Συχνές ερωτήσεις για την ανδρική γονιμότητα

10/04/2015

Όταν ένα ζευγάρι αποφασίσει να τεκνοποιήσει, έρχεται συχνά η στιγμή που εκφράζονται απορίες αναφορικά με τη γονιμότητα και τη σύλληψη. Πιο κάτω καταγράφονται 8 πολύ συχνές ερωτήσεις σχετικά με την ανδρική γονιμότητα, καθώς και οι απαντήσεις των ειδικών.

Ποιες είναι οι πιθανότητες του ζευγαριού να συλλάβει;

Η πιθανότητα ενός ζευγαριού, χωρίς διαγνωσμένα προβλήματα στην αναπαραγωγική υγεία των δύο συντρόφων, να συλλάβει είναι 20-37% μέσα στους τρεις πρώτους μήνες, 75% μέσα στους πρώτους έξι μήνες και 90% μέσα στον πρώτο χρόνο προσπαθειών. Από τα ζευγάρια που δεν κατάφεραν να συλλάβουν μέσα στον πρώτο χρόνο, το 50% θα το καταφέρει μέσα στο δεύτερο. Τα ζευγάρια που δεν καταφέρνουν να συλλάβoυν πρέπει να επισκεφτούν ένα ειδικό γονιμότητας. Περίπου το 20% των περιπτώσεων υπογονιμότητας οφείλονται σε παράγοντα σχετικό με την ανδρική αναπαραγωγική υγεία, ενώ το 30% οφείλεται σε παράγοντες σχετικούς με την αναπαραγωγική υγεία και των δύο συντρόφων.

Πως εκτιμάται η ανδρική γονιμότητα;

Καταρχάς ο ιατρός θα πάρει το ιατρικό ιστορικό του άνδρα και θα προχωρήσει σε μια φυσική εξέταση. Στη συνέχεια ο άνδρας θα συλλέξει το σπέρμα που θα εξαχθεί από αυνανισμό σε ένα αποστειρωμένο δοχείο, το οποίο θα εξεταστεί ως προς τον αριθμό, την κινητικότητα και τη μορφολογία των σπερματοζωαρίων που περιέχει. Εάν βρεθεί κάποια ανωμαλία στα αποτελέσματα θα γίνουν περεταίρω εξετάσεις. Μία ασθένεια, ή ακόμα και η λήψη κάποιας φαρμακευτικής αγωγής μπορεί να διαταράξουν το προϊόν της εκσπερμάτισης κατά την ημέρα της εξέτασης

Πόσο συχνά θα πρέπει ένα ζευγάρι να έχει σεξουαλική επαφή προκειμένου να συλλάβει;

Οι μεγάλες περίοδοι αποχής από το σεξ όχι μόνο δε δυναμώνουν το σπέρμα σύμφωνα με μια κοινή πεποίθηση, αλλά σύμφωνα με τους ειδικούς, μειώνουν την ποιότητα του. Τα ζευγάρια λοιπόν, που επιθυμούν να τεκνοποιήσουν είναι σημαντικό να έρχονται σε σεξουαλική επαφή 2 με 3 φορές την εβδομάδα κατά τη διάρκεια της γόνιμης περιόδου. Οι πιθανότητες σύλληψης αυξάνονται εάν η συνουσία λαμβάνει χώρα καθημερινά, ή κάθε δεύτερη μέρα κατά τη διάρκεια των γόνιμων ημερών, ενώ παράλληλα η κύηση είναι πιο πιθανή εάν ένα ζευγάρι έρθει σε επαφή μέσα σε ένα χρονικό διάστημα έξι ημερών που λήγει την ημέρα που απελευθερώνεται το ωάριο.

Υπάρχουν σεξουαλικές πρακτικές που μπορούν να βελτιώσουν τις πιθανότητες σύλληψης;

Τα σπερματοζωάρια που απελευθερώνονται κατά την εκσπερμάτιση, φτάνουν στις σάλπιγγες μέσα σε λίγα λεπτά ανεξαρτήτως της σεξουαλικής στάσης. Επίσης δεν υπάρχουν δεδομένα που να τεκμηριώνουν ότι ο οργασμός, ή η παρατεταμένη ανάπαυση μετά τη συνουσία αυξάνουν ην πιθανότητα σύλληψης. Κάποια λιπαντικά προϊόντα του εμπορίου, καθώς και άλλες ουσίες που χρησιμοποιούνται για τη λίπανση του κόλπου, όπως είναι το ελαιόλαδο, η βαζελίνη και το σίελο, θα πρέπει να αποφεύγονται για την περίοδο που το ζευγάρι προσπαθεί να συλλάβει. Υπάρχουν ωστόσο, κάποια προϊόντα που θεωρούνται ασφαλή, για αυτό είναι καλό να απευθυνθεί το ζευγάρι στο ιατρό του.

Η διατροφή επηρεάζει τη γονιμότητα;

Η παχυσαρκία έχει συνδεθεί ξεκάθαρα με τη διαταραγμένη παραγωγή σπέρματος. Οι υπέρβαροι άνδρες που επιθυμούν να τεκνοποιήσουν, θα έπρεπε να σκεφτούν σοβαρά το ενδεχόμενο απώλειας βάρους. Τα αντιοξειδωτικά στα οποία συμπεριλαμβάνονται και οι βιταμίνες Ε και C, οι οποίες βρίσκονται στα περισσότερα πολυβιταμινούχα σκευάσματα, έχει βρεθεί πως αυξάνουν ελαφρώς τον αριθμό και την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων. Τα φρούτα και τα λαχανικά συνιστούν επίσης, μια φυσική πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών και θα έπρεπε να είναι αναπόσπαστο μέρος μιας υγιούς και ισορροπημένης διατροφής.

Ποια είναι η επίδραση του καπνίσματος και της χρήσης ουσιών;

Το κάπνισμα σχετίζεται με μειωμένη ποιότητα σπέρματος και γι αυτό είναι πολύ σημαντικό οι καπνιστές που επιθυμούν να τεκνοποιήσουν να το διακόψουν. Παράλληλα, η χρήση ουσιών, συμπεριλαμβανομένων των αναβολικών στεροειδών και της μαριχουάνας, σχετίζεται με διαταραγμένη λειτουργία των σπερματοζωαρίων και θα πρέπει επίσης να διακόπτεται.

Ποια εσώρουχα είναι προτιμότερα;

Σύμφωνα με κάποιες μελέτες, τα στενά εσώρουχα μπορεί να αυξήσουν τη θερμοκρασία στην περιοχή του όσχεου και να προκαλέσουν έκπτωση στην ποιότητα του σπέρματος. Η επιλογή ενός πιο άνετου εσώρουχου, τύπου boxer, είναι ένας τρόπος να αποφευχθεί κάτι τέτοιο. Έτσι κι αλλιώς, η αποφυγή οποιασδήποτε κατάστασης μπορεί να αυξήσει τη θερμοκρασία του όσχεου είναι πιθανό να βελτιώσει την ποσότητα και την ποιότητα του σπέρματος. Παράλληλα, ο υψηλός πυρετός , οι χρόνιες ασθένειες και η λήψη κάποιων φαρμάκων μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητα παραγωγής σπέρματος. Εάν συντρέχει κάποια τέτοια κατάσταση είναι σημαντικό ο άνδρας να ρωτήσει το ιατρό του, σχετικά με το εάν και κατά πόσο έχει επηρεάσει την αναπαραγωγική του ικανότητα.

Πως μπορεί κανείς να βελτιώσει τις πιθανότητες σύλληψης με φυσικό τρόπο;

Όπως για την προαγωγή της γενικής υγείας, έτσι και για την προαγωγή της αναπαραγωγικής υγείας, είναι πολύ σημαντική η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής.
Πιο συγκεκριμένα, η διατήρηση ενός ιδανικού βάρους, καθώς και η επιλογή μιας διατροφής πλούσιας σε αντιοξειδωτικές ουσίες είναι πιθανό να βελτιώσει την ποιότητα του σπέρματος. Επίσης η μείωση του στρες και η ρύθμιση των χρόνιων ασθενειών, όπως είναι ο διαβήτης, μπορεί να αυξήσουν την πιθανότητα του άνδρα να γονιμοποιήσει τη σύντροφό του. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οποιαδήποτε θετική αλλαγή στον τρόπο ζωής θα χρειαστεί σχεδόν τρεις μήνες για να έχει καλά αποτελέσματα στην ποσότητα και την ποιότητα του σπέρματος. Τα ζευγάρια με γνωστές χρόνιες ιατρικές καταστάσεις είναι καλό να συμβουλευτούν έναν ειδικό, έτσι ώστε να ενισχύσουν τη γενική τους υγεία πριν ξεκινήσουν την προσπάθεια τους για τεκνοποίηση.

Πηγή: sart.org

Share on facebook
Share on linkedin
Share on google
Share on email

Θες να λύσεις τα σεξουαλικά προβλήματα που αντιμετωπίζεις;

Οι γιατροί του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών θα σε βοηθήσουν και θα σου λύσουν οποιοδήποτε ανδρολογικό πρόβλημα σε απασχολεί!
ΑΝΔΡΟΛΟΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΑΘΗΝΩΝ
Γνωρίστε τους γιατρούς του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών

ΙΑΤΡΟΙ

Δρ. Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης

Ουρολόγος , Ανδρολόγος

Δρ. Ευάγγελος Ζαχαράκης

Χειρουργός Ουρολόγος Ανδρολόγος

Δρ. Γιάννης Καταφυγιώτης

Χειρουργός Ουρολόγος Ανδρολόγος

Άρθρα του Ανδρολογικού Ινστιτούτου που δε πρέπει να χάσετε