Search
Close this search box.

Νέα θεραπεία με λιγότερες παρενέργειες για την υπερπλασία του προστάτη

Μια νέα μη παρεμβατική διαδικασία μπορεί σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη να προσφέρει μακρόχρονη ανακούφιση από τα συμπτώματα που προκαλεί η αύξηση του μεγέθους του προστάτη αδένα.

Καθώς οι άνδρες μεγαλώνουν σε ηλικία, αυξάνεται το μέγεθος του προστάτη και ενδέχεται ο αδένας να ασκεί πίεση στην ουρήθρα. Πρόκειται για μια κατάσταση που επηρεάζει περισσότερους από τους μισούς άνδρες 60 ετών και προκαλεί προβλήματα όπως είναι η συχνοουρία, η αδύναμη ούρηση, καθώς και η επίμονη αίσθηση ανάγκης για ούρηση. Η αντιμετώπιση της κατάστασης γίνεται κατά κύριο λόγο χειρουργικά, αλλά μπορεί να υπάρξουν επιπλοκές, όπως είναι η σεξουαλική δυσλειτουργία και η ακράτεια ούρων.

Η νέα θεραπευτική προσέγγιση ονομάζεται Αρτηριακή Εμβολή Προστάτη (ΑΕΠ) και είναι μια πολλά υποσχόμενη μέθοδος που λειτουργεί με τη διακοπή της ροής του αίματος προς το προστάτη αδένα, με αποτέλεσμα ο αδένας να συρρικνώνεται σε μέγεθος και τα συμπτώματα να ανακουφίζονται.

Στη μελέτη, η οποία διεξήχθη στην Πορτογαλία, συμμετείχαν 500 άνδρες ηλικίας 45-89, οι οποίοι εμφάνιζαν καλοήθη υπερπλασία του προστάτη και υποβλήθηκαν στη διαδικασία της αρτηριακής εμβολής.

Ανακούφιση από τα συμπτώματα αναφέρθηκε από το 87% των ασθενών 3 μήνες μετά τη διαδικασία, από το 80% αναφέρθηκε μετά από 18 μήνες και από το 72% μετά από 3 έτη. Παράλληλα, δεν αναφέρθηκε η εμφάνιση σεξουαλικής δυσλειτουργίας και ακράτειας ούρων

Οι ερευνητές σημειώνουν πως τα αποτελέσματα της ΑΕΠ είναι παρόμοια με εκείνα του χειρουργείου, με λιγότερες όμως επιπλοκές. Ταυτόχρονα, οι ασθενείς μπορούν να φύγουν από τη κλινική 3-6 ώρες μετά τη θεραπεία και η ανακούφιση των συμπτωμάτων είναι σχεδόν άμεση. Οι ειδικοί μάλιστα πιστεύουν πως η ΠΑΕ θα μπορούσε τελικά να αποτελέσει θεραπεία εκλογής για την καλοήθη υπερπλασία του προστάτη. Πριν όμως γίνει η διαδικασία διαθέσιμη στο ευρύ κοινό, είναι απαραίτητη η επιπλέον διερεύνηση που θα επιβεβαιώσει την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια της μεθόδου, σε σύγκριση με άλλες θεραπευτικές παρεμβάσεις.

Είναι πολύ σημαντικό τα αποτελέσματα της μελέτης να επαληθευτούν σύντομα, έτσι ώστε η ΑΕΠ να αποτελέσει μια ελκυστική εναλλακτική, χωρίς παρενέργειες, για τους άνδρες με υπερπλασία του προστάτη που δεν ανταποκρίνονται σε άλλες θεραπείες.

Πηγή: nlm.nih

Διαβάστε Επίσης

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο andrologia.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.