Search
Close this search box.

«Απιστία» αλά ηλεκτρονικά, μέσα από dating apps

Η νέα «τάση» στην απιστία ξεφεύγει πια από το Facebook και τα άλλα social media και συμβαίνει μέσα από τις εφαρμογές ραντεβού, τα γνωστά dating apps. Οι παντρεμένοι της νέας εποχής μπαινοβγαίνουν στις σχετικές ιστοσελίδες, αλλάζουν ονόματα και προφίλ κατά το δοκούν και ευελπιστούν να σταθούν «τυχεροί» με τις επιλογές τους, υπό απόλυτη εχεμύθεια…

Η νέα έρευνα του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, με θέμα την εύρεση συντρόφου στην εποχή των dating apps, τα λέει όλα. Έγινε μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας «Pollfish» και συμμετείχαν 600 άτομα από όλη την Ελλάδα, άνδρες και γυναίκες, που οι επιστήμονες τους χώρισαν σε ηλικιακές ομάδες (18-24 ετών, 25-34 ετών, 35-44 ετών, 45-54 ετών, 54 ετών και άνω).

Όπως διαπιστώθηκε, το 55% των ερωτηθέντων παραδέχεται ότι έχει χρησιμοποιήσει κάποια εφαρμογή γνωριμιών έστω και από περιέργεια και ένα καθ’όλα αξιοσέβαστο ποσοστό (42%) εξ’ αυτών έχει βγει με άτομο, που συνάντησε μέσω κάποιας πλατφόρμας γνωριμιών. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ένας στους τέσσερις ερωτηθέντες έχει προχωρήσει και σε σεξουαλική επαφή με κάποιο «ραντεβού στα τυφλά» και τα ποσοστά δείχνουν ανοδική τάση.

Όπως επισημαίνει ο Δρ. Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, χειρουργός ουρολόγος – ανδρολόγος, πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών: «Ους ο Θεός συνέζευξε, το Διαδίκτυο χωριζέτω. Έξι στους δέκα έγγαμους άνδρες και τέσσερις στις δέκα έγγαμες γυναίκες έχουν επισκεφτεί τις σελίδες γνωριμιών του διαδικτύου για να ξεφύγουν από την κανονικότητα και την ασφάλεια του ασφαλιστικού συμβολαίου και από την άνεση των οριοθετημένων απολαύσεων, που επιβάλλει ο γάμος και η μακροχρόνια συμβίωση.

Οι επισκέπτες των σελίδων απιστούν ακόμη και στις ίδιες τις σελίδες, αφού διαγράφονται πολύ γρήγορα για να ξαναγραφτούν ανάλογα με το ενδιαφέρον που θα τους προκαλέσει μια άλλη περιπέτεια σε μια άλλη εφαρμογή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η άνοδος της επισκεψιμότητας του πορνογραφικού site Pornhub κατά 20% στις 13/3/2019, όταν και οι εφαρμογές Facebook και Instagram αντιμετώπισαν προβλήματα σύνδεσης παγκοσμίως, κάτι που καταδεικνύει τον πραγματικό λόγο, που πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».

Και συνεχίζει: «Το σύγχρονο νυφοπάζαρο έχει άπειρες εκδοχές και σε πάρα πολλές χώρες από τη Δύση έως την Ανατολή˙ οι παλιές ερωτικές επιστολές, που έκαναν εβδομάδες και μήνες για να φθάσουν στα χέρια των παραληπτών, σήμερα γίνονται με το πάτημα ενός κουμπιού στον υπολογιστή, ενώ στις οθόνες επαφής των έξυπνων συσκευών με το βλέμμα και το χάδι του χρήστη ή με τη φωνή, όταν οδηγούν ένα σύγχρονο αυτοκίνητο με ασύρματη τεχνολογία».

Ο καθένας έχει μια αδελφή ψυχή, τουλάχιστον έτσι θέλουμε να πιστεύουμε. Το άλλο μας μισό είναι κάπου εκεί έξω, «πλέοντας» σε μια θάλασσα εκατομμυρίων ανθρώπων κι εμείς το αναζητούμε. Οι εφαρμογές γνωριμιών είναι, αναμφισβήτητα, ένα «εργαλείο», με τη βοήθεια του οποίου «σκανάρουμε» το άτομο που μας ενδιαφέρει, προκειμένου να προχωρήσουμε σε μια σχέση μαζί του. Και όχι, δεν είναι μόνο για γάμο, ούτε είναι μόνο για τους ντροπαλούς, εσωστρεφείς και λιγότερο εμφανίσιμους.

«Η έρευνά μας έδειξε ότι πρωταθλητές στην χρήση τέτοιων εφαρμογών αποδεικνύονται οι άνδρες, οι οποίοι σε ποσοστό 62% τις έχουν χρησιμοποιήσει, με τις γυναίκες ακόμη να δείχνουν σαφώς μικρότερο ενδιαφέρον (47%)», λέει ο επιστημονικός υπεύθυνος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου, Χρήστος Φλιάτουρας.

«Ένα ενδιαφέρον στοιχείο που προκύπτει, όμως, είναι ο μικρός βαθμός προσκόλλησης στο διαδικτυακό φλερτ, καθώς η ισχυρή πλειοψηφία των συμμετεχόντων (64%) δεν χρησιμοποιεί σταθερά τις εφαρμογές, προτιμώντας να τις εγκαθιστά και να τις απεγκαθιστά σε σύντομο χρονικό διάστημα, ίσως και από απογοήτευση για τα αποτελέσματά τους. Οι κυρίες συνεχίζουν να είναι πιο επιφυλακτικές στο να βγουν και να γνωρίσουν άτομα με αυτόν τον τρόπο, αν και συμφωνούν με τους κυρίους ότι δεν είναι απίθανο δυνητικά να προχωρούσαν σε σύναψη σχέσης μέσω dating app (45% και για τα δυο φύλα)».

Ο χειρουργός ουρολόγος ανδρολόγος Γεώργιος Παπαθανασίου εξηγεί: «Πριν από την εποχή της εικόνας και της εικονικότητας, οι άνθρωποι φαντάζονταν το ταίρι τους˙ τώρα το βλέπουν τόσο πολύ, που ούτε να το φανταστούν, ούτε να το ξαναδούν θέλουν, με το πάτημα ενός κουμπιού. Ένα πολύ μικρό ποσοστό βρίσκει, όντως, το ταίρι του και καταλήγει και σε γάμο. Η πλειοψηφία, όμως, των ερωτηθέντων βλέπει με καχυποψία την πιθανότητα να κάνει σοβαρή σχέση μέσα από τα δίκτυα αυτά, αφού ο καθένας ξέρει πως ο απέναντί του είναι ύποπτος για απελπισμένη μοναξιά και βουλιμική διάθεση για αμαρτίες. Τα ψεύτικα προφίλ, οι ναρκισσιστικές φωτογραφίες, τα κλασικά στερεότυπα, που κάνουν τον ερωτικό λόγο να θέλει να πνιγεί, πριν, καν, ξεστομιστεί, από βαρεμάρα».

Το 55% των εγγάμων ανδρών και το 42% των εγγάμων γυναικών έχουν συναντηθεί με τους εικονικούς συνομιλητές και για… άλλες ζωντανές συνομιλίες, συνήθως για την πολιτική ζωή της χώρας, τις συγκρούσεις στο Αιγαίο και τα εθνικά ζητήματα, που είναι φλέγοντα για τους κανονικούς πολίτες της χώρας.

Όταν εξαντλούν τα κοινωνικά θέματα, εξερευνούν το σεξ, που το κάνουν πλέον από συνήθεια, αφού, με την ευκολία που το βρίσκουν, τόσο γρήγορα το παρατάνε.

«Tο σύχρονο νύφο-γάμπρο-γκέι νυφοπάζαρο είναι ηλεκτρονικό με εντυπωσιακές ταχύτητες, τόσο για να μπεις να ψωνίσεις και να ψωνιστείς, όσο και για να βγεις με άδειο καλάθι, άδεια ψυχή και άδεια μυαλά. Είναι μια μάχη χωρίς ηττημένους, χωρίς νεκρούς και χωρίς σπασμένα αυγά, ομελέτα άνοστη, όπως στα ταχυφαγεία.

Οι ταχυφαγικές συνήθειες περνάνε και στα κρεβάτια των στεναγμών, αφού οι παράνομοι εραστές ξέρουν πως δεν έχουν άπειρο χρόνο για απολαύσεις, καθώς η παλιά συνταγή «τα εν οίκω μη εν δήμω» έχει γίνει δεύτερη φύση του σύγχρονου δονζουανισμού της πλατφόρμας. Οι άνδρες επισκέπτες της πλατφόρμας, πάντως, φαίνεται ότι είναι πιο βουλιμικοί στην αλλαγή συντρόφων, αφού κάποιοι αναφέρουν πως άλλαζαν σύντροφο καθημερινά, ενώ οι γυναίκες μια φορά τον μήνα», υπογραμμίζει ο Δρ. Κωνσταντινίδης.

Με αφορμή τα ευρήματα της νέας έρευνας, η επιστημονική ομάδα του Ανδρολογικού Ινστιτούτου ρώτησε τη νομική σύμβουλο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Ελένη Δασκαλάκη για τα διαζύγια λόγω απιστίας. Όπως είπε: «Οι αιτίες διαζυγίου τα τελευταία δύο χρόνια έχουν σχέση κυρίως με την απιστία των ανδρών, την οποία ανακαλύπτουν οι γυναίκες ψάχνοντας τα κινητά των συζύγων τους. Σχεδόν κανένας άνδρας δεν ανακάλυψε την άπιστη του διαδικτύου, γιατί ο κερασφόρος ως γνωστόν το μαθαίνει τελευταίος και σπάνια οι άρρενες ζητούν διαζύγιο για λόγους ηλεκτρονικής απιστίας».

Οι πιο συχνοί χρήστες των σελίδων αυτών είναι ηλικίας από 35 έως 44 χρόνων, ενώ στις ηλικίες των 18 έως 24 οι χρήστες είναι σπάνιοι, δεδομένο που δείχνει ότι οι νέοι βρίσκουν συντρόφους στην πραγματική κοινωνία και όχι στην εικονική.

«Ενώ θα περίμενε κανείς τη νέα γενιά – που είναι διοσκουρικά συνδεδεμένη με τα κινητά και τις οθόνες – να περιδιαβάζει τις ιστοσελίδες αυτές, συμβαίνει το αντίθετο. Πιθανόν γιατί τα νέα παιδιά έχουν μεγάλες παρέες και είναι πιο κοινωνικά σε σχέση με τους γονείς, που ζουν κλεισμένοι στα διαμερίσματα της μοναξιάς και της γκρίνιας, με ασφαλιστικά συμβόλαια ιδιοκτησίας, τα οποία επιλέγουν οικειοθελώς,  μήπως και ξορκίσουν την λίγη ελευθερία που απειλεί τις υποχρεωτικές και υποκριτικές σχέσεις των ανθρώπων.

Ο Freud είχε πει πως ο γάμος είναι ο πιο καταστροφικός θεσμός για τις ανθρώπινες σχέσεις, πλην, όμως, ο πλέον περιζήτητος για λόγους που μάλλον θα εξηγήσουν οι επόμενες γενιές», καταλήγει ο πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου.

Διαβάστε Επίσης