Φαρμακευτική αντιμετώπιση για το στραβό πέος

Η φαρμακευτική αντιμετώπιση της νόσου Peyronie είναι πλέον γεγονός στο Ανδρολογικό Ινστιτούτο Αθηνών

Ενέσεις με «ιστολυτικό κλωστηρίδιο της κολλαγενάσης» για τη νόσο Peyronie

Με βάση τα τρέχοντα ερευνητικά δεδομένα το Collagenase Clostridium Histolyticum – Ιστολυτικό Κλωστηρίδιο της Κολλαγενάσης (CCH) είναι η μόνη μη χειρουργική θεραπεία που έχει αποδειχθεί ότι έχει σημαντική επίδραση στην πλάκα που σχηματίζεται εξαιτίας της νόσου Peyronie και μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα τη μέση μείωση της κάμψης του πέους κατά 35%. Τα αποτελέσματα όμως διαφέρουν σημαντικά από ασθενή σε ασθενή με κάποιους να έχουν ακόμα μεγαλύτερη βελτίωση

Θεραπεία νόσου Peyronie με το φάρμακο CCH

Ο Δρ. Χρήστος Φλιάτουρας του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών μας αποκαλύπτει τη επαναστατική μέθοδο αντιμετώπισης της πεϊκής κάμψης, η οποία εφαρμόζεται αποκλειστικά στο Ανδρολογικό Ινστιτούτο Αθηνών!

Δρ. Χρήστος Φλιάτουρας
Αναπαραγωγή Βίντεο

Πώς λειτουργεί?

Τα σημεία και τα συμπτώματα της νόσου Peyronie προκαλούνται από το σχηματισμό μιας πλάκας κολλαγόνου. Η ένεση CCH η οποία αποτελείται κυρίως από κολλαγόνο χορηγείται απευθείας στην πλάκα και οδηγεί στην ενζυματική της διάλυση με αποτέλεσμα τη μείωση της κάμψης του πέους και των άλλων συμπτωμάτων από τα οποία υποφέρει ο ασθενής.

Οι ιατροί μας είναι άριστα εκπαιδευμένοι στη χορήγηση των ενέσεων κι έχουμε ενσωματώσει τη θεραπευτική αυτή επιλογή στο πρώτο στάδιό θεραπείας της νόσου Peyronie.

Τα αποτελέσματα των ασθενών μας είναι πολύ ενθαρρυντικά και κατά τη γνώμη μας η θεραπεία αυτή αλλάζει εντελώς τον τρόπο αντιμετώπισης της νόσου επιτρέποντας για πρώτη φορά την έναρξη της θεραπείας από τη στιγμή της διάγνωσης.

Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τη θεραπεία αυτή μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας ή και να διαβάσετε τις συχνές ερωτήσεις που ακολουθούν.

Συχνές ερωτήσεις για τις ενέσεις CCH

Τι αποτελέσματα μπορώ να περιμένω;

Αρκετές κλινικές μελέτες έχουν δείξει την αποτελεσματικότητα των ενέσεων CCH στη θραύση της πλάκας και τη μείωση της πεϊκής κάμψης. Οι τελευταίες μελέτες μάλιστα έδειξαν μια μέση μείωση της κάμψης κατά 35%. Αν δηλαδή ένας ασθενής έχει κάμψη 90 μοιρών τότε μια μείωση της τάξης των 30 μοιρών θα έχει σαν αποτέλεσμα μια κλίση 60 μοιρών. Η κλινική μας ωστόσο εμπειρία έχει δείξει ότι ασθενείς με 60 μοίρες κάμψη είχαν πλήρη διόρθωση της κάμψης με μια μόνο ένεση ενώ άλλοι χρειάστηκαν 3 ενέσεις για να δουν μια πολύ μικρή βελτίωση.

Πόσο σύντομα θα δω αποτελέσματα;

Μετά τη χορήγηση της ένεσης ο ιατρός θα σας δώσει οδηγίες σχετικά με τον μηχανικό χειρισμό ο οποίος θα πρεπει να εφαρμόζεται για ένα μήνα τουλάχιστον. Εάν ο ασθενής ακολουθήσει τις οδηγίες σταδιακα θα αρχίσει να παρατηρεί μείωση της κάμψης του πέους.

Είμαι καλός υποψήφιος για τη θεραπεία με ενέσεις;

Κατά τη διάρκεια του πρώτου ραντεβού ο ιατρός θα αξιολογήσει εάν είστε κατάλληλος υποψήφιος για τη θεραπεία. Οι ασθένειες με τα παρακάτω χαρακτηριστικά μπορεί να μην είναι τόσο καλοί υποψήφιοι:

 • Σοβαρή στυτική δυσλειτουργία
 • Κάμψη μεγαλύτερη των 30 μοιρών
 • Κάμψη με φορά προς τα κάτω
 • Πλάκα με ασβεστώσεις
 • Πόνος που επιμένει

Τα κριτήρια καταλληλότητας των υποψηφίων ασθενών είναι ακόμα υπό διερεύνηση και μπορεί να αλλάξουν στο μέλλον. Για παράδειγμα στην αρχή η θεραπεία δοκιμάστηκε μόνο στη χρόνια φάση της νόσου. Η κλινική εμπειρία των ιατρών μας όμως δείχνει ότι οι ασθενείς στην οξεία φάση μπορεί να επωφεληθούν περισσότερο, αρκεί να είναι κατάλληλοι υποψήφιοι.

Πόσες ενέσεις θα χρειαστώ;

Πρόκειται επίσης για ένα νέο κι εξελισσόμενο ερευνητικό πεδίο και η σύντομη απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι ότι ο αριθμός των ενέσεων εξαρτάται από την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας τους από τον ιατρό. Τα αποτελέσματα διαφέρουν από ασθενή σε ασθενή αλλά ο ιατρός σας θα μπορέσει να αξιολογήσει εάν η θεραπεία θα λειτουργήσει για εσάς μετά από 2-3 ενέσεις ή και λιγότερες. Το πρωτόκολλο μας συνήθως περιλαμβάνει τρεις ενέσεις με απόσταση ενός μήνα μεταξύ τους, αν και κάποιοι ασθενείς μπορεί να χρειαστούν μόνο μια ενώ κάποιοι άλλοι περισσότερες. Οι αρχικές σχετικές μελέτες έχουν δείξει ότι μετά τις 8 ενέσεις δεν είναι πιθανή η περεταίρω μείωση της κάμψης τους πέους. Ο αριθμός των ενέσεων που λαμβάνουν οι περισσότεροι ασθενείς κυμαίνεται από 3 έως 8.

Τι πρέπει να κάνω στα μεσοδιαστήματα των ενέσεων;

Μετά από κάθε ένεση και για τον μήνα που μεσολαβεί μέχρι την επόμενη θα πρέπει να ακολουθήσετε συγκεκριμένες οδηγίες για τον μηχανικό χειρισμό του πέους, ο οποίος θα αυξήσει την αποτελεσματικότητα της ένεσης.

Προτείνουμε την παρακάτω πρακτική:

Θεραπεία με αντλία κενού δυο φορές την ημέρα καθημερινά για 10 λεπτά τη φορά

 • Σταδιακά φουσκώστε το πέος αλλά μην υπερβάλλετε όταν είναι σε στύση
 • Παραμείνετε σε στύση για 30 sec
 • Ξεφουσκώστε και ξαναρχίστε (5 φορές)

Ασκήσεις έκτασης πέους – κάθε φορά που πηγαίνετε στην τουαλέτα απαλά και βαθμιαία εκτείνετε το πέος μεχρι το μέγιστο δυνατό σημείο (10φορές). Εναλλακτικά μια συσκευή έκτασης του πέους μπορεί να χρησιμοποιηθεί για 4-8 ώρες την ημέρα(όσο περισσότερο τόσο καλυτέρα). Κάποιοι ασθενείς ωστοσο δυσκολεύονται με αυτή την εναλλακτική.

Μηχανικός χειρισμός – κάθε φορά που έχετε στύση προσπαθείστε με ήπιο τρόπο να ευθειάσετε το πέος σας.

Ο ιατρός θα δείξει στον ασθενή ακριβώς πως να χρησιμοποιεί την τεχνική του μηχανικού χειρισμού και θα δώσει τις κατάλληλες οδηγίες σχετικά με το πότε να αρχίσει η εφαρμογή του.

Ποιος θα χορηγήσει την ένεση;

Οι ενέσεις χορηγούνται αποκλειστικά από ανδρολόγους – ουρολόγους που έχουν λάβει ειδική εκπαίδευση.

Θα χρειαστεί να νοσηλευτώ;

Όχι. Οι ενέσεις χορηγούνται στο ιατρείο και η διαδικασία αποτελείται από 4 βήματα:

 • Προετοιμασία του φαρμάκου
 • Ενέσιμη χορήγηση τοπικού αισθητικού και ενός φαρμάκου που προκαλεί στύση
 • Ενέσιμη χορήγηση φαρμάκου στην πλάκα
 • Συμβουλές για μηχανικό χειρισμό του πέους από τον ιατρό

Η όλη διαδικασία είναι ελάχιστα επεμβατική και μαζί με τις συμβουλές και τις οδηγίες που θα λάβετε διαρκεί 45 περίπου λεπτά.

farmakeutiki-adimetopisi-peryonie

 

Είναι υψηλό το κόστος;

Δυστυχώς είναι ένα νέο φάρμακο το CCH και ακόμα η τιμή του είναι υψηλή. Είναι ωστόσο σημαντικά χαμηλότερη από αυτή του χειρουργείου. Σε κάποιες περιπτώσεις καλύπτεται από τις ασφαλιστικές.

Είναι τα αποτελέσματα μόνιμα;

Η ένεση CCH διαλύει την πλάκα και τα αποτελέσματα είναι μόνιμα. Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις κάποιοι ασθενείς αναπτύσσουν νέες πλάκες.

Είναι η ένεση επώδυνη;

Η ένεση χορηγείται με τη βοήθεια τοπικής αναισθησίας και δεν είναι επώδυνη.

Θα υπάρχει πόνος μετά τη θεραπεία;

Μετά την ένεση αναμένεται η φυσιολογική εμφάνιση οιδήματος και μωλώπων. Κάποιοι ασθενείς αυτό το βρίσκουν επώδυνο, αλλά ο πόνος αντιμετωπίζεται εύκολα με απλά αναλγητικά.

Πότε μπορώ να έχω ξανά σεξουαλική επαφή;

Δεν πρέπει να έχετε καμία σεξουαλική δραστηριότητα για 2 εβδομάδες τουλάχιστον μετά από κάθε ένεση και μπορείτε να ξεκινήσετε τη σεξουαλική δραστηριότητα μόνο όταν ο πόνος ή το οίδημα υποχωρήσουν.

Τι θα συμβεί εάν η θεραπεία δεν έχει αποτέλεσμα;

Οι περισσότεροι ασθενείς θα δουν σημαντική βελτίωση μετά από τη θεραπεία με το Ιστολυτικό Κλωστηρίδιο της Κολλαγενάσης. Ωστόσο για κάποιους η υπολειπόμενη κάμψη μπορεί να εμποδίζει ακόμα τη συνουσία ή να προκαλεί ανησυχία. Σε τέτοιες περιπτώσεις ενδείκνυται η χειρουργική διόρθωση.

Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές της θεραπείας;

Οι περισσότερες επιπλοκές είναι ήπιες και τοπικές, εντοπίζονται στο πέος και την περιοχή του όσχεου και συνήθως υποχωρούν στις 14 ημέρες μετά τη χορήγηση της ένεσης. Οι πιο συχνά αναφερόμενες επιπλοκές(>25%) περιλαμβάνουν το σχηματισμό αιματώματος στο πέος, το οίδημα του πέους και τον πεϊκό πόνο. Η πιο σοβαρή αλλά σπάνια αναφερόμενη επιπλοκή (<1%) είναι το κάταγμα πέους.

Θες να λύσεις την πεϊκή κάμψη εκτός χειρουργείου;

Οι γιατροί του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών με τεράστια εμπειρία στο εξωτερικό στην ενέσιμη θεραπεία της νόσου Peyronie μπορούν να σε βοηθήσουν!
Φαρμακευτική αντιμετώπιση για το στραβό πέος
4.9 (98.33%) 12 votes
Ενέσιμες Θεραπείες
ΑΝΔΡΟΛΟΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΑΘΗΝΩΝ
Γνωρίστε τους γιατρούς του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών

ΙΑΤΡΟΙ

Δρ. Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης

Ουρολόγος , Ανδρολόγος

Δρ. Χρήστος Φλιάτουρας

Ουρολόγος , Ανδρολόγος

Δρ. Wujiang Liu

Χειρουργός Ουρολόγος Ανδρολόγος