όπως αίμα στα ούρα, έντονο πόνο ή συχνές λοιμώξεις του ουροποιητικού. Όταν η νεφρολιθίαση φτάσει σε αυτό το σημείο ο γιατρό σας μπορεί να σας συστήσει λιθοτριψία.
Πως λειτουργεί η λιθοτριψία
Κατά την λιθοτριψία χρησιμοποιούνται ηχητικά κύματα για να διαλύσουν τους νεφρόλιθους σε μικρότερους η οποίοι πλέον μπορούν να απομακρυνθούν μέσω της ούρησης. Ο πιο συνηθισμένος τύπος λιθοτριψίας είναι η εξωσωματική λιθοτριψία με την χρήση κρουστικών κυμάτων (ESWL).
Ο όρος «εξωσωματική» σημαίνει έξω από το σώμα και χρησιμοποιείται για να δηλώσει την πηγή προέλευσης των κρουστικών κυμάτων. Κατά την διάρκεια της διδικασίας ένα ειδικό μηχάνημα που ονομάζεται λιθοτρίπτης παράγει τα κρουστικά κύματα τα οποία ταξιδεύουν μέσω των ιστών και διαλύουν τους λίθους.
Τα κρουστικά κύματα έκαναν την εμφάνισή τους στις αρχές της δεκαετίας του 1980 και πολύ σύντομα έγιναν θεραπεία πρώτης γραμμής για την αντιμετώπιση των μεγάλων νεφρόλιθων. Η διαδικασία είναι πλήρως μη επεμβατική κάτι που σημαίνει ότι είναι ασφαλέστερη, μη αιματηρή και έχει πολύ μικρό χρόνο ανάρρωσης σε σχέση με ένα ανοιχτό χειρουργείο.
Η συνήθης διαδικασία διαρκεί από 45 λεπτά έως μια ώρα και είναι πιθανό να χορηγηθεί στον ασθενή κάποιας μορφής αναισθησία (μέθη ή τοπική) για να ελαχιστοποιηθεί ο πόνος.
Μετά το πέρας της λιθοτριψία τα υπολείμματα των λίθων αποβάλλονται δια της ούρησης.

Πως να προετοιμαστείτε
Είναι κεφαλαιώδους σημασίας να ενημερώσετε τον ουρολόγο σας για όλα τα φαρμακευτικά σκευάσματα που τυχόν λαμβάνετε. Κάποια πολύ κοινά φάρμακα (ακετυλοσαλικυλικό οξύ, ιβουπροφένη, βαρφαρίνη) μπορεί να επηρεάσουν την πήξη του αίματος.
Πιθανότατα ο θεράπων ιατρός θα σας ζητήσει να σταματήσετε την λήψη αυτών των φαρμάκων για αρκετές μέρες πριν την λιθοτριψία, παρόλα αυτά σε καμιά περίπτωση μην διακόψετε φαρμακευτικές αγωγές που λαμβάνετε αν ο γιατρός σας δεν σας το συστήσει.
Συνήθως η λιθοτριψία λαμβάνει χώρα με χρήση μέθης η οποία έχει σκοπό να σας χαλαρώσει και να μη νιώσετε έντονο πόνο χωρίς όμως να χάσετε τις αισθήσεις σας.
Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να προγραμματίσετε να σας παραλάβει κάποιος συγγενής ή φίλος από το νοσοκομείο καθώς πιθανότατα θα νιώθετε κόπωση και νυσταγμό συνεπώς δεν πρέπει να οδηγήσετε.
Τι να περιμένετε
Κατά κανόνα η λιθοτριψία δεν απαιτεί νοσηλεία στο νοσοκομείο συνεπώς ο ασθενής επιστρέφει αυθημερόν στο σπίτι του. Χορηγείται προληπτικά αγωγή με αντιβιοτικά.
Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας και αφού ξεκουραστείτε για λίγη ώρα θα μπορέσετε να αναχωρήσετε. Καλό είναι για τις επόμενες δυο μέρες να αναπαυθείτε και να καταναλώνετε ικανές ποσότητες νερού που θα βοηθήσουν στην αποβολή των υπολειμμάτων των λίθων.