Search
Close this search box.

Μπορεί η καφεΐνη να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της πρόωρης εκσπερμάτισης;

H πρόωρη εκσπερμάτιση (ΠΕ) είναι η πιο συνήθης σεξουαλική δυσλειτουργία στους άντρες < 60 ετών. Aν και εμφανίζεται σε έναν στους 5 άνδρες, αποτελεί μία από ανδρικές σεξουαλικές διαταραχές που έχουν την ελλιπέστερη διάγνωση και θεραπεία. Αυτό συμβαίνει γιατί παρά το σημαντικό ποσοστό του ανδρικού πληθυσμού σε όλο τον κόσμο παραπονιέται για ΠΕ, μόνο το 20-30% αυτών αναφέρει το πρόβλημα, και μόλις το 9% απευθύνεται στον ειδικό για βοήθεια. Σαν αποτέλεσμα η επιστημονική κοινότητα δεν έχει καταφέρει να καταλήξει σε μια σαφή αιτιολογία της , ενώ πολλές φορές οι θεραπείες που συστήνονται από τους ειδικούς δεν είναι αρκετά αποτελεσματικές.

Υπάρχουν πολλές εναλλακτικές φαρμακευτικής αγωγής που συστήνονται από τους ειδικούς , μεταξύ των οποίων είναι η παροξετίνη, η κλομιπραμίνη, η δαποξετάμη , το tramadol, καθώς και τα τοπικά αναισθητικά. Τα φάρμακα αυτά όμως, όχι μόνο έχουν αρκετά σημαντικές παρενέργειες, αλλά επίσης συχνά δε λαμβάνονται από τους άνδρες εξαιτίας του στιγματισμού που ενδέχεται να επιφέρουν.

Μια νέα μελέτη λοιπόν που δημοσιεύτηκε σε έγκυρο επιστημονικό περιοδικό, μελέτησε την επίδραση της πρόσληψης καφεΐνης κατ επίκληση σε άνδρες με πρόωρη εκσπερμάτιση. Πρόκειται για μια διπλή τυφλή τυχαιοποιημένη μελέτη ελεγχόμενη με ψευδοφάρμακο, στην οποία συμμετείχαν 40 υγιείς άνδρες με ΠΕ. Οι άνδρες χωριστήκαν με τυχαίο τρόπο σε δυο ομάδες, αυτή της καφεΐνης και αυτή του ψευδοφαρμάκου. Στην ομάδα της καφεΐνης, οι άνδρες λάμβαναν 100mg καφεΐνης με τη μορφή κάψουλας δύο ώρες πριν την εκσπερμάτιση για 3 εβδομάδες, ενώ στην ομάδα του ψευδοφαρμάκου λάμβαναν για το ίδιο διάστημα μια ανενεργή ουσία. Όλοι οι συμμετέχοντες κατέγραφαν το λανθάνων ενδοκολπικό χρόνο μέχρι την εκσπερμάτιση (IELT), ενώ παράλληλα συμπλήρωσαν ένα σταθμισμένο ερωτηματολόγιο για τη σεξουαλική ικανοποίηση , το ISS πριν και μετά τη θεραπεία των τριών εβδομάδων.

Μετά τη στατιστική ανάλυση των δεδομένων βρέθηκε στατιστικά σημαντική διαφορά στο χρόνο μέχρι την εκσπερμάτιση και στη σεξουαλική ικανοποίηση των ανδρών στην ομάδα της καφεΐνης πριν και μετά τη θεραπεία, αλλά όχι στην ομάδα του ψευδοαφαρμάκου. Επίσης στατιστικά σημαντικές βρέθηκαν οι διαφορές των παραπάνω μετρήσεων μεταξύ των δύο ομάδων μετά το τέλος της θεραπείας. Πόλυ ισχυρή βρέθηκε επίσης η συσχέτιση ανάμεσα στις δυο μετρήσεις. Όσο αυξανόταν ο χρόνος μέχρι την εκσπερμάτιση, τόσο αυξανόταν και η σεξουαλική ικανοποίηση.

Δυστυχώς, δεν είναι δυνατό να συγκριθούν τα ευρήματα της παρούσας μελέτης με άλλα, από τη στιγμή που τα ερευνητικά δεδομένα σχετικά με την ευνοϊκή επίδραση της καφεΐνης στη σεξουαλική ζωή είναι αμελητέα. Επισημαίνεται ωστόσο, ότι εφόσον η καφεΐνη είναι ένα πολύ γνωστό φάρμακο με ευρεία χρήση στην αντιμετώπιση κοινών νοσημάτων, είναι πολύ πιθανό να μην προκαλεί στους άνδρες την ανησυχία του στιγματισμού. Τέλος, οι ερευνητές τονίζουν ότι περεταίρω έρευνα είναι απαραίτητη ώστε να επιβεβαιώσει και να ενισχύσει τα ενθαρρυντικά τους ευρήματα.

Πηγή : The effect of on-demand caffeine consumption on treating patients with premature ejaculation: a double-blind randomized clinical trial. Current Pharmaceutical Biotechnology

Διαβάστε Επίσης