Search
Close this search box.

Πώς ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου μπορεί να ανιχνεύσει τον καρκίνο του προστάτη

Εκτιμάται ότι 233.000 άνδρες στις ΗΠΑ θα διαγνωστούν μέσα στο τρέχον έτος με καρκίνο του προστάτη. Αν και οι διαθέσιμες μέθοδοι προληπτικού ελέγχου, όπως είναι η δαχτυλική εξέταση του ορθού, βοηθούν στον έγκαιρο εντοπισμό της νόσου, δεν είναι πάντα ακριβείς. Φαίνεται όμως, ότι με τη βοήθεια του καλύτερου, τετράποδου φίλου του ανθρώπου, κάνει την εμφάνιση της μια νέα, πολλά υποσχόμενη μέθοδος.

Μια νέα μελέτη που παρουσιάστηκε από ιταλούς ερευνητές στην 109η συνάντηση της αμερικανικής ουρολογικής εταιρείας, βρήκε ότι ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι μπορούσαν να ανιχνεύσουν τον καρκίνο του προστάτη με ακρίβεια που άγγιζε το 98%.

Η εξαιρετική οσφρητική ικανότητα του σκύλου είναι έτσι κι αλλιώς αδιαφιλονίκητη. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι ο άνθρωπος έχει στο ρινικό βλεννογόνο του γύρω στους 5 εκατομμύρια υποδοχείς που μπορούν να ανιχνεύσουν διαφορετικές μυρωδιές, ενώ ο σκύλος έχει 200 εκατομμύρια. Η ακρίβεια μάλιστα της ικανότητας του σκύλου να εντοπίζει τις διάφορες οσμές είναι το χαρακτηριστικό που τον έχει καταστήσει τόσο δημοφιλή στα πλαίσια της ιατρικής κοινότητας.

Τον περασμένο Νοέμβριο μάλιστα, ένα έγκυρο επιστημονικό περιοδικό είχε παρουσιάσει το πώς τα ζώα αυτά μπορούν να ειδοποιούν το διαβητικό αφεντικό τους σχετικά με τα χαμηλά ή υψηλά επίπεδα σακχάρου, τα οποία αντιλαμβάνονται από μια ιδιαίτερη οσμή στην αναπνοή ή τον ιδρώτα του. Στην ίδια δημοσίευση αναφέρθηκε η διερεύνηση της χρήσης των εξειδικευμένων σκύλων στον εντοπισμό διαφόρων τύπων καρκίνου. Μια μελέτη μάλιστα, έδειξε ότι ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι μπόρεσαν να εντοπίσουν τον ωοθηκικό καρκίνο μέσω της όσφρησης των πτητικών οργανικών συστατικών (VOC) σε δείγματα αίματος. Μια μελέτη του 2011, είχε εντοπίσει ότι τα συστατικά αυτά μπορεί να συνιστούν βιοδείκτες του καρκίνου της ουροδόχου κύστης.

Σχετικά με τον εντοπισμό του καρκίνου του προστάτη, μια μελέτη του 2010, έδειξε ότι οι εκπαιδευμένοι σκύλοι μπορούν να εντοπίσουν τα οργανικά συστατικά από τους καρκινικούς όγκους των ασθενών στα ούρα τους. Στη μελέτη αυτή όμως, συμμετείχαν μόνο 33 ασθενείς και για αυτό οι ιταλοί ερευνητές θέλησαν να διερευνήσουν την ακρίβεια της ανιχνευτικής ικανότητας των ζώων σε μεγαλύτερο δείγμα.

Για τη διεξαγωγή της μελέτης τους οι ερευνητές είχαν στη διάθεση τους δυο εξαιρετικά εκπαιδευμένους σκύλους, ικανούς να ανιχνεύσουν στα ούρα τις ειδικές οργανικές ουσίες που εκκρίνουν οι καρκινικοί όγκοι του προστάτη. Τα ζώα κλήθηκαν να εντοπίσουν τις ουσίες αυτές σε δείγματα ούρων από 677 άνδρες, εκ των οποίων οι 320 είχαν καρκίνο του προστάτη με βαθμό σοβαρότητας που κυμαινόταν από χαμηλού κινδύνου έως μεταστατικό και οι 357 ήταν υγιείς. Η συνδυασμένη ακρίβεια στον εντοπισμό των ουσιών βρέθηκε να φτάνει το 98%, με την ακρίβεια της ευαισθησίας να αγγίζει το 99% και της ειδικότητας το 97%.

Τα ερευνητικά ευρήματα λοιπόν, δείχνουν ότι ο εντοπισμός των VOC στα ούρα συνιστά μια πολλά υποσχόμενη προσέγγιση στον εντοπισμό του καρκίνου. Πριν από λίγες μόλις δεκαετίες μάλιστα, δε θα μπορούσε κανείς να προβλέψει τη χρήση σκύλων για την ανίχνευση του καρκίνου. Έχει πράγματι μεγάλο ενδιαφέρον το πώς ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου μπορεί να του σώσει τη ζωή.

Δεν είναι άλλωστε μόνο η εξαίρετη οσφρητική ικανότητα των σκύλων που έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον της ιατρικής έρευνας. Φαίνεται πως τα προσφιλή ζώα μπορούν να βοηθήσουν στη διερεύνηση της δυσπλασίας Chiari, καθώς και να λειτουργήσουν ως μοντέλα για τη μελέτη της ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής.

Πηγή : medicalnewstoday

Διαβάστε Επίσης

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο andrologia.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.