Η επίδραση του αλουμινίου στην ανδρική γονιμότητα

01/05/2015

Μια νέα μελέτη που διεξήχθη από επιστήμονες στη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο δείχνει ότι η έκθεση του ανθρώπου στο αλουμίνιο συμβάλει σημαντικά στη μείωση της ανδρικής γονιμότητας.

Με τη βοήθεια των τεχνικών της μικροσκοπίας φθορισμού, οι επιστήμονες μπόρεσαν να επιβεβαιώσουν την παρουσία του αλουμινίου στο σπέρμα και μάλιστα να την εντοπίσουν μέσα σε κάθε ένα σπερματοζωάριο ξεχωριστά. Στη συνέχεια, μέτρησαν τα επίπεδα αλουμινίου στο σπέρμα 62 δωρητών σε μια κλινική της Γαλλίας. Βρέθηκε μάλιστα ότι όσο πιο υψηλή ήταν η συγκέντρωση του αλουμινίου στο σπέρμα, τόσο χαμηλότερη ήταν η συγκέντρωση των σπερματοζωαρίων.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι μέσα στις τελευταίες δεκαετίες έχει σημειωθεί μια σημαντική μείωση στην ανδρική γονιμότητα στο δυτικό πολιτισμό. Προηγούμενες μελέτες έχουν συνδέσει το μειωμένο αριθμό σπερματοζωαρίων στο ανδρικό σπέρμα με περιβαλλοντικούς επιβαρυντικούς παράγοντες, στους οποίους περιλαμβάνονται οι ενδοκρινικοί διαταράκτες.

Η έκθεση του ανθρώπου στο αλουμίνιο έχει αυξηθεί σημαντικά μέσα στο ίδιο χρονικό διάστημα που έχει παρατηρηθεί η αύξηση στην ανδρική υπογονιμότητα. Η παρούσα μελέτη επιβεβαιώνει τη σημαντική μόλυνση του ανδρικού σπέρματος από το αλουμίνιο και το αναδεικνύει ως σημαντικό παράγοντα που συμβάλει στην αλλαγή της αναπαραγωγικής υγείας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο μέσος όρος των επιπέδων αλουμινίου που βρέθηκε στο σπέρμα των 62 συμμετεχόντων ήταν 339 ppb, μια ιδιαίτερα υψηλή τιμή. Σε αρκετούς από τους συμμετέχοντες η τιμή ξεπερνά τα 500 ppb. Το βασικό εύρημα της μελέτης, βέβαια, ήταν η στατιστικά σημαντική αρνητική συσχέτιση που βρέθηκε ανάμεσα στα επίπεδα αλουμινίου του σπέρματος και τον αριθμό των σπερματοζωαρίων. Όσο υψηλότερα ήταν τα επίπεδα του αλουμινίου, τόσο χαμηλότερος ο αριθμός των σπερματοζωαρίων.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο έγκυρο επιστημονικό περιοδικό Reproductive Toxicology.

Πηγή : medicalnewstoday

Share on facebook
Share on linkedin
Share on google
Share on email

Θες να λύσεις τα σεξουαλικά προβλήματα που αντιμετωπίζεις;

Οι γιατροί του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών θα σε βοηθήσουν και θα σου λύσουν οποιοδήποτε ανδρολογικό πρόβλημα σε απασχολεί!
ΑΝΔΡΟΛΟΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΑΘΗΝΩΝ
Γνωρίστε τους γιατρούς του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών

ΙΑΤΡΟΙ

Δρ. Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης

Ουρολόγος , Ανδρολόγος

Δρ. Ευάγγελος Ζαχαράκης

Χειρουργός Ουρολόγος Ανδρολόγος

Δρ. Γιάννης Καταφυγιώτης

Χειρουργός Ουρολόγος Ανδρολόγος

Άρθρα του Ανδρολογικού Ινστιτούτου που δε πρέπει να χάσετε